Politiikka

Nuoret vaativat päättäjiltä selkeää suunnitelmaa ilmastonmuutoksen torjumiseksi – Näin poliitikot vastaavat

Huomenna perjantaina nuoret eri puolilla Suomea ottavat kantaa vahvemman ilmastopolitiikan puolesta menemällä ilmastolakkoon.

Mielenilmaus on saanut innoituksensa ruotsalaiselta ilmastoaktivistilta Greta Thunbergilta, 16. Thunberg aloitti koulunkäyntilakon kiinnittääkseen päättäjien huomion yhä lämpenevään ilmastoon.

Tuoreen nuorisobarometrin mukaan 70 prosenttia nuorista kertoo kokevansa epävarmuutta ja turvattomuutta ilmastonmuutoksen uhan takia.

Huolestuneisiin nuoriin kuuluvat myös vantaalaisen Lehtikuusen koulun seitsemäsluokkalaiset Taru Frilander, 13, ja Frida Colberg, 13. He arvostelevat sitä, että ilmastonmuutoksen torjuminen on liikaa jätetty yksittäisten ihmisten vastuulle.

”Vaikka jokainen voi tehdä ilmastoystävällisiä valintoja, se ei enää riitä. Tarvitaan sanktioita ja pakkoja”, Frilander sanoi HS:n haastattelussa.

”Haluamme, että päättäjät ottavat tämän vakavasti ja ottavat siitä vastuun. Tarvitaan selkeä suunnitelma, jota myös aletaan noudattaa.”

Miten suurimmat puolueet vastaavat nuorten huoleen? HS kysyi kaksi kysymystä puolueiden edustajilta.

1. Ilmastonmuutoksesta on tiedetty jo kauan. Ovatko päättäjät tehneet riittävän voimakkaita toimia sen hillitsemiseksi? Jos eivät ole, niin mistä se johtuu?

2. Mitä sinä poliittisena päättäjänä aiot nyt tehdä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi?

Katri Kulmuni, keskusta:

1. Eivät ole tehneet riittävästi, mutta eneneväs­sä määrin tietoisuus on kasvanut ja suunta on oikea. Ilmasto­neuvottelut ovat pitkiä ja monimutkaisia prosesseja. Suomi on ollut vahvasti etunenässä ja nyt myös kiristämässä tavoitteitaan.

2. On tärkeä luopua fossiilisten polttoaineiden käytöstä, ja siihen suuntaan on jo menty, kun kivihiilen energiakäyttö on kielletty ja polttoaineissa lisätty uusiutuvien osuutta. Teollisuudelle pitää tehdä tiekartta siitä, miten sielläkin päästäisiin irti fossiilisista.

Keskustan mielestä nykyiset teolliset työpaikat Suomessa pitää säilyttää ja luoda samalla uutta, esimerkiksi puusta tehtäviä jatkojalosteita. Tämä on valtava mahdollisuus suomalaiselle työllisyydelle ja auttaa ilmastoa.

Kai Mykkänen, kokoomus:

1. Eivät varmasti. Voisimme olla paljon pidem­mällä, jos 20 vuotta sitten olisimme olleet edes sen verran rohkeita kuin nyt, mutta ihminen tapaa aliarvioida yli kymmenen vuoden päässä olevia asioita eikä ota niitä riittävän vakavasti.

Toisin kuin esimerkiksi mökkijärven suojelu turvetuottajalta, ilmastonmuutos on asia, joka on pakko hoitaa yhdessä, kaikkien maailman ihmisten kesken. Se tuntuu olevan vaikeata.

2. Tällä kaudella olen ylpeä siitä, että saatiin kivihiilen kielto läpi. Seuraavalla kaudella isoin asia on se, että kaupunkien lämmitys irrotetaan kokonaan fossiilisista polttoaineista järkevällä aikataululla. Lisäksi on tehtävä tarvittavat muutokset, jotta 2020-luvun aikana uudet autot ovat biokaasu- tai sähköautoja. Se pitää tehdä helpoksi ja halvaksi.

Sanna Marin, Sdp:

1. Eivät ole. Pitää tehdä paljon enemmän, paljon nopeam­min.

On varmasti ymmärretty, että ilmasto­kysymys on vakava ja siihen pitää puuttua, mutta konkreettisia ratkaisuja on lykätty tuonnemmas. Uskon, että hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n tuore raportti on vihdoin avannut monien päättäjien silmiä.

Osa toimista herättää ymmärrettävästi myös vastustusta, koska ne koskevat ihmisten kulutustottumuksia ja elämäntapaa.

2. Pyrin vaikuttamaan siihen, että oma puolueeni ja muut puolueet toimivat yhdessä tämän asian ratkaisemiseksi ja päästötavoitteiden kiristämiseksi Suomessa ja Euroopassa. Keskeistä on luoda selkeä aikataulu fossiilisista polttoaineista ja turpeen energiakäytöstä luopumiseksi.

Päätökset on tehtävä sosiaalisesti oikeudenmukaisesti siten, että maksajiksi eivät joudu kaikkein heikoimmassa asemassa olevat.

Simon Elo, siniset:

1. Suomi on tehnyt oman osansa. Siniset tunnustavat ilmaston­muutoksen tieteelliseksi tosiasiaksi, johon tulee puuttua niin kansallisin kuin kansainvälisin toimin. Suomi on onnistunut siinä, että talous kasvaa, mutta viime vuosina päästöt ovat pienentyneet. Minusta ei ole totta, että Suomi ei tekisi riittävästi.

2. Olen esimerkiksi esittänyt kasvisten verotuksen alentamista, jotta kasvisruokavalion lisääminen olisi halvempaa. Olemme esittäneet myös autoveron poistamista, jotta ihmiset voisivat ostaa uudempia autoja.

Olemme valmiita jatkamaan myös kansainvälisiä sopimuksia.

Laura Huhtasaari, perussuomalaiset:

1. Ilmasto on aina muuttu­nut ja arviolta 95 prosenttia koskaan eläneistä lajeista on kuollut suku­puuttoon. Ilmaston­muutoksen vakavuudesta on alettu keskustelemaan kunnolla vasta 1960-luvulla.

Suomi tai Eurooppa ei ole umpiossa, ja siksi yhteinen sopiminen on ainoa vaikuttava ratkaisu ilmastonmuutoksen torjumiseen. Tähän poliitikot eivät ole pystyneet valtioitansa sitouttamaan. Suomi on osallistunut ilmastotalkoisiin.

2. Suurimmat saastuttajat on saatava mukaan talkoisiin. EU:n ulkopuolelta tulevalle tuonnille on laitettava ilmastotulli. Suomessa ydinvoiman tulee olla sähköntuotannon selkäranka, ja energia-alan tutkimukseen ja kehitykseen pitää panostaa. Täyssähköautoille antaisin vapautuksen arvonlisäverosta.

Kierrätystä on hyvä tehostaa, mutta vielä enemmän pitää panostaa kestäviin tuotteisiin, jotta kierrätettävää tulisi vähemmän. Aion vaatia tuotteilta kestävää laatua ja kunnon takuita. Turhempiakin direktiivejä on EU:ssa nähty.

Hanna Halmeenpää, vihreät:

1. Mielestäni eivät ole, ja nyt alkaa olla jo kova kiire. Seuraavien noin kymmenen vuoden aikana pitäisi pystyä puolittamaan päästöt globaalisti, mikä tarkoittaa, että yhtään ei voi vitkutella.

Ilmastonmuutoksen uhkaa ei ole otettu vakavasti, vaan on aina vedottu taloudellisiin ja tuotannollisiin tekijöihin, saavutettuihin etuihin, työpaikkoihin. Ei osata luopua vanhasta ja tunnustaa sitä, että tällä polulla ei voi pysyä, vaan nyt on valittava toinen linja.

2. Suomen pitää vaikuttaa kansainvälisellä tasolla siihen, että pysymme Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteissa ja että niitä tavoitteita myös kiristetään. Suomessa tarvitaan nopeita päätöksiä päästöjen leikkaamiseksi, koska Suomi on yksi EU:n runsaspäästöisimpiä maita. Meidän pitää tehdä oma osuutemme ja näyttää esimerkkiä sekä luoda teknologiaa ja ratkaisuja.

Hanna Sarkkinen, vasemmistoliitto:

1. Eivät ole. Ilmaston­muutoksessa on siirretty vastuuta ja sanottu, että ei meidän täällä tarvitse tehdä, kun tämä on globaali kysymys – vaikka tosiasiassa Suomen päästöt henkeä kohti ovat tosi isot.

Ilmastonmuutos koetaan vaikeaksi tarttua kokonaisvaltaisuutensa takia. Se vaatii laajoja yhteiskunnallisia ja taloudellisia muutoksia, koska koko länsimainen talous- ja tuotantojärjestelmä on kietoutunut yhteen fossiilisten polttoaineiden kanssa.

Viivyttely voi johtua myös siitä, että ilmastotoimet maksavat ja siitä, että tieteellinen tieto ei kunnolla välity poliittiseen prosessiin.

2. Politiikan tekemisen lähtökohtaa pitää muuttaa niin, että ilmaston ja ympäristön asettamat reunaehdot otetaan kaiken suunnittelun ja valmistelun lähtökohdaksi. Nyt valtiovarainministeriö sanelee raamit, mutta pitäisi olla niin, että ympäristöministeriö sanelee ilmastoraamit muille hallinnonaloille.

Anders Adlercreutz, Rkp:

1. On selvää, ettei ole tehty. Tilanne on tiedetty kymmeniä vuosia, ja mitä kauemmin odottaa, sen vaikeampaa ilmaston­muutoksen hillitseminen on. Tilannekuvan muodostaminen on kestänyt.

Suomessakin tietoisuus on nyt eri tasolla kuin vaikka neljä vuotta sitten, jolloin ei olisi saatu aikaiseksi esimerkiksi sellaista kahdeksan puolueen yhteistä julkilausumaa ilmastopoliittisista tavoitteista kuin nyt tehtiin.

2. Ensi eduskuntakauden aikana on tehtävä sitova ja konkreettinen aikataulu, miten päästään irti fossiilisesta energiantuotannosta.

Pitää tehdä myös verotuksellisia toimia, jotta liikenteen päästövähennykset saavutetaan. Koko ajatusmaailmaa pitää muuttaa niin, ettemme puhu erillisistä pienistä palasista vaan ymmärrämme isomman kokonaisuuden. Kapean identiteettipoliittisen eturyhmäajattelun tulee loppua.

Sari Essayah, kristillisdemokraatit:

1. Ei olla pystytty kuin vasta viime aikoina globaalisti sitoutta­maan isoa joukkoa maita ilmasto­sopimukseen. Aika pitkään meni niin, että kunnianhimosta puhuminen koski vain tiettyä joukkoa maita, vaikka ilmastonmuutos koskettaa kaikkia. EU on ollut eturintamassa, vaikka sen päästöt ovat pieni osa kokonaisuudesta.

2. Olemme eduskunnassa päässeet puolueiden kesken yhteiseen linjaukseen ilmastopolitiikan tavoitteista, ja nyt kun Suomen EU-puheenjohtajuuskausi alkaa, meillä on erinomainen paikka edistää yhdessä sovittuja tavoitteita ja puskea EU:n ilmastotavoitteita eteenpäin. Olemme poliittisina päättäjinä tehneet siinä mielessä hyvän työn, että olemme lähestulkoon yksimielisesti kyenneet sopimaan tästä linjasta.

Suomessa on hyvää osaamista esimerkiksi metsityksestä, ja sitä voi nostaa esille ja viedä ulkomaille.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

  2. 2

   Annalla on unelmiensa parisuhde, jonka ainut ongelma on, että mies on varattu – ”Ei se tietysti kivalta tunnu, mutta koen, että mies on vastuussa omista teoistaan”

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkimus: Ihminen keksi jumalat vahtimaan moraalia, kun yhteiskunnat kasvoivat suuriksi

   Tilaajille
  4. 4

   Kansan suosikki pääministeriksi on Pekka Haavisto, Antti Rinteen suosio on heikompi kuin hänen puolueensa

  5. 5

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  6. 6

   Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

  7. 7

   Pettynyt Kalle Korhonen, 3, oli jo pillahtamassa itkuun, kun lähikaupan myyjät riensivät apuun

  8. 8

   Ylen tentin yllättävin hetki meni varmasti monelta ohi: Antti Rinne myönsi olleensa väärässä asiassa, jonka avulla hän kampesi Sdp:n johtoon

  9. 9

   Antakaa meille opettajille rauha, sanoo kaksikymmentä vuotta yläkoulussa opettanut ja sitten irtisanoutunut Katri Paavolainen

   Tilaajille
  10. 10

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempi

   Tilaajille
  2. 2

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  3. 3

   ”Orpo yritti purkaa tätä hoivapommia, mutta ei siinä oikein onnistunut” – Petteri Orpo väisteli kysymystä sitovasta hoitajamitoituksesta Ylen vaalitentissä

  4. 4

   Katariina Souri on yksi näiden vaalien kuumimpia julkkisnimiä, vaikka puolueelle tuli yllätyksenä hänen tiedenäkemyksensä – lääkekritiikki ja ketodieetti

  5. 5

   ”Epäilyttävien miesten” nähtiin piilottelevan jäte­säkkejä metsään Sipoossa – Poliisi sai kiinni kansainvälisen rikollisryhmän

  6. 6

   Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

  7. 7

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  8. 8

   Pettynyt Kalle Korhonen, 3, oli jo pillahtamassa itkuun, kun lähikaupan myyjät riensivät apuun

  9. 9

   Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

  10. 10

   Antti Rinne takelteli eilen, aiheutti hämmennystä Ylen vaalitentissä silmälaseillaan ja väitti Sdp:tä nuorison suosikkipuolueeksi – tässä parhaat palat giffeinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  4. 4

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  5. 5

   ”Orpo yritti purkaa tätä hoivapommia, mutta ei siinä oikein onnistunut” – Petteri Orpo väisteli kysymystä sitovasta hoitajamitoituksesta Ylen vaalitentissä

  6. 6

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  7. 7

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  8. 8

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  9. 9

   Neljä vuotta KonMari-villityksen jälkeen: ”Överiksi meni”, sanoo yksi – mutta osalla elämä muuttui pysyvästi paremmaksi

   Tilaajille
  10. 10

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  11. Näytä lisää