Politiikka

Tiedustelulait myöhästyvät huomattavasti: palautettiin yllättäen takaisin valiokuntien käsittelyyn – Jussi Niinistö nimitteli asiantuntijoita ”perustuslakitalebaneiksi”

Eduskunnan puhemies Paula Risikko piti hyvänä asiana sitä, että tässä vaiheessa lakiesitykset voitiin vielä ottaa uudelleen käsittelyyn. Hänen mielestään eduskunnan arvovalta ei ole kärsinyt.

Helsinki/Bryssel

Tiedustelulait lähetetään takaisin hallinto- ja puolustusvaliokuntiin, puhemies Paula Risikko (kok) ilmoitti torstaina. Valiokunnat pyytävät lakiesityksistä arviot perustuslakivaliokunnalta, joka kuulee uudelleen perustuslakiasiantuntijoita.

Eduskunnan puhemiehen ilmoitus tarkoittaa käytännössä, että tiedustelulait myöhästyvät huomattavasti. Samalla asiantuntijoiden löytämät epäselvyydet laajenivat siviilitiedustelulaeista sotilastiedustelulakien puolelle.

Yllättävän mutkan takana ovat perustuslakivaliokunnan käyttämien asiantuntijoiden esittämät kommentit Twitterissä. Professori Juha Lavapuron ja professori Martin Scheininin mukaan hallintovaliokunta ei ottanut riittävästi huomioon muun muassa tietoliikennetiedustelun kohdentamiseen tai hakuehtojen rajaamiseen liittyviä huomioita.

Professorien huomioista on analyysi tämän linkin takana.

Hieman kireän kuulloisesti esiintynyt Risikko vakuutti, että tapahtuma ei ole kolaus eduskunnalle.

”Tämä osoittaa vain sen, että eduskunta tekee huolellista työtä”, Risikko sanoi medialle eduskunnassa torstaina.

Risikon mukaan eduskunta ei jätä perustuslakia koskevissa asioissa "mitään kiviä kääntämättä".

”Kun kysymys on perusoikeuksien toteutumisesta, asia on valmisteltava erityisen huolellisesti”, Risikko vakuutti.

Risikko vakuutti medialle, että virkamiesten selvityksen perusteella selkeitä puutteita ei ole tullut esille. Kuitenkin on huomattu seikkoja, "joita voidaan mahdollisesti tulkita eri tavoin".

Niitä ovat virkamiestyöryhmän mielestä syrjintää koskeva sääntely ja tekninen laitetarkkailu. Tekninen laitetarkkailu tarkoittaa henkilön kuuntelua vaikkapa mikrofonin välityksellä.

Syrjintäkielto taas tarkoittaa, että tiedustelun kohdentaminen ei saa perustua ainoastaan henkilön ikää, alkuperää, kansalaisuutta, kieltä, uskontoa, vakaumusta, mielipidettä, poliittista toimintaa, ammattiyhdistystoimintaa, perhesuhteita, terveydentilaa, vammaisuutta tai seksuaalista suuntautumista koskeviin tietoihin

Risikko kiisti epäilyt, että valta olisi valunut eduskunnan ulkopuolelle eli käytännössä yliopiston professoreille. ”Parlamentarismissa eduskunta päättää, mitä tehdään”, Risikko sanoi.

Risikko piti valitettavana sitä, että tiedustelulakiesitykset olivat edenneet tulkinnanvaraisena jo melkein ensimmäiseen käsittelyyn. Hyvänä asiana hän piti sitä, että tässä vaiheessa lakiesitykset voitiin vielä ottaa uudelleen käsittelyyn.

Risikon mukaan kyse on hyvin tulkinnanvaraisia kysymyksiä. ”Ainoastaan perustelakivaliokunnalla on valta ottaa kantaa näihin asioihin”, Risikko sanoi.

Risikko päätti vetää tiedustelulait yllättäen pois käsittelystä muutama tunti ennen täysistuntoa keskiviikkona. Risikko ilmoitti, että virkamiehet käyvät läpi mahdolliset epäselvyydet siviilitiedustelua koskevassa lakiesityksessä ja sen mietinnössä, puhemies Paula Risikko (kok) sanoi keskiviikkona.

Taustalla olivat epäilyt siitä, että hallintovaliokunta ei olisi ottanut huomioon kaikkia perustuslakivaliokunnan lausunnossa olevia asioita.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) kommentoi tiedustelulakia kiivaasti Nato-kokouksessa Brysselissä torstaina.

”Isänmaan ja kansalaisten kannalta vahingollista, jos tämä poliittisen pelin takia tiedustelulakipaketti jää hyväksymättä tällä vaalikaudella. Kiireellisyyden puolesta oli viisi kuudesosaa, en ymmärrä mihin tämä enemmistö on nyt kadonnut.”

Niinistö oli eri linjoilla kuin eduskunnan puhemies Paula Risikko, joka uskoi torstaina tiedustelulakien viimeistelyn onnistuvan sujuvasti. Todellisuudessa kukaan ei voi tietää, kuinka paljon aikaa uusi hyväksymiskierros tarvitsee.

”Tässä annetaan liikaa valtaa eduskunnan ulkopuolisille voimille. En nyt puhu perustuslakiprofeetoista niin kuin Ben Zyskowicz puhui. Puhun perustuslakitalebaneista”, Niinistö sanoi.

Niinistöltä kysyttiin Brysselissä, kuka pelaa hänen väittämäänsä poliittista peliä?

”En lähde sitä nyt erittelemään tässä mutta toivon että nämä saadaan pikaisesti eduskunnan käsittelyyn, sen eteen on tehty paljon työtä, ja olen ymmärtänyt ettei ainakaan tähän sotilastiedusteluun ole sillä tavalla kriittisyyttä kohdistunut, vaan se on huolella ja perusteellisesti valmisteltu lakiesitys.”

Keitä perustuslakitalebanit ovat?

”Harrastavat twiittailua muun muassa”, Niinistö vastasi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kartta näyttää miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

  2. 2

   Lapsen kiukun laannuttamiseen on yksi, yksinkertainen keino

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  4. 4

   Selvitys: Viranomaiset eivät löydä käyttöä kansalaispalveluksen suorittaneille

  5. 5

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä” – miksi tekijän oma selviytyminen vaikuttaa rangaistukseen?

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  7. 7

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  8. 8

   Tutkijat: Ilmastonmuutoksen kieltäjien jääkarhuväite tukeutuu yhteen lähteeseen, joka ei perustu tieteeseen

  9. 9

   Moskova vie jätteensä muiden riesaksi: Sadan kilometrin päässä tienristeyksessä on mökki, josta kyläläiset vahtivat luvattomia jätekuljetuksia

   Tilaajille
  10. 10

   Alma kertoo ensimmäistä kertaa haastattelussa homoudestaan – koska haluaa olla tyttöystävänsä kanssa aivan kuin kaikki muutkin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  3. 3

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  4. 4

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  5. 5

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  6. 6

   Sdp:n etumatka kasvoi, keskusta heikkeni yhä – HS-gallup paljastaa asetelmat, joista ehdokkaat lähtevät vaalikentille

  7. 7

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  8. 8

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  9. 9

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  10. 10

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää