Politiikka

Yksi kuva näyttää, miksi soten käsittely kestää: Valiokunnan jäsenet hukkuvat jättimäisten paperivuorten alle

Perustuslakivaliokunta ei käytä eduskunnan sähköistä työtilaa. Poikkeustoimi jäi pysyväksi.

Tuoreet uutiskuvat perustuslakivaliokunnan sote-kokouksista kertovat, että valiokunta ei ole todellakaan siirtynyt paperittomaan, sähköiseen aikaan.

Perustuslakivaliokunnan pitkä pöytä notkuu A4-pinoja, joiden yli valiokunnan kansanedustajat kurkistelevat toisiaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mistä tämä tolkuton printtauksen ja paperin määrä johtuu?

Yksi syy on se, että valiokunnalla ei ole lainkaan käytössään tietokoneella toimivaa niin sanottua sähköistä työtilaa, jota muut valiokunnat käyttävät.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tämä johtuu viime toukokuussa tapahtuneesta tietovuodosta, jossa valiokunnan lausuntoluonnos soten valinnanvapaudesta päätyi Ilta-Sanomiin.

Vuodot perustuslakivaliokunnasta ovat olleet harvinaisia, joten suhtautuminen oli vakavaa: eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok) ja valiokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas) järjestivät yhteisen tiedotustilaisuuden, jossa kerrottiin poikkeustoimista.

Valiokunta päätti tuolloin luopua monelta osin sähköisestä työskentelystä, joten ei-julkiset asiakirjat eivät liiku verkossa, vaan ne jaetaan jäsenille paperilla kokoushuoneessa. Poikkeustoimea ei ole purettu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lisäksi kokoushuoneen ovet pidetään lukittuina aina kun valiokunta ei ole koolla. Tämäkin on eduskunnassa harvinaista.

Jo ennen näitä toimia osalta eduskunnan hallintotyöntekijöistä vietiin oikeudet käyttää sähköistä työtilaa perustuslakivaliokunnan asioiden osalta. Eduskuntaryhmien työntekijät ja kansanedustajien avustajat olivat pääkohteina.

Niinpä esimerkiksi perustuslakivaliokunnan nyt käsittelyssä oleva mietintöluonnos sotesta on jaettu edustajille vain paperilla. Samoin asiantuntijalausunnot, jotka nekään eivät ole julkisia ennen kuin perustuslakivaliokunnan lausunto sotesta on valmis.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sähköisen työtilan puutos ei ole silti paperipinojen ainoa syy eikä edes pääsyy. Asiantuntijalausunnot ja mietintöluonnokset ovat toki kymmenien sivujen pituisia, mutta yksin ne eivät täytä valiokunnan pöytää.

”Minulla itselläni on hyvin järjestelmällinen nippu soten asiantuntijalausuntoja, eikä se nippu ole kauhean paksu, noin viisi–seitsemän senttiä”, perustuslakivaliokunnan valiokuntaneuvos Matti Marttunen arvioi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pääsyyllinen paperitulvaan ovat työn alla olevat lakiesitykset. Ne ovat julkisia ja kaikkien luettavissa esimerkiksi eduskunnan nettisivujen kautta, mutta nekin on jaettu edustajille paperilla.

Perustuslakivaliokunnalla on parhaillaan vireillä peräti neljäkymmentä hallituksen lakiesitystä, joista osa on laajoja. Valiokunnassa on ruuhkaa, koska hallituksen lakiesitykset ovat kasautuneet vaalikauden loppuun.

Erityisesti maakunta- ja soteuudistukseen liittyvät lakiesitykset ovat poikkeuksellisia järkäleitä. Esimerkiksi soten ”ydinlaki” eli lakiesitys maakuntien perustamisesta ja sote-palveluiden järjestämisestä on tuhat sivua, ja lakiesitys valinnanvapaudesta yli 400 sivua.

Perustuslakivaliokunta jatkaa tiistaina sote- ja maakuntauudistuksen käsittelyä. Käsittely on ratkaiseva, sillä jos valiokunta löytää laeista isoja ongelmia, koko uudistus voi kaatua.

Sote-esitysten kunkku on niin sanottu Maku 2 eli lakiesitys maakuntauudistuksen kakkosvaiheesta. Se käsittää kaikkiaan noin 2 000 sivua, ”neljä sellaista riisiä”, kuten Marttunen toteaa.

Riisi on paperin kappalemitta eli 500 arkkia. Kopiopaperi myydään yhden riisin pakkauksissa.

Yksi lisäsyy paperin paljouteen on se, että perustuslakivaliokunta ei joudu jakamaan huonettaan minkään toisen valiokunnan kanssa, joten papereita voi huoletta hillota pöydillä.

Marttusen havaintojen mukaan osa perustuslakivaliokunnan kansanedustajista säilyttää pöytäpaikallaan myös vanhoja, jo käsiteltyjä asioita.

”Kun katsoo luonteeltaan hyvin pedanttien henkilöiden pinoja, niin eivät ne välttämättä kovin korkeita ole”, Marttunen sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Suvi Pitkänen kärsii yhä epäonnistuneesta huulten täyttämisestä – pistoshoitojen seurauksena voi olla jopa sokeutuminen

  3. 3

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  4. 4

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana traagisesti kuolleen hevikitaristin elämä katkesi tragediaan, johon niin moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  5. 5

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  6. 6

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  7. 7

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  8. 8

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  9. 9

   Palvelutalon työntekijä pakotti Alzheimeria sairastavan vanhuksen seksuaaliseen tekoon – Sai 60 päivän ehdollisen tuomion

  10. 10

   Vastapuoli ei ole paha, vaikka olisi eri mieltä – tervetuloa kuplasi ulkopuolelle!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  2. 2

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  3. 3

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  4. 4

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon Helsingin seudulla

  5. 5

   Kukaan ei tiedä, miksi tämä talo on suojeltu – Helsingin valtaväylien puristuksessa pakkohuutokaupataan 100-vuotiasta mökkiä

  6. 6

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  7. 7

   Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

  8. 8

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  9. 9

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  10. 10

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Keskellä espoolaista lähiötä on valtava kivilinna, johon kuuluu 200 metriä omaa uimarantaa

  11. Näytä lisää