Politiikka    |   Lauantaivieras

Taneli Tikka sai käyttöönsä kymmeniä miljoonia valtion rahaa – Startup-guru kertoo, mihin Suomi seuraavaksi sijoittaa

Vaken toimitusjohtaja Taneli Tikka sanoo, että on hölmöä, jos Suomi päästää kansallisesti tärkeitä tieto- ja tekoälyfirmoja ulkomaiseen omistukseen.

”Nyt on todella kiire panostaa tekoälyyn. Jos Suomi ei nyt panosta, seuraavaksi katsomme laiturilta, kun juna meni jo.”

Näin sanoo usein myös Roope Ankaksi luonnehdittu Taneli Tikka, 40. Roope-tittelin hän sai, kun Aku Ankka -lehti etsi, ketkä ovat suomalaiset vastineet Ankkalinnan sarjakuvasankareille.

Tikka on noin 50 yrityksen kanssa läheisissä tekemisissä ollut start up -yrittäjä.

Viime kesästä lähtien hän on ollut tehtävässä, josta hän saa kuulla vinoilua start up -ystäviltään. Tikka työskentelee nimittäin valtion leivissä. Hän on Valtion kehitysyhtiö Vaken toimitusjohtaja.

Tikan ja hänen neljän alaisensa tehtävä on laittaa valtion omistus poikimaan eli tase töihin, kuten pääministeri Juha Sipilä (kesk) on toistamiseen sanonut.

Vuonna 2016 perustettu Vake ei ole toistaiseksi saanut oikeastaan mitään aikaiseksi, mutta nyt pitäisi alkaa tapahtua. Vaken päämääränä on ”tulevaisuuskestävä Suomi”.

”Tulevaisuuskestävän Suomen lopputulos on se, että syntyy majakkayritysten ympärille monien vientiyritysten osaamisalueita, jotka houkuttelevat tänne sijoituksia ja osaajia ulkomailta”, Tikka visioi.

Jotta Vake saisi tehtävänsä toteutettua, valtio on siirtänyt sen hallintaan 8,3 prosenttia Nesteen, 49,9 prosenttia Postin, 36,2 prosenttia alkoholivalmistaja Altian, 16,7 prosenttia turveyhtiö Vapon ja sata prosenttia Nordic Morning -viestintäyhtiön osakkeista. Nordic Morning oli alunperin keisarillisen senaatin julkaisutoimisto ja sittemmin Edita.Näistä yhtiöistä tulee tänä vuonna osinkoja arviolta noin 60 miljoonaa euroa. Tikan toive on, että rahoilla Vake voisi tehdä sijoituksia, jotka koituvat vaikkapa 10–15 vuoden kuluttua kaikkien suomalaisten iloksi. Sijoitukset ovat miljoonasta muutamaan kymmeneen miljoonaan euroon, Tikka sanoo.

Vakella on katsottuna ensimmäiset yritykset, joihin se aikoo sijoittaa todennäköisesti tänä keväänä.

”Osan kanssa on jo sopimuspaperit pöydällä”, Tikka sanoo.

”Kaikki ovat käytännössä kasvuyrityksiä, joista on nähtävissä, että ne voisivat menestyä globaalisti.”

Hän ei sano yhtiöiden nimiä, sillä sopimuksia ei ole tehty, eikä hän niistä lopulta edes päätä.

Lopullisen päätöksen Vaken omaisuuden käytöstä tekee aina Suomen hallitus.

Vake aikoo aivan aluksi sijoittaa tekoäly-yhtiöihin, jotka kehittävät nykyistä perusteollisuutta, kansalaisten tulevaisuuden palveluja, suomenkielistä tekoälyä ja terveys- ja sosiaalipalveluja. Sijoituskohteita etsitään myös muun muassa koulutuksesta ja ympäristönsuojelusta.

Tikan mielestä on kiire, koska todella monella maalla on jo omat, usein varsin kansallismieliset tekoälystrategiansa aina Tunisiasta lähtien. Kaikki maat haluavat maihinsa tekoälyosaamista, koska on suuri vaara, että jos siinä ei pärjää, putoaa kehityksen kelkasta.

”Osa valtioista on jo laittanut vientirajoituksia niin, ettei tekoäly-yrityksiä saa myydä ulkomailla. Esimerkiksi Ranskassa kaikki tekoäly-yritysten myynnit vaativat luvan valtiolta”, Tikka sanoo.

Hän ei suosittele tätä keinoa Suomelle.

”Mutta jos nyt ei investoida tekoälyyn ja dataan, se kuulostaa yhtä hassulta kuin, jos joku maa ei olisi aikoinaan investoinut sähköön.”

”Kilpailu on juuri nyt todella kovaa, koska muut maat investoivat tekoälyyn aivan hillittömiä summia. On iso strateginen riski meidän kilpailukyvyllemme, jos päästämme ulkomaiseen omistukseen etenkin kaikki ne yhtiöt, jotka liittyvät esimerkiksi televerkkoihin, paikkatietoihin ja terveystietoon”, Tikka sanoo.

”Se olisi todella hölmöä.”

Monilla pienilläkin yhtiöillä saattaa olla hallussaan merkittäviä terveys- tai muita kansallisesti merkittäviä tietoja, joten kyse ei ole vain isoista firmoista.

Tikka sanoo, että esimerkiksi valokuitufotoniikassa ja ylipäätään tekoälyssä Suomi on maailman huipulla ja ulkomaalaiset yritykset haluavat poimia keskeiset yritykset pois, kunhan ne ovat siirtyneet kasvuvaiheeseen.

Yleensä tätä alkuvaihetta ja tuotekehitystä rahoittaa Business Finland, mutta sen jälkeen valtiolla ei enää ole kovin kummoisia rahoituskeinoja. Hän sanoo, että Vake rahoittaa todella pitkälle aikavälillä.

”Me emme ole sijoitusyhtiö, joka katsoo jokaista kohdetta euronkuvat silmissä, vaan etsimme pitkäaikaista vaikuttavuutta ja hyötyä Suomelle.”

Hän sanoo, ettei mitään yhtiöitä saa tietenkään suosia liikaa.

”Pitää olla tarkka, ettemme lähde sijoittamaan pelkästään yhtiöihin, jotka kehittyisivät loistavasti myös kokonaan markkinaehtoisella rahoituksella.”

Toisaaltaan Tikan mielestä yhtiöissä pitää käytännössä aina olla myös yksityinen omistaja ja yhtiöiden pitää toimia samoilla kaupallisilla ehdoilla kuin muiden, ettei valtio vääristä kilpailua.

”Markkinatalous hoitaa monta juttua hyvin, mutta onhan sillä se piirre, että se optimoi lyhyen tähtäimen voittoa pitkän aikavälin kustannuksella. On tiettyjä asioita, jotka eivät kehity, jos ei ole aikaa”, Tikka sanoo.

”Me emme voi rahoittaa ketään, joka ei halua tehdä yhteistyötä meidän kanssamme, mutta tarjoamme vaihtoehdon, joka on lähempänä kotiovea.”

Tikka oppi ohjelmoimaan kuuden vuoden ikäisenä äitinsä avustuksella ja teki konkurssin jo 24-vuotiaana.

Hän on myynyt useita osittain omistamiaan yrityksiä, kuten aikoinaan suositun Irc-gallerian. Hän on miljonääri, vaikka vuotuisista verotiedoista ei löydy, että hän olisi saanut pääomatuloja. Hän tekee sijoituksensa yrityksen kautta.

Tikan edellinen työ oli Tiedon innovaatiojohtaja, josta kykyjenetsijä usutti hänet osallistumaan Vaken toimitusjohtajan testeihin.

Hän sai paikan, jonka kuukausipalkka on 23 000 euroa, mikä tosin on vähemmän kuin mitä Tikka sai Tiedolta. Miksi ihmeessä miljonääri halusi valtion leipiin?

”Raha ei ole ykkösmotivaattori. Olen pitkään miettinyt, mitä haluan elämältä ja päätynyt siihen, että merkityksellisyyttä ja vaikuttavuutta. Haluaa tehdä asioita, joilla on pysyvää ja pitkäkestoista vaikutusta.”

Kuka?

Taneli Tikka


 Kotoisin Savitaipaleelta, jossa oppi äidin johdolla ohjelmoinnin alkeet 6-vuotiaana.

 Koulutukseltaan Tikka on Executive Master of Business Administration Aalto-yliopistosta.

 Valtion kehitysyhtiö Vaken toimitusjohtaja.

 Muun muassa Tiedon entinen innovaatiojohtaja ja Irc-Gallerin entinen toimitusjohtaja.

 Sijoittaja, erikoisalana internetin yhteisöpalveluyritykset.

 Naimisissa, identtisten kaksosten isä. .

 Harrastaa partiota, vapaaehtoista maanpuolustusta ja urheilua.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen futuristisin huoltoasema tuli myyntiin – lähtöhinta 10 000 euroa

  2. 2

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  3. 3

   Maasta poistaminen keskeytettiin, kun sidottu mies rikkoi kahleensa ja yritti purra poliisia Helsinki-Vantaan lentokentällä

  4. 4

   ”Kuplapoikasairautta” poteneet lapset parannettiin hi-viruksen avulla

  5. 5

   Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

  6. 6

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  7. 7

   Haagan puukotuksen uhri joutuu piiloutumaan myös entisen miehensä veljeltä – Epäilty puukottaja uhkailee naista videolla

  8. 8

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  9. 9

   Timo Soini jättää politiikan

  10. 10

   Miksi tuo komea mies on kiinnostunut minusta, mietti Tuula Visa – Nyt hän pyörittää yhden naisen etsivätoimistoa ja takoo järkeä rakastuneiden naisten päähän

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  2. 2

   Kommentti: Vasemmiston temppu näyttää, miten tähti­ehdokkailla hämätään äänestäjiä eurovaaleissa

  3. 3

   Helsingissä on jo alueita, joilla yli puolet pikku­lapsista on vieraskielisiä – Hilja Alava, 2, oppii sujuvasti somalia

  4. 4

   Tiedätkö, mitä tämä pienen pieni kolmio auton bensa­mittarissa tarkoittaa? Nerokas apuväline ilmestyi kojelautoihin 30 vuotta sitten

  5. 5

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  6. 6

   Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

  7. 7

   ”Ministeri juhlii sitä, että alkoholisoitunut näpistelijä saadaan vankilaan” – Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvostelee Suomen kriminaalipolitiikkaa

  8. 8

   Timo Soini jättää politiikan

  9. 9

   Miksi tuo komea mies on kiinnostunut minusta, mietti Tuula Visa – Nyt hän pyörittää yhden naisen etsivätoimistoa ja takoo järkeä rakastuneiden naisten päähän

   Tilaajille
  10. 10

   Yksi kartta näyttää, kuinka raju kirkon jäsenkato on tällä vuosikymmenellä ollut: ”Ei tätä kehitystä tempuilla tai saarnoilla muuteta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  4. 4

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  5. 5

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  6. 6

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  7. 7

   Näin Ozan Yanar, Paavo Väyrynen, Touko Aalto ja muut eduskunnasta pudonneet kommentoivat tappiotaan

  8. 8

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  9. 9

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  10. 10

   Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää