Politiikka

”Autot kuuluvat teille”, julistaa kokoomuksen Orpo tienvarsi­taulussa – HS kysyi, mitä mainos tarkoittaa

Isoihin kaupunkeihin autoilua korostavia mainoksia ei ole tulossa. ”Ei tietenkään tule Helsinkiin, jossa on hyvä joukkoliikenne”, sanoo kokoomuksen viestintäpäällikkö Kirsi Hölttä.

Kokoomus on aloittanut näyttävän tienvarsimainonnan, jossa varsinkin Satakuntaan pystytetty mainostaulu on herättänyt hämmennystä ja pilkkaakin sosiaalisessa mediassa. Porin ja Eurajoen välillä olevassa mainoksessa puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo toteaa, että ”Autot kuuluvat teille”.

Ihmetystä ovat herättäneet etenkin mainoksen viesti ja kohderyhmä, jotka jäävät epäselviksi. Tarkoittaako sana ”teille” maanteitä vai äänestäjiä?

Kosiskeleeko kokoomus maakunnan autoilevia äänestäjiä samaan aikaan, kun elinkeinoelämäkin liputtaa voimakkaasti kunnianhimoiselle ilmastopolitiikalle? Miten autoilun näkyvä esiin nostaminen sopii hallituksen ilmastopoliittisiin tavoitteisiin, jotka pyrkivät kohti nollapäästöjä?

HS ei sunnuntaina tavoittanut kokoomuksen puoluesihteeriä Janne Pesosta vastaamaan kysymyksiin mainoksista, vaan niihin vastasi puolueen viestintäpäällikkö Kirsi Hölttä.

Mikä on mainoskampajan tarkoitus?

”Kyseessä on iso tienvarsikampanja, jossa on yli 40 mainostaulua erilaisilla viesteillä. Kampanja ei koske vain autoilua”, Hölttä sanoo.

”Autot kuuluvat teille” -mainoksen lisäksi kokoomus julistaa, että turvaväli on pidettävä taloudessakin ja että kaikki on pidettävä kyydissä. Tauluissa todetaan myös, että pidetään Suomi liikkeellä ja mennään yhdessä oikeaan suuntaan.”

Miten autoilumainos sopii hallituksen ja kokoomuksen ilmastopoliittisiin tavoitteisiin, jotka pyrkivät kohti nollapäästöjä?

”Sopii oikein hyvin. Olemme julkilausuneet, että auto on välttämätön osa hyvinvointia isossa osassa Suomea. Kannatamme joukkoliikenteen kehittämistä ja ajamme nopeita junayhteyksiä kaupunkiseutujen välille”, Hölttä sanoo.

”On muistettava, että autot eivät ole ongelma, vaan päästöt ovat ongelma. Verotusta pitää muuttaa sellaiseksi, että se kannustaa vähäpäästöiseen liikenteeseen. Nopeasti tilanne ei kuitenkaan muutu.”

Aiemmin autoilijoita ovat kosiskelleet ennen kaikkea siniset ja perussuomalaiset. Pyrkiikö kokoomus mainoksella näiden puolueiden tontille?

”Ei pyri. Viesti on aivan selvä. Haluamme, että autokanta uudistuu. Tavoite on, että vähäpäästöisten autojen omistaminen tulee mahdolliseksi muillekin kuin hyvätuloisille.”

Mitä mainoksen sana ”teille” tarkoittaa: maanteitä vai äänestäjiä?

”Sekä että. Suomi on pitkien välimatkojen maa, ja autoja tarvitaan.”

Haluaako kokoomus voittaa vaalit autoilijoiden piikkiin?

”Ei tällaista tulkintaa voi tehdä.”

Tuleeko ”Autot kuuluvat teille” mainos myös Helsinkiin?

”Ei tietenkään tule Helsinkiin, jossa on hyvä joukkoliikenne. Emme laita niitä muihinkaan isoihin kaupunkeihin. Kokoomuksen politiikka on ihan selkeä ja johdonmukainen: tuemme joukkoliikennettä”, Hölttä sanoo.

Myös kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen otti kantaa mainokseen lauantaina. Hän kirjoitti Facebookissa, ettei puolue ole mukana huutokaupassa, jossa ”sosialistit ja vihreät kilpailevat milloin pääsevät kieltämään bensa- ja dieselautot”.

”Ilmastonmuutokseen pitää suhtautua vakavasti, mutta on turha demonisoida polttomoottoreita ja ihmisten liikkumista”, Jokinen kirjoittaa.
Sdp:n ilmasto-ohjelmaan on kirjattu, että ”seuraavalla hallituskaudella tulee laatia aikataulu uusien polttomoottoriautojen kieltämiseksi henkilöliikenteessä ja biopolttoaineisiin siirtymiseksi raskaassa liikenteessä”. Sdp on joutunut selittelemään linjausta sen jälkeen, kun muut puolueet ottivat sen hampaisiinsa.

Lue myös Marko Junkkarin kommentti: Onko Sdp epälooginen vai paniikissa? Tätä joutuu kysymään, kun kuuntelee puolueen selityksiä polttomoottoriautojen kieltämisestä

Vihreät taas on linjannut vaaliohjelmassaan, että muiden kuin nollapäästöisten uusien henkilöautojen myynti kiellettäisiin vuodesta 2030 eteenpäin.

Kokoomus on linjannut, että vuoteen 2030 mennessä suomalaisille olisi edullisempaa ostaa muu kuin polttomoottoriauto.

Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n raportin jälkeen viime syksynä kokoomuksen puheenjohtaja Orpo totesi HS:lle, että painopiste pitäisi siirtää auton ostamisen verottamisesta auton käyttöön ja saastuttamiseen.

”Ensi vaiheessa pienipäästöiset ja päästöttömät autot pitäisi vapauttaa autoverosta kokonaan, Orpo sanoi.

Lue tästä, mitä eduskuntapuolueiden edustajat vastasivat HS:n kysymyksiin siitä, mitä Suomen pitäisi tehdä taistelussa ilmastonmuutosta vastaan.

Liikenne tuottaa viidenneksen ilmastonmuutosta kiihdyttävistä kasvihuonekaasujen päästöistä Suomessa. Tieliikenne muodostaa muodostaa 90 prosenttia kotimaan liikenteen hiilidioksidipäästöistä. Ne eivät ole Suomessa vähentyneet juuri lainkaan verrattuna 30 vuoden takaiseen.

Hallitus on asettanut tavoitteeksi pyrkimisen nollapäästöihin liikenteessä sekä ilmaston lämpenemisen rajoittamisen 1,5 asteeseen.

Liikenteen ilmastopolitiikan asiantuntijatyöryhmä esitti raportissaan autoilijoille kovia muutoksia, jotta liikenteen päästöt saadaan pienentymään.

Tavoite on puolittaa liikenteen ilmastopäästöt vuoteen 2045 mennessä. Muutoksia tarvitaan työryhmän mukaan paitsi polttoaineisiin ja verotukseen myös teknologiaan sekä asenteisiin ja ylipäätään tapoihin liikkua. Edessä on liikenteen voimakas sähköistyminen.

HS:n ensimmäisen vaalitentin aiheena viime torstaina oli ilmastonmuutos. Voit katsoa sen alta:

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin päättäjät havahtuivat muutokseen: vieras­kielisten määrä kasvaa ja kaupungin pitäisi sopeutua

  2. 2

   Näin yhdestä huoneesta tuli eduskunnan sote-kaaoksen taistelu­tanner: ”En halua nähdä teitä enää ikinä”

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingissä asuva Stephen Sykes haki Suomen kansalaisuuden, tytär taas Britannian, ja syynä on brexit

  4. 4

   Suolistosyöpään kuolee vuosittain yli tuhat suomalaista: Sairaus on kavala ja oireet epämääräisiä

  5. 5

   On yhä vaikeampi ymmärtää, miksi keltaliivit polttivat Michellen lehti­kioskin karrelle

  6. 6

   Jenni Janakka järjestää naisille Röyhkeyskouluja, koska kyllästyi kuuntelemaan jatkuvaa itsensä vähättelyä ja arkailua

  7. 7

   Poikani joutui eroamaan reservistä, kun kertaus­harjoituksiin ei myönnetty lykkäystä

  8. 8

   Teuvo Hakkarainen teippasi auton kylkeen ”Matu, mistä tulet? Sinne menet” ja selitteli tarkoittaneensa maaseudun tulevaisuutta ja muitakin asioita – soitimme

  9. 9

   Uudet mittaukset kertovat, millä tele­operaattorilla on paras verkko – Katso kuntasi tulokset

   Tilaajille
  10. 10

   ”Katsoin kuvaa ja ajattelin, että se oli oikeastaan aika hyvä ruutu”, sanoo rippileiriltä vuoden lehtikuvan ottanut Joonas Brandt – katso kaikki vuoden 2018 parhaat lehtikuvat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  3. 3

   Poliisi: Utrechtin ampumisista epäilty on pidätetty, ainakin kolme kuoli luodeista

  4. 4

   Kruununhaassa asuva Pekka Hietaniemi karsastaa joukkoliikennettä ja omistaa niin BMW:n katumaasturin kuin avomallisen Audinkin – Helsingissä se on jo kapinallista

  5. 5

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa joka päivä kellon ympäri Kumpulassa – ”Tässä ei ole mitään järkeä”

  6. 6

   Suolistosyöpään kuolee vuosittain yli tuhat suomalaista: Sairaus on kavala ja oireet epämääräisiä

  7. 7

   Jörn Donnerin pitkä elämäntyö päättyi, mutta kukaan ei vain usko sitä

  8. 8

   Teuvo Hakkarainen teippasi auton kylkeen ”Matu, mistä tulet? Sinne menet” ja selitteli tarkoittaneensa maaseudun tulevaisuutta ja muitakin asioita – soitimme

  9. 9

   Toimittaja Jorma Elovaara on kuollut

  10. 10

   Saharan metsittäminen ilmastosyntien vuoksi voi kuulostaa järjettömältä, mutta Israel onnistui kasvattamaan metsän aavikolle

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni käyttää astian­pesu­konetta väärin, ja välin­pitämättömyys voi aiheuttaa isot kulut: toimi näin, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  4. 4

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  5. 5

   Kenellä on vastuu, jos joku perheen­jäsenistämme sairastuu takkat­ulien polton takia Espoossa?

  6. 6

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  7. 7

   Nuoret miehet eivät sitoudu, kun tinderöitynyt seurustelu­kulttuuri tarjoaa aina uuden vaihto­ehdon – Jaakko kertoo, miksi erosi, kun tyttöystävä alkoi vaatia lapsia

   Tilaajille
  8. 8

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  9. 9

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää