Politiikka

Hallituksen miljardien eurojen ratahankkeet lykkääntyvät Sipilän eropäätöksen takia

Hallitukselta kesken jääneiden hankkeiden tilanne on ollut epäselvä sen jälkeen kun hallituksesta tuli toimitusministeristö viime viikolla.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen liikkeelle panemat miljardien eurojen ratahankkeet lykkääntyvät.

Liikenne- ja viestintäministeriö tiedotti torstaina, että Suomi-rataa ja Turun tunnin junaa edistävien Pohjolan Rautateiden tytäryhtiöiden perustaminen siirtyy seuraavan hallituksen päätettäväksi.

Ministeriö voi jatkaa Suomi-radan ja Turun tunnin junan mahdollistavien hankeyhtiöiden valmistelua, mutta se ei saa tehdä niitä koskevia poliittisia päätöksiä, kuten osakassopimuksia.

Kyseessä on oikeuskansleri Tuomas Pöystin linjaus.

Hallitukselta kesken jääneiden hankkeiden tilanne on ollut epäselvä sen jälkeen kun Sipilä ilmoitti viime perjantaina hallituksen eroavan ja hallituksesta tuli toimitusministeristö. Toimitusministeristö ei saa tehdä poliittisia päätöksiä, ja hankeyhtiöihin liittyy isoja poliittisia valintoja.

Helmikuun alussa liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) ja valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo (kok) kertoivat, että hallitus perustaa hankeyhtiöt kehittämään Helsingistä pohjoiseen suuntautuvia ratayhteyksiä sekä Helsingin ja Turun välistä yhteyttä.

Hankeyhtiö Suomi-rataan liittyy merkittäviä poliittisia päätöksiä siitä, mitkä kaupungit pääsevät mukaan ja millaisin ehdoin. Tampere ja Helsinki haluavat mahdollisimman nopean yhteyden kaupunkien välille.

Tampereen pormestari Lauri Lyly oli vielä maanantaina kaupunginvaltuuston kokouksessa vakuuttunut siitä, että toimitusministeristö voi edistää hanketta. Hän kertoi saaneensa viime viikolla varmistuksen siitä, että hanke etenee normaalisti.

”Koska poliittiset päätökset on siellä tehty jo aiemmin ja niillä [toimitusministeristöllä] olisi toimivalta viedä tätä eteenpäin.”

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) taas sanoi Hämeen Sanomille, että Hämeenlinna jätettiin pääratayhtiön ulkopuolelle ”yhteisellä ja yksimielisellä” päätöksellä.

Kokoomuksen varapuheenjohtajan, opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen mukaan toimitusministeristö ei kuitenkaan voi edistää hankeyhtiöitä.

Hämeestä kotoisin oleva Grahn-Laasonen sanoi Hämeen Sanomien mukaan myös, että Hämeenlinnan jättämistä hankeyhtiön ulkopuolelle ei voi hyväksyä.

”Tämä peli vihelletään nyt poikki”, ministeri kommentoi lehdelle ja sanoi puhuvansa koko kokoomuksen äänellä.

HS:lle Grahn-Laasonen sanoo, että kokoomus on vahvasti sitoutunut Suomen kaupunkeja lähentäviin suuriin raideinvestointeihin.

”Meille tärkein lähtökohta on se, että isot raideinvestoinnit etenevät kunnianhimoisesti ja että prosessi on avoin radanvarren kaupungeille.”

Hankeyhtiöissä on kyse ainakin 7,5 miljardin euron ratahankkeiden edistämisestä.

Järjestelyn toteuttamiseksi hallituksen oli määrä perustaa valtion kokonaan omistama osakeyhtiö, jonka työnimi on Oy Suomen Rata Ab. Valtion aikeena oli siirtää sen taseeseen yhteensä sadan miljoonan euron arvosta omistamiaan osakkeita.

Konserniin kuuluisivat hankeyhtiöt Suomi-rata ja Turun tunnin juna sekä kalustoyhtiö, kiinteistöyhtiö ja Rail Baltica -yhtiö. Helsingin, Tampereen ja Vantaan kaupungit ilmoittivat heti aloittavansa valmistelut osallistumisesta Suomi-rata-hankeyhtiöön.

Lue myös Marko Junkkarin kommentti: Anne Bernerin suunnitelmat herättävät hämmennystä: Helsinki–Tampere-radan investoinnit rahoitettaisiin miljardilainalla, jota ei maksettaisi koskaan takaisin

Juuri hankeyhtiöiden keskeneräisellä valmistelulla pääministeri Sipilä perusteli sitä, että Berner jatkaa hallituksessa.

Helmikuussa kerrottiin, että Berner on ehdolla ruotsalaisen finanssiyhtiön SEB:n hallitukseen. Moni keskustassa oli valmis heittämään hänet ulos hallituksesta.

”Ennen kaikkea olen huolissani siitä, että saamme keskeneräiset hankeyhtiöt tehtyä. Siellä Anne Bernerin työ on vielä kesken, ja siellä teemme täysillä töitä ihan vaalikauden loppuun saakka. Nämä hommat pitää saada loppuun”, Sipilä sanoi tuolloin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  2. 2

   Muellerin raportista tihkuu vielä herkullisia yksityis­kohtia ja Trump käy entistä rajummin lehdistöä vastaan, arvioi tutkija

  3. 3

   Jussi Halla-aho kommentoi perussuomalaisten väkivallalla kuohuttanutta vaalivideota – Finnkino lopettaa mainoksen esittämisen teattereissaan

  4. 4

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  5. 5

   Narinkkatorilta tehtiin viisi ilmoitusta mielenosoittajien tekemistä pahoinpitelyistä lauantaina

  6. 6

   Vasemmistoliiton eduskunta­vaali­ehdokas kertoo, että hänen kimppuunsa hyökättiin Itäkeskuksessa

  7. 7

   Mieti, mitä haluat, jos käy huonosti: kuolemaan ja sairastumiseen voi varautua näillä keinoin

   Tilaajille
  8. 8

   Mielen­terveyden ongelmat piinaavat opiskelijoita, näillä keinoilla vältät karikot

  9. 9

   Apple pitää tänään show’n, johon on ladattu valtavat odotukset

  10. 10

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  2. 2

   Lauri Markkanen hämmästyttää amerikkalaisia tavoillaan: kaurapuuroa aamulla eikä edes omaa kokkia

  3. 3

   Poikkeuksellinen hyppäys hiv-tartunnoissa pääkaupunki­seudulla – Hus pelkää epidemiaa

  4. 4

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  5. 5

   Ulkoministeri Timo Soinia yritettiin lyödä Korson maalais­markkinoilla Vantaalla, puolue­johtajat tuomitsevat ”hyökkäyksen demokratiaa vastaan”

  6. 6

   Saksassa tyylikäskin villapaita voi olla ratkaiseva virhe

  7. 7

   Mersukuski kaahasi reilusti yli kahtasataa – ”Kyseinen auto ei käsittääkseni kulje sen kovempaa”

  8. 8

   700 miljoonan euron hankkeen kohtalon­hetket ovat käsillä: Vanhan jäähallin kupeeseen suunniteltu jätti­areena mullistaisi maisemaa Töölössä

  9. 9

   Muellerin raportti ei todennut Trumpin vaalikampanjan tehneen yhteistyötä venäläisten kanssa, presidentti riemuitsi tutkinnan tuloksesta

  10. 10

   Yhtälö ei nyt täsmää: Poliitikot myyvät vaalien alla kansalle höttöistä laskelmaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  6. 6

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  7. 7

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  8. 8

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  9. 9

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  10. 10

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  11. Näytä lisää