Politiikka

On Euroopan vuoro puhua: Tule keskustelemaan rajojen yli eri mieltä olevien ihmisten kanssa

Eurooppalaisten media­talojen yhteis­ponnistus tuo yhteen eri mieltä olevat ihmiset yli rajojen

Kuinka paljon eurooppalaiset tietävät toistensa elämästä?

Mitä tavalliset britit ajattelevat maansa EU-erosta? Miksi joku Ranskassa kannattaa keltaliivien protestiliikettä? Mitä italialaiset ajattelevat oikeistopopulistisesta hallituksestaan? Mitä hyötyä EU:n köyhimmän jäsenmaan Bulgarian asukkaat näkevät EU:ssa? Mikä huolettaa upporikkaita norjalaisia?

Ja tunnemmeko me edes olevamme eurooppalaisia, vai ennen kaikkea suomalaisia?

Voisimme tietää toisistamme enemmänkin. Siksi Helsingin Sanomat kutsuu suomalaiset mukaan Eurooppa puhuu -tapahtumaan, jonka tavoitteena on tuoda yhteen eri tavoin ajattelevia ihmisiä ympäri Euroopan toukokuun EU-vaalien alla.

Hanke on jatkoa Suomi puhuu -tapahtumalle, johon ilmoittautui HS:n verkkosivujen kautta yli kaksi tuhatta ihmistä.

HS:n lisäksi Eurooppa puhuu -hankkeessa on mukana 16 mediakumppania 13 maasta: Financial Times Britanniasta, Die Zeit Saksasta, Arte.tv Saksasta ja Ranskasta, Morgenbladet Norjasta, Politiken Tanskasta, Capital Bulgariasta, Delfi Virosta ja Latviasta, De Standaard ja Knack Belgiasta, Der Standard Itävallasta, Efimerida ton Syntakton Kreikasta, Gazeta Wyborcza Puolasta sekä HuffPost, La Repubblica ja SkyTG24 Italiasta.

Jokainen media etsii omasta maastaan ihmisiä, jotka haluavat keskustella eri mieltä olevien eurooppalaisten kanssa rajojen yli 11. toukokuuta joko puhelimitse tai kasvokkain Brysselissä.

Eurooppalaiset pääsevät äänestämään unionin suunnasta EU-vaaleissa 26. toukokuuta. Asiat eri maissa ovat yhteisiä, mutta lähestymistavat erilaisia.

Sisärajatarkastusten palauttaminen on eri asia Keski-Euroopassa kuin syrjäisessä Suomessa. Euromaiden keskinäisestä solidaarisuudesta vallitsee köyhässä etelässä ja vauraammassa pohjoisessa erilaisia käsityksiä. Suhtautuminen Venäjään on kovin erilaista neuvostomiehityksen kokeneessa Baltiassa, liittoutumattomassa Itävallassa ja populistien hallitsemassa Italiassa.

Siksi ei olisi pahitteeksi, että ymmärtäisimme paremmin, miksi EU:n on niin vaikea sopia asioista.

Mukaan tapahtumaan pääsee vastaamalla HS:n verkkosivulla olevaan kyselyyn, jossa kysytään kantaa seitsemään ajankohtaiseen, Euroopassa mielipiteitä jakavaan kysymykseen. Kysymykset ovat seuraavat:

Vaihtaisitko kansallisen passisi eurooppalaiseen? Parantaako EU kansalaistensa elämää? Pitäisikö kaikilla Euroopan mailla olla tiukat rajatarkastukset? Onko Euroopassa liian paljon maahanmuuttajia? Pitäisikö Euroopalla olla tiiviimmät suhteet Venäjään? Pitäisikö rikkaampien Euroopan valtioiden tukea köyhempiä? Pitäisikö Euroopan maiden nostaa polttoaineveroja ilmaston pelastamiseksi?

Kun olet vastannut kyselyyn ja rekisteröitynyt osallistujaksi, järjestelmä pyrkii löytämään sinulle keskustelukumppanin, joka on vastannut kysymyksiin mahdollisimman eri tavoin. Lähtökohtaisesti keskustelukumppani yritetään löytää jostain toisesta maasta, joten osallistujien kannattaa varautua siihen, että keskusteluja ei käydä suomeksi, vaan todennäköisesti englanniksi tai jollain muulla yhteisellä kielellä.

Kaikki huipentuu keskusteluihin lauantaina 11. toukokuuta. Keskustelut voidaan käydä puhelimitse esimerkiksi Skypen välityksellä tai mahdollisuuksien mukaan kasvokkain. HS ei kuitenkaan vastaa matkajärjestelyistä tai -kustannuksista.

11. toukokuuta Brysselissä myös järjestetään suuri tapahtuma, jonne osa osallistujista saa kutsun. Siellä keskustelijat eri maista kohtaavat toisensa yhden katon alla. HS vie paikan päälle osallistujan Suomesta.

Ilmoittautuminen Eurooppa puhuu -tapahtumaa edeltävään Suomi puhuu -tapahtumaan umpeutui viime sunnuntaina.

Idea molemmissa tapahtumissa on sama: tuoda yhteen erilaisia arvoja ja mielipiteitä edustavat ihmiset yhteen ja keskustelemaan erimielisyyksistä avoimesti ja toista kunnioittaen. Malli tapahtumalle tulee Saksasta, missä verkkolehti Zeit Onlinen järjestämistä keskustelutapahtumista on tullut valtava menestys. Tapahtuma on levinnyt myös muihin Euroopan maihin.

Suomi puhuu -tapahtumaan osallistumisen on vahvistanut yli 2 000 ihmistä. Suomi puhuu -keskustelut järjestetään lauantaina 30. maaliskuuta, kaksi viikkoa ennen eduskuntavaaleja.

Nyt Die Zeit, Helsingin Sanomat ja muut mediakumppanit yrittävät jotain uutta: ensi kertaa erimieliset ihmiset kohtaavat maiden rajojen yli.

Näin pääset mukaan

1. Pääset mukaan tapahtumaan vastaamalla HS:n verkkosivuilla olevaan kyselyyn, jossa on seitsemän kysymystä eurooppalaisia puhuttavista aiheista. Samat kysymykset ovat esillä 16 muun eurooppalaisen median sivuilla.

2. Jätä lomakkeelle yhteystietosi. Tietojen avulla ohjelma löytää sinulle keskustelukumppanin. Keskustelukumppani on lähtökohtaisesti toisesta Euroopan maasta. Yhteystietojasi ei julkaista, eivätkä ne tule keskustelukumppanisi tietoon ilman lupaasi. Keskustelukumppanisi saa luettavakseen tiedot ennen keskustelua.

3. Kun algoritmi on löytänyt sinulle sopivan keskustelukumppanin, saat ilmoituksen sähköpostiisi ja sinua pyydetään vahvistamaan osallistumisesi. Tämä tapahtuu huhtikuussa. Jos hylkäät ehdotuksen, ohjelma ei arvo uutta keskustelukumppania. Kun molemmat osapuolet ovat hyväksyneet osallistumisen, saatte tietoonne toistenne sähköpostiosoitteet ja voitte sopia keskustelun käytännön järjestelyistä.

4. Keskustelut järjestetään lauantaina 11. toukokuuta. Voitte käydä keskustelun verkon välityksellä, esimerkiksi Skype-puhelulla, tai sopia tapaamisen kasvokkain. Matkajärjestelyistä ja -kustannuksista keskustelijat vastaavat itse. Kasvokkain järjestettävät tapaamiset kannattaa sopia julkiseen paikkaan.

5. Osapuolet sopivat keskenään, millä kielellä keskustelu käydään, mutta kannattaa varautua siihen, että keskustelu käydään englanniksi.

5. Voitte jakaa kokemuksia ja kuvia keskusteluista sosiaalisessa mediassa tunnisteella #EuropeTalks.

6. Helsingin Sanomat tekee juttuja muutamista tapaamisista, jos se sopii osallistujille. HS myös vie yhden keskustelijan Brysseliin Eurooppa puhuu -tapahtumaan lauantaina 11. toukokuuta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

  2. 2

   Annalla on unelmiensa parisuhde, jonka ainut ongelma on, että mies on varattu – ”Ei se tietysti kivalta tunnu, mutta koen, että mies on vastuussa omista teoistaan”

   Tilaajille
  3. 3

   Kansan suosikki pääministeriksi on Pekka Haavisto, Antti Rinteen suosio on heikompi kuin hänen puolueensa

  4. 4

   Tutkimus: Ihminen keksi jumalat vahtimaan moraalia, kun yhteiskunnat kasvoivat suuriksi

   Tilaajille
  5. 5

   Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

  6. 6

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  7. 7

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  8. 8

   Ylen tentin yllättävin hetki meni varmasti monelta ohi: Antti Rinne myönsi olleensa väärässä asiassa, jonka avulla hän kampesi Sdp:n johtoon

  9. 9

   Antakaa meille opettajille rauha, sanoo kaksikymmentä vuotta yläkoulussa opettanut ja sitten irtisanoutunut Katri Paavolainen

   Tilaajille
  10. 10

   Pettynyt Kalle Korhonen, 3, oli jo pillahtamassa itkuun, kun lähikaupan myyjät riensivät apuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempi

   Tilaajille
  2. 2

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  3. 3

   ”Orpo yritti purkaa tätä hoivapommia, mutta ei siinä oikein onnistunut” – Petteri Orpo väisteli kysymystä sitovasta hoitajamitoituksesta Ylen vaalitentissä

  4. 4

   Katariina Souri on yksi näiden vaalien kuumimpia julkkisnimiä, vaikka puolueelle tuli yllätyksenä hänen tiedenäkemyksensä – lääkekritiikki ja ketodieetti

  5. 5

   ”Epäilyttävien miesten” nähtiin piilottelevan jäte­säkkejä metsään Sipoossa – Poliisi sai kiinni kansainvälisen rikollisryhmän

  6. 6

   Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

  7. 7

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  8. 8

   Pettynyt Kalle Korhonen, 3, oli jo pillahtamassa itkuun, kun lähikaupan myyjät riensivät apuun

  9. 9

   Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

  10. 10

   Antti Rinne takelteli eilen, aiheutti hämmennystä Ylen vaalitentissä silmälaseillaan ja väitti Sdp:tä nuorison suosikkipuolueeksi – tässä parhaat palat giffeinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  4. 4

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  5. 5

   ”Orpo yritti purkaa tätä hoivapommia, mutta ei siinä oikein onnistunut” – Petteri Orpo väisteli kysymystä sitovasta hoitajamitoituksesta Ylen vaalitentissä

  6. 6

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  7. 7

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  8. 8

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  9. 9

   Neljä vuotta KonMari-villityksen jälkeen: ”Överiksi meni”, sanoo yksi – mutta osalla elämä muuttui pysyvästi paremmaksi

   Tilaajille
  10. 10

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  11. Näytä lisää