Politiikka

Trumpia kannattava taksikuski vei liberaalin eläkeläisrouvan ajelulle maahanmuuttajakortteleihin – HS:n Suomeen tuoma ”politiikan Tinder” synnytti Saksassa yllättäviä kohtaamisia

HS järjestää tänä keväänä Suomi puhuu -tapahtuman, jonka avulla suomalaisetkin voivat keskustella arvoiltaan vastakkaisen ihmisen kanssa.

Mitä tapahtuu, kun liberaali eläkeläisnainen hyppää presidentti Donald Trumpia kannattavan taksikuskin kyytiin, ja keskustelu kääntyy maahanmuuttoon tai #metoo-liikkeeseen? Kun osapuolet ovat eri mieltä lähes kaikesta, onko rakentava keskustelu edes mahdollista?

Kyllä on, osoittavat Jens Blochwitz ja Barbara Thiel. He osallistuivat viime syksynä saksalaisen Zeit Online -verkkolehden järjestämään Deutschland Spricht -tapahtumaan, joka toi yhteen mahdollisimman erilaisia arvoja ja mielipiteitä edustavia ihmisiä.

HS järjestää tänä keväänä Suomi puhuu -tapahtuman, joka seuraa Zeit Onlinen kehittämää mallia.

Syyskuussa kaikkiaan noin 8 000 ihmistä eri puolilla Saksaa kokoontui kasvotusten keskustelemaan kansaa jakavista kysymyksistä. Blochwitzin ja Thielin kohtaaminen Dresdenissä oli yksi kiinnostavimmista, ja siitä Zeit Online teki jutunkin.

Blochwitz ja Thiel ovat monella tapaa toistensa vastakohtia. 41-vuotias Blochwitz oli aiemmin ammatiltaan rakennuspiirtäjä, mutta jäi työttömäksi ja ryhtyi ajamaan taksia. 69-vuotias Thiel on eläkkeelle jäänyt insinööri, joka aiemmin työskenteli vuosia ulkomailla muun muassa Jordaniassa. Thiel asuu varakkaalla pientaloalueella omistusasunnossa, Blochwitz elementtikerrostalossa lähiössä.

Yhteen heidät toi Zeit Onlinen kehittämä alusta, ”politiikan Tinder”. Siinä ihmiset vastaavat ensin muutamaan mielipidekysymykseen, jonka jälkeen ohjelma etsii henkilölle keskustelukumppanin, joka on kysymyksistä mahdollisimman eri mieltä ja joka asuu mahdollisimman lähellä.

Blochwitz ja Thiel todella ovatkin eri mieltä asioista: Trumpin ansioista, #metoo-liikkeestä, pyöräilyn edistämisestä, suunnasta, johon Saksa on menossa... Keskustelu pysyi kuitenkin kohteliaana. Osapuolet kuuntelivat toisiaan, ja jos jossain aiheessa ei päästy eteenpäin, vaihdettiin aihetta.

Mutta lähes kolme tuntia kestäneen tapaamisen aikana yksi aihe palasi keskusteluun kerta toisensa jälkeen: maahanmuutto. Siitäkin keskustelukumppanit olivat eri mieltä.

Ja juuri maahanmuuton haitoista kertoakseen Blochwitz pyysi Thielin taksinsa kyytiin. Hän halusi näyttää hänelle arabikortteleiksi kutsumaansa aluetta kaupungin keskustassa.

”Melkein kaikki täällä ovat maahanmuuttajia. He ovat rakentaneet oman maailmansa baareineen ja kauppoineen. Saksalaisia täällä tuskin näkee”, Blochwitz kuvaili.

”Vastustan sitä, että päästämme maahan niin paljon muslimeita. Se aiheuttaa paljon ongelmia, joita emme pysty hallitsemaan.”

Thiel taas kertoi nauttivansa käynneistä Berliinissä, kun ympärillä kuuluu vieraita kieliä. Työvuosinaan Jordaniassa hän tapasi paljon muslimeita, ja muistot noilta ajoilta ovat lämpimiä. Thiel ei hyväksykään Blochwitzin näkemystä, että islam ei sovi Eurooppaan.

”Sinun täytyy huomata erot. Monet ihmiset elävät modernissa islaminuskossa tai eivät ole uskovaisia lainkaan”, Thiel sanoi.

Toisaalta Thiel joutui myöntämään, ettei juuri kohtaa maahanmuuttajia kotikulmillaan.

”Alueeni on kupla. Vuokrat ovat niin korkeita, ettei monilla maahanmuuttajilla ole niihin varaa.”

Tapaamisen päätteeksi Blochwitz ja Thiel kättelivät lämpimästi ja kiittivät keskustelusta.

Muuttiko kumpikaan käsityksiään?

”En juuri, mutta minun täytyy miettiä keskusteluamme rauhassa”, Blochwitz sanoi.

”Olen samaa mieltä”, vastasi Thiel. ”Voimme kuitenkin kirjoitella toisillemme ja jatkaa keskustelua. Lupaatko?”

Haluatko tavata jonkun, joka ajattelee asioista hyvin eri tavoin kuin itse ajattelet? Tule mukaan HS:n järjestämään Suomi puhuu -tapahtumaan, jossa erimieliset ihmiset kohtaavat kasvotusten lauantaina 30. maaliskuuta.

Pääset mukaan tapahtumaan vastaamalla alla olevaan kyselyyn. Siihen on vastannut jo lähes 1 400 ihmistä, joista runsaat 900 on jo vahvistanut osallistumisensa tapahtumaan.


Näin pääset mukaan

1. HS on valinnut kysymykset aiheista, joista on viime aikoina oltu julkisuudessa eri mieltä. Törmäät kyselyyn myös HS:n artikkeleiden yhteydessä.

2. Jätä lomakkeelle yhteystietosi. Tietojen avulla ohjelma löytää sinulle erimielisen keskustelukumppanin mahdollisimman läheltä. Yhteystietojasi ei julkaista, eivätkä ne tule keskustelukumppanisi tietoon ilman lupaasi.

3. Kun algoritmi on löytänyt sinulle sopivan keskustelukumppanin, saat ilmoituksen sähköpostiisi, jonka välityksellä sinua pyydetään vahvistamaan osallistumisesi. Jos hylkäät ehdotuksen, ohjelma ei arvo uutta keskustelukumppania. Kun molemmat osapuolet ovat hyväksyneet osallistumisen, saatte tietoonne toistenne sähköpostiosoitteet ja voitte sopia tapaamispaikan ja kellonajan.

4. Keskustelut järjestetään lauantaina 30. maaliskuuta. Sovi tapaaminen julkiseen paikkaan, esimerkiksi kahvilaan.

5. Voitte jakaa kokemuksia ja kuvia keskusteluista sosiaalisessa mediassa tunnisteella #suomipuhuu.

6. Helsingin Sanomat tekee juttuja muutamista kohtaamisista, jos se sopii osallistujille.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Menestynyt avaruustutkija Sini Merikallio harjoitteli Mars-lentoa Utahin autiomaassa ja pärjäsi astronauttien valintakokeessa – Sitten hän sai tarpeekseen

  2. 2

   Unkarilaisesta opetusmenetelmästä tuli matematiikanopettajille lähes kultti, ja nyt vanhempia ahdistaa – Testaa, osaisitko itse alakoulun läksyjä

   Tilaajille
  3. 3

   Osa euro­vaali­ehdokkaista ei aio parlamenttiin, vaikka tulisi valituksi – Näin poliitikot selittävät erikoista asetelmaa

  4. 4

   Pihvi näyttää tihkuvan verta mutta on herneestä tehty – Lihankorvikkeen kehittänyt yritys nousemassa miljardin euron arvoiseksi

  5. 5

   Kiinteistönvälittäjä: Hoito­kotia pelkäävät varakkaat ikä­ihmiset etsivät asuntoja hoitajilleen – ”Palvelijan­huoneella on uusi elämä”

  6. 6

   Älä etsi täydellistä psykoterapeuttia, mutta kiinnitä huomiota näihin seikkoihin

  7. 7

   Ylivireä mieli yrittää hallita kaaosta tekemällä sitä, tätä ja tuota – miksi emme lepää silloin, kun sitä eniten tarvitsemme?

   Tilaajille
  8. 8

   CNN: Intia sai ennakkotiedon Sri Lankan iskuista, kuolleita jo 359

  9. 9

   YK:n päätöslauselma sotien seksuaalisesta väkivallasta vesittyi, kun Yhdysvallat uhkasi aborttikammossaan kaataa sen kokonaan

  10. 10

   Arabiemiraateista kotoisin oleva nainen heräsi koomasta 27 vuoden jälkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  2. 2

   Romanimiehiä ei päästetty ravintolaan Helsingissä – Tapahtumat tallentuivat videolle

  3. 3

   Verottaja ajaa kansalaisia tekemään vero­ilmoitukset verkossa – muista nämä vinkit, niin saat satojen eurojen hyödyn

   Tilaajille
  4. 4

   Jaksoarvio: Game of Thronesin toinen jakso tarjosi todella suuren paljastuksen ja hienoja tunteellisia hetkiä

  5. 5

   Arabiemiraateista kotoisin oleva nainen heräsi koomasta 27 vuoden jälkeen

  6. 6

   Miten on mahdollista, että kunnallinen hammashoito panee luukut kiinni jo kello 14.30?

  7. 7

   ”He ovat tulleet tänne katteettomien lupausten perusteella” – Suomi houkuttelee tutkijoita ja maksaa heidän koulutuksestaan miljoonia, muttei osaa pitää heistä kiinni

  8. 8

   Tutkimus toi hurjaa tietoa suomalaisten lihomisesta: Lähes puolet parikymppisistä miehistä on ylipainoisia tai lihavia

  9. 9

   Oulun seksuaali­rikoksesta syytetty peitti kasvonsa huivilla – ensimmäinen oikeus­käsittely laajassa vyyhdissä alkoi

  10. 10

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  3. 3

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  4. 4

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  5. 5

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  6. 6

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  7. 7

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  8. 8

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  9. 9

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  10. 10

   Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

  11. Näytä lisää