Politiikka

Antti Rinne ei halua enää kuulla, ettei ole muuta vaihtoehtoa kuin leikata: ”Pelkästään talous ei voi ohjata tulevaisuutta”

Sdp:n puheenjohtaja rahoittaisi puolueen esittämät menolisäykset verottamalla enemmän. Lisäksi puolue laskee työllisyysasteen nousun varaan. Rinteellä on paljon kohteita, joihin ”meillä on varaa”.

”Meillä on huippuasiantuntijoita valtiovarainministeriössä ja talouspolitiikassa, mutta pelkästään talous ei voi ohjata kansakunnan tulevaisuutta”, sanoo Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne.

Sairauslomansa aikana Rinteellä on vahvistunut näkemys siitä, että seuraavan hallituksen on pysäytettävä ja käännettävä nykyinen meno, jota Rinne kutsuu ”eriarvoistamiskehitykseksi”.

Sdp haluaa suunnata rahaa tämän kehityksen torjumiseksi, minkä lisäksi puolue tekisi lisäinvestointeja myös osaamiseen, koulutukseen, tutkimukseen ja tieteeseen.

Rinteen sairausloman aikana valtiovarainministeriön (VM) virkamiehet kertoivat helmikuun alussa, että seuraavan hallituksen on sopeutettava julkista taloutta vähintään kahdella miljardilla eurolla.

”Olin tosi tyytyväinen tähän ulostuloon. Se ei enää sanonut, että pitää leikata, vaan puhuttiin sopeuttamistarpeesta.”

Rinne tulkitsee, että virkamiehet pitävät myös verotusta mahdollisena julkisen talouden sopeuttamiskeinona. Tarkalleen ottaen VM:n virkakunta arvioi, että veronkiristyksiä voi tehdä vain ”hyvin rajallisesti”.

Rinne sanoo, että sävy on silti toinen kuin vaalien alla vuonna 2015, jolloin keskustelua hallitsivat neljän miljardin euron leikkaukset.

”Sdp:n ajattelu lähtee siitä, että nyt tehdään tulevaisuusinvestointeja ja torjutaan eriarvoisuutta. Me rahoitamme sen vero-ohjelmallamme, jolla on mahdollisuus saada 1–1,5 miljardia euroa lisärahaa laajentamalla ja tiivistämällä veropohjaa ilman että ansiotuloverotus kiristyy.”

Sdp:n vero-ohjelmaan kuuluu esimerkiksi pääomatulojen verotuksen kiristäminen. Se tarkoittaa muun muassa listaamattomien yhtiöiden maksamien osinkojen nykyistä kireämpää kohtelua.

Pelivaraa tulee Rinteen mukaan myös siitä, että jokainen prosentti lisää työllisyysasteeseen tarkoittaa miljardia euroa lisää tasapainoa julkiseen talouteen.

Työllisyysaste on nyt 72,6 prosenttia. VM:n mukaan tavoitteena on saada se rakenteellisilla uudistuksilla 75 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä. Se tarkoittaisi nykytilanteeseen verrattuna 160 000:ta uutta työllistä.

Sdp:n lisäksi monet muutkin puolueet näyttävät olettavan, että työllisyysaste nousee 75 prosenttiin tuosta vain ja rahoittaa osan vaalilupauksista. Rinne myöntää, että talouskehityksessä on näkyvissä mustia pilviä, mutta se ei muuta Sdp:n tavoitteita.

”Minä näen tämän niin, että meillä on varaa huolehtia siitä, että vanhukset saavat hyvää hoitoa ja eläkeläisiä nostetaan köyhyydestä. Meillä on varaa myös siihen, että jokainen suomalainen nuori saa riittävän hyvän koulutuksen.”

Rinne luettelee pitkän listan muutakin, mihin ”meillä on varaa”.

”En hyväksy enää sellaista ajattelua, että kamreeri tulee ja sanoo, mihin rahat riittävät, eikä ole muuta vaihtoehtoa kuin leikata.”

Rinne sanoo kuunnelleensa muiden puolueiden puheita ja havainneensa niissä samansuuntaisuutta esimerkiksi vanhustenhoidossa, varhaiskasvatuksessa, eläkeläisköyhyyden torjunnassa ja koulutuksessa.

”Liimaa voisi löytyä”, hän sanoo ja tarkoittaa yhteisiä tavoitteita. Ilman niitä hallitusohjelmaa on vaikea rakentaa, jos Sdp pääsee hallitusneuvotteluihin vaalien jälkeen.

”Mutta me emme tingi tästä, että muutoksen pitää lähteä käyntiin. Isot yhteiskunnalliset uudistukset on pakko tehdä.”

Jos Sdp pääsee neuvottelemaan hallitusohjelmasta, se näyttää saavan ylimääräisenä bonuksena myös sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen.

Rinteen arvio on, että sote-uudistus jää tältä eduskunnalta säätämättä, eikä hän usko uudistuksen menevän nyt eteenpäin edes palasteltuna.

Seuraavan hallituksen pitää Rinteen mielestä määritellä ohjelmassaan suuntaviitat ja aloittaa parlamentaarinen eli kaikkien puolueiden yhteinen valmistelu.

”Aivan keskeistä on se, että sosiaali- ja terveyspalveluissa mennään johtamisen näkökulmasta isompiin kokonaisuuksiin. Samalla se tarkoittaa omankin kokemuksen valossa sitä, että tarvitaan lisää voimavaroja ja osaavaa henkilökuntaa, eli lisää rahaa pitää käyttää.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Leijonat laskeutuivat Suomeen – kulta­juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, suora lähetys lento­kentältä käynnissä

  2. 2

   Kulta-Leijonilla takana uneton yö, illan kansan­juhlassa Kaisa­niemessä esiintyjinä muun muassa Paula Vesala ja JVG

  3. 3

   Eero oli tavallisen perheen teinipoika, joka päätti kadota – Nyt hän kertoo, mitä karkumatkojen aikana tapahtui

   Tilaajille
  4. 4

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  5. 5

   Kuka oikeastaan on satuhahmo Mörkö? Kylmyyden levittäjän voi nähdä naisten välisen seksin vastustajana

  6. 6

   ”Suomi suojelee johtoasemaansa kuin valtakunnanrajaa” – venäläisviestimet kuvailivat Suomen kiekkokultaa sensaatioksi

  7. 7

   Kuka pyöritti valtavaa nostokurkea kansanjoukon yläpuolella kesken kultajuhlien? ”En jaksa uskoa, että siellä on kukaan työntekijä ollut”

  8. 8

   Eivätkö suomalaiset osaa juhlia sivistyneesti?

  9. 9

   Mikä selittää Eero Heinäluoman valtaisan äänivyöryn? Professori löytää kolme syytä

  10. 10

   Tästä rakennuksesta saa hakea tavaraa niin paljon kuin haluaa ympäri vuorokauden

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  2. 2

   Sensaatio on valmis – Suomi on jääkiekon maailmanmestari!

  3. 3

   Leijonat laskeutuivat Suomeen – kulta­juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, suora lähetys lento­kentältä käynnissä

  4. 4

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  5. 5

   Kulta-Leijonilla takana uneton yö, illan kansan­juhlassa Kaisa­niemessä esiintyjinä muun muassa Paula Vesala ja JVG

  6. 6

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  7. 7

   Suomen vihreille historiallinen voitto eurovaaleissa, koko EU:n tasolla keskustaoikeisto suurin puolue – Katso täältä tulokset ja analyysit eri EU-maista

  8. 8

   Kiekkotappio ei juuri näkynyt Kanadan mediassa, sillä maa keskittyi juhlimaan toista urheilu­saavutusta

  9. 9

   Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi – tässä ovat Suomen uudet euroedustajat

  10. 10

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  8. 8

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  9. 9

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  10. 10

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  11. Näytä lisää