Politiikka

Eduskunnan virkamiehet käyvät läpi tiedustelulakien mahdolliset ongelmat, sanoo puhemies Risikko – Raportti asiasta saadaan huomenna

Yli tuhatsivuinen lakipaketti jää pois päivän täysistuntokäsittelystä. Hallintovaliokunnan puheenjohtaja Juho Eerola (ps) pitää mahdollisena, ettei lakeja ehditä hyväksyä tämän eduskunnan aikana.

Eduskunnan virkamiehet käyvät läpi mahdolliset epäselvyydet siviilitiedustelua koskevassa lakiesityksessä ja sen mietinnössä, puhemies Paula Risikko (kok) sanoo.

Taustalla ovat epäilyt siitä, että hallintovaliokunta ei olisi ottanut huomioon kaikkia perustuslakivaliokunnan lausunnossa olevia asioita. Risikon mukaan virkamiesraporttia odotetaan huomiseksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Virkamiesraportin perusteella puhemiesneuvosto linjaa jatkoaskeleet”, Risikko sanoi eduskunnassa keskiviikkona.

Jos virkamiesselvitys osoittaa, että on hallintovaliokunta ei ottanut mietinnössään riittävästi huomioon perustuslakivaliokunnan kantaa, pyydetään jo entisestään kiireiseltä perustuslakivaliokunnalta lausunto hallintovaliokunnan mietinnöstä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Täysistuntoon ja täältä talosta ei lähde lakeja, jotka olisivat perustuslain vastaisia tai että siitä olisi pieniäkin epäilyksen aiheita. Tämän vuoksi prosessi etenee näin”, Risikko sanoi.

Risikko kertoi perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintien (vas) sanoneen, että mietintö voidaan hoitaa tarvittaessa nopeasti.

Risikon mukaan mahdolliset muutokset tekisi ensisijaisesti hallintovaliokunta, eikä hallitukselta todennäköisesti pyydettäisi täydentäviä esityksiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Taustalla ovat perustuslakivaliokunnan käyttämien asiantuntijoiden esittämät kommentit, Risikko vahvisti. Professori Juha Lavapuron ja professori Martin Scheininin mukaan hallintovaliokunta ei ottanut riittävästi huomioon muun muassa tietoliikennetiedustelun kohdentamiseen tai hakuehtojen rajaamiseen liittyviä huomioita.”Hallintovaliokunnan ehdottama laki tietoliikennetiedustelussa siviilitiedustelussa on niin heikko, että hylky tuli”, kommentoi Scheinin mietinnön puutteellisuutta viestipalvelu Twitterissä.

Scheinin ja Lavapuro ylläpitävät Twitterissä perustuslakiasioita kommentoivaa tiliä. Tilillä he kutsuivat hallintovaliokunnan mietintöä ”tenttivastaukseksi”, jolle heidän ”professoripaneelinsa” antoi hylkäyksen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”On mielestäni erittäin järkevää, että jos tällainen epäily herää, se myös perataan, onko se paikkansapitävä”, Risikko sanoi.

Risikon mukaan pitäisi olla olemassa jokin toisenlainen käytäntö kuin se, että asiantuntijat herättävät epäilyjä twiiteillään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Pitää miettiä. Jotain on tehtävä”, Risikko sanoi twiittailuun viitaten.

Eduskunnan piti tänään kello 14 alkaneessa istunnossa keskustella sotilas- ja siviilitiedustelulaeista, jotka ovat pitkään valmistellun tiedustelulakihankkeen keskeisimmät palaset.

Hallintolakivaliokunnan mietintö kuitenkin poistettiin keskiviikon täysistunnon päiväjärjestyksestä. On hyvin poikkeuksellista, että näin lähellä salikäsittelyä lakiesitys vedetään pois.

Poisveto tapahtui hallintovaliokunnan omasta toiveesta.

Koska siviilitiedustelu ja sotilastiedustelu liittyvät kiinteästi tosiinsa, myöskään puolustusvaliokunnan sotilastiedustelua koskevaa hallituksen esitystä ei tänään käsitellä.

Hallintovaliokunnan puheenjohtaja Juho Eerola (ps) sanoo, että valiokunta halusi varmistaa ”sataprosenttisesti”, että hallituksen esitys on kunnossa.

”Eräät yleisesti arvostusta nauttivat perustuslakiasiantuntijat olivat sitä mieltä, että kaikkia perustuslakivaliokunnan huomautuksia ei ollut otettu huomioon. Haluamme nyt varmistua, että kaikki on kunnossa”, Eerola sanoo.

Perustuslakivaliokunta käsittelee lakiesitykset varmistuakseen, että ne ovat sopusoinnussa Suomen perustuslain kanssa. Jos se havaitsee ongelmia, se vaatii varsinaista käsittelyvaliokuntaa eli tässä tapauksessa hallintovaliokuntaa korjaamaan lakitekstin kuntoon. Nyt siis on epäilyksiä, ettei hallintovaliokunta ole tehnyt kaikkia vaadittuja korjauksia.

Eerolan mukaan ”kaikki salissa olevat kansanedustajat eivät olisi olleet valmiita hyväksymään tiedustelulakeja nykytiedoilla”.

Eerola pitää yhtenä mahdollisuutena sitä, että lakiesitykset palaavat takasin perustuslakivaliokuntaan.

”Käytännössä tämä tarkoittaa, että muutama päivä mietitään, mitä tehdään”, Eerola sanoo.

Eerola pitää mahdollisena sitäkin, että tiedustelulakeja ei hyväksytä nykyisen eduskunnan aikana.

”Kaikki on tässä maailmassa mahdollista. Kyllähän viime hallituskin loppuvaiheessa äänesti omia esityksiään vastaan”, Eerola sanoo.

Eerolan viittaus perustuslakiasiantuntijoihin tarkoittaa ilmeisesti muun muassa Turun yliopiston julkisoikeuden professorin Juha Lavapuron ulostuloa. Eduskunnan käyttämä perustuslakiasiantuntija Juha Lavapuro twiittasi aiemmin tällä viikolla näin:
Juho Eerola arvostelee sitä, että ”yleisesti viisaina pidetyt” asiantuntijat eivät olleet kovin täsmällisiä arvostelussaan liittyen hallintovaliokunnan mietintöön.

Mietinnössä käytännössä tehtiin hallituksen esitykseen osa niistä korjauksista, joita eduskunnan perustuslakivaliokunta oli esittänyt mietinnössään.

”Asiantuntijat ovat arvostelleet kommenteissaan myös perustuslakivaliokuntaa, mikä mielestäni on epäloogista”, Eerola sanoo.

Hallintovaliokunnan on pakko ottaa huomioon perustuslakivaliokunnan tekemät niin sanotut ponnet. Näin hallintovaliokunta tekikin.

Ilmeisesti professorien arvostelussa on ollut kyse siitä, että hallintovaliokunta ei ole ottanut riittävässä määrin huomioon muita perustuslakivaliokunnan huomioita.

Perustuslakiasioita käsittelevä Perustuslakitweet-tili Twitterissä on myös kiinnittänyt huomiota siihen, miten perustuslakivaliokunnan huomiot tiedustelulaeista otettiin huomioon.

Kyseistä tiliä ylläpitävät muun muassa Juha Lavapuro ja kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin.

Tilillä kirjoitettiin tällä tällä viikolla, että ”professoripaneeli hylkää HaV:n tenttivastauksen. PeV:n antama tehtävä oli korjata siviilitiedustelua koskeva lakiehdotus näissä asioissa: ’periaatesäännöksistä, yleisestä ja kohdentamattoman tietoliikenteen seurannan kiellosta sekä 14 ja 20 §:stä’”.

Hallintovaliokunnan jäsen ja puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd) sanoo olevansa hämmentynyt ”ketunlenkistä”, joka tiedustelulakiin tuli loppumetreillä.

”Odotan kuulevani lisää asiasta tänään. Kuulemani mukaan kyse perustuslakiin liittyvistä epävarmuustekijöistä, joita on esitetty. Nyt puhemiesneuvosto haluaa arvioida niitä ennen kuin niitä tuodaan saliin ensimmäiseen käsittelyyn”, Kari sanoo.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) ei ottanut asiaan kantaa, koska lain käsittely on eduskunnan sisäinen asia. Hän kuitenkin sanoi yllättyneensä.

”Minulle tämä oli yllätys.”

Eduskunta kertoo, että puhemiesneuvosto on eilen tiistaina keskustellut asiasta ja pyytänyt eduskunnan kanslian virkamiesarviota jatkokäsittelystä.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

Puhemiesneuvostossa istuvat eduskunnan puhemiesten lisäksi eduskunnan kaikkien valiokuntien puheenjohtajat. Puhemiehen tehtäviin kuuluu perustuslain mukaan valvoa, että asioita täysistunnossa käsiteltäessä noudatetaan perustuslakia.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson piti aikalisäpäätöstä osoituksena siitä, että perustuslakivaliokuntaa tarvitaan.
Helsingin Sanomissa julkaistiin keskiviikkona oikeuskansleri Tuomas Pöystin haastattelu, jossa hän otti poikkeuksellisesti kanttaa suojelupoliisin asemaan kesken tiedustelulakien säätämisen.

Pöysti totesi, että hän ottaisi suojelupoliisin (Supo) tehtävät ja valtaoikeudet sekä niiden käytön tarkasteluun 2–3 vuoden päästä.

Lue lisää täältä: Oikeuskanslerilta harvinainen kannanotto kesken tiedustelulakien säätämisen: Supon valtaoikeudet kasvavat poikkeuksellisen isoiksi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   IS: Antti Rinne menetti sairauden vuoksi liikuntakykynsä – artikkelin yhteydessä ollut lääkärintodistus herätti ihmetystä

  2. 2

   Thaimaan rinnalle on noussut takuulämmin, monipuolinen ja melko edullinen lomakohde, jonne kaikki tuntuvat nyt matkaavan

  3. 3

   Oikeustieteilijät kehuvat perustuslakivaliokunnan sote-lausuntoa ja ihmettelevät hallituksen jääräpäisyyttä

  4. 4

   ”Pesulla käyn milloin missäkin” – Riitta-Liisa Tauriainen muutti syvimpään Lappiin, ja 12 neliön koti on oikeasti peräkärry

   Tilaajille
  5. 5

   Vuosikymmenien kiista Chagosin paratiisisaarista ratkeamassa: Toimiko Britannia väärin, kun se vei saaret Mauritiukselta ja pakkosiirsi asukkaat USA:n tukikohdan tieltä?

  6. 6

   Politiikan kulisseissa on käyty jo pitkään näkymätöntä taistelua: Valinta tunnin junan ja Lentoradan välillä määrää Suomen kasvun suunnan vuosikymmeniksi

  7. 7

   Iivo Niskanen on arvokisoissa ääripäitten mies – yksi asia kävi selväksi uuden epäonnen keskellä

  8. 8

   ”Luulin sitä vitsiksi” – Tanska alkaa eristää karkotuspäätöksen saaneita ulkomaalaisia viruskokeisiin erikoistuneelle pikkusaarelle

   Tilaajille
  9. 9

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  10. 10

   Venäläiset hävittivät kaiken eteensä tulevan nykyisen Vantaan alueella 300 vuotta sitten – Keskeltä liikenteen melua löytyy kuitenkin vielä 1700-luvun aarre

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Thaimaan rinnalle on noussut takuulämmin, monipuolinen ja melko edullinen lomakohde, jonne kaikki tuntuvat nyt matkaavan

  2. 2

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pesulla käyn milloin missäkin” – Riitta-Liisa Tauriainen muutti syvimpään Lappiin, ja 12 neliön koti on oikeasti peräkärry

   Tilaajille
  4. 4

   IS: Antti Rinne menetti sairauden vuoksi liikuntakykynsä – artikkelin yhteydessä ollut lääkärintodistus herätti ihmetystä

  5. 5

   ”Luulin sitä vitsiksi” – Tanska alkaa eristää karkotuspäätöksen saaneita ulkomaalaisia viruskokeisiin erikoistuneelle pikkusaarelle

   Tilaajille
  6. 6

   Venäläiset hävittivät kaiken eteensä tulevan nykyisen Vantaan alueella 300 vuotta sitten – Keskeltä liikenteen melua löytyy kuitenkin vielä 1700-luvun aarre

  7. 7

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  8. 8

   Saako syöpäpotilasta hieroa? Osa hierojista ei halua tehdä sitä – ja siinä on myös riskinsä

  9. 9

   Uusi pettämätön matkakonsepti säästää rahaa, aikaa ja luontoa

  10. 10

   Sipilän lausunnot Bernerin siirtymisestä ruotsalaispankin hallitukseen ihmetyttävät: ”Berner sanoi, että Sipilä on tiennyt ehdokkuudesta alusta asti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  2. 2

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  3. 3

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  4. 4

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  5. 5

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  6. 6

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  7. 7

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  8. 8

   Thaimaan rinnalle on noussut takuulämmin, monipuolinen ja melko edullinen lomakohde, jonne kaikki tuntuvat nyt matkaavan

  9. 9

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  10. 10

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Nigerian vaalipäivä koitti viivästysten jälkeen – Boko Haram häiritsee äänestystä maan koillisosissa
  3. Iivo Niskasen suksi lipsahti kohtalokkaasti norjalaisen juottomiehen jalkoihin – ”Olisi ollut varmasti yksi uran parhaista päivistä”
  4. Harry Kane palasi pitkältä sairauslomalta, mutta Tottenham kärsi yllätystappion Burnleylle – valmentaja Mauricio Pochettino raivosi tuomarille
  5. MM-paikasta pelaava Susijengi pääsi Permiin perjantaina ja matkatavarat lauantaina – ”Onneksi oli treenivälineet käsimatkatavaroissa”
  6. Vuosikymmenien kiista Chagosin paratiisisaarista ratkeamassa: Toimiko Britannia väärin, kun se vei saaret Mauritiukselta ja pakkosiirsi asukkaat USA:n tukikohdan tieltä?
  7. IS: Antti Rinne menetti sairauden vuoksi liikuntakykynsä – artikkelin yhteydessä ollut lääkärintodistus herätti ihmetystä
  8. Laskettelija loukkaantui vakavasti Häkärinteillä Hankasalmella
  9. Tiede tarjoaa valoisan tulevaisuuden: Syöpä pysäytetään, lihaa saadaan ilman tappamista ja hiilidioksidi otetaan hyötykäyttöön Tilaajille
  10. Diego Simeone pyysi anteeksi erikoista haarovälituuletustaan Mestarien liigan ottelussa
  11. 40 vuotta sitten feministit julistivat ryhmäseksistä ja muistuttivat sukkahousujen kätevyydestä – nämä ovat ainoat asiat erona nykyaikaan, sillä naisia vastaan hyökätään edelleen
  12. Näytä lisää