Politiikka    |   Kolumni

Vanhushoivan väärinkäytöksiin ovat pääsyyllisiä poliittiset päättäjät, eivät yritykset

Poliitikot ovat tuoneet markkinatalouden lait myös vanhustenhuoltoon. Markkinatalousajattelu sopii kuitenkin siihen erityisen huonosti, kirjoittaa kolumnissaan Yrjö Rautio.

Ei päivää ilman uusia paljastuksia vanhusten­hoidon karmeista laimin­lyönneistä ja väärin­käytöksistä. Jos jokin ongelma ratkeaisi sillä, että siitä puhutaan paljon, vanhuksilla ei olisi hätäpäivää. Pelkäänpä, että puheet menevät, mutta hätäpäivät jäävät.

Moni on jo täysin kyllästynyt asian vatvomiseen. Vaalit ovat parin kuukauden kuluttua ohi, ja on taas aika unohtaa koko asia. Niin on unohdettu kaikkien edellistenkin vaalien jälkeen.

On tietenkin hyvä, että vanhustenhoidon ongelmista keskustellaan. Sekin on hyvä, että poliitikot yrittävät panna suuria hoiva-alan yrityksiä vihdoin vastuuseen niiden laiminlyönneistä ja virheistä, jopa mahdollisista rikoksista.

Pääsyyllisiä vanhustenhoidon häpeälliseen tilaan ovat kuitenkin poliitikot itse. He ovat tuoneet markkinatalouden lait myös vanhustenhuoltoon.

Palveluiden markkinaehtoistaminen on ymmärrettävää, usein hyväksyttävääkin. Se voi parhaassa tapauksessa alentaa kustannuksia ja parantaa palveluja. Markkinatalousajattelu sopii kuitenkin erityisen huonosti vanhustenhuoltoon, jossa useimmat asiakkaat eivät kykene äänestämään jaloillaan ja jossa säästöt tarkoittavat lähes aina palvelujen huonontamista.

Moni poliitikko huutaa nyt poliisia ja syyttäjää avuksi. Pahaksi on tilanne päässyt, jos tarvitaan poliisia vahtimaan, että vanhus saa ruokansa ja vaippansa! Jos tilanne tästä vielä pahenee, on varmaan turvauduttava valtion väkivaltamonopoleista järeimpään: armeijaan.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) paheksui tiistaina politikan toimittajien tilaisuudessa jyrkästi hoiva-alan yrityksiä. ”Tuloksen tekeminen ei voi olla ykkösarvo”, hän sanoi. ”Ovatko ne ollenkaan oikealla toimialalla?” hän kysyi.

Markkinataloudessa tuloksen tekeminen on aina yrityksen ykkösarvo. Vain keinot vaihtelevat. Hoivajättien keinot saattavat olla huonoja, koska ne ovat johtaneet maineen menetykseen ja johtanevat myös voittojen pienentymiseen.

Suuret hoiva-alan yritykset ovat usein kansainvälisten pääomasijoittajien omistamia. Ei niillä muita arvoja tai tavoitteita olekaan kuin saada mahdollisimman suuri tuotto sijoittamalleen pääomalle. Huikeat tulokset todistavat, että ne ovat juuri oikealla toimialalla.

Yllättikö yrittäjäpääministerin todella se, että hoiva-alan jätitkin – ja varsinkin ne – toimivat markkinatalouden lakien mukaan? Tuskin. Selitystä Sipilän purkaukseen pitää siten hakea muualta. Esimerkiksi vaalipaniikista?

Olen jakanut vuosia jääkaapin paikallisen vanhusten kotihoidon palveluja tuottaneen yrityksen toimitusjohtajan kanssa. Tiedän sen vuoksi paljon sellaistakin, jonka näkee vain alan sisältä.

Kunnat valitsevat lähes aina halvimman palveluntuottajan. Puhe laatukriteereistä on sanahelinää. Isot ketjut voittavat lähes aina kilpailutukset hinnoilla, jotka ovat mahdollisia vain, kun osa sopimuksiin kirjatusta hoidosta jätetään toteuttamatta.

Nyt annetaan lisää rahaa valvontaan. Hyvä niin, mutta ei se perustotuutta muuta: eurolla ei saa sadan euron palveluita.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) puhuu nyt yritysten omavalvonnasta. Hoivayrityksissä omavalvontaa pidetään lähes vitsinä ja byrokraattisena riesana. Se tarkoittaa vain sitä, että yritykset kirjoittavat entistäkin enemmän raportteja aluehallintovirastolle ja muille tahoille. Niihin ne voivat säveltää mitä tahansa, kuten on nähty.

Nyt on puhuttu etupäässä hoivakotien ongelmista. Suuria ongelmia on kuitenkin myös vanhusten kotihoidossa. Sitä on suosittu viime vuosikymmeninä hyvin perustein. Useimmat haluavat elää kotonaan niin pitkään kuin pystyvät. Kotihoito tulee myös paljon halvemmaksi kuin laitoshoito.

Säästöinto on kuitenkin jyrännyt alleen vanhusten edun. Kotona hoidetaan yhä enemmän sellaisiakin vanhuksia, jotka eivät tule yksin kotonaan toimeen. Hoivafirman työntekijä käy häthätää heittämässä ruoat ja lääkkeet ovesta sisään. Siinä vanhusten inhimilliset kontaktinsa usein ovatkin. Usein onkin oikeampaa puhua heitteillejätöstä kuin hoidosta.

Yritän yleensä olla optimisti, mutta tässä asiassa olen pessimisti. Muutoksen toisi vain se, että päättäjiä itseään odottaisivat ne samat likaiset vaipat, makuuhaavat, nälässä pito ja heitteillejättö, jotka odottavat nyt suurta osaa tavallisesta kansasta. Mutta eiväthän ne päättäjiä odota. Useimmilla heistä on varaa maksaa itselleen kunnon hoito.

Palataan siis asiaan taas neljän vuoden kuluttua.

Kirjoittaja on kokenut politiikan toimittaja, joka on työskennellyt sanoma- ja aikakauslehdissä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kartta näyttää miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

  2. 2

   Lapsen kiukun laannuttamiseen on yksi, yksinkertainen keino

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  4. 4

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  5. 5

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä” – miksi tekijän oma selviytyminen vaikuttaa rangaistukseen?

   Tilaajille
  6. 6

   Flunssat harvenivat, kun askelissa tuli kymppitonni täyteen

  7. 7

   Opettaja kirjoitti HS:ssa jättävänsä heikoimmat heitteille, ja ilmiön tunnistaa myös OAJ: ”entisiä tarkkislaisia” on siirretty ilman tukea tavallisiin luokkiin

  8. 8

   Selvitys: Viranomaiset eivät löydä käyttöä kansalaispalveluksen suorittaneille

  9. 9

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  10. 10

   Tutkijat: Ilmastonmuutoksen kieltäjien jääkarhuväite tukeutuu yhteen lähteeseen, joka ei perustu tieteeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  3. 3

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  4. 4

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  5. 5

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  7. 7

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  8. 8

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  9. 9

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  10. 10

   Sdp:n etumatka kasvoi, keskusta heikkeni yhä – HS-gallup paljastaa asetelmat, joista ehdokkaat lähtevät vaalikentille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää