Politiikka

Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

Kapinaliike pelkää uudistuksen laskevan palkkoja ja lisäävän töitä.

Osa opettajista on ryhtynyt kapinaan ammattijärjestöään OAJ:tä kohtaan. Vastustusta herättää kokeiltavana oleva uusi vuosityöaikajärjestelmä (vta), joka kapinaliikkeen mukaan lisäisi töitä ja vähentäisi palkkaa.

Kovin kiista koskee niin sanottuja ylitunteja, joiden pelätään poistuvan, kun tai jos palkanmaksussa siirrytään 1 520 tunnin vuosityöaikaan. Se korvaisi opetusvelvollisuuteen ja oppitunteihin perustuvan palkan.

Opettajilla on nyt velvollisuus opettaa viikossa tietty määrä tunteja, joiden perusteella määräytyy peruspalkka. Ylitunnit ovat tämän lisäksi tulevia oppitunteja, joita koulu jakaa opettajille tarpeen mukaan.

Kapinaliikkeen Facebook-ryhmään on liittynyt noin 6 700 opettajaa yhteensä yli 100 000:sta OAJ:n jäsenestä. Vuosityöaikakokeilu koskee jäsenistä vain peruskoulun opettajia, kun taas ammattikouluihin kokonaistyöaika on jo hyväksytty.

OAJ sulki oman vuosityöaika­ryhmänsä Facebookissa tammi–helmikuun vaihteessa ja siirsi asian käsittelyn verkkosivuilleen.

Yksi syy sivujen sulkemiseen oli järjestön mukaan se, että perusopetuksen vuosityöaikakokeilu ja ammattikouluissa jo käytössä oleva vuosityöaikasopimus menivät keskusteluissa sekaisin.

OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen mukaan kapinallisten käsitykset palkkojen laskusta perustuvat pitkälti väärinymmärrykseen.

”Pitää muistaa, ettei vielä ole päätetty mitään, vaan kyseessä on aito kokeilu. Kokeiluja on määrä pitää tarvittaessa lisää ja tehdä päätökset vasta niiden jälkeen. On myös harhakäsitys, että ylitunnit leikkautuisivat uudistuksessa kokonaan pois.”

Luukkaisen mukaan ei toisaalta ole hyvä, että palkat perustuvat pitkälti työnantajien maksamiin ylitunteihin, joihin yhdelläkään opettajalla ei ole subjektiivista oikeutta. Niitä voisi silti tehdä tiettyyn rajaan vastakin, ja niistä myös maksettaisiin nykyistä enemmän.

Kolmivuotisesta vuosityöajan kokeilusta sopivat OAJ ja Kuntatyönantajat KT vuoden 2018 alussa. Kokeilu on jo alkanut Helsingissä ja Vantaalla, ja sen pitäisi alkaa myös Espoossa ja Vaasassa. Yhteensä kokeilukouluja on kahdeksan.

Ammatilliseen koulutukseen vuosityöaika otettiin asteittain käyttöön jo viime vuoden alussa. Myös peruskoulun opettajien kokonais- tai vuosityöajasta on puhuttu pitkään, ja muutamia kokeilujakin on ollut jo aiemminkin Helsingissä, Kuopiossa ja Vantaalla. Helsingin kokeilun lopetti OAJ, muut työnantaja.

Muutos on katsottu tarpeelliseksi, jotta opettajat saisivat korvauksen laajemmin myös muusta työstä kuin oppitunneista, joiden suunnitteluun ja pitoon nykyinen palkkajärjestelmä pitkälti perustuu.

”Opettajien työ ei ole vain oppitunteja vaan myös kehitystyötä, arviointia ja erilaista yhteistyötä muiden opettajien ja vanhempien kanssa”, Luukkainen luettelee ja muistuttaa, että vuosityöajan tavoite oli OAJ:n valtuuston ohjelmassa jo vuosille 2000–2004.

Kokeilun tavoitteena on OAJ:n mukaan arvioida, voisiko vuosityöaikajärjestelmä rajata opettajan työmäärää ja saada kaiken opettajan tekemän työn palkanmaksun perusteeksi.

Opetusalan työbarometrin mukaan opettajat tekevät yli 40-tuntisia työviikkoja.

Uudistus on aiemmin kaatunut rahaan. Nytkin kapina johtuu siitä, että työmäärän uskotaan muutoksen vuoksi kasvavan ja kokonaispalkkojen käytännössä laskevan, vaikka peruspalkka voisi hieman noustakin.

Peruspalkka nousisi lähinnä niillä, joilla ei nyt ole juuri ylitunteja, sillä peruspalkkoihin on ”leivottu sisään” parin ylitunnin verran rahaa.

Uudessa kokeilumallissa etenkin aineen- ja erityisopettajia epäilyttää ylituntien mahdollisen vähentymisen lisäksi se, että 1 520 vuositunnista valtaosa olisi niin sanottua sidottua työaikaa, johon työnantaja voisi mahduttaa liikaa tehtäviä.

Sidottu työaika tarkoittaa yleensä koululla tehtävää paikkaan tai aikaan sidottua työtä, kun taas sitomattoman työajan opettaja saa tehdä itselleen sopivassa paikassa ja sopivaan aikaan.

Rehtori voisi määrätä huolehtimaan opettajia sidottuna aikana opetuksen ohella vaikka tukiopetuksesta ja kerhojen vetämisestä, uumoillaan Facebookin vuosityöaikaryhmän sivuilla.

Sitomattoman työajan osuus on OAJ:lle tulleen palautteen mukaan kasvanut samalla kun opettajan työnkuva on muuttunut. Sitomattoman työajan määrä kokeilussa on tämän vuoksi vähintään 25–40 prosenttia.

Luukkaisen mukaan kokeilu pannaan poikki, jos ”työnantaja alkaa lyödä liikaa tunteja” sidottuun osuuteen.

Ammatillisessa koulutuksessa vuosityöaikaa alettiin ottaa käyttöön viime vuoden alussa.

”Joillakin ammattiopettajilla palkka laskee jopa 4 000–9 000 euroa vuodessa vuosityöajan myötä”, sanoo Stadin ammatti- ja aikuisopistossa opettava Pauli Valo, joka on myös Facebookin vuosityöaikaryhmän perustajia.

Stadin ammattiopistossa vuosityöaika otettiin käyttöön vasta tammikuussa, joten varsinaisia kokemuksia ei vielä ole, mutta opettajat ovat tehneet laskelmia omista muutoksistaan.

Valon mukaan päätulos on, että osalla opettajista kokonaisansiot ovat vähentyneet, kun esimerkiksi ylitunneista tai iltatyöstä ei enää saa erilliskorvausta, vaikka iltatyöt ovat sinänsä jopa lisääntyneet. Toisaalta ”nuorisopuolen” opettajista osalla peruspalkka on noussut.

”Vaikka peruspalkka onkin osalla opettajista noussut, on samalla noussut myös opetustuntien määrä. Se vaikuttaa heikentävästi laatuun, sillä aikaa työn suunnitteluun on vähemmän. Samalla myös opettajan työkuorma kasvaa merkittävästi.”

Ammatillisen koulutuksen uudistuksessa yhdistettiin nuoriso- ja aikuiskoulutus, mikä osaltaan nopeutti vuosityöajan käyttöönottoa, vaikka kokeilu oli vielä kesken. Ammatillisen koulutuksen puolella uusi vuosityöaika on pääasiassa 1 500 tuntia.

Sopimus vuosityöajasta on Valon mukaan epäreilu etenkin ”aikuispuolen” opettajille, koska muilla kollegoilla on kaksi viikkoa enemmän vapaajaksoja vuodessa ja lisäksi sitomatonta eli etätyötä 25–30 prosenttia, kun ”aikuispuolen” opettajilla sitomatonta työtä on vähintään 17 prosenttia.

”Tästä tulee vuodessa merkittävä ero työpaikalla vietettävän ajan määrässä.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  2. 2

   Katariina Souri on yksi näiden vaalien kuumimpia julkkisnimiä, vaikka puolueelle tuli yllätyksenä hänen tiedenäkemyksensä – lääkekritiikki ja ketodieetti

  3. 3

   Helsinki antoi väärää tietoa Kumpulan kiistellystä puutalosta – ”Ei estettä rakennuksen käyttämiselle asumiseen tai kokoontumiseen”

  4. 4

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempaa

   Tilaajille
  5. 5

   Hjallis Harkimo antoi hyvin erikoisen vastauksen kysymykseen siitä, mistä pitäisi leikata

  6. 6

   Jumbon ruuhkat kiristävät hermoja, mutta uusia liikennejärjestelyjä ei tehdä – Syynä on ratikka, joka saattaa tulla kymmenen vuoden päästä

  7. 7

   Moottoripyörä­kilpailu vaihtui vaaralliseen nyrkkitappeluun kesken ajojen, molemmille kahden vuoden kilpailukielto

  8. 8

   Laaja tiedeartikkeli kertoo, millaisia rokotuksilla hävitetyt taudit olivat ja voivatko ne tulla takaisin

   Tilaajille
  9. 9

   Museot ja yliopistot kieltäytyvät Sacklerin opioidiperheen lahjamiljoonista

  10. 10

   Keskellä uusmaalaista maalaismaisemaa on kartano, jonka historia on tragedioita täynnä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hjallis Harkimo antoi hyvin erikoisen vastauksen kysymykseen siitä, mistä pitäisi leikata

  2. 2

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  3. 3

   Miksi lapsuuden kesät tuntuivat kestävän ikuisesti ja vanhemmiten päivät kiitävät ohi? Amerikkalais­professori keksi selityksen

  4. 4

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempaa

   Tilaajille
  5. 5

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  6. 6

   Miksi kodit ovat liian kalliita ja pieniä? Kolme väitettä Helsingin asunto­markkinoiden ongelmista ja kolme ratkaisua niihin

  7. 7

   Britannian parlamentti otti ohjat brexitissä, hallitus pitää päätöstä ”vaarallisena”

  8. 8

   Mieti, mitä haluat, jos käy huonosti: kuolemaan ja sairastumiseen voi varautua näillä keinoin

   Tilaajille
  9. 9

   Trumpin toisesta kaudesta tuli juuri aiempaa toden­näköisempi

  10. 10

   Vasemmistoliiton eduskunta­vaali­ehdokas kertoo, että hänen kimppuunsa hyökättiin Itäkeskuksessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  6. 6

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  7. 7

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  8. 8

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  9. 9

   Neljä vuotta KonMari-villityksen jälkeen: ”Överiksi meni”, sanoo yksi – mutta osalla elämä muuttui pysyvästi paremmaksi

   Tilaajille
  10. 10

   Hjallis Harkimo antoi hyvin erikoisen vastauksen kysymykseen siitä, mistä pitäisi leikata

  11. Näytä lisää