Politiikka

Pääministeri Juha Sipilä: Vanhusten hoivayritysten pitäisi katsoa peiliin ja miettiä, ovatko ne oikealla toimialalla

”Taloudellisen tuloksen tekeminen ei voi olla ykkösarvo, vaan laadukkaan palvelun tarjoaminen”, Sipilä sanoi politiikan toimittajien tentissä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi tiistaina Politiikan toimittajien tilaisuudessa, että hän toivoisi vanhusten hoivayrityksissä arvojen ohjaavan toimintaa eikä taloudellisen tuloksen tavoittelun.

Sipilä sanoi miettineensä paljon etenkin suurten yksityisten toimijoiden asemaa vanhusten hoivassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ensin kyseiset yritykset olivat verokikkailulla julkisuudessa ja nyt palveluiden huonolla tasolla. Nyt pitää näiden yritysten ja koko toimialan katsoa peiliin ja miettiä, ovatko he ollenkaan oikealla toimialalla”, Sipilä sanoi.

”Taloudellisen tuloksen tekeminen ei voi olla ykkösarvo, vaan laadukkaan palvelun tarjoaminen.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sipilä usutti palveluiden ostajia katsomaan ensimmäisenä, toimiiko yritys kertomiensa arvojen mukaisesti. Pääministeri sanoi, että ostajana tarkistaisi myös, maksaako yritys veronsa Suomeen ja katsoisi, mikä yrityksen omistuspohja on.

Sipilältä kysyttiin, pitäisikö hoivayritysten voitontavoittelua suitsia esimerkiksi lailla. Sipilä ei tästä innostunut, mutta hän sanoi miettineensä, kävisikö jokin muu yhtiömuoto paremmin hoiva-alalle.

”Olisin sitä mieltä, että esimerkiksi osuuskuntamuotoinen toiminta voisi olla paljon parempi hoiva-alalle kuin osakeyhtiömuoto. Mutta en usko, että tässä tarvitaan muutosta, koska meillä on näyttöjä siitä, että myös osakeyhtiömuotoiset pystyvät arvokkaaseen ja laadukkaaseen toimintaan, erityisesti pk-sektorilla.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sipilä sanoi seuranneensa huolestuneena osakeyhtiömuotoisten yritysten arvostusten kehitystä, siis osakkeiden hintakehitystä esimerkiksi tehdyissä yrityskaupoissa. Monet hoiva-alan yrityksistä ovat pääomasijoittajien omistuksessa.

Sipilän mukaan arvostukset kertovat, että yritysten tulevaisuuden odotusarvot ovat korkealla, eikä näihin odotuksiin voi vastata muuten kuin tuloksentekoa nostamalla.

”Jos tuloksentekoa nostetaan tinkimällä palveluista ja palvelun laadusta, silloin ollaan kyllä väärällä tiellä”, Sipilä sanoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sipilä on toiminut itsekin yritysjohtajana ja selvästi innostui aiheesta puhuessaan.

”Voittoahan täytyy tehdä, että yritys voi investoida ja kehittyä ja maksaa palkat, mutta mikä on sen järjestys? Arvojen pitää ohjata toimintaa. Arvoissa pitää lukea ensimmäisenä arvokas ja laadukas hoito ja vasta sitten tuloksen tekeminen, joka on seurausta hyvin hoidetusta työstä. Jos haetaan liian suurta voittoa, ennustan että vaikeudet jatkuvat, mikäli asiaan ei nyt tule muutosta.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sipilä korosti, että yksityinen sektori sisältää paljon muutakin kuin hoivajättejä. Hän kiitteli esimerkiksi alan pieniä perheyrityksiä, joissa vanhuksia hoidetaan ”kuin perheenjäsentä”.

”Koko toimialaa ei saa tässä leimata.”

Sipilä sanoi pitävänsä huonona toimintana sitä, jos yritykset houkuttelevat ensin kuntia hyvällä palvelutasolla ja halvalla hinnalla ja alkavat sitten tinkiä palvelusta. Siksi yrityksiä pitää Sipilän mielestä valvoa paremmin.

”Siksi olen itse muuttanut kantaani hoitajamitoituksesta. Se on käytännön työkalu valvoa”, Sipilä sanoi. ”Kun puutteita on nyt tullut ilmi, on päivänselvää, että lainsäädännön muutoksia tarvitaan.”

Nykyisin vanhusten hoivassa henkilöstömitoitus perustuu suositukseen, jonka mukaan hoitajia pitäisi olla yksi kahta vanhusta kohti. Lakia on ehdotettu muutettavaksi niin, että vähimmäismitoitus nostetaan 0,7:ään ja kirjataan lakiin.

Sipilä sanoi vanhusten hoivaa huonoksi säästökohteeksi.

”Siinä on vaikea mitenkään muuten kuin käsipareja lisäämällä saada hoidon tasoa nostettua.”

Sipilä korosti sitä, että hallitus on pyrkinyt omilla päätöksillään pitämään kuntien rahoitusaseman kunnossa tällä vaalikaudella.

”Kuntien vastuullahan tämä vanhusten hoito on. Pienissä kunnissa erityisesti valvontavastuu ja alihankinnan ja ulkoistamisen osaaminen on heikompaa kuin tulee olemaan tulevissa maakunnissa.”

Sipilä korosti tilaisuudessa useaan kertaan, miten tärkeää hänen mielestään on saada sosiaali- ja terveydenhuollon sote-uudistus läpi eduskunnasta. Sipilän mukaan esimerkiksi vanhusten hoivan tilanne osoittaa, että Suomessa tarvitaan nykyisiä kuntia ”leveämpiä hartioita”.

”Onhan se iso pettymys, jos sote kaatuisi, ja partakin jää ajamatta”, Sipilä sanoi viitaten kesän jälkeiseen uuteen ulkomuotoonsa eli leukapartaan. Sipilä on aiemmin kertonut ajavansa partansa sitten, kun sote menee viimein läpi.

”Ennen kaikkea petytään maakunnissa, siellä valmistelut ovat hyvin pitkällä menossa, ja ihan kaikissa maakunnissa ajatellaan, että tämä pitää nyt vain saada valmiiksi. Tämä on nyt eduskunnasta kiinni, ja annetaan nyt valiokunnille työrauha.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Suvi Pitkänen kärsii yhä epäonnistuneesta huulten täyttämisestä – pistoshoitojen seurauksena voi olla jopa sokeutuminen

  3. 3

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  4. 4

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana traagisesti kuolleen hevikitaristin elämä katkesi tragediaan, johon niin moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  5. 5

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  6. 6

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  7. 7

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  8. 8

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  9. 9

   Palvelutalon työntekijä pakotti Alzheimeria sairastavan vanhuksen seksuaaliseen tekoon – Sai 60 päivän ehdollisen tuomion

  10. 10

   Vastapuoli ei ole paha, vaikka olisi eri mieltä – tervetuloa kuplasi ulkopuolelle!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  2. 2

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  3. 3

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  4. 4

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon Helsingin seudulla

  5. 5

   Kukaan ei tiedä, miksi tämä talo on suojeltu – Helsingin valtaväylien puristuksessa pakkohuutokaupataan 100-vuotiasta mökkiä

  6. 6

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  7. 7

   Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

  8. 8

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  9. 9

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  10. 10

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Keskellä espoolaista lähiötä on valtava kivilinna, johon kuuluu 200 metriä omaa uimarantaa

  11. Näytä lisää