Politiikka

Puolustusministeri Niinistö: Eduskunnan pitäisi ”ryhdistäytyä” eikä antaa ”totalitäärisen neuvosto­yhteiskunnan ihailijoiden” vaikuttaa

”Kun julkisessa tehtävässä on, täytyy itse kunkin hieman ottaa iskuja vastaan, jos niitä jakeleekin”, Niinistö perustelee blogitekstiään.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) arvostelee yhä kovemmin sanoin tiedustelulakeja kritisoineita perustuslakiasiantuntijoita. Erityisen voimakkaasti Niinistö hyökkää professori Martin Scheininia kohtaan.

Tiistaina julkaistussa blogitekstissä Niinistö nostaa esiin Scheininin taustan Suomen kommunistisessa puolueessa ja Turun akateemisessa sosialistiseurassa.

”Totalitäärisen neuvostoyhteiskunnan ihailijoiden tviiteillä ei voi jatkossa olla merkitystä demokraattisen Suomen kansanedustuslaitoksessa”, Niinistö kirjoittaa.

Kirjoitus on jatkoa julkisuudessa käydylle keskustelulle, joka sai alkunsa viime viikolla, kun eduskunnan puhemiehistö päätti palauttaa tiedustelulait takaisin valiokuntavalmisteluun. Muun muassa Scheinin sekä professori Juha Lavapuro olivat aiemmin esittäneet Twitterissä kritiikkiä siitä, ettei perustuslakivaliokunnan esittämiä huomioita ollut otettu valmistelussa riittävällä tavalla huomioon.

Niinistön mukaan eduskunta oli tehnyt huolellista työtä, mutta asiantuntijat hyödynsivät ”ulkoparlamentaarisia keinoja” saadakseen tahtonsa läpi.

”Perustuslakitalebanit verhoavat omat ideologiset tavoitteensa asiantuntijuuden valekaapuun ja pyrkivät sosiaalisen median välityksellä painostamaan kansanvaltaisesti valittua eduskuntaa”, Niinistö kirjoittaa blogissaan.

Puolustusministeri Jussi Niinistö, tämä on aika raju teksti. Koetteko, että tämä on ministerille sopivaa tekstiä?

”Minkä kirjoitin, sen kirjoitin.”

Perustuslain 31. pykälän mukaan kansanedustajan on käyttäydyttävä vakaasti ja arvokkaasti loukkaamatta toista henkilöä. Meneekö tekstinne näihin raameihin?

”Kun julkisessa tehtävässä on, täytyy itse kunkin hieman ottaa iskuja vastaan, jos niitä jakeleekin. Tämä on pelin henki.”

Kuinka Scheininin tausta mielestänne tarkalleen ottaen näkyy hänen kannanotoissaan?

”Näyttää siltä, että hän ei edes halua tiedustelulainsäädäntöä vaan tekee kaikkensa, ettei sitä tulisi. Tämä on huolestuttavaa, sillä eduskunta on tehnyt erittäin perusteellista työtä tiedustelulakien kanssa. Tässä on ollut parlamentaarinen ryhmä, joka on seurannut valmistelua ja myös vaikuttanut lakien sisältöön. Ministeriöiden virkamiehet ovat tehneet laadukasta työtä uutterasti. Valiokunnissa on kuultu laajaa asiantuntijajoukkoa. Kaiken kaikkiaan valmistelu on otettu vakavasti, ja perustuslakiasiantuntijoiden kannat on otettu pieteetillä huomioon. Tässä on kyse ulkoparlamentaarisesta vaikuttamisesta näiden tviittailevien professorien taholta. Kannustan eduskuntaa ryhdistäytymään ja kunnioittamaan kansanvaltaa. Tässä on kyse perustavanlaatuisista kysymyksistä.”

”Olen tuossa blogissa lyhyesti todennut, mikä Scheininin tausta on. Hänelle eivät aiemmin paljon ihmisoikeudet painaneet.”

Scheinin on itse kertonut, että kuului Suomen kommunistisen puolueen keskuskomiteaan vuoden ajan 1980-luvun alussa ja työskenteli SKDL:n eduskuntaryhmän juristina 1980-luvun alkupuoliskon.

”Myöhemmin minusta tuli liberaali, kun vapaus ja tasa-arvo vaihtoivat paikkaa arvomaailmassani. Vuodesta 1987 tai 1988 lähtien, siis jo yli 30 vuotta, aatteekseni ovat riittäneet kansainväliset ihmisoikeudet. Minulla ei ole puoluekantaa”, Scheinin sanoi HS:n haastattelussa.

Koetteko, että Scheininin tausta yhä vaikuttaa hänen ajatteluunsa?

”Koen asian niin, että hän verhoaa omat ideologiset tavoitteensa asiantuntijuuden valekaapuun ja pyrkii painostamaan kansanvaltaisesti valittua eduskuntaa. Ilmeisesti hän ei edes halua lainsäädäntöä, joka parantaa Suomen ja suomalaisten turvallisuutta.”

Scheinin on nyt nostettu tikun nokkaan, mutta hän ei ole yksin kritiikkiä esittänyt. Sitä ovat esittäneet myös muut asiantuntijat. Mitä ajattelette heidän motiiveistaan?

”En nyt lähde heidän motiivejaan avaamaan. Scheinin on tässä prosessissa ollut keskeisin hahmo jo vuosia.”

Myös oikeuskansleri on HS:n haastattelussa esittänyt huolensa Supon roolin kasvusta. Mikä oikeuskanslerin motiivi mahtaa olla?

”Sitä voi häneltä kysyä.”

Epäilettekö, että hänellä on ehkä peitelty motiivi?

”En tiedä. Sitä pitää häneltä itseltään kysyä. En vastaa hänen puolestaan.”

Tässä on nyt kyseenalaistettu Scheininin motiivit, mutta jos mennään substanssin puolelle, missä hän on tulkinnassaan väärässä?

”Ehkä emme mene tässä keskustelussa nyt pykälätasolle. Tämä on valtavan iso paketti. Tässä kannanotossani on kyse suurista linjoista, en lähde niitä pykäläkohtaisesti erittelemään. Mutta sen sanon, että ainahan on kyse tulkinnasta. Perustuslaki on tulkintaa.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmiskunnan kohtaloon – Tässä on hiilinielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin seudulla kulkee busseja, joissa penkit ovat selkä menosuuntaan – Mistä on kyse, HSL?

  3. 3

   Vantaalaispitseriaan käveli nälkäinen mies, jolla ei ollut rahaa – omistaja Ahmet Ciray päätti alkaa jakaa ruokaa ilmaiseksi

  4. 4

   Puhelu kesti yhdeksän minuuttia, ja sen aikana luonto käänsi Becky Boydin kodin ympäri ja tappoi 23 naapuria

   Tilaajille
  5. 5

   EU-johtajat: May saa lisäaikaa, mutta ehtona joko erosopimus tai mahdolliset eurovaalit

  6. 6

   ”Hymyt ovat hyytyneet jokaiselta naureskelijalta” – Näin syntyi legendaariseksi hehkutettu kappale, jota lukuisat pitävät suomiräpin vaikuttavimpana biisinä

   Tilaajille
  7. 7

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  8. 8

   Keskustatunneli tekee paluun: kulkuaukkoja suunnitellaan kantakaupungin kallioihin ja puistojen alle

  9. 9

   Kuusi kuoli, kun auto ajoi väkijoukkoon Kiinassa

  10. 10

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  2. 2

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  3. 3

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  4. 4

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  6. 6

   Maailman ehkä harvinaisin muumi­muki saattaa olla peräisin thaimaalaiselta jätelavalta, josta se päätyi 40 eurolla Pohjois-Pohjanmaalle

  7. 7

   ”Esitin, etten ymmärrä mistään mitään” – Nyt puhuu Iltalypsyn karjakko, jonka ikimuistoinen katse pyyhki poliitikoilla pöytää 25 vuotta sitten

   Tilaajille
  8. 8

   Helsingin seudulla kulkee busseja, joissa penkit ovat selkä menosuuntaan – Mistä on kyse, HSL?

  9. 9

   Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta

  10. 10

   Amsterdam sai tarpeekseen seksi­työläisiä pällistelevistä turisti­ryhmistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  3. 3

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  4. 4

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  5. 5

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  6. 6

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  7. 7

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  8. 8

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  9. 9

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalainen keksintö lupaa vähentää autojen päästöjä jopa 80 prosenttia: ”Mitä järkeä on tuoda fossiilista polttoainetta ulkomailta?”

  11. Näytä lisää