Politiikka

Sipilän lausunnot Bernerin siirtymisestä ruotsalaispankin hallitukseen ihmetyttävät: ”Berner sanoi, että Sipilä on tiennyt ehdokkuudesta alusta asti”

Pääministeri Sipilä sanoi torstaina eduskunnan kyselytunnilla saaneensa tietää Bernerin nimityksestä samaan aikaan kuin Bernerkin eli SEB:n pörssitiedotteen ilmestymisen aikaan. Osa keskustalaisista epäilee, onko tämä totta.

Keskustan eduskuntaryhmässä ihmetellään pääministeri Juha Sipilän (kesk) ja liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk) eilisiä lausuntoja liittyen Bernerin siirtymiseen ruotsalaispankki SEB:n hallitukseen.

HS:n lähteet katsovat ministereiden antaneen ristiriitaista tietoa. Sipilä itse sanoo pysyvänsä sen takana, mitä hän eduskunnan kyselytunnilla torstaina sanoi.

Pääministeri Sipilä sanoi eduskunnan kyselytunnilla saaneensa tietää Bernerin nimityksestä samaan aikaan kuin Bernerkin eli SEB:n pörssitiedotteen ilmestymisen aikaan tiistaina.

”Ensinnäkin sain tietää tästä samanaikaisesti kuin ministeri Bernerkin, silloin kun yhtiö tiedotti siitä julkisesti. Näin pörssiyhtiöt toimivat”, Sipilä sanoi kyselytunnilla.

Berner puolestaan sanoi kyselytunnilla käyneensä oikeuskanslerin kanssa keskustelua saamistaan työtarjouksista tammikuussa. Berner ei tarkentanut, oliko kyse SEB:n tarjouksesta.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti on puolestaan sanonut Bernerin tienneen SEB-esityksestä viimeistään 14. helmikuuta.

”Kysyin, mikä on oikea menettelytapa. Oikeuskansleri sanoi minulle, että saan käydä keskustelua luottamustehtävästä mutta en saa käydä keskustelua pysyvästä operatiivisesta työstä”, Berner sanoi torstaina kyselytunnilla.

HS ei perjantaina tavoittanut Berneriä kommentoimaan asiaa uudelleen.

Epäselvyys asiassa on HS:n lähteiden mukaan se, että keskustan eduskuntaryhmän kokouksessa torstaina iltapäivällä Sipilän ja Bernerin viestit olisivat olleet erilaisia kuin kyselytunnilla. Keskustan eduskuntaryhmä antoi torstaina hyväksynnän Bernerille jatkaa ministerinä.

”Berner sanoi ryhmässä, että Sipilä on tiennyt ehdokkuudesta alusta asti”, eräs kansanedustaja sanoo HS:lle.

Lisäksi Bernerin kerrotaan sanoneen, että Sipilä oli ollut tietoinen Bernerin tunnusteluista tehtävien hakujen osalta talven kuluessa.

Ryhmäkokouksessa Sipilä sanoi HS:n tietojen mukaan, että hän on keskustellut ”muista tehtävistä” Bernerin kanssa silloin, kun Berner ilmoitti Sipilälle, ettei asettuisi eduskuntavaaliehdokkaaksi. Tämä tapahtui lähteen mukaan vuodenvaihteen tienoilla.

”Jos Bernerin alkuperäinen lausunto pitää paikkansa [siitä], että Sipilä on tiennyt ehdokkuudesta alusta saakka, ovat Sipilän ja Bernerin eduskunnalle antamat lausunnot aika ristiriitaisia”, lähde kertoo HS:lle.

Myös toinen eduskuntaryhmän jäsen pitää lausuntoja hämärinä.

”Berner sanoi, että Sipilä oli tietoinen hänen aikeistaan, ja Sipilä sanoi, että sai tiedon tällä viikolla”, toinen eduskuntaryhmän jäsen kertoo HS:lle.

”Ota tuosta nyt selvä, ja tämä on se, mikä tässä ihmetyttää”, hän sanoo.

Ryhmässä pohditaankin, ovatko Sipilä ja Berner antaneet eduskunnalle täsmällistä tietoa siitä, milloin Sipilä sai oikeasti tietää Bernerin työtarjouksesta.

Kyse on siitä, onko Berner mahdollisesti käsitellyt rahoitusmarkkinoita koskevia asioita kokouksissa samalla, kun hän on ollut tietoinen ehdokkuudestaan pankin hallitukseen. Kyse on myös siitä, suojeleeko Sipilä mahdollisesti Berneriä tavalla tai toisella.

HS tavoitti perjantaina Sipilän, joka toisti, että hän sai tietää Bernerin nimityksestä tiistaina. Sipilä sanoi myös, että sai vasta samassa yhteydessä tietää Bernerin ylipäänsä käyneen keskusteluja SEB:n kanssa.

Sipilän mukaan hän ei tiennyt Bernerin käyneen keskusteluita oikeuskanslerin kanssa 14. helmikuuta.

”Berner sanoi minulle, että hän luuli, että tämä kysely, joita on ollut useampiakin, ei johda mihinkään. Hänellekin se tuli yllätyksenä, että hän onkin ehdolla [SEB-pankin hallitukseen]”, Sipilä sanoi HS:lle.

Ilmeisesti Berner oli ryhmäkokouksessa sanonut, että ”Juha on tiennyt tästä asiasta alusta alkaen”?

”Ei sanonut. Hän sanoi, että yhtä aikaa kuin hänkin”, Sipilä sanoi.

Eli et tiennyt, että Berner oli käynyt keskusteluita oikeuskanslerin kanssa?

”En.”

Siis se, mitä sanoit eilen kyselytunnilla, pitää paikkansa?

”Se pitää paikkansa, kyllä. Bernerhän sanoi eilen, että suurin piirtein yhtä aikaa saimme tietää sen, ja hänkin sai tietää sen silloin, kun yhtiön nimitystoimikunta kantansa julkisuuteen ilmoitti. He eivät tässä välillä ole kertoneet muuta kuin kysyneet, onko Berner käytettävissä.”

”Ne keskustelut on käyty, ja niistä en ole tiennyt mitään.”

Tämä on herättänyt isoja kysymyksiä teidänkin ryhmän sisällä, miten istuva ministeri voi tällaisia asioita edes neuvotella ministerikautensa aikana.

”Tässä on luottamustehtävästä kysymys, jossa on kai kymmenkunta kokousta tyypillisesti vuodessa. Ja luottamustehtävä alkaa ministeriyden jälkeen, se on ollut se lähtökohta.”

Tässä on kyse juridiikan lisäksi myös poliittisesta harkinnasta. Onko tämä mennyt mielestänne kuten piti? Olisiko helpompia tapoja hoitaa asia?

”Jos pörssiyhtiöstä olisi saatu aikaisemmin tieto. Eihän Bernerillä ollut tietoa kokouspäivistä tai mistään. Ainahan näihin olisi kiva vähän aikaa valmistautua.”

”Itsekin olen pörssiyhtiön hallituksessa ollut, ja tiedän, että pörssiyhtiöt ovat hyvin varovaisia kertomasta sitä. Ei minulla ollut mitään hinchiä [vihjettä] asiasta.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin päättäjät havahtuivat muutokseen: vieras­kielisten määrä kasvaa ja kaupungin pitäisi sopeutua

  2. 2

   Näin yhdestä huoneesta tuli eduskunnan sote-kaaoksen taistelu­tanner: ”En halua nähdä teitä enää ikinä”

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingissä asuva Stephen Sykes haki Suomen kansalaisuuden, tytär taas Britannian, ja syynä on brexit

  4. 4

   Suolistosyöpään kuolee vuosittain yli tuhat suomalaista: Sairaus on kavala ja oireet epämääräisiä

  5. 5

   Poikani joutui eroamaan reservistä, kun kertaus­harjoituksiin ei myönnetty lykkäystä

  6. 6

   On yhä vaikeampi ymmärtää, miksi keltaliivit polttivat Michellen lehti­kioskin karrelle

  7. 7

   Uudet mittaukset kertovat, millä tele­operaattorilla on paras verkko – Katso kuntasi tulokset

   Tilaajille
  8. 8

   Teuvo Hakkarainen teippasi auton kylkeen ”Matu, mistä tulet? Sinne menet” ja selitteli tarkoittaneensa maaseudun tulevaisuutta ja muitakin asioita – soitimme

  9. 9

   ”Katsoin kuvaa ja ajattelin, että se oli oikeastaan aika hyvä ruutu”, sanoo rippileiriltä vuoden lehtikuvan ottanut Joonas Brandt – katso kaikki vuoden 2018 parhaat lehtikuvat

  10. 10

   Toimittaja Jorma Elovaara on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  3. 3

   Poliisi: Utrechtin ampumisista epäilty on pidätetty, ainakin kolme kuoli luodeista

  4. 4

   Kruununhaassa asuva Pekka Hietaniemi karsastaa joukkoliikennettä ja omistaa niin BMW:n katumaasturin kuin avomallisen Audinkin – Helsingissä se on jo kapinallista

  5. 5

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa joka päivä kellon ympäri Kumpulassa – ”Tässä ei ole mitään järkeä”

  6. 6

   Suolistosyöpään kuolee vuosittain yli tuhat suomalaista: Sairaus on kavala ja oireet epämääräisiä

  7. 7

   Jörn Donnerin pitkä elämäntyö päättyi, mutta kukaan ei vain usko sitä

  8. 8

   Teuvo Hakkarainen teippasi auton kylkeen ”Matu, mistä tulet? Sinne menet” ja selitteli tarkoittaneensa maaseudun tulevaisuutta ja muitakin asioita – soitimme

  9. 9

   Toimittaja Jorma Elovaara on kuollut

  10. 10

   Saharan metsittäminen ilmastosyntien vuoksi voi kuulostaa järjettömältä, mutta Israel onnistui kasvattamaan metsän aavikolle

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni käyttää astian­pesu­konetta väärin, ja välin­pitämättömyys voi aiheuttaa isot kulut: toimi näin, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  4. 4

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  5. 5

   Kenellä on vastuu, jos joku perheen­jäsenistämme sairastuu takkat­ulien polton takia Espoossa?

  6. 6

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  7. 7

   Nuoret miehet eivät sitoudu, kun tinderöitynyt seurustelu­kulttuuri tarjoaa aina uuden vaihto­ehdon – Jaakko kertoo, miksi erosi, kun tyttöystävä alkoi vaatia lapsia

   Tilaajille
  8. 8

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  9. 9

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää