Politiikka

Nyt se on varmaa: Eduskunnan istuntokausi jatkuu vielä maaliskuun puolivälin jälkeen soten takia

Eduskunnan puhemiehen Paula Risikon mukaan istuntokauden pidennys on ”täydellisen varma juttu”, jos lait halutaan viedä läpi.

Eduskunnan istuntokausi jatkuu tänä keväänä pitempään kuin oli tarkoitus. Syynä on sosiaali- ja terveydenhuollon sote-uudistus.

”Mikäli sosiaali- ja terveydenhuollon lakipaketit viedään yhdessä läpi, se tarkoittaa sitä, että 15. päivä tämä ei vielä lopu. Joudutaan jatkamaan, tai saadaan jatkaa”, eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok) kertoi torstaina eduskunnan puhemiesneuvoston kokouksen jälkeen.

Risikon mukaan istuntokauden pidennys on ”täydellisen varma juttu”, jos lait halutaan viedä läpi.

Risikko ei halunnut arvioida, milloin eduskunta sitten pystyy lopettamaan istuntokauden.

Istuntokausi oli tarkoitus päättää 15. maaliskuuta tulevien eduskuntavaalien takia. Vaalit ovat 14. huhtikuuta, ja kansanedustajille halutaan antaa kampanja-aikaa.

Aikatauluhaasteiden takia eduskunnalla on tulevana maanantaina poikkeuksellisesti istunto, minkä lisäksi eduskunta varautuu olemaan koolla 9. maaliskuuta lauantaina.

”Melko varmasti se otetaan käyttöön, mutta lopullinen päätös tehdään myöhemmin”, Risikko sanoi.

Lisäksi 5. maaliskuuta lähtien istunnoista poistetaan kello 22:n takaraja.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta haluaa käyttää vielä koko ensi viikon sote- ja maakuntalakien käsittelemiseen.

Alkuperäisen aikataulun mukaan eduskunnan kaikkien valiokuntien piti saada mietintönsä valmiiksi ensi viikon tiistaina 5. maaliskuuta, jotta ne ehdittäisiin käsitellä täysistunnossa 15. maaliskuuta mennessä.

Sote-valiokunta ei saa työtään millään valmiiksi 5. maaliskuuta, ja tiukkaa tekee myös hallintovaliokunnalla, joka käsittelee maakuntien muita tehtäviä.

”Ehkä meillä on vähän erilaisia käsityksiä, mitä halutaan tehdä ja millä aikataululla. Pääasia, että tässä isossa kokonaisuudessa edetään”, sote-valiokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk) sanoi torstaina.

Valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd) sanoi valiokunnan käyneen torstaina ”pukukoppikeskustelun” ja käsitelleen muun muassa aikatauluja.

Valiokunta keskusteli Kiurun mukaan hyvässä hengessä siitä, miten varmistetaan, että sote-valiokunnan tekemät korjaukset täyttävät perustuslakivaliokunnan viime viikolla esittämät vaatimukset.

Perustuslain näkökulmasta sote-laeissa on kaksikymmentä kohtaa, jotka on korjattava, jotta lakiesitykset ovat perustuslain mukaisia ja ne voidaan käsitellä normaalissa lainsäädäntöjärjestyksessä. Sen lisäksi perustuslakivaliokunta teki 32 huomautusta asioista, jotka eivät sinänsä ole ristiriidassa perustuslain kanssa, mutta jotka nekin on syytä korjata.

”Valiokunta arvioi huomenaamulla, millä lailla perustuslaillisissa ponsissa ja huomautuksissa mennään eteenpäin”, Kiuru sanoo.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Antti Rinne: Hallitus ei aio leikata yhtään menoja

  2. 2

   Uusi direktiivi tulee voimaan syksyllä: Näin maksaminen verkkokaupoissa ja tunnistautuminen pankissa muuttuvat

  3. 3

   Epäusko leviää: Helsinki asensi suositulle koripallokentälle tekonurmen – ”Ihan toivotonta”, kommentoi maajoukkuevalmentaja

  4. 4

   Terä kaulalle ja pippurikaasua naamalle – Irakissa taistellut erikoisjoukkojen luutnantti kertoo, ettei aja kaikkialle Helsingin yössä

   Tilaajille
  5. 5

   ”Kuulostaa kauhealta”, Laura myöntää – Hän hyväilee puolisoaan sängyssä yhdellä kädellä, sillä toinen on varattu puhelimelle

   Tilaajille
  6. 6

   Lemmikkien raakaruuat voivat olla ihmiselle terveysriski, uhkana jopa munuaisvauriot

  7. 7

   ”Pyöräviha” hämmentää Tiina Raninia, joka kulkee liki kaikki matkansa polkupyörällä – ”Välillä tuntuu, ettei fillarilla saa olla missään”

  8. 8

   Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

  9. 9

   Kilogramman uusi määritelmä astui voimaan

  10. 10

   HS-analyysi: Venäjän sotilaallinen toiminta Suomen lähialueilla jatkuu kiivaana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  2. 2

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  3. 3

   Helsinkiläis­nainen erehtyi parkkiruudusta ja määrättiin maksamaan 46 000 euron korvaukset

  4. 4

   Vasemmistoliitto riitautti valtion omaisuuden myynnin: ”Tarvitsimme aikalisän”, sanoi Antti Rinne

  5. 5

   Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

  6. 6

   Uusi direktiivi tulee voimaan syksyllä: Näin maksaminen verkkokaupoissa ja tunnistautuminen pankissa muuttuvat

  7. 7

   Huijarisyndrooma vaivaa monia, mutta sen vastakohdasta kärsii kenties vieläkin useampi

   Tilaajille
  8. 8

   Miljardööri lupasi maksaa collegen koko vuosi­kurssin opinto­lainat, lasku 40 miljoonaa – opiskelijoilla kesti hetken tajuta, mitä sijoittaja lupasi

  9. 9

   Madonnan epävireinen euroviisuesitys korjattiin jälkikäteen Youtubeen – Kuuntele, mikä hurja muutos laulussa tapahtui

  10. 10

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  5. 5

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  7. 7

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  10. 10

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  11. Näytä lisää