Politiikka

HS selvitti: Vain kaksi puoluetta haluaa enää tiukentaa työttömyystuen ehtoja

Sdp, vasemmistoliitto, perussuomalaiset, vihreät ja Rkp eivät tohtisi tehdä työelämän uudistuksia, jos isot työmarkkinajärjestöt vastustaisivat niitä.

Puolueet ovat täysin yksimielisiä siitä, että Suomessa pitää tehdä nykyistä enemmän töitä, jotta hyvinvointipalvelut voidaan rahoittaa.

Jokaisen puolueen mielestä työllisyysaste pitää ehdottomasti nostaa seuraavan hallituskauden aikana vähintään 75 prosenttiin. Työllisyysaste kertoo, kuinka moni 15–64-vuotiaista käy töissä.

Työllistämiskeinoista puolueet ovatkin sitten eri mieltä.

Tämä selviää toisesta puoluekyselystä, joita HS teettää kevään eduskuntavaalien alla viidestä äänestäjien mielestä keskeisimmästä teemasta. Nyt vuorossa on työllisyys.

Lue lisää: Tässä ovat suomalaisten tärkeimpinä pitämät vaaliteemat.

Työttömyysturvan vastikkeellisuutta tiukentaisivat vain siniset ja kokoomus. Ehtojen hellittämisen kannalla ovat vasemmistoliitto, vihreät ja tähtiliike. Muut pitäisivät vastikkeellisuuden ennallaan.

Monessa puolueessa on kiinnostusta joko kuopata tai muuttaa aktiivimalli.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus on jatkuvasti kinaillut ammattiyhdistysliikkeen kanssa. Tämä saattaisi jatkua, jos valtaan nousevat kokoomus, keskusta, siniset ja kristilliset. Niiden mielestä hallituksen pitäisi viedä läpi haluamansa työelämää koskevat lakiuudistukset, vaikka suuret työmarkkinajärjestöt SAK ja EK olisivat niitä vastaan kolmikantaisten neuvottelujen jälkeenkin.

Tällaista eivät tohtisi tehdä Sdp, vasemmistoliitto, perussuomalaiset, vihreät ja Rkp. Nämä puolueet sekä tähtiliike ja ehkä myös Liike Nyt olisivat valmiita joko kuoppaamaan tai muuttamaan aktiivimallin, joka heikentää työttömyysturvaa, jos työtön ei ole tarpeeksi aktiivinen.

Esitimme puolueille työllisyydestä neljä kysymystä. Oletuksena oli tilanne, jossa puolue pääsisi itse tekemään Suomen seuraavan hallitusohjelman.HS:n analyysi: Kaikkien eduskuntapuolueiden ja Liike Nytin mielestä seuraavan hallituskauden aikana pitää ehdottomasti nostaa työllisyysaste 75 prosenttiin. Sen huomaa jo siitä, että moni ellei kaikki puolueet rakentavat vaaliohjelmansa pitkälti työllisyyden parantumisen varaan.

Puolueet ovat kovaa kyytiä jakamassa uutta rahaa, jota tulee valtion kassaan vasta, jos tavoiteltu työllisyysaste todellakin toteutuu. Vastauksista huokuu ajatus, että työllisyys todellakin saavuttaa nuo maagiset 75 prosenttia, mikä ei ole lainkaan itsestään selvä asia.

Myös opposition uskoa taitaa vahvistaa se, että nykyinen hallitus on saanut nostettua työllisyysastetta lähes viisi prosenttiyksikköä 72,6 prosenttiin, mitä vielä neljä vuotta sitten pidettiin liki mahdottomana tehtävänä.

Ainoastaan sosiaalidemokraatit toppuuttelevat.

Sdp:n mielestä suhdanteet ovat niin oikukkaita, ettei tähän päämäärään ole välttämättä päästy hallituskauden lopussa vuonna 2023. Puolueen mukaan 75 prosentin työllisyysaste pitäisi saavuttaa 2020-luvun aikana.

Työllisyysasteen nostaminen ei tule olemaan helppoa, jos edessä on kansainvälinen matalasuhdanne. Silloin työllisyysaste pikemmin lähtee laskuun kuin nousee. Se merkitsee joko menojen leikkauksia, velanoton lisäämistä tai verojen korotuksia tai kaikkea näitä.HS:n analyysi: Työttömyysturvan vastikkeellisuus jakaa puolueet. Vain kokoomus ja siniset ovat lisäämässä vastikkeellisuutta eli käytännössä tiukentamassa työttömyysturvan ehtoja. Muut puolueet joko vähentäisivät tai pitäisivät sen ennallaan.

Mikäli näiden vastausten perusteella voi jotain ennustaa, niin työttömien palvelut ovat saamassa lisää rahaa.

Monen puolueen vastauksissa painotettiin, kuinka tärkeitä palvelut ovat. Palveluita ajettiin pitkään alas, mutta nykyisen hallituksen aikana niitä on hiukan myös lisätty. Tuloksia on pidetty lupaavina. Suomessa on huomattavasti heikommat työttömien palvelut kuin esimerkiksi Tanskassa tai Ruotsissa.

Nykyiset hallituspuolueet ovat hiljaa aktiivimallista, mutta ainakin Sdp, perussuomalaiset, vasemmistoliitto, Rkp, tähtiliike ja ehkä myös Liike Nyt ovat valmiita joko korjaamaan aktiivimallia tai perumaan sen.HS:n analyysi: Puolueiden vastauksissa vilisi viime hallituskauden alkupuolen perushokema eli se, että paikallista sopimista pitää lisätä.

Kovin moni puolue ei kuitenkaan haluaisi aloittaa taas kahnausta ay-liikkeen kanssa ainakaan yleissitovuudesta ja pääluottamusmiesten asemasta.

Ainoastaan kokoomus, kristilliset ja Liike Nyt olisivat valmiita purkamaan yleissitovuutta niin, ettei järjestäytymättömien työnantajien tarvitsisi enää totella järjestäytyneiden työnantajien sopimia työehtoja kuin korkeintaan palkkojen osalta.

Yrityksiä on ärsyttänyt, että niiden pitää totella yleissitovia sopimuksia, joita ne eivät ole olleet neuvottelemassa. Toisin kuin järjestäytyneet yritykset, järjestäytymättömät yritykset eivät voi käyttää hyväkseen kaikkia työehtosopimusten mahdollistamia paikallisen sopimuksen joustoja.HS:n analyysi: Kaikki puolueet ovat valmiita neuvottelemaan työmarkkinajärjestöjen kanssa, mutta vastauksista ei ihan saa selvää, kuinka syvällisesti ja sitovasti.

Kokoomus valmistelisi työelämän uudistuksia yhteistyössä ja keskusta vaatii tulosvastuullista kolmikantaa, kuten tekee myös kokoomus.

Pisimmälle menee Sdp, joka on valmis kirjaamaan seuraavaa hallitus velvoittavaan hallitusohjelmaan, että työelämän uudistukset valmistellaan yhteisymmärryksessä työmarkkinoiden kanssa.

Jos kokoomus ja Sdp yrittävät muodostaa yhteistä hallitusta, sanojen yhteisymmärrys ja yhteistyö eroista saa helposti isonkin riidan aikaiseksi.

Yhteisymmärrys on syvempää yhteistyötä kuin porvaripuolueiden yhteistyö. Yhteisymmärrys kuulostaa melkein jo veto-oikeuden antamista työmarkkinajärjestöille, vaikka Sdp on myös sitä mieltä, että Suomessa lait säätää eduskunta, eivät työmarkkinajärjestöt.

HS:n ensimmäisessä puoluekyselyssä selvitettiin kaikkien nykyisten eduskuntapuolueiden näkemykset valtiontalouden isoista kysymyksistä ensi vaalikaudella. Lue kirjoitus täältä: HS selvitti: Vain kaksi puoluetta valmis leikkaamaan julkisia menoja, neljä puoluetta lisäisi niitä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Päävalmentaja Jalonen hermostui venäläisten outoon kritiikkiin: ”Joku aasi voi olla, joka ajattelee niin”

  2. 2

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  3. 3

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  4. 4

   Tiivistävätkö nämä kuvat suomalaisuuden ytimen? ”Heti voiton jälkeen siellä on tosi aavemainen tunnelma”, sanoo edelliset Leijona-fanien torijuhlat ikuistanut HS:n kuvaaja Sami Kero

  5. 5

   HS:n eurovaalikone: Etsi oma ehdokkaasi ja lue täältä kysymysten taustat

  6. 6

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  7. 7

   Suomalaisasukkaat katosivat Pietarista: Idänkaupan ammattilaiset pitävät nykyään perheen Suomessa ja käyvät junalla töissä Venäjällä

  8. 8

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  9. 9

   Äänestyspaikat ovat avoinna: Näin HS seuraa EU-vaaleja Suomessa ja Euroopassa

  10. 10

   Some villiintyi Suomen MM-finaaliin johtaneesta Marko ”Mörkö” Anttilasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  2. 2

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  3. 3

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  4. 4

   Leijonat iski MM-kiekon loppuotteluun, tänään vastassa Kanada – ”Tuntui, että tuli tehtyä jotain hienoa”

  5. 5

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  6. 6

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  7. 7

   Lääketiede käänsi kelkkansa homesairauden suhteen – Haaskaako Suomi satoja miljoonia korjaamalla ja purkamalla rakennuksia?

   Tilaajille
  8. 8

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  9. 9

   HS:n eurovaalikone: Etsi oma ehdokkaasi ja lue täältä kysymysten taustat

  10. 10

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  10. 10

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  11. Näytä lisää