Politiikka

HS:n vaalikone aukesi: lähes kaikki puolueet ovat ottaneet askeleen vasemmalle

Eduskuntapuolueiden ehdokkaat suhtautuvat yksityistämiseen ja menoleikkauksiin kielteisemmin kuin neljä vuotta sitten. HS analysoi torstaina auenneen vaalikoneensa yli 1 700 vastausta.

Miltei kaikki Suomen eduskuntapuolueet ovat ottaneet askeleen vasemmalle sitten viime eduskuntavaalien.

Tämä käy ilmi Helsingin Sanomien vaalikoneeseen osallistuneiden yli 1 700 eduskuntavaaliehdokkaan vastauksista.

HS:n analyysin perusteella etenkin keskustan ja Rkp:n ehdokkaat ovat vastaustensa mukaan lähempänä poliittisen kentän vasenta laitaa kuin neljä vuotta sitten.

Arvokartan toisella eli konservatiivi–liberaali-akselilla muutokset ovat olleet pienempiä.

Perussuomalaisten näkemyksistä on tullut hieman aiempaakin konservatiivisempia, kun taas useat muut puolueet ovat siirtyneet aavistuksen kohti arvokartan liberaalia alalaitaa.Puolueet on asetettu arvokartalle kahdeksalla vaalikoneen kysymyksellä, jotka ovat samat kuin neljä vuotta sitten.

Neljä kysymyksistä määrittää paikan vasemmisto–oikeisto-akselilla ja toiset neljä paikan konservatiivi–liberaali-akselilla.

Puolueiden siirtymistä kohti vasenta laittaa selittää ennen kaikkea se, että julkisten palveluiden yksityistäminen saa eduskuntavaaliehdokkaiden keskuudessa keskimäärin selvästi vähemmän kannatusta kuin viime vaalien alla.

Samoin miltei kaikkien puolueiden ehdokkaat kallistuisivat aiempaa herkemmin veronkorotuksiin, jos olisi valittava niiden ja julkisten palveluiden tai sosiaalietuuksien leikkaamisen väliltä.”Eiväthän puolueiden siirtymät arvokartassa valtavia ole, mutta kuitenkin mielenkiintoisia”, sanoo valtio-opin yliopistonlehtori Tuomas Ylä-Anttila Helsingin yliopistosta.

Hän arvioi laajan siirtymän vasemmalle johtuvan siitä, että Juha Sipilän (kesk) hallituksen harjoittamaan politiikkaan on kohdistunut paljon kritiikkiä.

”On syntynyt esimerkiksi mielikuvia siitä, että sote-uudistusta on tehty terveydenhuoltoyritysten ehdoilla ja kilpailukykysopimuksessa yritykset jyräsivät palkansaajat.”

Ylä-Anttilan mukaan kiinnostavaa on se, että siirtymistä on tapahtunut etenkin pääministeripuolue keskustan ja myös toisen hallituspuolueen kokoomuksen riveissä. Hän pitää tätä merkkinä siitä, että puolueiden sisällekin on syntynyt erimielisyyttä harjoitettua politiikkaa kohtaan.

 

”Puolueeseen identifioidutaan aiempaa selvemmin esimerkiksi maahanmuuttokysymyksen pohjalta.”

Turun yliopiston erikoistutkija Jenni Karimäki arvioi puolestaan, että hallituspuolueiden edustajat ovat havainneet äänestäjien kasvavan tyytymättömyyden.

”Äänestäjien ’tuomiota’ ovat syventäneet etenkin viime aikoina vanhusten hoivan julkisuuteen nousseet epäkohdat. On luonnollista, että myös hallituspuolueiden ehdokkaat reagoivat äänestäjiltä tulleeseen viestiin.”

Toisaalta puolueiden ehdokkaiden näkemykset eivät välttämättä eroa merkittävästi puoluejohtajien näkemyksistä.

Hallituspuolueet eivät esimerkiksi HS:n helmikuussa tekemän kyselyn mukaan enää jatkaisi julkisten menojen leikkaamista, ja sama suunnanmuutos näkyy myös ehdokkaiden vaalikonevastauksissa.

Perussuomalaiset on eduskuntapuolueista ainoa, joka ei ole viime vaalien jälkeen liikkunut arvokartalla vasemmalle.

”Se voi olla osoitus siitä, että puolueeseen identifioidutaan aiempaa selvemmin esimerkiksi maahanmuuttokysymyksen pohjalta eikä niin sanotusta duunaritaustasta tai sosioekonomisista tekijöistä käsin”, Karimäki sanoo.

Myös perussuomalaisten ehdokkaiden keskuudessa palveluiden yksityistäminen saa vähemmän kannatusta kuin neljä vuotta sitten. Vastaavasti puolueen ehdokkaat suhtautuvat nyt myönteisemmin suuriin tuloeroihin, minkä katsotaan HS:n analyysissa vievän puoluetta oikealle.

Perussuomalaiset hajosi kahtia toissa kesänä, ja monet puolueen vähemmän konservatiiviset jäsenet siirtyivät sinisiin. Tämä voi selittää myös sitä, miksi perussuomalaiset on ainoana liikahtanut arvokartalla vielä hieman aiempaakin lähemmäksi konservatiivista yläreunaa.

Puolueen eduskuntavaaliehdokkaiden suhtautuminen vastaanottokeskusten perustamiseen on selvästi kielteisempää kuin muiden puolueiden, mukaan lukien sinisten.

Helsingin yliopiston Ylä-Anttila pitää huomionarvoisena, että perussuomalaisia ja kristillisdemokraatteja lukuun ottamatta kaikki puolueet ovat neljässä vuodessa siirtyneet kohti liberaalimpia arvoja.

Tätä selittää HS:n analyysissa muun muassa se, että suurten puolueiden eli keskustan, kokoomuksen ja Sdp:n ehdokkaat suhtautuvat aiempaa suopeammin homo- ja lesboparien avioliitto- ja adoptio-oikeuksiin.

 

”Suurin osa puolueista on liikkunut arvokartan molemmilla mittareilla samaan suuntaan, lähemmäksi toisiaan.”

Ylä-Anttilan mukaan maailmalla on viime vuosina puhuttu paljon politiikan polarisaatiosta eli siitä, että eri puolueet siirtyvät kohti äärilaitoja yhä kauemmaksi toisistaan.

”Suomessa ei kuitenkaan näytä käyneen niin vaan pikemminkin päinvastoin. Suurin osa puolueista on liikkunut arvokartan molemmilla mittareilla samaan suuntaan, lähemmäksi toisiaan.”

Ylä-Anttila oli itse neljä vuotta sitten mukana tekemässä kysymyksiä, joiden avulla HS asettaa puolueet arvokartalle.

Hän kertoo, että kysymysten aiheet valittiin laajojen kansainvälisten aineistojen perusteella. Ylä-Anttilan mukaan tavoitteena on ollut löytää kysymykset, jotka tuovat esiin keskeiset erot äänestäjien näkemysten välillä ja tavoittavat ”vasemmistolaisuuden ja oikeistolaisuuden ytimet”.

Nämä vaalit ovat ensimmäiset, joiden yhteydessä päästiin tekemään vertailua edellisten vaalien vastauksiin. Vastausjakaumissa tapahtuneita muutoksia voi luonnollisesti selittää osin se, että puolueiden ehdokaslistat poikkeavat neljän vuoden takaisista.

Arvojen hienoisesta samansuuntaistumisesta huolimatta erot puolueiden välillä ovat edelleen varsin selviä.

Perinteiset vasemmistopuolueet Sdp ja vasemmistoliitto ovat arvokartan vasemmassa reunassa, kokoomus taas oikeassa reunassa. Vihreät on puolueista liberaalein, perussuomalaiset konservatiivisin.

HS:n analyysi perustuu eri puolueiden ehdokkaiden vastauksista laskettuihin keskiarvoihin. Arvokartasta käy ilmi, että vastausjakaumat myös puolueiden sisällä ovat suuria.

Siksi oman ehdokkaan löytyminen voi helpottua esimerkiksi vaalikoneiden avulla.

Tästä pääset HS:n vaalikoneeseen.

Fakta

HS:n vaalikone on auennut


 Helsingin Sanomien torstaina auenneessa vaalikoneessa on yli 1 700 ehdokasta.

 HS asetti eduskuntapuolueet arvokartalle kahdeksan kysymyksen perusteella.

 Puolueiden asema kartalla määräytyy niiden ehdokkaiden antamien vastauksien keskiarvoista.

 Puolueiden vastauksia on verrattu vuoden 2015 eduskuntavaaleihin, joiden alla ehdokkaat vastasivat vaalikoneessa samoihin kahdeksaan kysymykseen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

  2. 2

   Haagan puukotuksen uhri joutuu piiloutumaan myös entisen miehensä veljeltä – Epäilty puukottaja uhkailee naista videolla

  3. 3

   Laura Huhtasaari ja joukko muita perussuomalaisten kansanedustajia ehdolle eurovaaleihin – Halla-aho vältteli taas kysymystä blogiteksteistä

  4. 4

   Timo Soini jättää politiikan

  5. 5

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  6. 6

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  7. 7

   Antti Rinne: Tulevaan hallitukseen vähintään 40 prosenttia kumpaakin sukupuolta, hallituspuolueet tiedossa heti vapun jälkeen

  8. 8

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  9. 9

   Fingerpori-elokuvan traileri on julki – Jeesus juoksee veden päällä uima-altaassa, Rivo-Riitta näkee hautakivensä ja lääkäri suorittaa julkista terveydenhuoltoa yleisön edessä

  10. 10

   Helsingissä on jo alueita, joilla yli puolet pikku­lapsista on vieraskielisiä – Hilja Alava, 2, oppii sujuvasti somalia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  2. 2

   Kommentti: Vasemmiston temppu näyttää, miten tähti­ehdokkailla hämätään äänestäjiä eurovaaleissa

  3. 3

   Helsingissä on jo alueita, joilla yli puolet pikku­lapsista on vieraskielisiä – Hilja Alava, 2, oppii sujuvasti somalia

  4. 4

   Tiedätkö, mitä tämä pienen pieni kolmio auton bensa­mittarissa tarkoittaa? Nerokas apuväline ilmestyi kojelautoihin 30 vuotta sitten

  5. 5

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  6. 6

   ”Ministeri juhlii sitä, että alkoholisoitunut näpistelijä saadaan vankilaan” – Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvostelee Suomen kriminaalipolitiikkaa

  7. 7

   Olympiastadionin remontissa tehtiin historiallinen löytö

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Keskusta ja kokoomus ovat tilassa, joka ei anna aihetta Antti Rinteen optimismille

  9. 9

   Ainakin 29 saksalaisturistia kuoli bussiturmassa Madeiralla – Saarelta etsitään saksan taitajia loukkaantuneita lohduttamaan

  10. 10

   Yksi kartta näyttää, kuinka raju kirkon jäsenkato on tällä vuosikymmenellä ollut: ”Ei tätä kehitystä tempuilla tai saarnoilla muuteta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  4. 4

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  5. 5

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  6. 6

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  7. 7

   Näin Ozan Yanar, Paavo Väyrynen, Touko Aalto ja muut eduskunnasta pudonneet kommentoivat tappiotaan

  8. 8

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  9. 9

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  10. 10

   Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää