Politiikka    |   Kommentti

Sote-uudistusta uhkaa nolo loppu

Perustuslakivaliokunnan aikaa menee muidenkin keskeneräisten lakiesitysten käsittelyyn. Sote sai perjantaina 25 minuuttia neljän tunnin kokouksesta.

Niin meni tämäkin eduskunnan työviikko, eikä vielä ole mitään tietoa, saadaanko Suomeen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus ja 18 maakuntaa.

Yhä suuremmaksi käy todennäköisyys, että ei saada. Hallituksen sote-uudistusta uhkaa nolo loppu: se kaatuu eduskunnan aikapulaan.

Perimmäisenä syynä on pohjalla oleva jättimäinen ja monimutkainen lakipaketti, joka käsittelyyn olisi pitänyt varata paljon enemmän aikaa. Vielä parempi, jos uudistus olisi tehty osissa.

Mutta tehty mikä tehty, laiva purjehtii kohti haaksirikkoa, ja seuraava hallitus voi yrittää vuorostaan seilata omalla tyylillään.

Perustuslakivaliokunta on istunut koko kuluneen viikon päivittäin, myös maanantaina, jolloin eduskunta ei ole koolla eikä valiokuntien kokouksia yleensä pidetä.

Alkuviikon perusteella vaikutti, että nyt on meininki päällä ja kohta tulee tuomio, ovatko sote ja maakunnat Suomen perustuslain mukaisia.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta odottaa tätä tietoa, jotta se voisi käsitellä soteen ja maakuntiin liittyvien lakien sisällön ja lait voitaisiin lopulta kiikuttaa täysistuntoon koko eduskunnan päätettäviksi.

Perjantaina perustuslakivaliokunta istui liki neljä tuntia. Ajasta 25 minuuttia käsiteltiin sotea. Suurin osa kokouksesta meni konkurssilainsäädäntöön, joka oli palautunut perustuslakivaliokunnan syyniin lakivaliokunnasta.

Lue lisää tästä: ”Tämä systeemi ei vain toimi” – Soten käsittely keskeytyi jälleen, perustuslakivaliokunta uhrasi aiheelle vain 25 minuuttia

Jälkikäteen valiokunnan jäsenetkin olivat hämmentyneitä.

”Kyllä tässä pitäisi olla ripeämpi aikataulu, jos aiotaan valmiiksi saada”, sanoi keskustalainen jäsen Markus Lohi.

Perjantaina perustuslakivaliokunnalle tuli vielä lisätöitä, kun tiedustelulait tömähtivät takaisin sen ennestäänkin ylikuormittuneelle pöydälle. Uusintakierroksella selvitetään, otettiinko perustuslakivaliokunnan havainnot ja korjausehdotukset riittävästi huomioon, kun lakeja käsiteltiin hallinto- ja puolustusvaliokunnissa.

Tämäkään ei ole läpihuutojuttu, vaan perustuslakivaliokunta kuulee jälleen asiantuntijoita joukkueellisen verran. Sote saa odottaa.

Perustuslakivaliokunnan aikataulun päättävät sen puheenjohtajat, joista Annika Lapintie (vas) edustaa oppositiota ja Tapani Tölli (kesk) hallituspuolueita.

Aikataulussa ja työjärjestyksessä kyse ei näytä olevan siitä, että oppositio viekastelisi ja hidastelisi. Perustuslakivaliokunnassa on kesken liki neljäkymmentä lakiesitystä, joita valiokunta käsittelee soten ohella.

Eduskunnassa monet valiokunnat joutuvat odottamaan perustuslakivaliokunnan tulkintoja, ennen kuin voivat edetä omassa työssään.

Siksi perustuslakivaliokunnassa käsitellään keskeneräisiä esityksiä koko ajan alta pois. Ajatus kulkenee jotenkin niin, että jos se nyt keskittyisi pelkästään soteen, kaikki muut työt eduskunnassa jumiutuisivat.

Vaalikauden lopuksi voisi pahimmillaan käydä niin, ettei olisi sotea, mutta ei olisi niitä neljääkymmentä muutakaan lakia, jotka nyt ovat kesken.

Markus Lohi kiteytti tämän naulan kantaan kokouksen jälkeen:

”Tämä systeemi ei vain toimi.”

Systeemi ei toimi, mutta soten hautajaisia ei voi vielä järjestää, koska perustuslakivaliokunnan vakaa tarkoitus on tehdä lausuntonsa valmiiksi heti kun mahdollista. Ensi viikolla, seuraavalla... tarkkaa ennustetta ei pysty kertomaan.

Lausunnon sisällöstä riippuu, onko soten seuraavalla etapilla eli sosiaali- ja terveysvaliokunnalla realistisia mahdollisuuksia tehdä lakien loppusilaus valmiiksi.

Perustuslakivaliokunnassa pystytään ehkä toimimaan yli hallitus- ja oppositiorajan, mutta sosiaali- ja terveysvaliokunnassa meno on paljon poliittisempaa. Jos tässä vielä soten finaaliin päästään, siitä voi tulla äänekäs ja värikäs.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näin saksalaiset ratkaisisivat turvapaikan­hakijoiden palautukset

  2. 2

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  3. 3

   Monia suomalaisia odottaa eläkkeellä ikävä yllätys – Katso HS:n laskurista, millainen eläke sinulle on tulossa

   Tilaajille
  4. 4

   Liian palelemisen syy voi löytyä suolistobakteereista, tutkijat arvelevat

  5. 5

   Päättäjät väistelevät karua totuutta: Suomen eläke­järjestelmä on kriisissä

  6. 6

   Mies raiskasi 15-vuotiaan tytön Helsingissä ja käytti kahta muuta seksuaalisesti hyväkseen – Käräjäoikeus tuomitsi vajaan neljän vuoden vankeuteen

  7. 7

   Maailman tunnetuimpiin pop-tähtiin lukeutuva Sam Smith kertoi viimein, ettei ole mies eikä nainen vaan muunsukupuolinen

  8. 8

   Anna-Maja Henrikssonin esiintymisessä Ylen tentissä oli niin vähän konkretiaa, että edes faktoja on vaikea tarkistaa – tässä parhaat palat giffeinä

  9. 9

   Uudet mittaukset kertovat, millä tele­operaattorilla on paras verkko: Kartta näyttää tulokset kunnittain ja posti­numeroittain

   Tilaajille
  10. 10

   Tilanne Mosambikissa on katastrofaalinen, kertoo Punaisen Ristin suomalainen työntekijä HS:lle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  2. 2

   Uudet mittaukset kertovat, millä tele­operaattorilla on paras verkko: Kartta näyttää tulokset kunnittain ja posti­numeroittain

   Tilaajille
  3. 3

   Suolistosyöpään kuolee vuosittain yli tuhat suomalaista: Sairaus on kavala ja oireet epämääräisiä

  4. 4

   Yhdestä huoneesta tuli sote-kaaoksen julma taistelu­tanner, ja nyt HS kertoo, mitä oven takana tapahtui – ”En ole koskaan nähnyt niin huonoa käytöstä”

   Tilaajille
  5. 5

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  6. 6

   Vessahädän kourissa kipristelevät turistilaumat piinaavat Helsingin kaupungintalolla: Kaupunki sanoo kahdeksalla kielellä ei

  7. 7

   ”Katsoin kuvaa ja ajattelin, että se oli oikeastaan aika hyvä ruutu”, sanoo rippileiriltä vuoden lehtikuvan ottanut Joonas Brandt – katso kaikki vuoden 2018 parhaat lehtikuvat

  8. 8

   Teuvo Hakkarainen teippasi auton kylkeen ”Matu, mistä tulet? Sinne menet” ja selitteli tarkoittaneensa maaseudun tulevaisuutta ja muitakin asioita – soitimme

  9. 9

   Toimittaja Jorma Elovaara on kuollut

  10. 10

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni käyttää astian­pesu­konetta väärin, ja välin­pitämättömyys voi aiheuttaa isot kulut: toimi näin, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  4. 4

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  5. 5

   Kenellä on vastuu, jos joku perheen­jäsenistämme sairastuu takkat­ulien polton takia Espoossa?

  6. 6

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  7. 7

   Nuoret miehet eivät sitoudu, kun tinderöitynyt seurustelu­kulttuuri tarjoaa aina uuden vaihto­ehdon – Jaakko kertoo, miksi erosi, kun tyttöystävä alkoi vaatia lapsia

   Tilaajille
  8. 8

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  9. 9

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  10. 10

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  11. Näytä lisää