Politiikka    |   Kommentti

Miksi HS:n vaalikone suosittaa yllättävää puoluetta? Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin

HS:n vaalikone suosittelee ensisijaisesti puoluetta, koska se kuvaa Suomessa käytössä olevaa listavaalitapaa parhaiten, kirjoittaa HS:n toimituspäällikkö Esa Mäkinen.

HS:n vaalikone aukesi torstaina 7. maaliskuuta, ja sen jälkeen olemme saaneet kritiikkiä sen suosituksista monelta politiikan aktiivilta. Kokeile vaalikonetta osoitteessa vaalikone.fi.

Peruskritiikki on, että vaalikone suosittelee yllättävää, väärältä tuntuvaa puoluetta.

Esimerkiksi: vaikka vastaisi sataprosenttisesti samalla tavalla kuin vihreiden Jyrki Kasvi tai perussuomalaisten Matias Turkkila, HS:n vaalikone suosittelee toista puoluetta ja ehdokasta – tässä tapauksessa Feminististä puoluetta ja Suomen kansa ensin -puoluetta.

Vasta myöhemmin käyttäjä saa Turkkilan ja Kasvin vastauksen eteensä.
Molempien ehdokkaiden havainto vaalikoneen toiminnasta on oikea. Jos siis vastaa kysymyksiin sataprosenttisesti samalla tavalla kuin Kasvi tai Turkkila, vaalikoneen suositukset näyttävät tältä, Turkkila yllä, Kasvi alla:


Syy suosituksiin on, että vaalikone suosittelee puoluetta. Eli HS:n vaalikone vertaa käyttäjän vastauksia aluksi vaalipiirin puolueiden keskiarvoihin. Kun keskiarvoltaan läheisin puolue on löytynyt, suositellaan sen sisällä parhaiten osuvia kandidaatteja. Kääntäen: parhaiten sopivaa yksittäistä ehdokasta ei välttämättä aluksi suositella.

Vasta hieman alempana tulossivulla suositellaan ehdokasta ilman puoluetta näin, ja silloin sekä Turkkila että Kasvi ovat mukana sadan prosentin osumana:


Onko puolueen suositteleminen oikea tapa?

Mielestämme kyllä. HS suosittelee puoluetta ensin ja sitten vasta ehdokasta, koska se on äänestäjän kuluttajansuojan kannalta parempi kuin pelkän ehdokkaan suositteleminen.

Puolueilla saattaa olla listoja kasatessa houkutus ottaa mukaan ehdokkaita, jotka tuovat toisenlaistenkin äänestäjien ääniä, mutta jotka eivät mene läpi. Niinsanotut julkkisehdokkaat ovat hyvä esimerkki tästä.

Suomen vaalijärjestelmä toimii niin, että ääni menee ehdokkaalle ja puolueelle. Vain ehdokasta korostava järjestely ei olisi riittävästi vaalijärjestelmän periaatteiden mukainen. Luotamme myös siihen, että äänestäjät tutustuvat vaalikoneeseen monipuolisesti, jolloin he saavat useita erilaisia ehdotuksia.

Kasvi ja Turkkila osuvat 30 vastauksellaan lähemmäs Feministisen puolueen tai Suomen kansa ensin -puolueen ehdokkaiden keskiarvoa.

Vaalikonetta on vaikea visualisoida, koska vastausvaihtoehtoja on miljardeja. Mutta kahdeksaan kysymykseen perustuva vaalikonetta suppeampi arvokartta voi avata tilannetta.

Kasvin ja lähipuolueiden sijainti näyttää tältä:


Kasvi on puolueessaan hieman ulkopuolinen, ja sijoittuu myös arvokartalla lähelle Feminististä puoluetta. Kasvi on liberaalimpi kuin muut vihreät. Vasemmisto-oikeisto -akselilla hän sijoittuisi vihreiden sisälle.

Turkkilan sijainti näyttää tältä:


Näistä voisi päätellä, että molemmat ovat puolueensa valtavirtaan nähden hieman ulkopuolisia. Yllä olevassa grafiikassa puolueen vaalipiirin ehdokkaista 70 prosenttia, eli yhden keskihajonnan verran sijoittuu värjätylle alueelle.

Suomen kansa ensin on selkeästi vasemmistolaisempi kuin Turkkila, mutta konservatiivisuudessa hän on SKE-puoluetta lähempänä. Turkkila on arvokartalla kauempana SKE-puolueesta kuin perussuomalaisista, joten vaalikoneen 22 muuta kysymystä selittävät hänen kohdallaan annetun suosituksen.

Toimiiko vaalikone eri tavalla nyt kuin aiemmin?

Ei. Puolueen suositteleminen ei ole uusi asia. Jo 2015 eduskuntavaaleissa HS suositteli ensisijaisesti puoluetta vaalikoneessa, ja samaa on jatkettu myös kuntavaaleissa 2017. Puoluesuositusten kritiikki nousi ensimmäistä kertaa pintaan näissä vaaleissa, vaikka se on jo vuosia vanha ilmiö.

Kritiikin perusteella yksi asia on kuitenkin selvä: monet käyttäjät eivät ymmärrä saavansa puoluetta suosituksena, ja se herättää ihmetystä – tulosten esittämistapaa vaalikoneessa on syytä parantaa.

Olemme jo tehneet muutoksia sivuun niin, että se kertoo selkeämmin suosituksien koskevan puoluetta. Nämä julkistetaan nyt alkavalla viikolla. Vaalikoneen tarkoitus ei ole antaa yhtä totuutta, vaan näkökulmia ehdokkaisiin.
Miksi suositus on rajattu puolueeseen, mutta vaaliliittoja ei huomioida?Tämä on toimituksen valinta.

Vaaliliittoja solmitaan usein teknisin perustein. Sen avulla pienet puolueet voivat yrittää välttää piilevää äänikynnystä. Piilevällä äänikynnyksellä tarkoitetaan sitä, että puolueen tai vaaliliiton pitää saada 1–15 prosenttia vaalipiirin kaikista äänistä, jotta edes yksi ehdokas menisi läpi.

Esimerkiksi Helsingissä Feministisen puolueen, Piraattipuolueen, Eläinoikeuspuolueen ja Liberaalien liitto vaikuttaa olevan luonteeltaan tekninen – niin erilaisia nämä puolueet ovat. Näiden laskeminen yhdeksi puolueeksi ei palvelisi lukijaa, kun hän yrittää etsiä itselleen sopivinta ehdokasta.

Täytyy myös luottaa siihen, että valveutuneet äänestäjät ymmärtävät vaaliliiton ongelmat. Esimerkiksi sen, että Feministisen puolueen Katju Arolle annettu ääni Helsingissä saattaa viedä piraattien Petrus Pennasen eduskuntaan – tai päinvastoin.

Suositteleeko kone puoluetta vaalipiirin vai koko maan keskiarvon mukaan?

Vaalipiirin. Tämä on toimituksen valinta, joka korostaa vaalipiirejä. Vaalipiirien erot ovat välillä melko isot, joten ajatus on, että vaalikoneen suositus on näin tarkempi.

Täydennämme ja muokkaamme vastauksia kun uusia kysymyksiä tulee. Vaalikone osoitteessa vaalikone.fi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

  2. 2

   Annalla on unelmiensa parisuhde, jonka ainut ongelma on, että mies on varattu – ”Ei se tietysti kivalta tunnu, mutta koen, että mies on vastuussa omista teoistaan”

   Tilaajille
  3. 3

   Kansan suosikki pääministeriksi on Pekka Haavisto, Antti Rinteen suosio on heikompi kuin hänen puolueensa

  4. 4

   Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

  5. 5

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  6. 6

   Tutkimus: Ihminen keksi jumalat vahtimaan moraalia, kun yhteiskunnat kasvoivat suuriksi

   Tilaajille
  7. 7

   Pettynyt Kalle Korhonen, 3, oli jo pillahtamassa itkuun, kun lähikaupan myyjät riensivät apuun

  8. 8

   Ylen tentin yllättävin hetki meni varmasti monelta ohi: Antti Rinne myönsi olleensa väärässä asiassa, jonka avulla hän kampesi Sdp:n johtoon

  9. 9

   Edes vauvamaha ei estä brittimediaa ilkeilemästä Meghan Marklelle – Entinen Hollywood-tähti joutuu käymään läpi saman prässin kuin prinsessa Diana ja moni muu

   Tilaajille
  10. 10

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempi

   Tilaajille
  2. 2

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  3. 3

   ”Orpo yritti purkaa tätä hoivapommia, mutta ei siinä oikein onnistunut” – Petteri Orpo väisteli kysymystä sitovasta hoitajamitoituksesta Ylen vaalitentissä

  4. 4

   Katariina Souri on yksi näiden vaalien kuumimpia julkkisnimiä, vaikka puolueelle tuli yllätyksenä hänen tiedenäkemyksensä – lääkekritiikki ja ketodieetti

  5. 5

   ”Epäilyttävien miesten” nähtiin piilottelevan jäte­säkkejä metsään Sipoossa – Poliisi sai kiinni kansainvälisen rikollisryhmän

  6. 6

   Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

  7. 7

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  8. 8

   Pettynyt Kalle Korhonen, 3, oli jo pillahtamassa itkuun, kun lähikaupan myyjät riensivät apuun

  9. 9

   Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

  10. 10

   Antti Rinne takelteli eilen, aiheutti hämmennystä Ylen vaalitentissä silmälaseillaan ja väitti Sdp:tä nuorison suosikkipuolueeksi – tässä parhaat palat giffeinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  4. 4

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  5. 5

   ”Orpo yritti purkaa tätä hoivapommia, mutta ei siinä oikein onnistunut” – Petteri Orpo väisteli kysymystä sitovasta hoitajamitoituksesta Ylen vaalitentissä

  6. 6

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  7. 7

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  8. 8

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  9. 9

   Neljä vuotta KonMari-villityksen jälkeen: ”Överiksi meni”, sanoo yksi – mutta osalla elämä muuttui pysyvästi paremmaksi

   Tilaajille
  10. 10

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  11. Näytä lisää