Politiikka

Miten käy auki olevien nimitysten? Toimitus­ministeristö ei voi päättää nimityksistä korkeimpiin virkoihin

”Osastopäällikköjä ja tätä ylempiä virkamiehiä ei voi enää nimittää”, alivaltiosihteeri Timo Lankinen sanoo.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen eronpyyntö runsaat viisi viikkoa ennen eduskuntavaaleja teki hallituksesta toimitusministeristön, kun presidentti Sauli Niinistö pyysi eron myöntäessään hallitusta jatkamaan toimitusministeristönä.

Toimitusministeriön toiminnasta ei ole omaa lainsäädäntöä, joten sen toiminta perustuu käytäntöihin ja oikeuskanslerin antamiin linjauksiin.

Oikeuskansleri linjasi lausunnossaan viime viikon tiistaina, että toimitusministeristön toimivalta on ensisijaisesti poliittinen kysymys, mutta toimivallalla on myös valtiollisten tehtävien jaosta ja parlamentarismista johtuvat oikeudelliset äärirajat.

Oikeuskanslerin mukaan toimitusministeristön katsotaan voivan hoitaa välttämättömät juoksevat rutiiniasiat ja sellaiset kiireelliset asiat, joiden ratkaisua ei voida siirtää uudelle hallitukselle.

”Tämä tarkoittaa sitä, että ministerien tai hallituksen ei tule tehdä ratkaisuja, jotka voidaan siirtää seuraavalle hallitukselle, alivaltiosihteeri Timo Lankinen valtioneuvoston kansliasta sanoo.

”Tämä koskee myös ministereitä heidän omissa päätöksissään.”

Oikeustieteilijät painottavat sitä, että toimitusministeristön toiminnasta ei ole juridista säännöstöä, vaan sitä koskevat soveliaisuussäännöt ovat muodostuneet ajan myötä.

Rajatapauksissa rajanvetoa täytyy tehdä tapaus kerrallaan.

Oikeuskanslerin virasto linjasi HS:lle maanantaina, että toimivallan rajojen harkinta jokaisessa yksittäistapauksessa tapahtuu asiaa valmistelevassa ministeriössä ja että ministeriöt voivat pyytää harkintansa tueksi oikeuskanslerin kannan.

Lankisen mukaan hallituksen toimivallan rajat konkretisoituvat nimitysasioissa.

Hallitus olisi poliittisesti toimivana hallituksena voinut vielä loppumetreillään nimittää sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kansliapäällikön, valtiovarainministeriön (VM) budjettipäällikön ja syyskuun alussa alkavan työ- ja elinkeinoministeriön alaisen Business Finlandin pääjohtajan.

Oikeuskanslerin viime viikon tiistaina antamassa ohjeessakin todettiin, että ”vakiintuneesti katsotaan, että toimitusministeristö ei voi päättää nimittämisestä korkeimpiin valtion virkoihin.”

”Osastopäällikköjä ja tätä ylempiä virkamiehiä ei voi enää nimittää”, Lankinen tulkitsee toimitusministeristön rajoja.

Hän lisää, että esimerkiksi Business Finlandin pääjohtaja tai vastaava pääjohtajanimitys on myös tällainen korkea virka.

”Lopulta asiaan ottaa tietysti kantaa oikeuskansleri.”

Myös Turun yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Juha Lavapuro oli Talouselämälle antamassaan haastattelussa sitä mieltä, että STM:n kansliapäällikköä ja Business Finlandin pääjohtajaa toimitusministeristö ei voi enää nimittää.

”Ne ovat poliittisia virkanimityksiä, jotka ovat nimenomaan poliittiseen päätöksentekoon liittyviä asioita”, Juha Lavapuro perusteli.

Business Finland on työ- ja elinkeinoministeriön keskeisiä elinkeinopolitiikan työkaluja. Se käyttää toimintaansa vuosittain yli 600 miljoonaa euroa.

Osa tärkeistä nimityksistä kuten puolustusvoimien seuraavan komentajan tai diplomaattien nimitys on puolestaan presidentin ratkaisuvallassa.

Tällöin ministerillä voi olla houkutus esitellä jokin poliittiselta haiskahtava nimitys presidentin päätettäväksi.

Ilta-Sanomien lähteiden mukaan ulkoministeri Timo Soini (sin) pyrki ajamaan kabinettipäällikköään Raili Lahnalampea suurlähettilääksi Irlantiin, mutta tämä hanke kaatui hallituksen eroon.

Hallituspuolueilla on ollut myös tapana järjestää ministereilleen erilaisia puolueiden kesken jyvitettyjä jäähdyttelyvirkoja Suomesta tai Euroopasta.

Näidenkin puuhaaminen hallituksessa lienee poliittista toimintaa.

Sen sijaan oikeuskanslerin lausunnon mukaan toimitusministeristö voi esimerkiksi antaa valtioneuvoston asetuksia ja tehdä hallintopäätöksiä, joihin ei liity merkittävää yhteiskunnallisen tarkoituksenmukaisuuden harkintaa.

Ministerit voivat myös jatkaa edustustehtäviään ja valtiovierailujaan vanhaan malliin.

Osa päivänpoliittisista keskusteluista on sellaisia, että hallituksen toimivalta ei olisi niihin ehkä muutenkaan riittänyt, vaikka näkemyksiä olisi ollut.

Esimerkiksi keskustelu siitä, miten valtion tulisi suhtautua terroristijärjestö Isisin riveistä Suomeen palaaviin suomalaisiin olisi todennäköisesti kilpistynyt jo siihen, että yleisellä tasolla perustuslaki lähtee siitä että oman maan kansalaista ei voi karkottaa.

Ulkopolitiikassa hallitus tekee yleensä merkittävät joko yhteistyössä presidentin kanssa tai hyväksyttäen päätöksensä eduskunnan suuressa valiokunnassa. Näin esimerkiksi mahdolliset Britannian EU-eron vaatimat lisäpäätökset voidaan sopia eduskunnassa.

Toimitusministeristö voi kuitenkin rikkoa sille asetettuja hyvän tavan käyttäytymissääntöjä toimivaltansa rajoissa ilman oikeudellisia seuraamuksia, vaikka tietäisi en olevan vakiintuneen katsantokannan ja lain hengen vastaista.

Tällaisia tapauksia on ollut muutamia itsenäisen Suomen historiassa. Ne voivat esimerkiksi nimitysasioissa johtaa kanteluihin oikeuskanslerille.

Hallitus muuttuu tavallisesti toimitusministeristöiksi vasta eronpyyntönsä jälkeen.

Eropäivä on yleensä sen jälkeen kun eduskunta on vaalien jälkeen tarkastanut valittujen kansanedustajien valtakirjat ja valtiopäivien avajaiset on pidetty, alivaltiosihteeri Timo Lankinen kertoo.

Tuo päivä on yleensä viikon, puolentoista päästä vaaleista. Toisin sanoen toimitusministeristö on nyt olemassa 6–7 viikkoa pidempään kuin tavallisesti.

Eduskunnan on aloitettava neuvottelut uuden hallituksen synnyttämisestä hallituksen eron jälkeen.

Tämän takia keskustan eduskuntaryhmä on tehnyt tätä varten muille eduskuntaryhmille muodollisen tapaamispyynnön tiistaiksi kello 14.30.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  2. 2

   Muellerin raportista tihkuu vielä herkullisia yksityis­kohtia ja Trump käy entistä rajummin lehdistöä vastaan, arvioi tutkija

  3. 3

   Jussi Halla-aho kommentoi perussuomalaisten väkivallalla kuohuttanutta vaalivideota – Finnkino lopettaa mainoksen esittämisen teattereissaan

  4. 4

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  5. 5

   Narinkkatorilta tehtiin viisi ilmoitusta mielenosoittajien tekemistä pahoinpitelyistä lauantaina

  6. 6

   Vasemmistoliiton eduskunta­vaali­ehdokas kertoo, että hänen kimppuunsa hyökättiin Itäkeskuksessa

  7. 7

   Mieti, mitä haluat, jos käy huonosti: kuolemaan ja sairastumiseen voi varautua näillä keinoin

   Tilaajille
  8. 8

   Mielen­terveyden ongelmat piinaavat opiskelijoita, näillä keinoilla vältät karikot

  9. 9

   Apple pitää tänään show’n, johon on ladattu valtavat odotukset

  10. 10

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  2. 2

   Lauri Markkanen hämmästyttää amerikkalaisia tavoillaan: kaurapuuroa aamulla eikä edes omaa kokkia

  3. 3

   Poikkeuksellinen hyppäys hiv-tartunnoissa pääkaupunki­seudulla – Hus pelkää epidemiaa

  4. 4

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  5. 5

   Ulkoministeri Timo Soinia yritettiin lyödä Korson maalais­markkinoilla Vantaalla, puolue­johtajat tuomitsevat ”hyökkäyksen demokratiaa vastaan”

  6. 6

   Saksassa tyylikäskin villapaita voi olla ratkaiseva virhe

  7. 7

   Mersukuski kaahasi reilusti yli kahtasataa – ”Kyseinen auto ei käsittääkseni kulje sen kovempaa”

  8. 8

   700 miljoonan euron hankkeen kohtalon­hetket ovat käsillä: Vanhan jäähallin kupeeseen suunniteltu jätti­areena mullistaisi maisemaa Töölössä

  9. 9

   Muellerin raportti ei todennut Trumpin vaalikampanjan tehneen yhteistyötä venäläisten kanssa, presidentti riemuitsi tutkinnan tuloksesta

  10. 10

   Yhtälö ei nyt täsmää: Poliitikot myyvät vaalien alla kansalle höttöistä laskelmaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  6. 6

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  7. 7

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  8. 8

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  9. 9

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  10. 10

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  11. Näytä lisää