Politiikka

Pääministeri Sipilän mukaan oikeus­kansleri arvioi puolustus­ministeri Jussi Niinistön kannanotot perustuslaki­asiantuntijoista – ”En pidä kirjoituksia viisaina”

Taustalla ovat Niinistön kannanotot sekä perustuslakiasiantuntijoita että Kansallisarkiston suomalaisista SS-miehistä tekemää selvitystä kohtaan.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti arvioi puolustusministeri Jussi Niinistön kirjoitukset ja kannanotot liittyen perustuslakivaliokunnan asiantuntijoina käyttämiin professoreihin, kertoi pääministeri Juha Sipilä (kesk) eduskunnan kyselytunnilla.

”Tästä kysymyksestä on tehty oikeuskanslerille kantelu, ja oikeuskansleri tietenkin kantelun käsiteltyään tulee johtopäätökseen, onko sananvapauden ja arvokkaan käyttäytymisen rajoja rikottu vai ei”, Sipilä sanoi. Hänen mukaansa ministerillä on erittäin laaja sananvapaus esittää kärkeviäkin mielipiteitä.

Niinistö sanoi verkkosivuillaan professori Martin Scheininin olevan ”totalitäärisen neuvostoyhteiskunnan ihailija” ja kutsui häntä sekä professori Juha Lavapuroa ”perustuslakitalebaneiksi”, jotka ”verhoavat omat ideologiset tavoitteensa asiantuntijuuden valekaapuun ja pyrkivät sosiaalisen median välityksellä painostamaan kansanvaltaisesti valittua eduskuntaa”.

Niinistön kommenttien taustalla olivat Scheininin ja Lavapuron esittämät epäilykset tiedustelulakien valiokuntavalmistelusta ja perustuslakivaliokunnan kannanottojen riittävästä huomioimisesta. Niiden seurauksena puhemies Paula Risikko (kok) päätti palauttaa tiedustelulait uudelleen valiokuntavalmisteluun.

Sipilä sanoi, ettei pidä Niinistön kirjoituksia viisaina.

”En yhdy niihin mielipiteisiin, mitä niissä on esitetty. Oikeuskanslerin johtopäätösten mukaisesti aion asiassa toimia.”

Kysymyksen Niinistön kannanotoista Sipilälle esitti vasemmistoliiton Kari Uotila. Puolustusministeri Niinistö ei pyytänyt puheenvuoroa vastatakseen kysymykseen.

Aiemmin torstaina Sdp, vihreät, vasemmistoliitto ja Rkp lähettivät torstaiaamuna avoimen kirjeen Sipilälle Niinistön kannanottoihin liittyen.

Kirjeen ovat allekirjoittaneet eduskuntaryhmien puheenjohtajat Antti Lindtman (sd), Krista Mikkonen (vihr), Aino-Kaisa Pekonen (vas) ja Thomas Blomqvist (r). He pyysivät Sipilää ottamaan kantaa, onko Niinistön toiminnalla pääministerin ja hallituksen hyväksyntä.

Kirjeessä nostettiin esille kannanotot sekä perustuslakiasiantuntijoita että Kansallisarkiston suomalaisista SS-miehistä tekemää selvitystä kohtaan.

Kirjeen mukaan Niinistö pyrkii puuttumaan eduskunnan toimintaan ja käsittelee ”hyvin henkilöön käyvällä ja asiattomalla tavalla erityisesti yhtä nimeltä mainitsemaansa perustuslakiasiantuntijaa”.

”Niinistö astuu vakavasti ministerinasemansa ulkopuolelle ja asiattomalla käytöksellään myös halventaa arvokasta ministeri-instituutiota”, ryhmäjohtajat kirjoittivat kirjeessä.

Kansallisarkiston selvityksen mukaan suomalaiset vapaaehtoiset syyllistyivät hyvin todennäköisesti SS-joukoissa vuosina 1941–1943 sotarikoksiin. Tutkimusta esitellessään Kansallisarkiston pääjohtaja Jussi Nuorteva sanoi, että ”suomalaiset osallistuivat hyvin todennäköisesti osana saksalaista SS-sotilasjoukko-osastoa juutalaisten, muiden siviilien ja sotavankien surmaamiseen. Pääsääntöisesti suomalaiset suhtautuivat tähän toimintaan kielteisesti.”

Niinistön mukaan selvityksessä ei esitetty ”yhtään uutta todistetta, että suomalaiset olisivat syyllistyneet sotarikoksiin taikka osallistuneet juutalaisvainoihin”. Hänen mukaansa epäilyksen varjon heittäminen sotilaiden ylle on epäoikeudenmukaista. Niinistö on itse taustaltaan historiantutkija.

”Puolustusministerin kannanotosta on vaikea löytää muuta varsinaista sisältöä kuin, että Niinistö ei olisi halunnut selvitystä tai sen tuloksia, koska ne eivät vastaa hänen henkilökohtaisia mieltymyksiään”, oppositioryhmien johtajat kirjoittavat kirjeessään. He pitävät Niinistön kannanottoa ”erittäin ongelmallisena”.

”Se tulee väkisin noteerattua myös ulkomailla ja uhkaa asemoida Suomea sellaisten valtioiden joukkoon, joissa tällä hetkellä kaunistellaan toisen maailmansodan aikaista historiaa.”

Oppositioryhmien mielestä on kestämätöntä, että ministeri pyrkii puuttumaan eduskunnan toimintaan perustuslainmukaisuutta arvioidessa ja toisaalta pyrkii puuttumaan historian tutkimukseen. Kirjeessä pyydettiin hallitusta ottamaan Sipilän johdolla kantaa Niinistön toimintaan.

”Pyydämme, että hallitus pääministerin johdolla tässä kohti ottaa selkeästi kantaa siihen, onko puolustusministeri Niinistön toiminnalla ja kannanotoilla pääministerin ja hallituksen hyväksyntä.”

Tarkennus 22.2. klo 15.17: Tarkennettu, että Kansallisarkiston selvityksen mukaan suomalaiset vapaaehtoiset syyllistyivät sotarikoksiin ”hyvin todennäköisesti”, eivät varmasti.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kartta näyttää miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

  2. 2

   Lapsen kiukun laannuttamiseen on yksi, yksinkertainen keino

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  4. 4

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  5. 5

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä” – miksi tekijän oma selviytyminen vaikuttaa rangaistukseen?

   Tilaajille
  6. 6

   Flunssat harvenivat, kun askelissa tuli kymppitonni täyteen

  7. 7

   Tutkijat: Ilmastonmuutoksen kieltäjien jääkarhuväite tukeutuu yhteen lähteeseen, joka ei perustu tieteeseen

  8. 8

   Selvitys: Viranomaiset eivät löydä käyttöä kansalaispalveluksen suorittaneille

  9. 9

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  10. 10

   Opettaja kirjoitti HS:ssa jättävänsä heikoimmat heitteille, ja ilmiön tunnistaa myös OAJ: ”entisiä tarkkislaisia” on siirretty ilman tukea tavallisiin luokkiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  3. 3

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  4. 4

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  5. 5

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  7. 7

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  8. 8

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  9. 9

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  10. 10

   Sdp:n etumatka kasvoi, keskusta heikkeni yhä – HS-gallup paljastaa asetelmat, joista ehdokkaat lähtevät vaalikentille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää