Politiikka

Oikeustieteilijät yhtyvät valio­kunnan vakavaan huomautukseen: Hallituksen sote-kirje horjuttaa demokratiaa ja perustuslakia

Perustuslakivaliokunta kiinnittää valtioneuvoston vakavaa huomiota siihen, että maakuntalakiehdotuksen muutokset perustuvat kahden ministerin kirjeeseen eivätkä hallituksen täydentävään esitykseen.

Valtiosääntöoikeuteen erikoistuneet oikeustieteilijät yhtyvät perustuslakivaliokunnan lausunnossaan esittämään ankaraan arvosteluun, jonka mukaan merkittäviä muutoksia hallituksen esittämiin maakunta- ja sote-lakeihin ei pitäisi tehdä kirjeitse.

Lausunnossaan perustuslakivaliokunta kiinnittää valtioneuvoston vakavaa huomiota siihen, että eräät muutosehdotukset perustuvat kahden ministerin sosiaali- ja terveysvaliokunnalle lähettämään kirjeeseen.

Valiokunta toteaa, että perustuslaki ei tunne tällaista hallituksen esityksen muuttamismenettelyä, eikä perustuslakivaliokunta pidä menettelyä hyväksyttävänä.

”Olen samaa mieltä, että merkittävät muutokset eduskunnan käsittelyssä oleviin lakiehdotuksiin pitäisi tehdä täydentävinä hallituksen esityksinä eikä kirjeitse, jotka eivät ole ainakaan heti julkisia”, sanoo Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden emeritusprofessori Mikael Hidén.

Hidén korostaa, että pieniä muutoksia eduskunnan käsittelyssä lakiehdotuksiin voidaan tehdä kirjeitse, koska täydentävän hallituksen esityksen tekeminen on verraten raskasta.

Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelu-uudistus (sote) on kuitenkin poikkeus.

”Voisin kuvitella, että hallitus on vedonnut kiireeseen ja lähettänyt siksi muutokset kirjeitse. Monin tavoin ihmisten perusoikeuksia koskevaa, erittäin merkittävää sote-lainsäädäntöä ei pitäisi oleellisesti muuttaa kesken kaiken kiireessä, vaan erityisen huolellisesti harkiten antamalla hallituksen täydentävä esitys”, Hidén sanoo.


Kirjeen lähettivät eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) ja alue- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk) toukokuussa 2018.

Kirjeessään he ehdottivat, että talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskusta koskeva sääntely poistetaan maakunta- ja sote-uudistusta koskevista lakiehdotuksista.

Hallituksen esityksessä lähtökohtana oli, että talous- ja henkilöstöhallinnon palvelut tuottaisi maakunnille Hetli-yritys, jos palveluita ei ole maakunnissa yhtiöitetty siirtyvien toimintojen osalta.

Perustuslakivaliokunnan mielestä kirjeitse esitetyt muutokset olivat sisällöllisesti merkittäviä. Siksi niistä oli pitänyt antaa hallituksen täydentävä esitys.

Lue lisää: Oikeustieteilijät kehuvat perustuslakivaliokunnan sote-lausuntoa ja ihmettelevät hallituksen jääräpäisyyttä

Perustuslakivaliokunnan tehtävänä on antaa lausuntonsa sen käsittelyyn tulevien lakiehdotusten ja muiden asioiden perustuslainmukaisuudesta sekä suhteesta kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin.

 

”Onhan tämä ilman muuta vakava asia, mutta se on myös osa laajempaa vyyhtiä.”

Turun yliopiston julkisoikeuden professori Janne Salmisen mielestä perustuslakivaliokunta on huomauttanut valtioneuvostoa todellisesta ongelmasta.

”Onhan tämä ilman muuta vakava asia, mutta se on myös osa laajempaa vyyhtiä. Perustuslakivaliokunta on joutunut viime aikoina toistuvasti kiinnittämään huomiota lainvalmistelussa ilmenneisiin ongelmiin ja perustuslain noudattamiseen”, Salminen sanoo.

Myös Salminen korostaa, että soten suuren yhteiskunnallisen merkityksen takia muutokset lakiesityksiin pitäisi tehdä asianmukaisessa menettelyssä. Se tarkoittaisi siis hallituksen täydentävää esitystä, joka on julkinen asiakirja.

”Keskeinen osa demokraattista päätöksentekoa on julkinen keskustelu ja avoimuus. Ministereiden valiokunnille lähettämät kirjeet lakiesityksiin tehtävistä muutoksista tulevat julkiseksi vasta myöhemmin, mikä on demokratian kannalta ongelmallista.”

Salminen painottaa, että hallituksen muutokset eduskuntaan lähetettyihin lakiesityksiin pitäisi tehdä aina täydentävinä hallituksen esityksinä, koska perustuslaki ei tunne mitään muuta menettelyä.

”Eduskunta voi aina muuttaa hallituksen esityksiä, ja kun muutoksia eduskunnassa tehdään, silloin kuullaan asiantuntijoita ja ministeriössä lakia valmistelleita virkamiehiä. Täysin eri asia on sitten, jos ministerit kirjeitse kesken lainsäädäntöprosessin muuttavat hallituksen esitystä.”

Perustuslakivaliokunta toteaa lausunnossaan myös, että hallituksen täydentävän esityksen antaminen mahdollistaa paitsi valtioneuvoston toimintaan kohdistuvan oikeuskanslerin valvonnan myös eduskunnan täysistunnon poliittisen keskustelun.

Oikeuskanslerin tehtävänä on valvoa valtioneuvoston eli hallituksen ja ministeriöiden sekä tasavallan presidentin virkatointen lainmukaisuutta.

Oikeuskanslerille toimitetaan etukäteen tarkistettavaksi valtioneuvoston istunnoissa käsiteltävät asiakirjat, jotka käsitellään oikeuskanslerinvirastossa viikoittain ”listatarkastuksessa”.

Tarkastus koskee oikeudellisia kysymyksiä, eikä päätösten tarkoituksenmukaisuutta tai muuta poliittista arviointia.

Jos ministerit olisivat kirjeen asemesta toimittaneet muutokset hallituksen esityksen täydennyksinä, oikeuskansleri olisi tarkastanut muutokset.

”Maakunta- ja soteuudistus on niin suuri muutos, että oikeuskanslerinviraston voimavarat eivät riittäisi kaikkien yksityiskohtien tarkastamiseen. Siitä huolimatta on periaatteellisesti tärkeää, että merkittävissä muutoksissa jo aiemmin tehtyihin hallituksen esityksiin oikeuskanslerilla olisi mahdollisuus tarkastaa ne”, sanoo Hidén.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  2. 2

   Leijonat sai kiekon jo Venäjän maaliviivalle, mutta Kaapo Kakko ei ehtinyt sutia sitä verkkoon, yhä 0–0, HS seuraa hetki hetkeltä jääkiekon MM-välierää

  3. 3

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  4. 4

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  5. 5

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  6. 6

   Saksan juutalaisia varoitettiin kipan käytöstä

  7. 7

   Tutkijat selvittivät, mitkä koirarodut purevat ihmisiä eniten

  8. 8

   Entä jos etelänlomalle voisikin matkustaa junalla? Ruotsalaiset matkatoimistot ovat jo haistaneet markkinaraon

  9. 9

   Suursuosioon noussut curly girl -pesumenetelmä lupaa tehdä hiuksista silminnähden kiharammat – Kemisti kertoo, mitä metodissa kartettavat aineet tekevät hiuksille

  10. 10

   Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalais­naisia joutui vanki­leirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  2. 2

   Tutkijat selvittivät, mitkä koirarodut purevat ihmisiä eniten

  3. 3

   Suursuosioon noussut curly girl -pesumenetelmä lupaa tehdä hiuksista silminnähden kiharammat – Kemisti kertoo, mitä metodissa kartettavat aineet tekevät hiuksille

  4. 4

   Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalais­naisia joutui vanki­leirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

   Tilaajille
  5. 5

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  6. 6

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  7. 7

   Metalliromun seasta löytyi säteilevä laite – Säteilyturvakeskuskaan ei tiedä, mikä se on

  8. 8

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  9. 9

   Kommentti: Rinne heitti Heinäluoman bussin alle komissaarikisassa – Mutta paljastiko yksi sana saman kohtalon Urpilaiselle?

  10. 10

   Ystävyyden majatalon kyltti ihmetyttää Turun moottoritiellä: Majatalossa asuu joukko ”toipujia” ja vanha hippi, jonka mielestä on luonnotonta asua yksin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää