Politiikka

Oikeusoppineet joutuivat useiden kärki­poliitikkojen höykytettäväksi – ”Tämä on poikkeuksellista”, sanoo professori Martin Scheinin

Poliitikot ovat viime päivinä muun muassa kyseenalaistaneet perustuslakiasiantuntijoiden puolueettomuuden. Eduskunnan puhemies Paula Risikko on kutsunut tutkijat keskustelemaan kanssaan poliitikkojen ja asiantuntijoiden välisten menettelytapojen kehittämisestä.

Suomalaisiin perustuslakiasiantuntijoihin on viime päivinä kohdistunut voimakasta arvostelua poliitikkojen ja muiden yhteiskunnallisten vaikuttajien suunnalta.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) kutsui oikeusoppineita perjantaina ”perustuslakitalebaneiksi”.

Lauantaina perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kyseenalaisti Ylen haastattelussa yhden keskeinen perustuslakiasiantuntijan eli professori Martin Scheininin puolueettomuuden.

”Scheinin on Suomen kommunistisen puolueen entinen keskuskomitean jäsen. Tämä herättää perusteltuja kysymyksiä tällaisen henkilön poliittisesta neutraaliudesta”, Halla-aho sanoi.

Sunnuntaina puolestaan kansanedustaja Päivi Räsänen (kd) vaati valtiosääntöoppineilta ”arvokkuutta” omien näkemysten julkisen toitottamisen sijaan.

Perustuslakiasiantuntijoihin on ennenkin kohdistunut kritiikkiä, mutta Martin Scheininin mukaan ei näin paljon.

”Tämä on poikkeuksellista, että useita eri puoluekantoja edustavat henkilöt ilmaisevat lyhyen ajan sisällä meitä kohtaan moraalista paheksuntaa”, hän sanoo HS:lle.

Arvostelun taustalla on eduskunnassa viikolla nähty tapahtumaketju, jossa puhemiehistö päätti yllättäen viime hetkellä palauttaa tiedustelulait takaisin valiokuntavalmisteluun.

Lue lisää: Tiedustelulait myöhästyvät huomattavasti: palautettiin yllättäen takaisin valiokuntien käsittelyyn – Jussi Niinistö nimitteli asiantuntijoita ”perustuslakitalebaneiksi”

Muun muassa Scheinin ja professori Juha Lavapuro olivat aiemmin esittäneet Twitterissä kritiikkiä siitä, ettei perustuslakivaliokunnan esittämiä huomioita ollut otettu valmistelussa riittävällä tavalla huomioon.

Monien tiedustelulakien kannattajien mielestä oikeusoppineet pystyivät liian helposti pysäyttämään Suomen sisäiseen turvallisuuteen vaikuttavien lakien etenemisen.

Osa arvostelusta on kohdistunut suoraan henkilöön.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi kirjoitti lauantaina Twitterissä, että ”kyllä yksi taktisesti sijoitettu demlalainen perustuslakiasiantuntija voi aiheuttaa pahempaa haittaa turvallisuudellemme ja puolustuksellemme kuin pari vihollisen divisioonaa”.

Myöhemmin Romakkaniemi poisti twiittinsä, jonka monet tulkitsivat vihjaavan Scheininin työskentelevän vieraan valtion myyränä.

Demla on perus- ja ihmisoikeuksien toteutumista ajava oikeuspoliittinen yhdistys, jonka puheenjohtajana Scheinin toimi vuonna 1989. Demlan juuret ovat kansandemokraattisessa liikkeessä ja kommunistisessa puolueessa, mutta Demla laajeni jo 1970-luvulla ”yleisedistykselliseksi” järjestöksi.

Esimerkiksi kaksi vuotta ennen Scheininia Demlan puheenjohtajana toimi keskustalainen Anneli Jäätteenmäki. Silti etenkin jotkut laitaoikeistopoliitikot viittaavat yhä ”demlalaisiin” nimenomaan vasemmistolaista maailmankuvaa ajavina henkilöinä.

Romakkaniemi sanoo poistaneensa twiittinsä, koska ”käytti siinä huonoa ilmausta” eikä yrittänyt vihjata kenenkään työskentelevän vieraan valtion lukuun.

Silti hän katsoo, että perustuslakikeskustelussa tulisi ottaa huomioon asiantuntijoiden taustat.

”Minun haastatteluissani mainitaan usein, että olen entinen kokoomusavustaja. Kai perustuslakiasiantuntijoiden taustat ovat vielä merkityksellisempiä”, Romakkaniemi kysyy.

Mutta kuinka vanhoilla asioilla voi tänä päivänä katsoa olevan merkitystä? Pitäisikö esimerkiksi kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemen lausuntoja punnita sitä taustaa vasten, että hän kuului nuoruudessaan kokoomusnuoriin?

”Jos on henkilö on nuoruudessaan kuulunut vuoden tai kaksi johonkin järjestöön, niin se on arvomaailman arvioimisen kannalta hieman eri asia kuin jos on ollut vaikuttamisen paikoissa vuosikymmeniä”, Romakkaniemi vastaa.

Martin Scheininin mielestä vanhoihin poliittisiin asemiin vetoaminen on osoitus siitä, että arvostelijoilta loppuvat asia-argumentit kesken.

Hän sanoo kuuluneensa Suomen kommunistisen puolueen keskuskomiteaan vuoden ajan 1980-luvun alussa ja työskennelleensä SKDL:n eduskuntaryhmän juristina 1980-luvun alkupuoliskon.

”Myöhemmin minusta tuli liberaali, kun vapaus ja tasa-arvo vaihtoivat paikkaa arvomaailmassani. Vuodesta 1987 tai 1988 lähtien, siis jo yli 30 vuotta, aatteekseni ovat riittäneet kansainväliset ihmisoikeudet. Minulla ei ole puoluekantaa.”

Scheininin mukaan henkilökohtaisiin taustoihin vetoamalla arvostelijat ovat pyrkineet ohjaamaan keskustelua pois itse asiasta eli lainvalmistelun ongelmista.

Hän katsoo, että puheenvuoroista on paistanut ”vaientamismentaliteetti”.

”Ei se minuun koske, mutta nuorempien oikeustieteilijöiden puolesta olen huolissani.”

Eduskunnan puhemies Paula Risikko on kutsunut Scheininin ja 14 muuta tutkijaa keskustelemaan kanssaan poliitikkojen ja asiantuntijoiden välisten menettelytapojen kehittämisestä.

Risikko ilmaisi menneellä viikolla, että esimerkiksi lainvalmistelussa huomiotta jääneistä perustuslaillisista ongelmista tulisi ilmoittaa suoraan hänelle eikä tuoda niitä ensimmäiseksi esiin Twitterissä.

”Tämä Risikon vaatimus suorasta yhteydenotosta on aivan uusi asia, ei niin ole koskaan aiemmin toimittu. Mutta pidän tervetulleena siitä, että menettelytapoja käydään läpi ja kehitetään yhdessä”, Scheinin sanoo.

Professoriliitto julkaisi sunnuntaina kannanoton, jonka mukaan professorin tulee yliopistolain mukaan osallistua tieteellisen tutkimustyön lisäksi alallaan yhteiskunnalliseen vuorovaikutukseen.

”Autonomisen vapaaseen tutkimukseen perustuvan tiedon lisääminen koko yhteiskunnassa on tärkeä osa professorin työtä”, kannanotossa sanotaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kartta näyttää miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

  2. 2

   Lapsen kiukun laannuttamiseen on yksi, yksinkertainen keino

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  4. 4

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  5. 5

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä” – miksi tekijän oma selviytyminen vaikuttaa rangaistukseen?

   Tilaajille
  6. 6

   Flunssat harvenivat, kun askelissa tuli kymppitonni täyteen

  7. 7

   Tutkijat: Ilmastonmuutoksen kieltäjien jääkarhuväite tukeutuu yhteen lähteeseen, joka ei perustu tieteeseen

  8. 8

   Selvitys: Viranomaiset eivät löydä käyttöä kansalaispalveluksen suorittaneille

  9. 9

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  10. 10

   Opettaja kirjoitti HS:ssa jättävänsä heikoimmat heitteille, ja ilmiön tunnistaa myös OAJ: ”entisiä tarkkislaisia” on siirretty ilman tukea tavallisiin luokkiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  3. 3

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  4. 4

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  5. 5

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  7. 7

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  8. 8

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  9. 9

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  10. 10

   Sdp:n etumatka kasvoi, keskusta heikkeni yhä – HS-gallup paljastaa asetelmat, joista ehdokkaat lähtevät vaalikentille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää