Politiikka |HS seuraa

Sipilän hallitus erosi soten kaatumisen takia, pää­ministeri lähti edus­kunnasta vaali­kentille – HS seurasi hetki hetkeltä

Sote-uudistus on kaatunut ja hallitus erosi. HS seuraa tässä jutussa historiallista päivää hetki hetkeltä.

Sipilä lähti vaalikentille

Keskustan ryhmäjohtaja Kaikkonen: "Kova, raju ratkaisu"

rac
Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus on eronnut.

Presidentti Sauli Niinistö hyväksyi perjantaina Sipilän esittämän hallituksen eronpyynnön. Niinistö pyysi samalla, että hallitus jatkaisi toimitusministeristönä. Toimitusministeristö hoitaa valtakunnan juoksevat asiat mutta ei tee poliittisia avauksia.

Lue myös: Mitä Suomessa tapahtuu, kun hallitus eroaa? Näin toimii toimitusministeristö, jollaiseksi Sipilän hallitus nyt muuttuu


Sipilä pyysi hallituksen eroa, koska hänelle oli käynyt selväksi, ettei sote- ja maakuntauudistusta pystytä tekemään. Puhemies Paula Risikko (kok) vahvisti aamupäivällä, että uudistuksia ei enää käsitellä eduskunnassa hallituksen eroamisen vuoksi.

Sipilä lähti iltapäivällä eduskunnasta kohti vaalikenttiä kommentoimatta hallituksen eroa enää sen enempää. Suuntana oli Häme, jossa hänen oli määrä kampanjoida viikonloppuna.

Sipilän eritysavustajan mukaan pääministerin kommentteja voi seuraavan kerran kysyä esimerkiksi Riihimäen ja Forssan markettien pihoilla.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoi, että soteuudistuksen tekeminen vaatii nyt uudelleenmiettimistä, koska niin moni hallitus on jo epäonnistunut. Myös edellisen hallituksen soteyritys kaatui viime vain vähän ennen vaaleja.

”Minusta alkaa tuntua, että on kohtuuttoman vaikeaa saada tällaista jättiuudistusta tehtyä.”

Aiemmin päivällä Sipilä sanoi tiedotustilaisuudessa, että hänelle on käynyt selväksi, että edellytyksiä soteuudistuksen tekemiseksi ei ole.

”Se on minulle valtava pettymys”, hän sanoi.

”Johtopäätökseni on että hallitukseni on jätettävä eronpyyntö.[-] Kannan oman vastuuni.”


HS seurasi dramaattisen päivän tapahtumia hetki hetkeltä.

Miten kauan hallituksen eroon varauduttiin?

Kiinnostava pieni yksityiskohta päivän tapahtumiin liittyen löytyy oikeuskanslerinviraston sivuilta. Oikeuskansleri Tuomas Pöysti antoi tiistaina lausunnon toimitusministeristön asemasta ja toimivallasta. Syy oli se, että asiasta oli "tullut tiedusteluja".

Oikeuskanslerin lausunnosta ei löydy tietoa siitä, kuka oli asiaa tiedustellut ja milloin.

Presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Juha Sipilä sopivat heti eronpyynnön jälkeen, että hallitus jatkaa toimitusministeristönä.

https://www.okv.fi/fi/lausunnot/

Lausunnosta kertoi jo aiemmin tänään Talouselämä.

Soten kanssa rehkinyt ministeri Annika Saarikko: "Ei sanoja"

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko kertoo tuntojaan sote-uudistuksen ja hallituksen kaatumisesta Facebookissa. Saarikko sanoo olevansa huolestunut siitä, miten vaikeaa uudistaminen Suomessa on.

"Tekisinkö jotain toisin? Kyllä. Virheitä mahtui matkalle. Kaikkeen, mihin olisin halunnut, en voinut vaikuttaa tai asioita muuttaa.

Liian helposti ehkä annoimme periksi soten koukeroille. Siten uudistuksen tarpeellisuuden perusviestit hukkuivat notifikaatioiden ja integraatioiden kiemuroihin. Puhuimme poliitikkoina liikaa toisillemme, emme tarpeeksi ihmisille, joille uudistusta tehdään."

Sipilä twiittasi päivän tapahtumista

Tiedustelulakien sisällöt hyväksyttiin

Kaiken tämän keskellä eduskunnassa työ jatkuu. Tiedustelulakien sisällöt hyväksyttiin tänään eduskunnassa ilman muutoksia. Jäljellä on vielä lakien hyväksyminen.

Hallituksen ero ilmoitettiin eduskunnalle

Hallituksen ero on nyt ilmoitettu eduskunnan täysistunnossa. Asiasta ei keskustelu, vaan ainoastaan annettiin ilmoitus.

Sipilä lähti vaalikentille

Pääministeri Juha Sipilä lähti eduskunnasta iltapäivällä kommentoimatta hallituksen eroa enää sen enempää. Hänen eritysavustajansa Riina Nevamäen mukaan suuntana olivat Hämeen vaalikentät ja kommentteja voi seuraavaksi hakea esimerkiksi paikallisten markettien pihoilta.

Siniset kunnioittaa Sipilän ratkaisua

Sinisten puheenjohtaja ja trion jäsen Sampo Terho kommentoi pääministeri Juha Sipilän ratkaisua Ylelle: "Pääministeri teki oman ratkaisunsa, ja me kunnioitamme sitä", Terho sanoi.

Hän ei suostunut kommentoimaan sitä, miten hän itse olisi tilanteessa toiminut.

Halla-aho: Hallituksen eron syynä puoluepolitiikka

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho katsoo, että hallituksen kaatumisen syynä oli kokoomuksen ja keskustan pyrkimys päästä tekemään puoluepolitiikkaa.

"Varmasti se antaa keskustalle ja kokoomukselle mahdollisuuden tehdä irtiottoja toisistaan ja ryhtyä mätkimään toisiaan, kun ne eivät enää ole sitoutuneita yhdessä sovittuun vaaliohjelmaan. Ja tämä varmaan hallituksen eroilmoituksen tarkoitus on", Halla-aho kommentoi STT:lle.

Sote-uudistus puolestaan kaatui Halla-ahon mukaan kokoomuksen valinnanvapaushaluihin.

"On tavallaan ikävää, että koko uudistus kaatui pitkälti kokoomuksen valinnanvapausmalliin, jota kukaan muu ei halunnut kuin kokoomus, eikä kokoomuksestakaan aivan kaikki."

Seuraavan hallituksen agenda menee uusiksi

Seuraavan hallituksen suuri projekti piti olla sosiaaliturvan uudistus eli sotu.

Nyt kun sosiaali- ja terveydenhoidon uudistus ei valmistunut, nousee esiin kysymys: Minkä uudistuksen seuraava hallitus yrittää tehdä? Soten? Sotun? Molemmat? Ei kumpaakaan?

Sote-uudistus on opettanut ainakin sen, että suurta järjestelmäuudistusta on hyvin vaikea tehdä. Ottaako seuraava hallitus lainkaan ohjelmaan isoa sote- tai sotu-uudistusta vai lähteekö se erilaisella vähittäisen kehittämisen strategialla?

Keskustan ryhmäjohtaja Kaikkonen: "Kova, raju ratkaisu"

Keskustan kansanedustajien johtaja Antti Kaikkonen myöntää, että hallituksen ero ei ollut hänelle ensimmäinen vaihtoehto, kun sote kaatui. Silti hän tukee puolueensa puheenjohtajan Sipilän päätöstä.

"Kova, raju ratkaisu. Kun sitä olen maistellut, niin se on paras ratkaisu."

Hallituksen ero ei vaikuta eduskuntavaalien aikatauluun, kertoo oikeusministeriö tiedotteessa. Eduskuntavaalit on määrä järjestää sunnuntaina 14. huhtikuuta.

Vapaavuori: ”Megamallien aika on ohi”

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kommentoi soten kaatumista näin. ”Keskeinen oppi tästä on, että megamallien aika on ohi. Nyt tarvitaan malttia ja valtioviisautta”, Vapaavuori sanoo.

Lue Vapaavuoren haastattelu tästä linkistä.

Kaikkonen: Sipilän eronpyyntö on perusteltu

Keskustan eduskuntaryhmän johtaja Antti Kaikkonen sanoo, että keskustan kansanedustajat tukevat puolueen puheenjohtajan päätöstä. "Pääministeri Sipilän eronpyyntö on perusteltu. Hyväksymme sen ja tuemme sitä."

 Kaikkosen mukaan Sipilä osoitti ratkaisulla suoraselkäisyyttä.

Orpo: "Kohtuuttoman vaikeaa saada tällaista jättiuudistusta tehtyä”

Orpon mukaan koko sote-uudistuksen tekeminen vaatii uudelleenmiettimistä, kun niin moni hallitus on jo epäonnistunut.

”Minusta alkaa tuntua, että on kohtuuttoman vaikeaa saada tällaista jättiuudistusta tehtyä.”

Orpon mukaan nyt pitäisi isojen hallinnollisten rakenteiden sijaan keskittyä sosiaali- ja terveydenhoidon parantamiseen.

Orpo arvioi, että päätös jättää hallituksen eronpyyntö oli Sipilän henkilökohtainen päätös. Hän kertoi siitä muille hallituspuolueiden puheenjohtajille eli triolle perjantaiaamuna.

"Me kävimme ihan hyvää keskustelua siitä, onko tämä järkevä ratkaisu, mitä tästä seuraa ja miten asioita saadaan hoidettua", Orpo sanoi.

"Sipilä totesi että hän lähtee tästä nyt sitten Mäntyniemeen."

Sipilä vei eronpyynnön presidentti Sauli Niinistölle Mäntyniemeen kello 10 perjantaiaamuna.

Orpon mukaan hallituksen eronpyyntö ei ole "asiallisesti ottaen" iso asia, koska vaaleihin on vain viitisen viikkoa aikaa.

Orpo vetosi siihen, että muut hankkeet kuten tiedustelulaki saataisiin läpi

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo pitää parhaillaan tiedotustilaisuutta eduskunnassa. "Nyt on tärkeää se että pidetään eduskunnassa sillä tavalla toimintakykyä yllä, että saadaan tässä talossa olevat tärkeät hankkeet läpi, mukaan lukien tiedustelulaki."

Sdp:n Marin: Sote-jatkoa ei voida pohtia Sipilän johdolla

Sdp:n mielestä Sipilän johdolla ei voida pohtia soten jatkoa. Puolueen varapuheenjohtaja Sanna Marin torjuu jatkon ainakin pääministerin johdolla.

Haavisto: Puoluejohtajien syytä kokoontua

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto sanoi eduskunnassa, että olisi hyvä, jos eduskuntapuolueiden puheenjohtajat tapaisivat jo ennen vaaleja soten tiimoilta. Sipilä esitti tällaista mahdollisuutta myös omassa tiedotustilaisuudessaan.  

Kokoomuksen ja sinisten kansanedustajat kokoontuvat kello 12 ryhmäkokouksiinsa. Sen jälkeen sinisten puheenjohtaja Sampo Terhon ja kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon odotetaan kertovan omat kommenttinsa tilanteesta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

  2. 2

   Annalla on unelmiensa parisuhde, jonka ainut ongelma on, että mies on varattu – ”Ei se tietysti kivalta tunnu, mutta koen, että mies on vastuussa omista teoistaan”

   Tilaajille
  3. 3

   Kansan suosikki pääministeriksi on Pekka Haavisto, Antti Rinteen suosio on heikompi kuin hänen puolueensa

  4. 4

   Tutkimus: Ihminen keksi jumalat vahtimaan moraalia, kun yhteiskunnat kasvoivat suuriksi

   Tilaajille
  5. 5

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  6. 6

   Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

  7. 7

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  8. 8

   Pettynyt Kalle Korhonen, 3, oli jo pillahtamassa itkuun, kun lähikaupan myyjät riensivät apuun

  9. 9

   Asta Viertola, 35, päätyi Myyrmäkeen puolivahingossa – Länsi-Vantaalle vetävät nyt halvempi matkalippu ja edullisemmat asunnot

  10. 10

   Edes vauvamaha ei estä brittimediaa ilkeilemästä Meghan Marklelle – Entinen Hollywood-tähti joutuu käymään läpi saman prässin kuin prinsessa Diana ja moni muu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempi

   Tilaajille
  2. 2

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  3. 3

   ”Orpo yritti purkaa tätä hoivapommia, mutta ei siinä oikein onnistunut” – Petteri Orpo väisteli kysymystä sitovasta hoitajamitoituksesta Ylen vaalitentissä

  4. 4

   Katariina Souri on yksi näiden vaalien kuumimpia julkkisnimiä, vaikka puolueelle tuli yllätyksenä hänen tiedenäkemyksensä – lääkekritiikki ja ketodieetti

  5. 5

   ”Epäilyttävien miesten” nähtiin piilottelevan jäte­säkkejä metsään Sipoossa – Poliisi sai kiinni kansainvälisen rikollisryhmän

  6. 6

   Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

  7. 7

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  8. 8

   Pettynyt Kalle Korhonen, 3, oli jo pillahtamassa itkuun, kun lähikaupan myyjät riensivät apuun

  9. 9

   Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

  10. 10

   Antti Rinne takelteli eilen, aiheutti hämmennystä Ylen vaalitentissä silmälaseillaan ja väitti Sdp:tä nuorison suosikkipuolueeksi – tässä parhaat palat giffeinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  4. 4

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  5. 5

   ”Orpo yritti purkaa tätä hoivapommia, mutta ei siinä oikein onnistunut” – Petteri Orpo väisteli kysymystä sitovasta hoitajamitoituksesta Ylen vaalitentissä

  6. 6

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  7. 7

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  8. 8

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  9. 9

   Neljä vuotta KonMari-villityksen jälkeen: ”Överiksi meni”, sanoo yksi – mutta osalla elämä muuttui pysyvästi paremmaksi

   Tilaajille
  10. 10

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  11. Näytä lisää