Politiikka

Viisi keskeistä asiaa HS-gallupista: Päähallituspuolueet vaikeuksissa, perussuomalaisten kannatus jo 11,4 prosenttia

HS-gallup: Perussuomalaisten kannatus vaikuttaa kasvaneen.

Eduskuntavaaleihin on aikaa seitsemän viikkoa, ja tuore HS-gallup kertoo päähallituspuolueiden olevan vaikeuksissa. Erityisesti perussuomalaiset ovat kasvattaneet kannatustaan:HS poimi gallupista viisi keskeistä huomiota.

1. Perussuomalaisten kannatus on kasvanut edellisestä mittauksesta melkein kaksi prosenttiyksikköä.

Jussi Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kannatus on nyt ensi kertaa puolueen hajoamisen jälkeen noussut HS-gallupissa yli 10 prosentin ja on 11,4 prosenttia. Tässä on 1,7 prosenttiyksikön nousu edellisestä mittauksesta.

Perussuomalaisten tulos on aina aiemmissa eduskuntavaaleissa ollut parempi kuin vaaleja edeltäneissä mielipidekyselyissä. Ennusteet ovat menneet harhaan siksi, että puolueella on piilossa olevaa äänestäjäpotentiaalia, jonka puolue on ratkaisevalla hetkellä onnistunut saamaan liikkeelle.

Perussuomalaisista on vuotoa erityisesti Sdp:hen, ja keskustasta on vuotoa perussuomalaisiin. Tämä tulee esiin kysyttäessä, mitä puoluetta ihmiset viimeksi kuntavaaleissa äänestivät ja mitä puoluetta he äänestäisivät nyt.

2. Kokoomus ja keskusta ovat kumpikin menettäneet kannatustaan. Keskusta uhkaa pudota kärkikahinoista.

Kokoomuksessa HS-gallupia on odotettu huolestuneina, sillä Ylen aiemmassa mittauksessa kokoomuksen kannatus notkahti yli kaksi prosenttiyksikköä.

HS-gallupissakin Petteri Orpon luotsaama kokoomus on alamäessä, mutta lasku on loivempi. Kokoomuksen kannatus on nyt 18,6 prosenttia eli vajaan prosentin alempana kuin aiemmassa mittauksessa.

HS-gallupin kyselyt tehtiin 14. tammikuuta – 14. helmikuuta välisenä aikana. Tuolloin keskustelu vanhusten hoivasta kävi kiihkeimmillään, ja kokoomus jäi ainoana puolueena selittelemään, ettei sitovaa hoitajamitoitusta kannata kirjata lakiin.

Myös keskustassa huolen täytyy olla suuri, sillä puolueen ero Sdp:hen ja kokoomukseen vain kasvaa. Kannatus on nyt 14,7 prosenttia. Suosiotaan kasvattaneet vihreät eivät ole enää kaukana takana.

HS-gallupissa on edelleen merkkejä siitä, että osa keskustaa aiemmin kannattaneista ei nyt osaa sanoa, ketä äänestäisi – tai meneekö lainkaan äänestämään.

3. Sdp on yhä suurin puolue 20,8 prosentin kannatuksella.

Sdp:n kannatus ei muuttunut käytännössä lainkaan aiemmasta HS-gallupista. Koko kyselyn ajan puheenjohtaja Antti Rinne on ollut sairauslomalla, mutta julkisuudesta poissaolo ei näytä puoluetta haitanneen.

Yksi selitys on se, että nyt alkuvuodesta puolueilla on ollut vielä vähän puheenjohtajatenttejä, eivätkä Rinteen tuuraajat ole joutuneet koville. Tenttien tahti alkaa selvästi kiihtyä maaliskuussa, jolloin puheenjohtajan on kerrottu palaavan töihin.

Voi kysyä, pitäisikö johtavan oppositiopuolueen kannatuksen olla tätäkin parempi hallituksen kompuroidessa.

4. Hallituksessa olevien puolueiden kannatus on nyt yhteensä enää 34,3 prosenttia.


Kun Juha Sipilän (kesk) hallitus aloitti, siinä olleet puolueet eli keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset olivat saaneet eduskuntavaaleissa 57 prosenttia äänistä. Enemmistö eduskunnasta oli riittävän tukeva.

Kuntavaaleissa 2017 hallituspuolueiden kannatus putosi 47 prosenttiin.

Nyt hallituspuolueiden eli keskustan, kokoomuksen ja sinisten yhteinen kannatus on 34,3 prosenttia, joka on tämän hallituskauden alin kannatuslukema. Keskusta ja kokoomus eivät saa vetoapua sinisiltä, joiden vähäinenkin suosio vain laskee. Nyt sinisten kannatus on yksi prosentti.

5. Äänestyspäätöksestään epätietoisten osuus oli 37 prosenttia eli vähemmän kuin viimeksi mitattaessa.

Niiden osuus, jotka eivät HS-gallupissa halunneet sanoa, mitä puoluetta äänestäisivät nyt eduskuntavaaleissa tai sanoivat, etteivät kävisi äänestämässä, oli nyt 37 prosenttia.

Epätietoisten osuus on hiukan pitkän aikavälin keskiarvoa suurempi. Keskiarvo on 33 prosenttia huhtikuusta 2010 mitattuna.

Edellisessä mittauksessa epätietoisia oli vielä enemmän kuin nyt.

Eri puolueiden välillä siirtyileviä liikkuvia äänestäjiä on paljon. Noin neljäsosan äänestäjäkunnasta tiedetään äänestävän uskollisesti aina samaa puoluetta eduskuntavaaleissa. Kaikkiaan siis 75 prosenttia äänistä on ainakin jossain määrin alttiita kilpailulle. Kaikki eivät vaihda puoluetta, vaan siirtyvät nukkuviin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump muutti yhdellä twiitillä Yhdysvaltain linjaa, suututti arabi­maat ja ajoi Turkin mukaan Lähi-idän ”uuden kriisin partaalle”

  2. 2

   125-metrinen tornitalo nousi Tukholman keskustan porteille onnettomaan aikaan, ja nyt asuntojen hinnoille nauravat niiden rakentajatkin

   Tilaajille
  3. 3

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  4. 4

   Kylätien varressa nököttävä pieni ostoskeskus kukoistaa vastoin kaikkia todennäköisyyksiä Espoossa

  5. 5

   Eduskunnan apulais­oikeusasiamies: Business Finlandin hallinto­malli on perustuslain vastainen

  6. 6

   Game of Thrones -tähti Emilia Clarke paljastaa saaneensa vakavan aivo­veren­vuodon sarjan kuvaus­tauoilla: joutui kolmeen aivoleikkaukseen, jotka salattiin

  7. 7

   Tämän takia villi faniteoria Game of Thronesin Yön kuninkaasta ei pidä paikkaansa ja koko hahmo on luultavasti sarjan suurin hämäys

  8. 8

   Vanhemmat tekivät rikosilmoituksen päiväkotiyritys Ankkalammesta

  9. 9

   Työelämän valtasi villitys, jonka jokainen pitkään töitä tehnyt osaa – sen pohja on hyväntahtoisuudessa

  10. 10

   EU:n ilmastolinjaus uhkaa lässähtää: Saksa liittoutui Itä-Euroopan maiden kanssa jarruttamaan ilmastopolitiikkaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  2. 2

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  3. 3

   Helsingin seudulla kulkee busseja, joissa penkit ovat selkä menosuuntaan – Mistä on kyse, HSL?

  4. 4

   Maailman ehkä harvinaisin muumi­muki saattaa olla peräisin thaimaalaiselta jätelavalta, josta se päätyi 40 eurolla Pohjois-Pohjanmaalle

  5. 5

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  6. 6

   Vantaalaispitseriaan käveli nälkäinen mies, jolla ei ollut rahaa – omistaja Ahmet Ciray päätti alkaa jakaa ruokaa ilmaiseksi

  7. 7

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  8. 8

   Hus myöntää Apotin aiheuttaneen ongelmia – Lääkäri haukkui järjestelmän satoja miljoonia maksaneeksi sudeksi

  9. 9

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  10. 10

   Juha Sipilä puhui Ylen tentissä pehmoisia velkaantumisesta ja liioitteli työmarkkinoiden surkeutta – tässä parhaat palat giffeinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  3. 3

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  4. 4

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  5. 5

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  6. 6

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  7. 7

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  8. 8

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  9. 9

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalainen keksintö lupaa vähentää autojen päästöjä jopa 80 prosenttia: ”Mitä järkeä on tuoda fossiilista polttoainetta ulkomailta?”

  11. Näytä lisää