Politiikka

Anne Bernerin jatko ministerinä saattaa mennä uuteen harkintaan – oikeuskansleri kertoo saaneensa uutta tietoa SEB-pankin hallituksen kokousaikatauluista

Ruotsalainen SEB-pankki kertoi tiistaina, että Berner on ehdolla pankin hallitukseen 26. maaliskuuta pidettävässä yhtiökokouksessa. Uusi Suomi kertoo, että SEB:n hallituksen kokous onkin jo yhtiökokouspäivänä eikä huhtikuun lopulla.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk) jatko ministerinä ennen eduskuntavaaleja saattaa mennä uuteen harkintaan. Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kertoi keskiviikkona illalla saaneensa uutta tietoa SEB-pankin hallituksen kokousaikataulusta, mikä saattaa muuttaa Bernerin mahdollisuuksia jatkaa ministerinä maalis–huhtikuussa.

Pöystin mukaan hän sai Uusi Suomi -lehdestä tiedon, että SEB-pankin hallituksen ensimmäinen kokous olisi jo yhtiökokouspäivänä 26. maaliskuuta eikä 29. huhtikuuta.

”Tämä voi muuttaa aiempaa kantaani, jonka mukaan Berner voisi jatkaa valtioneuvoston jäsenenä SEB-pankin yhtiökokouksen jälkeen”, Pöysti sanoi keskiviikkona illalla.

STT:lle Berner kertoi myöhään keskiviikkoiltana, että aikaisin mahdollinen SEB:n hallituksen kokous hänellä olisi huhtikuun lopulla, ja tätä kokousta varten hän on pyytänyt oikeuskansleri Tuomas Pöystin kannan.

Berner arvioi, että hänen nimityksensä todennäköisesti astuisi voimaan kuitenkin vasta myöhemmin.

”Näin ollen oikeuskanslerin kanta pätee edelleen – olen tämän häneltä tänään (keskiviikkona) illalla varmistanut, eikä tarvetta uudelleen arvioinnille ole, kuten tänään on spekuloitu.

Uusi Suomi kertoi saamistaan tiedoista keskiviikkona illansuussa.

Pöystin mukaan Berner tekee mahdollisessa uudessa tilanteessa ensin itse harkinnan ja johtopäätökset.

”Jos johtopäätökset eivät ole oikeita, niin sitten oikeuskanslerin velvollisuus on puuttua asiaan”, Pöysti sanoi.

Kyse on siis noin kuukauden mittaisesta jaksosta maalis–huhtikuussa. Jos Berner ei voi jatkaa silloin ministerinä, hänelle pitää valita sijainen. Eduskuntavaalit ovat 14. huhtikuuta, minkä jälkeen alkavat mahdollisesti viikkoja kestävät hallitusneuvottelut.

Berner kertoi aiemmin keskiviikkona oikeuskanslerin sanoneen, että hän voi jatkaa ministerinä huolimatta siitä, että hän on nousemassa ruotsalaisen SEB-pankin hallitukseen. Pankki kertoi tiistaina, että Berner ollaan nimittämässä SEB:in hallitukseen 26. maaliskuuta pidettävässä yhtiökokouksessa.

”Olen käynyt keskustelua oikeuskanslerin kanssa mahdollisesta valinnastani SEB:n hallitukseen. Mahdollisuus jatkaa ministerinä on oikeuskanslerin mukaan mahdollinen, kun teen sidonnaisuusilmoituksen ja jäävän itseäni mahdollisista rahoitusmarkkinoihin liittyvistä kysymyksistä”, Berner kertoi sähköpostilla HS:lle keskiviikkona päivällä.

”SEB:n hallituksen ensimmäinen kokous olisi näillä näkymin huhtikuun lopussa, jolloin toimisin mahdollisesti toimitusministerinä. Oikeuskansleri ei nähnyt tässä ristiriitaa 63. pykälän kanssa.”

Perustuslain 63. pykälä velvoittaa ministerin ilmoittamaan sidonnaisuutensa elinkeinotoiminnassa. Pykälä myös kieltää ministeriltä sellaiset tehtävät, jotka voivat haitata ministerin tehtävän hoitamista tai vaarantaa luottamuksen hänen toimintaansa valtioneuvoston jäsenenä.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti sanoi aiemmin keskiviikkona STT:lle, että tilannetta pitää arvioida uudestaan, jos uuden hallituksen muodostaminen venyy vaalien jälkeen.

”Jos tulee pitkäaikainen asetelma, jossa tarvittaisiin toimintakykyinen hallitus, ja sitten toisaalta uudet tehtävät alkavat, niin sitten tietysti ristiriitaa voi päästä syntymään ja se tilanne täytyy arvioida erikseen.”

Pöysti ei sinänsä näe Bernerin vaalikauden jälkeisessä tehtävässä ristiriitaa perustuslain 63. pykälän kanssa.

Pöysti huomauttaa, että sama pykälä kieltää ministeriä hoitamasta sellaista tehtävää, joka voisi haitata ministerin tehtävien hoitamista tai vaarantaa ministerin luottamuksen.

”Meillähän ei ole mitään yleistä kieltoa ministerille ministeriajan jälkeen hakeutua itselleen perustelluiksi katsomiinsa töihin, eli meillä ei ole mitään tällaista karenssisääntöä”, Pöysti sanoo.

Myös pääministeri Juha Sipilä (kesk) kommentoi Bernerin asemaa lyhyesti toimittajille Kesärannassa keskiviikkona. Sipilä sanoi, että Berner voi pitää ministerisalkkunsa kauden loppuun asti. Sipilä viittasi Bernerin käymiin keskusteluihin oikeuskanslerin kanssa.


Sipilä sanoi pitävänsä tärkeänä, että Berner on viemässä loppuun hallituksen keskeneräiset lakihankkeet.

”Ennen kaikkea olen huolissani siitä, että saamme keskeneräiset hankeyhtiöt tehtyä. Siellä Anne Bernerin työ on vielä kesken, ja siellä teemme täysillä töitä ihan vaalikauden loppuun saakka. Nämä hommat pitää saada loppuun”, Sipilä sanoo.

Keskustan eduskuntaryhmä käsittelee Bernerin tapausta torstaina, kertoo puolueen varapuheenjohtaja Katri Kulmuni Ilta-Sanomille. Kulmuni kertoo, että Bernerin ilmoitus lähdöstä tuli yllätyksenä. Yllätys on herättänyt kitkerää keskustelua myös eduskuntaryhmän sisällä.

”Avoimuus on aina hyvä asia näissä. Sitä kitkeryyttä olisi varmasti lieventänyt se, että tällaisesta ehdokkuudesta olisi kerrottu reilusti etukäteen”, Kulmuni kertoo lehdessä.

Kulmuni arvioi, ettei tapauksella ole suurta vaikutusta keskustan vaalimenestykseen.

”En usko. Kansanliikettä arvioidaan kokonaisuutena neljän vuoden saavutuksista.”

Sipilä ei suostunut vastaamaan kysymykseen siitä, milloin hän sai tiedon Bernerin SEB-pestistä.

”Hän [Berner] saa itse kertoa nämä asiat”, Sipilä sanoi.

Myöskään Berner ei suostunut kertomaan HS:lle, ketkä kaikki olivat tietoisia hänen suunnitelmistaan ennen kuin asia tuli julkisuuteen SEB:n tiedotteessa.

Oikaisu 20.2. kello 14.20: Katri Kulmunin sitaatin muotoilua tarkennettu.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  2. 2

   Jussi Halla-aho kommentoi perussuomalaisten väkivallalla kuohuttanutta vaalivideota – Finnkino lopettaa mainoksen esittämisen teattereissaan

  3. 3

   Muellerin raportista tihkuu vielä herkullisia yksityis­kohtia ja Trump käy entistä rajummin lehdistöä vastaan, arvioi tutkija

  4. 4

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  5. 5

   Narinkkatorilta tehtiin viisi ilmoitusta mielenosoittajien tekemistä pahoinpitelyistä lauantaina

  6. 6

   Häirikkö levittää valheellista tietoa hiihdon harrastajien latuinfosivustolla: ”Hei trollaaja, keksipäs nyt muuta tekemistä!”

  7. 7

   Mieti, mitä haluat, jos käy huonosti: kuolemaan ja sairastumiseen voi varautua näillä keinoin

   Tilaajille
  8. 8

   Vasemmistoliiton eduskunta­vaali­ehdokas kertoo, että hänen kimppuunsa hyökättiin Itäkeskuksessa

  9. 9

   Mielen­terveyden ongelmat piinaavat opiskelijoita, näillä keinoilla vältät karikot

  10. 10

   Apple pitää tänään show’n, johon on ladattu valtavat odotukset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  2. 2

   Lauri Markkanen hämmästyttää amerikkalaisia tavoillaan: kaurapuuroa aamulla eikä edes omaa kokkia

  3. 3

   Poikkeuksellinen hyppäys hiv-tartunnoissa pääkaupunki­seudulla – Hus pelkää epidemiaa

  4. 4

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  5. 5

   Ulkoministeri Timo Soinia yritettiin lyödä Korson maalais­markkinoilla Vantaalla, puolue­johtajat tuomitsevat ”hyökkäyksen demokratiaa vastaan”

  6. 6

   Saksassa tyylikäskin villapaita voi olla ratkaiseva virhe

  7. 7

   Mersukuski kaahasi reilusti yli kahtasataa – ”Kyseinen auto ei käsittääkseni kulje sen kovempaa”

  8. 8

   700 miljoonan euron hankkeen kohtalon­hetket ovat käsillä: Vanhan jäähallin kupeeseen suunniteltu jätti­areena mullistaisi maisemaa Töölössä

  9. 9

   Muellerin raportti ei todennut Trumpin vaalikampanjan tehneen yhteistyötä venäläisten kanssa, presidentti riemuitsi tutkinnan tuloksesta

  10. 10

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  6. 6

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  7. 7

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  8. 8

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  9. 9

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  10. 10

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  11. Näytä lisää