Politiikka

Perustuslaki­valiokunta ei saanut sote-lausuntoa valmiiksi – valio­kunnan jäsenet poistuivat kokouksesta yksitellen vaitonaisina

Perustuslakivaliokunnan odotetaan tekevän lakien pykäliin jopa kymmeniä muutoksia, mutta olennaista käsittelyn kannalta on se, kuinka olennaisiin seikkoihin valiokunta katsoo olevan tarvetta puuttua. Valiokunnan kokous jatkuu tiistaina.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta ei saanut maanantaina valmiiksi lausuntoaan hallituksen sote- ja maakuntauudistuksesta. Valiokunnan jäsenet poistuivat kello kahdeksan jälkeen yksitellen pois vaitonaisina.

”Paljon asioita on vielä kesken”, suostui Anna-Maja Henriksson (r) kommentoimaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Siihenkään valiokunnan jäsenet eivät halunneet ottaa kantaa, saadaan lausunto valmiiksi tiistaina.

Valiokunta aloitti kokouksensa kello 12.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kokous päättyi iltakahdeksan jälkeen, mutta jo aiemmin valiokuntaneuvos Matti Marttunen kävi kertomassa ulkopuolella odottaville toimittajille, ettei lausunto tule valmiiksi maanantai-illan aikana.

Kokousta jatketaan tiistaiaamuna kello 9.

Valiokunnassa oltiin jo iltapäivästä hyvin epäileviä siitä, saadaanko maanantaina valmista pitkästä kokousajasta huolimatta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Te olette täällä turhaan”, yksi jäsenistä puuskahti iltapäivällä toimittajalle.

”Jokin ihme pitäisi tapahtua, että tänään saataisiin valmista”, Henriksson arvioi valiokunnan saapuessa tauolle kello viiden aikaan iltapäivällä.

”Jonkun näkökulmasta menee tosi hyvin, jonkun näkökulmasta tosi huonosti. En sano, kumpaa näkökulmaa edustan itse”, Sdp:n Maria Guzenina sanoi kokoustauolla. ”Aika vaiheessa ollaan vielä.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Guzeninan mukaan henki valiokunnassa on hyvä ja maltillinen. ”Kaikki ymmärtää, miten vakavan asian äärellä ollaan.”


Perjantaina valiokunnalla ei ollut vielä käytettävissään mietintöluonnosta, eikä sitä vuotojen pelossa myöskään lähetetty kenellekään sähköisesti viikonlopun aikana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ennakkotietojen mukaan perustuslakivaliokunta nostaa edelleen useita lakiesityksen ongelmia ponsiin eli kertoo, mitä asioita pitää yhä korjata perustuslain näkökulmasta. ”Ponnen takana” olevat kohdat on pakko korjata, jotta sote- ja maakuntalait voidaan käsitellä normaalissa lainsäädäntöjärjestyksessä.

Korjaukset tekee sosiaali- ja terveysvaliokunta, jolla on muutama viikko aikaa toimia.

Perustuslakivaliokunta hyväksyi maanantaina puoliltapäivin alkaneessa kokouksessaan ensin yksimielisesti Ahvenanmaan itsehallintolakia koskevan lakimuutoksen.

Jos sote-uudistus toteutuu, nykyistä kuntaveroa lasketaan koko Suomessa ja valtion tuloveroa kiristetään. Ahvenanmaalla kuitenkin maksetaan omaa kunnallisveroa, johon ei sote-uudistuksessa voida koskea.

Käytännössä Ahvenanmaan maakunnan asukkaiden verotus siis kiristyisi kohtuuttomasti ansiotuloverotuksen noustessa. Tämä taas olisi aiheuttanut perustuslaillisen ongelman, joka olisi uhannut koko maakunta- ja sote-uudistuksen läpimenoa.

Siksi hallitus päätti erityisesti keskustan painostuksesta, että Ahvenanmaa saa sote- ja maakuntauudistuksen takia 14 miljoonan euron vuosittaisen lisärahoituksen.

Kyseessä on perustuslain muutos, joka pitää käsitellä kaksilla valtiopäivillä, eli nykyisen eduskunnan hyväksyntä ei vielä yksin riitä.

Iltapäivällä valiokunnan jäsenet kävivät maakunta- ja soteuudistuksen lakiesitysten kimppuun.

Perustuslakivaliokunnan kokouksen uumoiltiin maanantaina iltapäivällä venyvän iltaan. Yhtenä syynä hitauteen on sekin, että lakiesitykset luetaan sana sanalta ääneen valiokunnassa läpi.

Kun jollain valiokunnan jäsenelle on jostain kohdasta huomautettavaa, luenta keskeytetään ja kyseisestä kohdata ryhdytään keskustelemaan.

Perustuslakivaliokunta on käsitellyt sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöluonnosta sote-uudistuksen niin sanotuista ydinlaeista marraskuusta lähtien.

Näissä lakiesityksissä on määrä säätää maakuntien perustamisesta, sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottamisesta ja sote-palveluiden valinnanvapautta koskevista seikoista.

Perustuslakivaliokunnan odotetaan tekevän lakien pykäliin jopa kymmeniä muutoksia, mutta olennaista käsittelyn kannalta on se, kuinka olennaisiin seikkoihin valiokunta katsoo olevan tarvetta puuttua.

Näistä olennaisiksi kysymyksiksi on aiemman keskustelun perustella nousemassa esimerkiksi se, pitääkö hallituksen kysyä EU:lta, onko soten valinnanvapaus tulkittavissa kilpailua vääristäväksi valtion tueksi.

Toinen kipukohta koskee sote-palveluiden asiakkaiden oikeusturvaa ja riittäviä valitusmahdollisuuksia. Kolmas ongelmakohta koskee kansalaisten yhdenvertaisuutta sote-palveluiden saannissa.

Jos perustuslakivaliokunnan löytämät pulmakohdat ovat juridisesti tai muutoin vaikeita ratkaista, voi olla, ettei sosiaali- ja terveysvaliokunta ehdi käsitellä lakiesityksiä ennen eduskunnan istuntokauden päättymistä.

Istuntokautta on jäljellä viisi viikkoa, 15. maaliskuuta asti.

Tarkoituksena on ollut jättää edustajille kuukausi aikaa täystoimiseen kampanjointiin ennen huhtikuun eduskuntavaaleja, mutta nyt on jo puhuttu siitä, että eduskunta pidentääkin istuntokauttaan soten takia.

Mitkä sitten ovat hallituksen vaihtoehdot?

Jos koko sote- ja maakuntalakien pakettia ei saada läpi, todennäköisesti hallitus yrittää runnoa läpi ainakin osan sote- ja maakuntalaeista.

Tämä yritys perustuu toiveeseen, että seuraava hallitus ratkaisisi puuttuvien osien lakiongelmat.

Maakuntavaaleista ei tällöin voida sopia mitään, kun tiedossa ei ole, mistä kaikesta maakunta oikein on vastuussa. Näin maakuntavaalit lykkääntyisivät pitkälle tulevaisuuteen, jos maakuntia ikinä tulisikaan.

Toinen vaihtoehto on se, että koko lakipaketti raukeaa.

Kokoomuksen Elina Lepomäki lohdutteli viime viikon A-studiossa keskustan Antti Kaikkosta siitä, että tällöin ”kaadutaan eteenpäin”.

Samalla saadaan ehkä korjattua osa valuvioista, jotka syntyivät, kun kokoomus ja keskusta tekivät syksyllä 2015 kuuluisat lehmänkauppansa ja sopivat maakuntien määrästä ja valinnanvapaudesta.

Nykyisiä hallituspuolueita eivät uusissa hallitusneuvotteluissa enää vanhat sopimukset sido.

Tällöin maakuntien sijaan saatetaan ryhtyä puhumaan itsehallintoalueista, ja julkisen sektorin oikeutta pysyä ajurin paikalla saatetaan lisätä valinnanvapauden kustannuksella.

Jos sote- ja maakuntapaketteja ei saada kokonaisuudessaan läpi, Juha Sipilän (kesk) hallituksen viimeisiksi koetinkiviksi jää se, kuinka se pyrkii turvaamaan jo alkuun päässeen työn esimerkiksi tietotekniikkahankkeissa ja kiinteistöjen hallinnoinnissa.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan ns. teknisiä ponsia olisi tulossa ainakin kolme. Ne koskevat tietosuojan riittävyyttä, maakuntavaalien ajankohtaa ja toimikautta sekä maakuntien liikelaitosten kykyä vastata yksityisen sektorin tuottajien konkursseista.

Myös henkilötietojen suojaan asiakassuunnitelmissa vaaditaan niiden arkaluontoisten tietojen osalta tarkennuksia, Ilta-Sanomat kertoi maanantaina iltapäivällä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely

  2. 2

   Sipoon murhatutkinta valmistui: Ystävät kuvailivat poliisille henkirikoksen tehneen muuttumista

  3. 3

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  4. 4

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  5. 5

   Pohjois-Savossa kuvattiin todennäköisesti koko Euroopan vanhin maakotka – ”Tämä on ihan poikkeuksellinen tapaus”

  6. 6

   Foxin juontaja yritti haastatella historioitsijaa asiallisesti – päätyi sanomaan törkeyksiä ja kutsumaan haastateltavaa ”pikkuaivoiseksi ääliöksi”

  7. 7

   Vallilaan rakennettiin Itäisen kantakaupungin ”Eiranranta” – Keskihinta 7 000 euroa neliö, eikä yhtään kaupungin vuokra-asuntoa

  8. 8

   Ennuste vuodelle 2040: Suomessa on vain kolme kaupunkiseutua, jotka kasvavat – muu maa näivettyy

  9. 9

   Koripallon olympiavoittaja hämmästyttää yleissivistyksen puutteellaan – kertoi tohkeissaan brunssista

  10. 10

   Henna Poikonen ajatteli 2010, että liki purkukuntoisen puutalon ostaminen Korsosta olisi hyvä idea – Tältä talossa näyttää nyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  2. 2

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  4. 4

   Lapset alkoivat ommella kestokasseja ja sosiaalisen median muovipussikeskustelu kuumeni entisestään – ”Täytyypi alkaa käydä kaupassa naapurikunnissa”

  5. 5

   Henna Poikonen ajatteli 2010, että liki purkukuntoisen puutalon ostaminen Korsosta olisi hyvä idea – Tältä talossa näyttää nyt

  6. 6

   ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely

  7. 7

   Hätätilasketsistä katkeroitunut Donald Trump uhkaili Twitterissä ”seuraamuksilla”, ja nyt presidenttiä imitoinut näyttelijä Alec Baldwin pelkää perheensä turvallisuuden puolesta

  8. 8

   Kalasataman Majakka-tornitalon työmaalla on tapahtunut vesivahinko – Rakennusyhtiö SRV kuvailee vahinkoa merkittäväksi

  9. 9

   Nainen kuoli Espanjassa syötyään Michelin-tähti­ravintolassa

  10. 10

   Muumit uudistuivat 30 vuoden jälkeen – Historian kallein suomalaissarja alkaa Ylellä, ja meno Muumilaaksossa on hetkittäin hyytävä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  2. 2

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  3. 3

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  4. 4

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  5. 5

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  6. 6

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  7. 7

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  8. 8

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  9. 9

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  10. 10

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Mie olen aika eläväinen tyyppi”, sanoo kulttuurin sekatyömies Jari ”Cyde” Hyttinen – 70- ja 80-luvuilla hän perusti yhtyeitä Ismo Alangon kanssa
  3. Yhdistetyn miehet jäivät kauaksi kärjestä mäkiosuudella – ”Olisi pitänyt venyä vielä vähän enemmän”
  4. Perustuslakivaliokunnan sote-lausunto valmistunee iltapäivällä, valiokunnan sisältä arvioidaan – suora lähetys noin kello 15
  5. Miksi yöllä tulee mieleen pahoja asioita?
  6. Hannele Liiberg sai vuonna 1977 häälahjaksi sähkökäyttöisen silppurin, joka toimii yhä täysin moitteettomasti – kerro HS:n kyselyssä pitkään kestäneistä laitteistasi
  7. Miten kaunis on Tommi Korpelan yksinäinen vanha nainen! – Saara Turusen näytelmä Medusan huone paneutuu lempeästi naisia ja miehiä rajoittaviin sukupuoli­rooleihin
  8. Valioliiga-joukkue Chelsealle vuoden siirtopanna – rikkoi sääntöjä 29 tapauksessa
  9. Pohjois-Savossa kuvattiin todennäköisesti koko Euroopan vanhin maakotka – ”Tämä on ihan poikkeuksellinen tapaus”
  10. ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely
  11. Saksan asevientikielto Saudi-Arabiaan suututtaa Saksan kumppaneita – eettisyydestä tuli taakka puolustusyhteistyölle
  12. Näytä lisää