Politiikka

Mikä on riittävä määrä hoitajia Suomen vanhuksille? HS kävi Nurmijärvellä hoivakodissa katsomassa, montako hoitajaa asukkaista huolehtii eri vuorokaudenaikoina

Vanhusten hoiva ei onnistu ilman riittävää määrää työntekijöitä. Kohut johtavat todennäköisesti siihen, että pakollinen henkilöstömäärä nousee, ja se kirjataan lakiin. HS kävi Nurmijärvellä hoivakodissa, jossa 40 vanhusta tarvitsee 27 hoitajaa – mikä sekin jää niukasti alle kaavaillun 0,7:n mitoituksen.

Mikä olisi oikea määrä työntekijöitä vanhusten hoivakodissa? Viime viikkojen uutiset vanhustenhoidon laiminlyönneistä ovat herättäneet päättäjät siihen, että nykyinen tapa säädellä henkilökunnan määrää ei näytä toimivan.

Monessa yksikössä on liian vähän työntekijöitä tai työntekijäkiintiöön lasketaan ihmisiä, jotka eivät siihen kuulu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yksiköiden on ollut liian helppo luistella henkilöstön vähimmäismäärästä, koska siitä ei ole tarkkaa määräystä laissa, vaan pelkästään sosiaali- ja terveysministeriön antama suositus.

Lisäksi kaikki hoivapaikat eivät täytä edes suositusta, joka on yksi hoitaja kahta vanhusta kohden. Epäilyjä on, että sitä myös kierretään. Hoitajat ovat kertoneet HS:lle ja muille tiedotusvälineille sietämättömästä työtaakasta, kun henkilökuntaa on liian vähän.Epäkohtien tultua ilmi kannatusta on saanut ajatus, että vähimmäismäärä pitää kirjata lakiin ja sitä pitää myös nostaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ehdotettu korotus 0,7 hoitajaan vanhusta kohden voi kuulostaa pieneltä, mutta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on laskenut, että tämä tarkoittaisi 4 200 uuden hoitajan palkkaamista.

Jos tavoite on tämä, koulutusmääriä pitää lisätä – opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) ilmoitti maanantaina, että hallitus panee viisi miljoonaa euroa lisää rahaa sairaanhoitajakoulutukseen. Tavoitteena on saada jo tänä vuonna 500 lähihoitajaopiskelijaa lisää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mitä henkilöstömitoitus tarkoittaa tehostetun asumispalvelun ympärivuorokautisessa yksikössä?

HS kävi Nurmijärvellä asumispalveluyksikkö Nurmilinnussa, joka on juuri tällainen vanhusten hoitopaikka.

Kyseessä on Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän hoivakoti, jossa 40 vanhusta asuu ”kodinomaisesti” eli omissa huoneissaan, joihin on saanut tuoda omia kalusteita.

Henkilökunta on yksikössä koko ajan paikalla. Kaksikerroksisen hoivakodin yläkerrassa asuvat fyysisesti raskashoitoisemmat vanhukset. Alakerran asukkaista yli puolet on muistisairaita.

Nurmilinnussa hoitajia on 27, joten henkilöstömitoitus on 0,68 hoitajaa vanhusta kohden. Se on siis hyvin lähellä tavoitetta, jota useimmat puolueet vaativat kirjattavaksi lakiin. Valtakunnallinen suositus 0,5 ylittyy kirkkaasti.Aamupäivällä Nurmilinnussa tiskikone ja pesukone kohisevat. Asukkaiden aamupala on joustavasti kello 8–10, ja nyt suurin osa on jo syönyt. Oleskelutiloissa näkyy muutamia vanhuksia, Haluatko miljonääriksi? -ohjelma raikaa televisiosta.


Orvokki Laatikainen on vetäytynyt huoneeseensa pötkölleen kirjan ääreen. Hän on ollut hoivakodissa vasta muutaman kuukauden, mutta naapurihuoneen Jukka Salmi on konkari. Hän muutti vuonna 2013 valmistuneeseen Nurmilintuun pian sen valmistuttua.

Nurmilinnun henkilöstömitoitus tarkoittaa, että aamupäivällä Nurmilinnussa on paikalla kahdeksan hoitajaa. Yksi on koulutukseltaan sairaanhoitaja ja seitsemän lähihoitajia.


Kumpikin ammattiryhmä tekee samaa perushoitotyötä, mutta vuorossa olevalla sairaanhoitajalla on isompi vastuu lääkehuollosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Perjantaina paikalla on lisäksi kaksi lähihoitajaksi opiskelevaa sekä kaksi laitoshuoltajaa, jotka pitävät huolta tilojen siisteydestä. Heitä ei lasketa mitoitukseen mukaan, ei myöskään yksikön johtajaa Laura Turusta.

Nykyinen ministeriön suositus henkilöstömitoituksesta antaisi laskea mukaan esimerkiksi hoiva-avustajat ja viriketoiminnan ohjaajat, mutta Nurmilinnussa on tehty linjanveto, että näin ei tehdä.

Viimeaikaisten epäilyjen mukaan joissakin Suomen hoivayksiköissä työvuorolistoille on laskettu mukaan työntekijöitä, joita ei saisi suosituksen mukaan laskea joukkoon, tai mukana on työntekijöitä, jotka eivät oikeasti ole edes töissä.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) otti viikonloppuna kantaa muun muassa näihin ”haamuhoitajiin”. Hänen mukaansa haamuhoitajien ilmoittaminen taloudellisen hyödyn tavoittelemiseksi voisi olla rikoslain mukainen petos.


Nurmilinnussa ja monessa muussakin paikassa hoitotyö tarkoittaa, että hoitaja tekee paljon muutakin kuin auttaa ja hoitaa vanhuksia. Täällä hoitajat hyörivät myös keittiössä – he eivät valmista ruokaa mutta annostelevat sen ja tiskaavat astiat.

Ruokailussa avustaminen ja ruoan jakaminen on Nurmilinnussa katsottu hoitajalle kuuluvaksi työksi, koska hoitaja tuntee asukkaat ja heidän erityistarpeensa.

Kymmenkunta Nurmilinnun asukasta ei pysty enää syömään itse, vaan heitä on syötettävä. Siihen menevää aikaa on yksikössä juuri mitattu. Keskimäärin yhden asukkaan syöttäminen kestää parikymmentä minuuttia, mutta pisimmillään se vie yhdeltä hoitajalta 40 minuuttia.

Jos valtakunnallinen suositus nousee paljon puhuttuun 0,7:ään, Nurmilinnullekin voi tulla tarve nostaa hoitajamäärää nykyisestä 27:stä.

”Tein juuri laskelmaa, ja se ei tarkoittaisi ihan yhtä kokonaista hoitajaa, mutta ei paljoa puutu. Suuria muutoksia ei tarvitsisi tehdä”, Laura Turunen sanoo.

Turunen palkkaisi keittiötöihin lisävoimia, jos se olisi mahdollista.

”Saisin hoitajilta tiskaamista ja muuta keittiötyötä pois, ja vapautuvan työajan voisi käyttää asukkaiden parhaaksi.”


Hoitajat tekevät Nurmilinnussa vuorotyötä, joten henkilöstömitoituksen tarkoittama työntekijämäärä jakautuu työvuoroihin pitkin vuorokautta. Paikalla ei siis ole joka vuorokauden hetkenä 0,68:aa hoitajaa asukasta kohden.

Nyt aamulla vuorossa on kahdeksan hoitajaa. Iltapäivällä vuoronvaihdon aikaan yksikössä on kahden tunnin ajan tuplamiehitys, kunnes aamuvuoro on lähtenyt. Silloin kello 13–15 on parhaiten aikaa ja työvoimaa keksiä erilaista tekemistä asukkaiden kanssa, esimerkiksi ulkoilua.

Illalla kello 20.45 töihin tulee kaksi yövuorolaista, joiden vastuulle nukkuva Nurmilintu jää.Hallitus on ilmoittanut, että enää tämän kevään aikana se ei ehdi tehdä muutoksia vanhuspalvelulakiin. Henkilöstömitoituksen muutokset jäävät eduskuntavaalien jälkeiseen aikaan.

Tämänhetkisen kohun takia näyttää siltä, että henkilöstömitoitus tulee lakiin, ja sitä todennäköisesti nostetaan. Hoivayhtiöiden härski toiminta on näyttänyt, että hyvä tahto ei enää riitä tarpeeksi suuren hoitajamäärän varmistamiseen.

Yhden numeron kirjaaminen on kuitenkin vasta alku. Se ei ole sellainen taikatemppu, että kaikki vanhusten hoivan ongelmat sillä ratkeaisivat.

Tätä on yrittänyt sanoa esimerkiksi THL, joka päivitti juuri omaa näkemystään hoitajamitoituksesta.

THL:n kanta on, että ikääntyneiden palveluntarve pitäisi ympärivuorokautisessa hoivassa arvioida aina kunnolla. Paras mitoitus olisi THL:n mielestä sellainen, että se huomioisi vanhusten toimintakyvyn sekä erityistilanteet, kuten saattohoidon.

Jos asiakkaiden palveluntarve on suuri, pitää hoitajamitoitusten kasvaa sen mukaan. Nyt tavoitteena oleva 0,7 hoitajaa yhtä hoidettavaa kohden voi olla esimerkiksi liian alhainen tilanteissa, joissa yksikössä on useita saattohoitoa tarvitsevia potilaita yhtä aikaa saattohoidossa.

Jos 0,7 kirjataan lakiin, siitä tulee helposti uusi enimmäismitoitus, vaikka joissakin tilanteissa hoitajia pitäisi olla vielä sitäkin enemmän.

Miten sitten mitataan, paljonko hoitajia pitäisi olla?

Ammattilaiset puhuvat hoitoisuudesta, joka tarkoittaa siitä, kuinka paljon ja millaista hoitoa ihminen tarvitsee.

Sen arviointiin on nykyisin olemassa päteviä mittareita. Noin 40 prosenttia ympärivuorokautisen hoivan yksiköistä käyttää esimerkiksi niin sanottua RAI-mittaria.

RAI ja muut mittarit ovat standardoituja tiedonkeruun ja havaintojen yhdistelmiä, joissa vanhukselta kysellään tarkasti palveluntarpeeseen vaikuttavia asioita: miten hän selviää arkitoiminnoista, miten paljon hän tarvitsee apua ja niin edelleen. Kyselijä pystyy arvioimaan vanhuksen kognitiokykyä eli tiedonkäsittelyn tasoa.

Mittareiden avulla pystytään esimerkiksi puolen vuoden välein tekemään arvio hoitoyksikön vanhusten kunnosta ja säätämään hoitajamitoitusta sen mukaan.

Tästä on kyse

Laiminlyönnit voivat johtaa muutoksiin


 Esperi Caren hoivakodissa Kristiinankaupungissa paljastui niin vakavia ongelmia, että vanhusten hoitoa valvova Valvira keskeytti hoivakodin toiminnan tammikuun lopussa.

 Tämän jälkeen julkisuuteen on tullut paljon tietoa hoivakotien laiminlyönneistä ja vanhusten huonosta kohtelusta.

 Poliitikot ovat nostaneet pääkeinoksi parantaa hoivaa sen, että henkilöstön määrää lisätään nostamalla nykyistä henkilöstömitoitusta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Suvi Pitkänen kärsii yhä epäonnistuneesta huulten täyttämisestä – pistoshoitojen seurauksena voi olla jopa sokeutuminen

  3. 3

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana traagisesti kuolleen hevikitaristin elämä katkesi tragediaan, johon niin moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  4. 4

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  5. 5

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  6. 6

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  7. 7

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  8. 8

   Vastapuoli ei ole paha, vaikka olisi eri mieltä – tervetuloa kuplasi ulkopuolelle!

  9. 9

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  10. 10

   Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  2. 2

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  3. 3

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  4. 4

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon Helsingin seudulla

  5. 5

   Kukaan ei tiedä, miksi tämä talo on suojeltu – Helsingin valtaväylien puristuksessa pakkohuutokaupataan 100-vuotiasta mökkiä

  6. 6

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  7. 7

   Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

  8. 8

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  9. 9

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  10. 10

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Keskellä espoolaista lähiötä on valtava kivilinna, johon kuuluu 200 metriä omaa uimarantaa

  11. Näytä lisää