Politiikka    |   HS-analyysi

Berner ärsytti keskustalaiset – ja Sipilä riensi jälleen tueksi

Liikenne- ja viestintäministeri haluaa jatkaa ministerinä, vaikka hänet valittaneen ruotsalaisen SEB-pankin hallitukseen.

Liikenne- ja viestintä­ministeri Anne Berner (kesk) yllätti jälleen tiistaina, kuten hän on yllättänyt monta kertaa alle neljä vuotta kestäneellä ja todennäköisesti pian päättyvällä poliittisella urallaan.

Berner kertoi, että hän on ehdolla ruotsalaisen SEB-pankin hallitukseen. SEB on Ruotsin toiseksi suurin pankki Nordean jälkeen.

Valinnasta päättää SEB:n yhtiökokous 26. maaliskuuta. Bernerin mukaan hallitus kokoontuu varsinaisesti ensimmäistä kertaa vasta huhtikuun lopulla.

Mutta myöhemmin keskiviikkona Uusi Suomi -lehti kertoi pankin hallituksen ensimmäinen kokous olisi jo yhtiökokouspäivänä eli 26. maaliskuuta. Tuolloin Berner on yhä ministerinä.

On siis vielä epäselvää, voiko Berner jatkaa SEB:n hallitusjäsenyyden takia Suomen hallituksessa.

Perustuslain 63. pykälä kieltää ministeriltä sellaiset tehtävät, jotka voivat haitata ministerin tehtävän hoitamista tai vaarantaa luottamuksen hänen toimintaansa valtioneuvoston jäsenenä.

Berner kuitenkin haluaa jatkaa.

Hän sanoo puhuneensa oikeuskansleri Tuomas Pöystin kanssa. Berner sanoo, että hänen pitää vain tehdä sidonnaisuusilmoitus ja jäävätä itsensä mahdollisista rahoitusmarkkinoihin liittyvistä kysymyksistä. Myöhemmin keskiviikkona Pöysti kuitenkin huomautti, että uusi tieto pankin hallituksen kokouksesta voi muuttaa hänen kantaansa.

Oikeuskansleri huomautti jo aiemmin keskiviikkona STT:n haastattelussa, että Bernerin tilanne pitää arvioida uudestaan, jos uuden hallituksen muodostaminen venyy vaalien jälkeen.

 

”Ilman Sipilää Berner tuskin olisi keskustalainen ja ministeri.”

Pääministerin ja keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän (kesk) mukaan on tärkeää, että Berner jatkaa, koska Bernerin pitää viedä eteenpäin tärkeitä ”hankeyhtiöitä”.

Helmikuun alussa hallitus ilmoitti perustavansa uuden valtion kokonaan omistaman osakeyhtiön rautatietoimialalle. Se on pohja, jolle voidaan mahdollisesti rakentaa uusia nopeita rataverkkoja myös muiden kuin valtion rahoituksella.

Sipilä on tukenut Berneriä koko hänen poliittisen uransa ajan. Ilman Sipilää Berner tuskin olisi keskustalainen ja ministeri.

 

”Bernerin lähtöä pidetään ikävänä muistutuksena hallituskauden kovasta linjasta.”

Sipilä on jostain syystä tukenut Berneriä, vaikka se on syönyt hänen omaa arvovaltaansa keskustassa.

Bernerin ministerikauden jatkoakaan ei tulla helposti sulattamaan keskustan eduskuntaryhmässä. Bernerin SEB-jäsenyydestä ei edes ilmoitettu keskustan eduskuntaryhmälle, joka kokoontuu torstaina pohtimaan Berneriä.

Osa keskustalaisista on ärsyyntynyt siitä, kuinka keskustaa on pidetty hallituskauden aikana kovin oikeistolaisena. Berner on vahvistanut tätä kuvaa. Bernerin lähtöä SEB:n hallitukseen juuri ennen vaalia pidetään ikävänä muistutuksena hallituskauden kovasta linjasta nyt kun vaaleissa puolue yrittää putsata imagoaan enemmän keskustalaiseksi.

Berner on kaikkea muuta kuin suosittu keskustan eduskuntaryhmässä. Berner nousi aikoinaan Sipilän ajamana ministeriksi ohi monien sellaisten keskustalaisten, jotka ovat tehneet pitkän uran ja uhranneet aimo osan elämästään keskustalaiselle liikkeelle.

Harvoin on ketään oman puolueen ministeriä haukuttu niin paljon kuin keskustalaiset ovat tölvineet Berneriä. Kuin kreikkalaisessa tragediassa kokoomuslaiset ovat kuorossa vahvistaneet keskustalaisten esittämiä vaikerruksia.

On jo pitkään ollut tiedossa, ettei Berner pyri toisella kaudelle eduskuntaan, joten hän on voinut aika lailla viis veisata muiden puheista.

Berner on johtanut sukuyritys Vallila Interioria. Yrittäjätausta on näkynyt hänen tavassaan toimia ministerinä. Hänellä on ollut etenkin alkuaikoina aika ajoin käsitys, että asiasta on sovittu, jos hän on sopinut siitä itsensä tai oman ministeriönsä virkamiesten kanssa.

Hän on ollut oman tiensä kulkija, jonka seuraavaa liikettä pelätään hallituspiireissä. Nytkin kokoomuslaiset pelkäävät, että Bernerin päätös heikentää Sipilän asemaa ja näin hallituksen loppukauden toimintakykyä.

Berner ei tiennyt juuri mitään liikenne- ja viestintäpolitiikasta, kun hän nousi suoraan untuvikkokansanedustajasta ministeriksi vuonna 2015.

Hän on kuitenkin nopea oppimaan ja ahkera. Tahtotila on vähättelevä sana, kun hän puskee projektejaan maaliin.

Ei siis ihme, että kaikenlaista on ehtinyt tapahtua.

Parhaiten Berner tunnetaan taksimarkkinat sekoittaneesta taksiuudistuksesta.

Bernerin suurtyö oli alkuvuonna 2017 esitelty epäonnistunut liikenneuudistus. Siinä Suomen väylät oli tarkoitus yhtiöittää suureen liikenneverkkoyhtiöön.

Kesken hankkeen julkisuuteen tuli uudistukseen liittyvä idea poistaa autovero. Autokauppiaat kauhistuivat ja sanoivat, että autokauppa jopa puolittuu, kun ihmiset odottavat autoveron muutosten vaikutusta. Hanke haudattiin.

Bernerin puheiden ydinsana on ollut ”digitaalisuus”.

Mahdollisesti hänen kautensa tärkein teko tulee olemaan kolmiosainen edistyksellinen liikennepalvelulaki, joka ottaa huomioon robottiveneetkin. Tähän pakettiin kuuluu myös taksilaki.

Lailla on tarkoitus avata eri liikenteen järjestäjien tietoja kaikkien saataville, ja helpottaa yritysten pääsyä liikennebisnekseen.

Ajatuksena on, että kilpailun kautta liikenteestä tulisi kansalaisille joustava valitsisivat he sitten junan, bussin, taksin tai minkä tahansa välineen.

Eikä uudistusinto ole tähän jäänyt.

Kipinät ovat lentäneet, kun Berner on keskustellut VR:n ja sen henkilöstöryhmien kanssa rataliikenteen vapauttamisesta. Vääntö on ollut armotonta, mutta VR:n matkustajaliikenteen kilpailutettu liikennöinti alkanee Etelä-Suomessa kesäkuussa 2022.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmiskunnan kohtaloon – Tässä on hiilinielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin seudulla kulkee busseja, joissa penkit ovat selkä menosuuntaan – Mistä on kyse, HSL?

  3. 3

   Vantaalaispitseriaan käveli nälkäinen mies, jolla ei ollut rahaa – omistaja Ahmet Ciray päätti alkaa jakaa ruokaa ilmaiseksi

  4. 4

   Puhelu kesti yhdeksän minuuttia, ja sen aikana luonto käänsi Becky Boydin kodin ympäri ja tappoi 23 naapuria

   Tilaajille
  5. 5

   EU-johtajat: May saa lisäaikaa, mutta ehtona joko erosopimus tai mahdolliset eurovaalit

  6. 6

   Uusi laskelma: Vuonna 2050 Suomessa pitäisi olla 1,4 miljoonaa ulkomaalaista, jotta eläkemaksujen merkittävä nousu vältettäisiin

   Tilaajille
  7. 7

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  8. 8

   Keskustatunneli tekee paluun: kulkuaukkoja suunnitellaan kantakaupungin kallioihin ja puistojen alle

  9. 9

   Kuusi kuoli, kun auto ajoi väkijoukkoon Kiinassa

  10. 10

   ”Hymyt ovat hyytyneet jokaiselta naureskelijalta” – Näin syntyi legendaariseksi hehkutettu kappale, jota lukuisat pitävät suomiräpin vaikuttavimpana biisinä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  2. 2

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  3. 3

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  4. 4

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  6. 6

   Maailman ehkä harvinaisin muumi­muki saattaa olla peräisin thaimaalaiselta jätelavalta, josta se päätyi 40 eurolla Pohjois-Pohjanmaalle

  7. 7

   ”Esitin, etten ymmärrä mistään mitään” – Nyt puhuu Iltalypsyn karjakko, jonka ikimuistoinen katse pyyhki poliitikoilla pöytää 25 vuotta sitten

   Tilaajille
  8. 8

   Helsingin seudulla kulkee busseja, joissa penkit ovat selkä menosuuntaan – Mistä on kyse, HSL?

  9. 9

   Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta

  10. 10

   Amsterdam sai tarpeekseen seksi­työläisiä pällistelevistä turisti­ryhmistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  3. 3

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  4. 4

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  5. 5

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  6. 6

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  7. 7

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  8. 8

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  9. 9

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalainen keksintö lupaa vähentää autojen päästöjä jopa 80 prosenttia: ”Mitä järkeä on tuoda fossiilista polttoainetta ulkomailta?”

  11. Näytä lisää