Politiikka    |   HS-gallup

Perussuomalaisten kannatus nousee, ja kampanja tiivistyy Ouluun: ”Ihan tavalliset keski-ikäiset ihmiset ovat nyt vihaisia”

HS kävi perussuomalaisten tupaillassa Oulussa, jossa seksuaalirikosepäilyjen vyyhti tuntuu siivittävän puoluetta.

Oulu. Perussuomalaisten Oulun-toimistolla on jo pyöritelty vaihtoehtoja, mitä nimeä vaalivoitosta tällä kertaa käytetään.

”Jytky se ei voi olla, pitää keksiä uusi nimitys”, sanoo Esa Paloniemi. Hän ei halua vielä paljastaa nimisuosikkiaan.

Puolueen tupailtaan on kokoontunut joukko aktiiveja, pari ehdokastakin, ja ilmassa väreilee toiveikkuus.

”Perussuomalaisille tulee Oulussa hyvä kannatus. Ihan tavalliset keski-ikäiset ihmiset ovat nyt vihaisia”, eläkkeelle jäänyt poliisi Timo Mällinen sanoo.

Epäiltyjen seksuaalirikosten vyyhti Oulussa antoi puolueelle potkun, sen kaikki myöntävät.

Perussuomalaiset ovat tämänkertaisen HS-gallupin suurin nousija koko Suomessa. Puolueen kannatus on ensi kertaa puoluehajaannuksen jälkeen noussut HS-gallupissa yli 10 prosentin.

Perussuomalaisia äänestäisi nyt 11,4 prosenttia suomalaisista.Perussuomalaisten nousun peilikuvana kokoomuksen ja keskustan kannatus laskee.

Sdp on HS-gallupissa edelleen suurin puolue 20,8 prosentin kannatuksella, eikä siinä ole muutosta edelliseen kyselyyn verrattuna.

Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen poissaolo julkisuudesta sairausloman takia ei ole kolhinut Sdp:tä mainittavasti. Tutkija Ville Pitkänen E2 Tutkimuksesta sanoo, että aiempien eduskuntavaalitutkimusten perusteella Sdp ja myös vihreät ovat puolueita, joiden kannattajat eivät pidä puheenjohtajan merkitystä suurena puoluevalinnassaan.

Vihreiden kannatus on HS-gallupissa vahvistunut. Puheenjohtaja Pekka Haavisto on saanut myönteisiä mainintoja, kun suomalaisilta on kysytty mieleistä pääministeriehdokasta.

Perussuomalaisten noste on tullut ikävistä asioista, mutta Seppo Paakkari muistuttaa tupaillassa, ettei se ole puolueen koko kuva.

”Totta kai turvallisuus tällaisessa tilanteessa kiinnostaa ihmisiä, mutta se ei ole perussuomalaisten ainoa teema.”


Työterveyslääkäri Saija Hyvösen pääteema on sisäilma. Hyvönen on ehdolla elämänsä ensimmäisissä vaaleissa ja kaataa itselleen kahvia elämänsä ensimmäisessä tupaillassa.

Hyvönen päätyi ehdokkaaksi tuotuaan julkisuuteen poliisilaitoksen henkilökunnan sisäilmaoireilua Oulun oikeustalossa. Puheidensa perusteella hän joutui silloisen työnantajansa, Mehiläisen, puhutteluun.

Hän törmäsi vahvaan vastustukseen yrittäessään tutkia aihetta ja vaikuttaa tietoisuuteen lääkärikunnassa.

”Tahto tehdä asialle jotain kasvoi. Päätin kääntää tämänkin kiven eli lähteä politiikkaan. Pääsin perussuomalaisten listalle viimeisenä, kun joku toinen oli perunut.”

Perussuomalaisten muista oululaisista ehdokkaista moni ratsastaa nyt aiempaakin vahvemmin maahanmuuttokriittisyydellä.

Hyvönen ei edusta äärinäkemyksiä mutta on valmistautunut käyttämään aiheeseen aikaa vaalikojuilla seistessään. ”Tietysti meidän pitää tietää, ketä tänne tulee. Politiikassa hakisin silti aina konsensusta.”

Kaksi viikkoa sitten julkaistussa Ylen gallupissa päälinja oli samansuuntainen: perussuomalaiset vahvistuivat, kolme suurinta puoluetta menettivät.

HS:n tutkimusaineisto kerättiin tammikuun puolivälistä helmikuun puoliväliin eli silloin, kun keskustelu vanhusten hoivasta kävi kuumimmillaan ja kokoomus kompuroi siinä pahemman kerran.

Välillä alkoi vaikuttaa, että puolue on klassisessa munausten kierteessä, jossa korjausyrityksetkin menevät pieleen. Puheenjohtaja Petteri Orpon (kok) ”ihminen ei ole desimaali”-puheet eivät vakuuttaneet, ja kun puolue yritti eduskunnassa perustella, miksei se halua sitovaa henkilöstömitoitusta lakiin, se sotkeutui entistä pahemmin selityksiinsä.

HS-gallupin perusteella kokoomuslaiset voivat hieman huokaista, sillä puolueen alamäki ei ole yhtä jyrkkä kuin Ylen kyselyssä.

Keskustalla ei mene nyt hyvin. Kannatus on HS-gallupissa 14,7 prosenttia, mikä on matalin taso sitten vuoden 2011 joulukuun. Tuolloin puolue oli oppositiossa ja hautoi puheenjohtajavaihdosta.

Pääministeripuolueen ongelmana on se, että kuluneesta vaalikaudesta jäänyttä mielikuvaa on vaikea jyrkästi kääntää kampanjan aikana, Ville Pitkänen sanoo. Uudet vaalilupaukset saavat ihmiset herkästi kysymään, miksei puolue toteuttanut niitä jo hallituksessa ollessaan.

 

Kaikki eivät vaihda puoluetta, vaan siirtyvät nukkuviin.

Gallupaineiston perusteella erityisesti keskustasta on nyt siirtymää perussuomalaisiin. Muissakin puolueissa seurataan tarkasti, miten korkealle perussuomalaisten vauhtiin päässyt kannatus nousee.

Perussuomalaisilla on nyt eduskunnassa 17 kansanedustajaa. Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo on sanonut, että tavoitteena on nostaa paikkaluku 20–21:een, jopa yli 25:een.

Vielä tämä ei näytä mahdolliselta, mutta perussuomalaisten tulos on aiemmissa eduskuntavaaleissa ollut säännönmukaisesti vaaleja edeltäneitä mielipidekyselyitä parempi. Puolueella on maakunnissa listoillaan ihmisiä, jotka ovat tehneet jo vuosia töitä kuntapolitiikassa, ja he voivat yllättää.

Tutkija Ville Pitkänen sanoo, että perussuomalaisilla on aina ollut piilossa olevaa potentiaalia, joka on sitten vaaleissa toteutunut.

Tutkimusjohtaja Sakari Nurmela Kantar TNS:stä sanoo kyselyaineistojen viittaavan siihen, että perussuomalaisille on puoluehajaannuksensa jälkeen tullut uusia ihmisiä kannattajiksi. Kannattajissa on sellaisia, jotka eivät viime vaaleissa ole lainkaan äänestäneet.

”Jotta he lähtisivät mukaan, tarvitaan poikkeuksellisia tapahtumia. Viimeaikaiset seksuaalirikosepäilyt ajoittuvat yhteen perussuomalaisten nopean nousun kanssa”, Nurmela sanoo.

On myös paljon niitä, jotka eivät koe nykyisiä perussuomalaisia omaksi puolueekseen.

Suomen Kuvalehden tuoreen selvityksen mukaan erityisesti Sdp on saamassa nyt äänestäjikseen niitä, jotka vielä vuoden 2015 vaaleissa kannattivat silloisia Timo Soinin johtamia perussuomalaisia.

Eri puolueiden välillä siirtyileviä on muutenkin paljon. Ville Pitkänen sanoo eduskuntavaaliaineiston osoittavan, että noin neljäsosa äänestäjäkunnasta on äänestänyt uskollisesti aina samaa puoluetta eduskuntavaaleissa. Kaikkiaan siis 75 prosenttia äänistä on ainakin jossain määrin alttiita kilpailulle.

Kaikki eivät vaihda puoluetta, vaan siirtyvät nukkuviin. Aineiston perusteella osa erityisesti perussuomalaisia ja keskustaa viime kuntavaaleissa äänestäneistä on nyt alttiita jättämään vaalit väliin.

Oulun tupaillassa keskustelu tiivistyy Pirkko Mattilaan, sinisten sosiaali- ja terveysministeriin, joka viime vaaleissa oli Oulun perussuomalaisten äänikuningatar. Kenelle menevät Mattilan äänet?

Mattilaakin isompi kysymys Oulussa on, miten käy Juha Sipilän (kesk). Neljä vuotta sitten keskusta keräsi yli 40 prosenttia vaalipiirissä annetuista äänistä, ja Sipilä sai 31 000 ääntä, eniten koko maassa.

Enää Sipilä-ilmiötä ei ole ilmassa. Hallitusvastuu painaa, eikä seksuaalirikosvyyhdin keskellä monikaan muista hyvällä pääministerin taannoista lupausta antaa kotitalonsa turvapaikanhakijoille.

Tupaillan päätteeksi Paloniemi antaa mukaan Perussuomalaisen, puolueen äänenkannattajan.

Sen kanteen on kuvattu Oulun käräjäoikeuden juttuluetteloita, joista käyvät ilmi törkeät rikokset ja ulkomaalaistaustaiset tekijät. Pääpuheenaiheesta vaalikentillä ei ole epäselvyyttä.

Fakta

Näin tutkimus tehtiin


 Tutkimuksessa kysyttiin, minkä puolueen tai muun ryhmittymän ehdokasta vastaaja äänestäisi, jos eduskuntavaalit olisivat nyt.

 Kannatusarvio on laadittu yhdistämällä vastaukset ja viime kuntavaalien tilastot.

 Tutkimuksessa haastateltiin 14.1.–14.2. puhelimitse 2 688:aa ihmistä. Otos edustaa 18–79-vuotiaita suomalaisia Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

 Virhemarginaali on suurimpien puolueiden kohdalla noin kaksi prosenttiyksikköä molempiin suuntiin.

 Kyselyn teki HS:n toimeksiannosta Kantar TNS.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  2. 2

   Katariina Souri on yksi näiden vaalien kuumimpia julkkisnimiä, vaikka puolueelle tuli yllätyksenä hänen tiedenäkemyksensä – lääkekritiikki ja ketodieetti

  3. 3

   Helsinki antoi väärää tietoa Kumpulan kiistellystä puutalosta – ”Ei estettä rakennuksen käyttämiselle asumiseen tai kokoontumiseen”

  4. 4

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempaa

   Tilaajille
  5. 5

   Hjallis Harkimo antoi hyvin erikoisen vastauksen kysymykseen siitä, mistä pitäisi leikata

  6. 6

   Moottoripyörä­kilpailu vaihtui vaaralliseen nyrkkitappeluun kesken ajojen, molemmille kahden vuoden kilpailukielto

  7. 7

   Jumbon ruuhkat kiristävät hermoja, mutta uusia liikennejärjestelyjä ei tehdä – Syynä on ratikka, joka saattaa tulla kymmenen vuoden päästä

  8. 8

   Museot ja yliopistot kieltäytyvät Sacklerin opioidiperheen lahjamiljoonista

  9. 9

   Miksi lapsuuden kesät tuntuivat kestävän ikuisesti ja vanhemmiten päivät kiitävät ohi? Amerikkalais­professori keksi selityksen

  10. 10

   Laaja tiedeartikkeli kertoo, millaisia rokotuksilla hävitetyt taudit olivat ja voivatko ne tulla takaisin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hjallis Harkimo antoi hyvin erikoisen vastauksen kysymykseen siitä, mistä pitäisi leikata

  2. 2

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  3. 3

   Miksi lapsuuden kesät tuntuivat kestävän ikuisesti ja vanhemmiten päivät kiitävät ohi? Amerikkalais­professori keksi selityksen

  4. 4

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempaa

   Tilaajille
  5. 5

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  6. 6

   Miksi kodit ovat liian kalliita ja pieniä? Kolme väitettä Helsingin asunto­markkinoiden ongelmista ja kolme ratkaisua niihin

  7. 7

   Britannian parlamentti otti ohjat brexitissä, hallitus pitää päätöstä ”vaarallisena”

  8. 8

   Mieti, mitä haluat, jos käy huonosti: kuolemaan ja sairastumiseen voi varautua näillä keinoin

   Tilaajille
  9. 9

   Trumpin toisesta kaudesta tuli juuri aiempaa toden­näköisempi

  10. 10

   Vasemmistoliiton eduskunta­vaali­ehdokas kertoo, että hänen kimppuunsa hyökättiin Itäkeskuksessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  6. 6

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  7. 7

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  8. 8

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  9. 9

   Neljä vuotta KonMari-villityksen jälkeen: ”Överiksi meni”, sanoo yksi – mutta osalla elämä muuttui pysyvästi paremmaksi

   Tilaajille
  10. 10

   Hjallis Harkimo antoi hyvin erikoisen vastauksen kysymykseen siitä, mistä pitäisi leikata

  11. Näytä lisää