Politiikka

Oikeusoppineet joutuivat useiden kärki­poliitikkojen höykytettäväksi – ”Tämä on poikkeuksellista”, sanoo professori Martin Scheinin

Poliitikot ovat viime päivinä muun muassa kyseenalaistaneet perustuslakiasiantuntijoiden puolueettomuuden. Eduskunnan puhemies Paula Risikko on kutsunut tutkijat keskustelemaan kanssaan poliitikkojen ja asiantuntijoiden välisten menettelytapojen kehittämisestä.

Suomalaisiin perustuslakiasiantuntijoihin on viime päivinä kohdistunut voimakasta arvostelua poliitikkojen ja muiden yhteiskunnallisten vaikuttajien suunnalta.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) kutsui oikeusoppineita perjantaina ”perustuslakitalebaneiksi”.

Lauantaina perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kyseenalaisti Ylen haastattelussa yhden keskeinen perustuslakiasiantuntijan eli professori Martin Scheininin puolueettomuuden.

”Scheinin on Suomen kommunistisen puolueen entinen keskuskomitean jäsen. Tämä herättää perusteltuja kysymyksiä tällaisen henkilön poliittisesta neutraaliudesta”, Halla-aho sanoi.

Sunnuntaina puolestaan kansanedustaja Päivi Räsänen (kd) vaati valtiosääntöoppineilta ”arvokkuutta” omien näkemysten julkisen toitottamisen sijaan.

Perustuslakiasiantuntijoihin on ennenkin kohdistunut kritiikkiä, mutta Martin Scheininin mukaan ei näin paljon.

”Tämä on poikkeuksellista, että useita eri puoluekantoja edustavat henkilöt ilmaisevat lyhyen ajan sisällä meitä kohtaan moraalista paheksuntaa”, hän sanoo HS:lle.

Arvostelun taustalla on eduskunnassa viikolla nähty tapahtumaketju, jossa puhemiehistö päätti yllättäen viime hetkellä palauttaa tiedustelulait takaisin valiokuntavalmisteluun.

Lue lisää: Tiedustelulait myöhästyvät huomattavasti: palautettiin yllättäen takaisin valiokuntien käsittelyyn – Jussi Niinistö nimitteli asiantuntijoita ”perustuslakitalebaneiksi”

Muun muassa Scheinin ja professori Juha Lavapuro olivat aiemmin esittäneet Twitterissä kritiikkiä siitä, ettei perustuslakivaliokunnan esittämiä huomioita ollut otettu valmistelussa riittävällä tavalla huomioon.

Monien tiedustelulakien kannattajien mielestä oikeusoppineet pystyivät liian helposti pysäyttämään Suomen sisäiseen turvallisuuteen vaikuttavien lakien etenemisen.

Osa arvostelusta on kohdistunut suoraan henkilöön.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi kirjoitti lauantaina Twitterissä, että ”kyllä yksi taktisesti sijoitettu demlalainen perustuslakiasiantuntija voi aiheuttaa pahempaa haittaa turvallisuudellemme ja puolustuksellemme kuin pari vihollisen divisioonaa”.

Myöhemmin Romakkaniemi poisti twiittinsä, jonka monet tulkitsivat vihjaavan Scheininin työskentelevän vieraan valtion myyränä.

Demla on perus- ja ihmisoikeuksien toteutumista ajava oikeuspoliittinen yhdistys, jonka puheenjohtajana Scheinin toimi vuonna 1989. Demlan juuret ovat kansandemokraattisessa liikkeessä ja kommunistisessa puolueessa, mutta Demla laajeni jo 1970-luvulla ”yleisedistykselliseksi” järjestöksi.

Esimerkiksi kaksi vuotta ennen Scheininia Demlan puheenjohtajana toimi keskustalainen Anneli Jäätteenmäki. Silti etenkin jotkut laitaoikeistopoliitikot viittaavat yhä ”demlalaisiin” nimenomaan vasemmistolaista maailmankuvaa ajavina henkilöinä.

Romakkaniemi sanoo poistaneensa twiittinsä, koska ”käytti siinä huonoa ilmausta” eikä yrittänyt vihjata kenenkään työskentelevän vieraan valtion lukuun.

Silti hän katsoo, että perustuslakikeskustelussa tulisi ottaa huomioon asiantuntijoiden taustat.

”Minun haastatteluissani mainitaan usein, että olen entinen kokoomusavustaja. Kai perustuslakiasiantuntijoiden taustat ovat vielä merkityksellisempiä”, Romakkaniemi kysyy.

Mutta kuinka vanhoilla asioilla voi tänä päivänä katsoa olevan merkitystä? Pitäisikö esimerkiksi kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemen lausuntoja punnita sitä taustaa vasten, että hän kuului nuoruudessaan kokoomusnuoriin?

”Jos on henkilö on nuoruudessaan kuulunut vuoden tai kaksi johonkin järjestöön, niin se on arvomaailman arvioimisen kannalta hieman eri asia kuin jos on ollut vaikuttamisen paikoissa vuosikymmeniä”, Romakkaniemi vastaa.

Martin Scheininin mielestä vanhoihin poliittisiin asemiin vetoaminen on osoitus siitä, että arvostelijoilta loppuvat asia-argumentit kesken.

Hän sanoo kuuluneensa Suomen kommunistisen puolueen keskuskomiteaan vuoden ajan 1980-luvun alussa ja työskennelleensä SKDL:n eduskuntaryhmän juristina 1980-luvun alkupuoliskon.

”Myöhemmin minusta tuli liberaali, kun vapaus ja tasa-arvo vaihtoivat paikkaa arvomaailmassani. Vuodesta 1987 tai 1988 lähtien, siis jo yli 30 vuotta, aatteekseni ovat riittäneet kansainväliset ihmisoikeudet. Minulla ei ole puoluekantaa.”

Scheininin mukaan henkilökohtaisiin taustoihin vetoamalla arvostelijat ovat pyrkineet ohjaamaan keskustelua pois itse asiasta eli lainvalmistelun ongelmista.

Hän katsoo, että puheenvuoroista on paistanut ”vaientamismentaliteetti”.

”Ei se minuun koske, mutta nuorempien oikeustieteilijöiden puolesta olen huolissani.”

Eduskunnan puhemies Paula Risikko on kutsunut Scheininin ja 14 muuta tutkijaa keskustelemaan kanssaan poliitikkojen ja asiantuntijoiden välisten menettelytapojen kehittämisestä.

Risikko ilmaisi menneellä viikolla, että esimerkiksi lainvalmistelussa huomiotta jääneistä perustuslaillisista ongelmista tulisi ilmoittaa suoraan hänelle eikä tuoda niitä ensimmäiseksi esiin Twitterissä.

”Tämä Risikon vaatimus suorasta yhteydenotosta on aivan uusi asia, ei niin ole koskaan aiemmin toimittu. Mutta pidän tervetulleena siitä, että menettelytapoja käydään läpi ja kehitetään yhdessä”, Scheinin sanoo.

Professoriliitto julkaisi sunnuntaina kannanoton, jonka mukaan professorin tulee yliopistolain mukaan osallistua tieteellisen tutkimustyön lisäksi alallaan yhteiskunnalliseen vuorovaikutukseen.

”Autonomisen vapaaseen tutkimukseen perustuvan tiedon lisääminen koko yhteiskunnassa on tärkeä osa professorin työtä”, kannanotossa sanotaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmiskunnan kohtaloon – Tässä on hiilinielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  2. 2

   Vantaalaispitseriaan käveli nälkäinen mies, jolla ei ollut rahaa – omistaja Ahmet Ciray päätti alkaa jakaa ruokaa ilmaiseksi

  3. 3

   Helsingin seudulla kulkee busseja, joissa penkit ovat selkä menosuuntaan – Mistä on kyse, HSL?

  4. 4

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  5. 5

   Kaikkeen tottuu, myös Donald Trumpiin Yhdysvaltain presidenttinä

  6. 6

   ”Kuka sä oikein oot?” kysyi Spike Lee ja tarjosi Jasper Pääkköselle huippuroolia – Läpimurron ratkaisi yksi Sisu-pastilli ja se, että Pääkkönen oli tehnyt 17-vuotiaana jotain pöyristyttävää

   Tilaajille
  7. 7

   EU-johtajat: May saa lisäaikaa, mutta ehtona joko erosopimus tai mahdolliset eurovaalit

  8. 8

   ”Hymyt ovat hyytyneet jokaiselta naureskelijalta” – Näin syntyi legendaariseksi hehkutettu kappale, jota lukuisat pitävät suomiräpin vaikuttavimpana biisinä

   Tilaajille
  9. 9

   Jäätiköiden sulaminen paljastaa ruumiita Mount Everestillä

  10. 10

   Puhelu kesti yhdeksän minuuttia, ja sen aikana luonto käänsi Becky Boydin kodin ympäri ja tappoi 23 naapuria

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  2. 2

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  3. 3

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  4. 4

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  6. 6

   Maailman ehkä harvinaisin muumi­muki saattaa olla peräisin thaimaalaiselta jätelavalta, josta se päätyi 40 eurolla Pohjois-Pohjanmaalle

  7. 7

   ”Esitin, etten ymmärrä mistään mitään” – Nyt puhuu Iltalypsyn karjakko, jonka ikimuistoinen katse pyyhki poliitikoilla pöytää 25 vuotta sitten

   Tilaajille
  8. 8

   Helsingin seudulla kulkee busseja, joissa penkit ovat selkä menosuuntaan – Mistä on kyse, HSL?

  9. 9

   Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta

  10. 10

   Amsterdam sai tarpeekseen seksi­työläisiä pällistelevistä turisti­ryhmistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  3. 3

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  4. 4

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  5. 5

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  6. 6

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  7. 7

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  8. 8

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  9. 9

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalainen keksintö lupaa vähentää autojen päästöjä jopa 80 prosenttia: ”Mitä järkeä on tuoda fossiilista polttoainetta ulkomailta?”

  11. Näytä lisää