Politiikka

Tiedustelulait hyväksyttiin: nämä uudet salaiset oikeudet Supo saa, ja näin ne vaikuttavat tavallisen kansalaisen elämään

Tavallinen kansalainen luovuttaa osan omasta viestintäsalaisuudestaan mutta saa vastineeksi parempaa turvaa terrorismia, vakoilua ja ulkomaiden sotilasoperaatioita vastaan. Supon ja sotilastiedustelun päälliköt nousevat Suomen suurimpien vallankäyttäjien joukkoon.

Suomi loikkasi maanantaina isojen valtioiden pelikentille, kun siviili- ja sotilastiedustelulait antoivat suojelupoliisille ja sotilastiedustelulle luvan toteuttaa aivan uudenlaisia operaatioita kansallisen turvallisuuden nimissä.

Lait olivat eduskunnassa toisessa eli viimeisessä käsittelyssä maanantaina iltapäivällä. Ne hyväksyttiin ilman äänestyksiä, vaikka vielä perjantaina kymmenen vasemmistoliiton kansanedustajaa vastusti lakien sisällön hyväksymistä.

Sisäministeriö tiedotti maanantaina, että lakien on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian. Ajankohta riippuu siitä, milloin uusi tiedusteluvalvontavaltuutettu saadaan nimitettyä.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti viestitti maanantaina, että oikeusministeriö esittää arvionsa siitä, saako nykyinen toimitusministeristö nimittää tiedusteluvalvontavaltuutetun. Jos nimittäjä on vaalien jälkeinen uusi hallitus, siirtyy tiedustelulakien voimaantulo ainakin kaksi kuukautta eteenpäin.

Ilman tiedusteluvalvontavaltuutettua Supo ja sotilastiedustelu eivät voi ottaa käyttöön uusi työkalujaan, oikeuskansleri Pöysti katsoo.

Nämä ovat keskeisimmät uudet oikeudet ja työkalut, jotka Supo ja sotilastiedustelu saavat:

Oikeus rikkoa ulkomaiden lakeja

Tiedustelulait antavat Supon virkamiehille ja sotilastiedustelijoille oikeuden vaikka rikkoa ulkomaiden lakeja, jos kansallinen turvallisuus niin vaatii. Tämä voi merkitä sitä, että erilaisten poliittisten selkkausten riski ulkomaiden kanssa kasvaa.

Pelin henki on pian se, että pieni Suomi saa tehdä kansallisen turvallisuuden nimissä ulkomailla kaikenlaista mutta kiinni ei saa jäädä. Kiinni jäämisen varalta tiedustelulakeihin on kirjoitettu sisään mekanismi, jonka mukaan epäonnisen operaation jälkeen paikkansa jättää Supon tai sotilastiedustelun päällikkö.

Politiikan korkeimmat päättäjät, kuten tasavallan presidentti ja ministerit, saavat jatkaa tehtävissään muodollisen tietämättöminä tiedusteluoperaatioiden yksityiskohdista.

Suomi ei nouse voimavaroillaan lähellekään suurten tiedusteluvaltojen, kuten Yhdysvaltain, Venäjän ja Kiinan, kyvykkyyttä. Lisäksi suuri ero on se, että Suomi käyttää tiedustelulakejaan puolustuksellisesti eli uhkien, kuten terrorismin ja vakoilun, torjuntaan.

Suomen tiedustelulait eivät anna mahdollisuutta siihen, että Supo auttaisi esimerkiksi suomalaisten yritysten kilpailukykyä vakoilemalla yrityssalaisuuksia ulkomailla. Tämä on merkittävä ero suurvaltojen tiedusteluun verrattuna.

Mahdollisuus seuloa internetliikennettä ulkorajoilla

Suojelupoliisi ja sotilastiedustelu saavat tiedustelua varten käytännössä kaikki ne työkalut, jotka ne ovat toivomuslistaansa kirjoittaneet. Lista on käytännössä sama kuin lakiluonnoksissa vajaat kaksi vuotta sitten – eduskunta antoi lakiesitysten käsittelyn aikana kansalaisille hieman lisää oikeuksia tietää olleensa tiedustelun kohteena.

Merkittävin työkalu on internetliikenteen seulonta Suomen ulkomaanrajoilla, mutta Supo ja sotilastiedustelu saavat käyttää uudenlaisia tiedustelun keinoja myös Suomen sisällä.

Viime kuukausina käyty keskustelu eduskunnan valiokunnissa on ollut vain hienosäätöä sen takaamiseksi, että Supon ja sotilastiedustelun uudet valtaoikeudet eivät loukkaa muutettua perustuslakia. Varsinkin Supon valtaoikeudet kasvavat isoiksi, koska sillä on kaksoisrooli tiedustelupalveluna ja poliisina.

Supon päällikkö Antti Pelttari saa yksinoikeuden päättää esimerkiksi ulkomailla tehtävistä tiedusteluoperaatioista ja peitetoiminnasta Suomessa ilman rikosepäilyä.

Uusi sotilastiedustelun päällikkö Pekka Toveri aloittaa tehtävässään keväällä.

Supon päällikkö ja sotilastiedustelun päällikkö päättävät ja vastaavat kaikista kotimaan ja ulkomaiden salaisista operaatioista, joihin siviili- ja sotilastiedustelulaki antavat valtuudet. He käyttävät tulevaisuudessa valtaa, jota heillä ei nykyisin ole.

Oikeus seuloa viestejä ilman rikosepäilyä

Tavallisen kansalaisen arjessa tiedustelulait eivät juuri tunnu. Tämä johtuu siitä, että he eivät saa tietää Supon tai sotilastiedustelun haaviin vahingossa jääneistä viesteistä. Supo tai sotilastiedustelu tuhoaa virheellisesti nappaamansa ja avaamansa sanomat mutta ei kerro asiasta kansalaisille.

Jos suomalainen on Supon tai sotilastiedustelun varsinainen kohde, hänelle pitää pääsääntöisesti kertoa viestintäsalaisuuden loukkauksista.

Suomalainen voi joutua Supon tai sotilastiedustelun kohteeksi, jos häntä epäillään kansallista turvallisuutta vakavasti vaarantavasta toiminnasta. Supon ja muun poliisin aiemmista oikeuksista poiketen suoranaista rikosepäilyä ei enää tarvita.

Suomalainen siis luovuttaa osan omasta viestintäsalaisuudestaan mutta saa vastineeksi parempaa turvaa terrorismia, vakoilua ja ulkomaiden sotilasoperaatioita vastaan. Jos kansalainen haluaa varmistaa viestintänsä luottamuksellisuuden, hänen pitää käyttää vahvoja salausmenetelmiä.

Katso Helsingin Sanomien hakukoneesta, millaisia täysin salaisiksi jääviä tiedonhankintakeinoja Supo ja Pääesikunnan tiedustelu ovat saamassa Suomen sisälle ja ulkopuolelle.


Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kartta näyttää miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

  2. 2

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  3. 3

   Lapsen kiukun laannuttamiseen on yksi, yksinkertainen keino

   Tilaajille
  4. 4

   Selvitys: Viranomaiset eivät löydä käyttöä kansalaispalveluksen suorittaneille

  5. 5

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  6. 6

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä” – miksi tekijän oma selviytyminen vaikuttaa rangaistukseen?

   Tilaajille
  7. 7

   Alma kertoo ensimmäistä kertaa haastattelussa homoudestaan – koska haluaa olla tyttöystävänsä kanssa aivan kuin kaikki muutkin

  8. 8

   Tutkijat: Ilmastonmuutoksen kieltäjien jääkarhuväite tukeutuu yhteen lähteeseen, joka ei perustu tieteeseen

  9. 9

   Flunssat harvenivat, kun askelissa tuli kymppitonni täyteen

  10. 10

   Moskova vie jätteensä muiden riesaksi: Sadan kilometrin päässä tienristeyksessä on mökki, josta kyläläiset vahtivat luvattomia jätekuljetuksia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  3. 3

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  4. 4

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  5. 5

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  6. 6

   Sdp:n etumatka kasvoi, keskusta heikkeni yhä – HS-gallup paljastaa asetelmat, joista ehdokkaat lähtevät vaalikentille

  7. 7

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  8. 8

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  9. 9

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  10. 10

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää