Politiikka    |   Lauantaivieras

Kuntien edunvalvoja ei sure, jos hallituksen sote-uudistus kaatuu: ”Päät on pantu turhaan pyörälle”, sanoo Kunta­liiton Minna Karhunen

Kuntaliiton uusi toimitusjohtaja Minna Karhunen ei pidä maakuntahallintoa tarpeellisena. Hän edistäisi kuntayhtymiä ja kuntaliitoksia.

”Hallituksen olisi pitänyt keskittyä sosiaali- ja terveydenhuoltoon. Ihan henkilökohtaisestikaan en ymmärrä uuden hallinnollisen tason rakentamista. Viisimiljoonainen kansa ei olisi tarvinnut näin laajaa maakuntahallintoa.”

Näin sanoo kuntien edunvalvontajärjestön Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen (kok). Mielipiteen ilmaisemista helpottanee se, että myös Kuntaliiton kanta on sama.

Karhunen on Kuntaliitossa vielä viikon toimitusjohtajan sijaisena ja aloittaa varsinaisesti tehtävässään maaliskuun alussa. Kalenteri on jo iloisesti tukossa ja tuleva työhuone remontissa.

Karhunen siirrättää toimitusjohtajan huoneen kellarikerroksesta yläkertaan ja rakennuttaa siihen lasiset seinät. Hän haluaa olla näkyvissä – ja tämä pätee myös ympäröivään maailmaan.

Karhusen tavoitteena on nostaa Kuntaliiton profiilia yhteiskunnallisessa keskustelussa. Hän aikoo osallistua siihen itse ja tuuppia myös Kuntaliiton lukuisia asiantuntijoita rohkeammin esiin.

Etenkin isoissa kaupungeissa on kyselty, saavatko ne Kuntaliitosta vastinetta jäsenmaksuilleen. Karhunen on jo tavannut äänekkäimmän kriitikon, Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren (kok).

”Sovittiin, että katsotaan ensin nämä sote- ja maakuntaratkaisut. Ne vaikuttavat myös siihen, mikä Kuntaliitto on tulevaisuudessa.”

 

”Kaikki on mennyt kummalliseksi nokitteluksi.”

Kuntaliiton tiilitalossa Helsingin Toisella linjalla ei surtaisi hallituksen sote- ja maakuntamallin kaatumista eduskunnassa.

Jos malli menee läpi, kuntia odottaa valtava muutos. Sosiaali- ja terveydenhuolto siirtyy kunnilta maakunnille, mikä muuttaa esimerkiksi kuntien rahoituksen perusteellisesti.

”Kuntaliitto on esittänyt hallitukselle useita korjauksia, mutta niitä ei ole tehty. Avoimia kysymyksiä on yhä paljon, esimerkiksi kiinteistöomistukset. Melkein pelottaa, millainen härdelli siitä sitten tulee, jos sote ja maakunnat menevät läpi.”

Entinen kansanedustaja ja pitkäaikainen kuntapoliitikko Karhunen sanoo, että koko vaalikauden vellonut sote- ja maakuntauudistus kertoo omaa tarinaansa demokraattisen päätöksenteon nykytilasta.

”Päätöksenteko on kriisissä joissakin kunnissa, ja nyt se näyttää olevan todella kriisissä myös valtion tasolla. Ei tunnu olevan halua ratkaista yhdessä yhteisiä ongelmia, vaan kaikki on mennyt kummalliseksi nokitteluksi.”

Karhusen mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon kaltaisia jättiuudistuksia ei ole mahdollista tehdä yhdessä hallituskaudessa. Hän toivoo, että tulevat hallituspuolueet muistaisivat valtaan päästyään itse vaatineensa parlamentaarista eli kaikkien puolueiden yhteistä valmistelua. Se tuppaa hallituksessa helposti unohtumaan.


Miten Karhunen sitten itse etenisi, jos saisi vapaat kädet uudistaa sosiaali- ja terveydenhuollon nykyistä paremmaksi?

Ensi alkuun Karhunen sanoo, että häntä kyllästyttää jatkuva rakenteisiin keskittyvä sote-puhe.

”Tavallisen kansalaisen kannalta on ihan sama, kuka palvelut tuottaa, kunhan ne toimivat eikä verorasitus kasva. Ihmisten päät on pantu turhaan pyörälle.”

Rakenteista on silti pakko puhua, jos Karhuselle eivät kelpaa hallituksen väkertämät maakunnat. Mistä löytyvät ne leveämmät hartiat, joita hän itsekin haluaa?

”Tarvitsemmeko me isoa muutosta? Me pystyisimme tekemään hyvin paljon nykyisillä rakenteilla, jos on tahtoa. Nykyisiä kuntayhtymiä kehittämällä voisi päästä eteenpäin.”

Kuntayhtymien rahoitus pitäisi silloin uudistaa. Nyt niiden rahat kiertävät kuntien kautta, mutta Karhunen tekisi saman kuin toisen asteen koulutuksessa: valtionapu menee suoraan palvelun järjestäjälle, mikä on läpinäkyvämpää ja kannustaa tehokkuuteen.

Karhusen mallissa kunnat voisivat toimia palveluiden tuottajina ja suurimmat kaupungit myös kuntayhtymien kaltaisina palveluiden järjestäjinä.

Kuntien pitäisi Karhusen mielestä miettiä ennakkoluulottomasti myös kuntaliitoksia. Valtio ei ole pakottanut niihin kuin äärimmäisissä talouskriiseissä, mikä on Karhusen mielestä ”vähän harmi”.

”Ymmärrän itsehallinnon, mutta meillä on kuntia, jotka eivät pysty koskaan tulorahoituksellaan maksamaan velkojaan pois tai joissa muuttotappiot vain jatkuvat.”

Karhunen sanoo toivovansa hartaasti, että kunnat itse tekisivät sen, mikä on asukkaiden kannalta järkevää. Ne eivät ole helppoja päätöksiä, mutta niitä varten kuntapäättäjät on valittu tehtäviinsä vastuuta kantamaan.

”En ole ikinä ymmärtänyt, miksi kunnissa on mieluummin annettu päätösvalta pois valtiolle, joka tekee sitten tyhmiä ratkaisuja, laittaa väkisin kuntia yhteen tai väkisin perustaa maakuntia.”

 

”Kunnat eivät ole voineet tehdä työtä, joilla olisi voinut tehostaa palveluita.”

Sote ja maakunnat ovat leimanneet lopuillaan olevaa hallituskautta, ja muu kunnissa tehtävä työ on jäänyt sivuraiteelle. Karhunen on eniten harmissaan siitä, että nykyisellä hallituksella ei hänen mielestään ole ollut kaupunkipolitiikkaa lainkaan.

Hallitus on moneen kertaan myös pääministeri Juha Sipilän (kesk) suulla vakuuttanut, että nykyinen hallitus ei ole leikannut kunnilta eikä esimerkiksi vanhusten hoivan kriisi johdu siitä, että hallitus olisi kurjistanut kuntia.

Karhusen mukaan on totta, että hallitus ei ole tehnyt tietoista päätöstä leikata, mutta kiristykset ovat tulleet valtion ja kuntien välisen monimutkaisen valtionosuus- ja tasausjärjestelmän kautta. Esimerkiksi kilpailukykysopimus helpotti kuntien palkkakustannuksia lomarahoja leikatessaan, mutta vastapainoksi valtio vähensi kuntien saamia valtionosuuksia.

Työajan pidennyksestä tullut laskennallinen säästökin leikkasi valtionosuuksia, vaikka Karhusen mukaan todelliset säästöt eivät olleet niin suuret kuin valtio oletti.

Kuntaliiton mukaan kaksi kolmasosaa kunnista teki viime vuonna negatiivisen tuloksen. Lainakanta on kasvanut, verotulot ja valtionosuudet pienentyneet.

”Kunnat eivät ole voineet tehdä työtä, joilla olisi voinut tehostaa palveluita, kun kaikki ovat joutuneet odottamaan tietoa sotesta. Valitettavasti se on joissakin paikoissa pysäyttänyt kehityksen.”

Viisi kysymystä Minna Karhuselle

1. Ketä lobbasit viimeksi?

”Yritin vaikuttaa valtiovarainministeriön virkamiehiin kuntien rahoitukseen liittyen.”

2. Ketä poliitikkoa arvostat?

”Monia. Mutta mainittakoon tässä erityisesti työministeri Jari Lindström (sin), joka on aivan poikkeuksellisella tavalla kyennyt muuttamaan näkökulmaa ja ottamaan haltuun haastavan tehtävänsä. Pidän myös hänen suoruudestaan ja avoimuudestaan. Koen, että hän on aito ja rehellinen.”

3. Minkä kirjan luit viimeksi?

”Ystäväni Hanna Vellingin kirjan Kirjosieppo, joka kertoo siitä, miten elämä ympärillä romahtaa ja parisuhde täysin yllättäen pettää.”

4. Mikä tekee sinut onnelliseksi?

”Ihmisten ilahduttaminen. Saan virtaa ihmissuhteista ja vuorovaikutuksesta. Onnistuneet kohtaamiset tuovat hymyn kasvoille ja lämpöä sydämeen.”

5. Mitä aiot tehdä viikonloppuna?

”Puuhaamme avomieheni kanssa moottoripyörien parissa ja valmistaudumme kevääseen. Ostin hiljattain uuden moottoripyörän, ja tarkoitus olisi päällystyttää tankki sekä etu- ja takalokasuojat uudella värisävyllä.”

Kuka?

Minna Karhunen


 51-vuotias.

 Asuu Hyvinkäällä.

 Kuntaliiton toimitusjohtaja 1. maaliskuuta alkaen.

 Kokoomuksen kansanedustaja 1991–1999.

 Karkkilan kaupunginjohtaja 2005–2009.

 Järvenpään kehitysjohtaja 2009–2014.

 Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja vuodesta 2015 vuoden 2019 alkupuolelle.

 Hallintotieteiden maisteri Tampereen yliopistosta.

 Avomies, kaksi aikuista lasta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmiskunnan kohtaloon – Tässä on hiilinielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin seudulla kulkee busseja, joissa penkit ovat selkä menosuuntaan – Mistä on kyse, HSL?

  3. 3

   Vantaalaispitseriaan käveli nälkäinen mies, jolla ei ollut rahaa – omistaja Ahmet Ciray päätti alkaa jakaa ruokaa ilmaiseksi

  4. 4

   Puhelu kesti yhdeksän minuuttia, ja sen aikana luonto käänsi Becky Boydin kodin ympäri ja tappoi 23 naapuria

   Tilaajille
  5. 5

   EU-johtajat: May saa lisäaikaa, mutta ehtona joko erosopimus tai mahdolliset eurovaalit

  6. 6

   ”Hymyt ovat hyytyneet jokaiselta naureskelijalta” – Näin syntyi legendaariseksi hehkutettu kappale, jota lukuisat pitävät suomiräpin vaikuttavimpana biisinä

   Tilaajille
  7. 7

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  8. 8

   Keskustatunneli tekee paluun: kulkuaukkoja suunnitellaan kantakaupungin kallioihin ja puistojen alle

  9. 9

   Kuusi kuoli, kun auto ajoi väkijoukkoon Kiinassa

  10. 10

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  2. 2

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  3. 3

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  4. 4

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  6. 6

   Maailman ehkä harvinaisin muumi­muki saattaa olla peräisin thaimaalaiselta jätelavalta, josta se päätyi 40 eurolla Pohjois-Pohjanmaalle

  7. 7

   ”Esitin, etten ymmärrä mistään mitään” – Nyt puhuu Iltalypsyn karjakko, jonka ikimuistoinen katse pyyhki poliitikoilla pöytää 25 vuotta sitten

   Tilaajille
  8. 8

   Helsingin seudulla kulkee busseja, joissa penkit ovat selkä menosuuntaan – Mistä on kyse, HSL?

  9. 9

   Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta

  10. 10

   Amsterdam sai tarpeekseen seksi­työläisiä pällistelevistä turisti­ryhmistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  3. 3

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  4. 4

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  5. 5

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  6. 6

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  7. 7

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  8. 8

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  9. 9

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalainen keksintö lupaa vähentää autojen päästöjä jopa 80 prosenttia: ”Mitä järkeä on tuoda fossiilista polttoainetta ulkomailta?”

  11. Näytä lisää