Politiikka

Perustuslakivaliokunta löysi sote-uudistuksesta yhä korjattavaa: ”Valtava työ yhä edessä” ja aika käy vähiin

Sote-valiokunnan on haettava varmistus sille, että sote-uudistus ei ole ristiriidassa EU:n valtiontukisääntöjen kanssa.

rac
Eduskunnan perustuslakivaliokunta on löytänyt hallituksen ajamasta sote- ja maakuntauudistuksesta yhä korjattavaa.

Valiokunta löysi uudistuksesta parikymmentä korjattavaa kohtaa. Niistä valtaosa on valiokunnan mukaan kuitenkin ”valtiosääntöoikeudellista hienosäätöä”.

Perustuslakivaliokunnan mielestä uudistuksen pohjana olevat lait ovat silti parantuneet siitä, kun valiokunta viimeksi käsitteli niitä. Perustuslain kannalta ne ovat muuttuneet selkeämpään ja ongelmattomampaan suuntaan, valiokunta arvioi perjantaina.

Valiokunta käsitteli sote- ja maakuntauudistukseen liittyviä lakeja koko perjantain. Valmista tuli illansuussa.

Avainkysymys perustuslakivaliokunnan työssä on ollut, kuinka suuria muutoksia valiokunta esitykseen vaatii. Jos vaatimukset ovat isoja, on jättiuudistuksen toteuttaminen ennen kevään vaaleja vaikeaa. Eduskunta jää vaalitauolle maaliskuun puolivälissä.

Valiokunnan tiedotustilaisuudessa sekä hallituksen että opposition edustajat arvioivat, että uudistuksen kanssa on eduskunnalla vielä paljon työtä tehtävänä. Etenkin hallituspuolueiden edustajat pitivät kuitenkin tehtävää yhä mahdollisena.

Keskustan kansanedustaja Tapani Tölli totesi, että valiokunnan vaatimat muutokset on mahdollista vielä toteuttaa eduskunnassa.

”Työtä se kyllä vaatii”, Tölli sanoi.

Valiokunnan lausunto sisältää kuitenkin 20 vaatimusta, jotka eduskunnan on uudistuksessa vielä muutettava. Ongelmia valiokunta löysi esimerkiksi maakuntien rahoituksesta, kuntakorvauksista ja tietosuojasta.

Keskeinen kiistakohta koskee uudistuksen sisältämää terveyspalvelujen valinnanvapautta. Valiokunta katsoo, että valinnanvapauteen liittyvä EU-oikeudellinen arviointi ei vielä ole tarpeeksi tukevalla pohjalla. Puutteet voivat vaatia valinnanvapauden voimaantulon lykkäämistä, ellei eduskunta saa pikavauhtia asiaan selvyyttä.

Keskustalle tärkeät maakuntavaalit voidaan perustuslakivaliokunnan mielestä pitää aikaisintaan kuuden kuukauden kuluttua maakunta- ja sote-lakien vahvistamisesta. Jos lait menevät nyt keväällä läpi, teoriassa se voisi tarkoittaa, että maakuntavaalit ovat loppuvuodesta 2019.

Työ etenee nyt niin, että hallitus arvioi osaltaan muutostarpeita ja antaa eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle vastineensa eli arvion siitä, miten lakeja voisi sen mielestä vielä muuttaa. Sote-valiokunta aloittaa urakkansa heti maanantaina ylimääräisellä istunnolla.

Rkp:tä perustuslakivaliokunnassa edustavan Anna-Maja Henrikssonin mukaan sote-valiokunnalla on edessään ”valtava työ”.

”On melkein niin, että on kestämätön tilanne siitä näkökulmasta”, Henriksson sanoi.

Kokoomuksen Wille Rydman arvioi, että eduskunnassa edessä on hikiset viikot, ja uudistuksen kanssa on vielä paljon työtä tehtävänä.

”Varmasti kiire tulee”, Rydman sanoi.

Oppositiosta valiokunnan ulkopuolelta todettiin heti lausunnon tultua julki uudistuksen olevan yhä vaikeuksissa.

”Tämä oli tässä”, kirjoitti Twitterissä vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.
Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto puolestaan totesi tiedotteessa, että uudistuksen toteuttaminen voi jäädä ensi vaalikaudelle. Hänen mukaansa nykyuudistusta voidaan kuitenkin edistää jo tehdyn valmistelun pohjalta.

”Hallituksen sote-malli on rakennettu nojaamaan markkinamalliin. Sen aiheuttamat ongelmat näyttävät muodostuvan myös suurimmaksi esteeksi perustuslakivaliokunnan lausunnossa”, Haavisto toteaa tiedotteessaan.

Hallituspuolue sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo totesi, että muutokset voidaan tehdä eduskunnassa.
Perustuslakivaliokunnan lausunto menee tämän jälkeen takaisin sosiaali- ja terveysvaliokuntaan, joka tekee varsinaisen lain sisältöä koskevan mietinnön. Sillä on kiire, koska eduskunnan istuntokausi päättyy maaliskuun puolivälissä, ja lait pitäisi hyväksyä täysistunnossa sitä ennen.

Sote- ja maakuntauudistus on pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen mittavin hanke, jolla pyritään laajentamaan julkisia terveyspalveluita tuottavien toimijoiden rinkiä yksityisiin yrityksiin ja samalla luomaan Suomeen 18 maakuntaa, jotka vastaavat palveluiden järjestämisestä.

Uudistuksen valmistelu on kestänyt koko vaalikauden. Vuonna 2017 uudistus kompastui muun muassa yhtiöittämispakkoon, joka oli kirjattu valinnanvapauslakiin. Siksi ministeriöt joutuivat valmistelemaan uudelleen lakiesityksiä, jotka tuotiin eduskuntaan keväällä 2018.

Viime kesänä perustuslakivaliokunta totesi, että sote-kokonaisuudessa oli edelleen noin 20 kohtaa, jotka vaativat korjauksia. Hallitus täydensi lakiesityksiä vastineilla, ja sosiaali- ja terveysvaliokunta valmisteli mietintöään syksyn ajan.

Perustuslakivaliokunta on käsitellyt sote-uudistusta nyt uudelleen marraskuusta lähtien, kun sosiaali- ja terveysvaliokunta sai mietintöluonnoksensa valmiiksi. Perustuslakivaliokunnan tehtävänä on arvioida, täyttävätkö lakiesitykset perustuslain määrittämät vaatimukset kansalaisia yhdenvertaisesti kohtelevasta lainsäädännöstä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  2. 2

   Katariina Souri on yksi näiden vaalien kuumimpia julkkisnimiä, vaikka puolueelle tuli yllätyksenä hänen tiedenäkemyksensä – lääkekritiikki ja ketodieetti

  3. 3

   Helsinki antoi väärää tietoa Kumpulan kiistellystä puutalosta – ”Ei estettä rakennuksen käyttämiselle asumiseen tai kokoontumiseen”

  4. 4

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempaa

   Tilaajille
  5. 5

   Hjallis Harkimo antoi hyvin erikoisen vastauksen kysymykseen siitä, mistä pitäisi leikata

  6. 6

   Jumbon ruuhkat kiristävät hermoja, mutta uusia liikennejärjestelyjä ei tehdä – Syynä on ratikka, joka saattaa tulla kymmenen vuoden päästä

  7. 7

   Moottoripyörä­kilpailu vaihtui vaaralliseen nyrkkitappeluun kesken ajojen, molemmille kahden vuoden kilpailukielto

  8. 8

   Laaja tiedeartikkeli kertoo, millaisia rokotuksilla hävitetyt taudit olivat ja voivatko ne tulla takaisin

   Tilaajille
  9. 9

   Museot ja yliopistot kieltäytyvät Sacklerin opioidiperheen lahjamiljoonista

  10. 10

   Keskellä uusmaalaista maalaismaisemaa on kartano, jonka historia on tragedioita täynnä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hjallis Harkimo antoi hyvin erikoisen vastauksen kysymykseen siitä, mistä pitäisi leikata

  2. 2

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  3. 3

   Miksi lapsuuden kesät tuntuivat kestävän ikuisesti ja vanhemmiten päivät kiitävät ohi? Amerikkalais­professori keksi selityksen

  4. 4

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempaa

   Tilaajille
  5. 5

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  6. 6

   Miksi kodit ovat liian kalliita ja pieniä? Kolme väitettä Helsingin asunto­markkinoiden ongelmista ja kolme ratkaisua niihin

  7. 7

   Britannian parlamentti otti ohjat brexitissä, hallitus pitää päätöstä ”vaarallisena”

  8. 8

   Mieti, mitä haluat, jos käy huonosti: kuolemaan ja sairastumiseen voi varautua näillä keinoin

   Tilaajille
  9. 9

   Trumpin toisesta kaudesta tuli juuri aiempaa toden­näköisempi

  10. 10

   Vasemmistoliiton eduskunta­vaali­ehdokas kertoo, että hänen kimppuunsa hyökättiin Itäkeskuksessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  6. 6

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  7. 7

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  8. 8

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  9. 9

   Neljä vuotta KonMari-villityksen jälkeen: ”Överiksi meni”, sanoo yksi – mutta osalla elämä muuttui pysyvästi paremmaksi

   Tilaajille
  10. 10

   Hjallis Harkimo antoi hyvin erikoisen vastauksen kysymykseen siitä, mistä pitäisi leikata

  11. Näytä lisää