Politiikka    |   Kolumni

Orwellilainen kieli valtaa politiikan – vastuun pakoilu on nyt vastuun kantoa

Jos Sipilän yllätysveto oli vastuun kantamista, sitä olisi sekin, että kapteeni pakenisi pelastusveneellä, jättäisi laivansa ja miehistönsä tuuliajolle, kun ei pahan ilman vuoksi saa laivaansa turvallisesti satamaan, kirjoittaa Yrjö Rautio.

”Sota on rauhaa”, ”vapaus on orjuutta”, ”tietämättömyys on voimaa”, kirjoitti kirjailija George Orwell (1903–1950). Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi kantavansa vastuuta, kun esitti hallituksensa eronpyynnön sote-uudistuksen kaaduttua viikko sitten perjantaina. Moni toimittajakin kiitteli Sipilää vastuun ottamisesta.

”Vastuun pakoilu on vastuun kantamista”, voisi Orwell kirjoittaa nyt.

Jos Sipilän yllätysveto oli vastuun kantamista, sitä olisi sekin, että kapteeni pakenisi pelastusveneellä, jättäisi laivansa ja miehistönsä tuuliajolle, kun ei pahan ilman vuoksi saa laivaansa turvallisesti satamaan.

Sipilä lakkasi kantamasta vastuuta isänmaasta perjantaina 8. maaliskuuta klo 10. Siitä lähtien hän on kantanut vastuuta ainoastaan puolueestaan, keskustasta.

Mielipidetiedustelut ovat mitanneet keskustalle 14 prosentin kannatusta, ja hallituksen tärkein hanke on kaatunut. Täydellinen haaksirikko uhkaa. Sipilän näpeissä ei ole ydinasenappulaa, mutta paniikkinappula on, ja sen hän runttasi pohjaan asti. Yllättävää eroa voi pitää ennalta ehkäisevänä iskuna.

Vaalitemppu se ainakin on, ja saattaa olla sellaisena toimivakin. Sen näemme 14. huhtikuuta.

On vaikea uskoa, että näin läpinäkyvä temppu todella menisi läpi. Mutta saattaa se mennäkin – siinä määrin kuin on tarkoituskin. Ei äänestäjien suuren enemmistön tarvitse sitä niellä; riittää kunhan muutama prosentti nielee. Jo silloin keskustan kannatus saattaa nousta vaaleissa yli 17 prosentin, ja se jo voitaisiin selittää torjuntavoitoksi.

Siitä mistä oli todella kyse, antoi hyvän kuvan keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kaikkosen esiintyminen viime perjantain A-studiossa. Hän iloitsi avoimesti, kuinka tilanne on nyt kokonaan uusi ja keskusta pääsee tekemään vaalityötään puhtaalta pöydältä.

Innostus on tarttunut myös keskustan kenttään. Moni keskustalainen haluaa uskoa ja uskotella, että hallituskausi oli vain pahaa unta, josta nyt, viimeisellä hetkellä, on herätty.

Suomalaisten enemmistökin näyttää HS-gallupin mukaan pitävän hallituksen eroa oikeana ratkaisuna. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kansalaiset tukisivat Sipilää. Suurin osa heistä vain on saanut niin tarpeekseen sekä hänen hallituksestaan että sote-uudistuksesta, että iloitsee kun niistä päästiin.

Tulos tai ulos -periaate ei ole kovin hyvä elinkeinoelämässäkään, saati politiikassa. Se johtaa lyhytnäköiseen pikavoittojen tavoitteluun. Niitä piirteitä on ollut Sipilän hallituksen politiikassakin. Paras johtaja on usein vastoinkäymisistään oppinut. Parasta vastuunkantoa on useimmiten virheiden korjaaminen, harvoin pako tai potkut.

Täysimittainen vaalitaistelu käynnistyi samalla kellonlyömällä kuin Sipilä jätti eronpyyntönsä. Nyt meillä on vain oppositiopuolueita. Nyt hallituspuolueidenkin poliitikot puhuvat, mitä kaikkea tekisivät, jos heillä olisi valta ja vastuu.

Kansan poliittinen muisti on tunnetusti lyhyt. Mutta tuskin sentään niin lyhyt, että kansa olisi vaaleihin mennessä unohtanut sote-katastrofin ja sen, kenellä on ollut valta ja vastuu tehdä kuluneet neljä vuotta juuri sellaista politiikkaa kuin ovat halunneet ja mihin kyvyt ovat riittäneet.

Pian saamme varmaankin kuulla lisää orwellilaisia totuuksia: ”Epäonnistuminen on onnistumista”, ”unohtaminen on muistamista”.

Orwellilainen kieli on aina kuulunut politiikkaan. Se näkyy jopa valtioiden nimissä. Maailman tiukin diktatuuri Pohjois-Korea käyttää itsestään nimeä Korean demokraattinen kansantasavalta, siis kansanvaltainen kansanvalta. Itä-Euroopan kommunistidiktatuurit olivat kansandemokratioita, kansan kansanvaltoja, vaikka olivatkin kansojen vankiloita.

Etujen ja palveluiden huononnuksia on aina kutsuttu uudistuksiksi, tehostuksiksi ja jopa parannuksiksi. Jos esimerkiksi valtion postin palvelut tästä vielä paranevat, kirjeen saa nopeimmin perille, kun vie sen itse jalkaisin tai hiihtäen, veneellä tai hevoskyydillä.

Poliitikkojen viehtymyksen orwellilaiseen kieleen ymmärtää. Se on heidän keinonsa kätkeä totuus ja vapautua vastuutaan. Sitä on vaikeampi ymmärtää, että myös monet toimittajat menevät mukaan tällaiseen kielipeliin.

Ehkä Orwellilta löytyy vastaus tähänkin kysymykseen: ”Yleisen petoksen aikoina totuuden kertomisesta tulee vallankumouksellinen teko”. Harva toimittajakaan haluaa olla näinä päivinä vallankumouksellinen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tähtihyökkääjän pelipaidan saaneen pojan riemu vaihtui itkuun, kun aikuiset miehet repivät paidan käsistä

  2. 2

   Suolistosyöpään kuolee vuosittain yli tuhat suomalaista: Sairaus on kavala ja oireet epämääräisiä

  3. 3

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  4. 4

   Toimittaja Jorma Elovaara on kuollut

  5. 5

   ”Katsoin kuvaa ja ajattelin, että se oli oikeastaan aika hyvä ruutu”, sanoo rippileiriltä vuoden lehtikuvan ottanut Joonas Brandt – katso kaikki vuoden 2018 parhaat lehtikuvat

  6. 6

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  7. 7

   Poliisi: Utrechtin ampumisista epäilty on pidätetty, ainakin kolme kuoli luodeista

  8. 8

   Teuvo Hakkarainen teippasi auton kylkeen ”Matu, mistä tulet? Sinne menet” ja selitteli tarkoittaneensa maaseudun tulevaisuutta ja muitakin asioita – soitimme

  9. 9

   Neljäsataa paperi­duunaria saattaa saada potkut: Mitä se tarkoittaa Oululle?

  10. 10

   HS:n kysely: Kokoomus käänsi takkinsa ja poikkeaa nyt sote-linjauksellaan kaikista muista puolueista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  3. 3

   Poliisi: Utrechtin ampumisista epäilty on pidätetty, ainakin kolme kuoli luodeista

  4. 4

   Kruununhaassa asuva Pekka Hietaniemi karsastaa joukkoliikennettä ja omistaa niin BMW:n katumaasturin kuin avomallisen Audinkin – Helsingissä se on jo kapinallista

  5. 5

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa joka päivä kellon ympäri Kumpulassa – ”Tässä ei ole mitään järkeä”

  6. 6

   Jörn Donnerin pitkä elämäntyö päättyi, mutta kukaan ei vain usko sitä

  7. 7

   Suolistosyöpään kuolee vuosittain yli tuhat suomalaista: Sairaus on kavala ja oireet epämääräisiä

  8. 8

   Teuvo Hakkarainen teippasi auton kylkeen ”Matu, mistä tulet? Sinne menet” ja selitteli tarkoittaneensa maaseudun tulevaisuutta ja muitakin asioita – soitimme

  9. 9

   Saharan metsittäminen ilmastosyntien vuoksi voi kuulostaa järjettömältä, mutta Israel onnistui kasvattamaan metsän aavikolle

   Tilaajille
  10. 10

   Toimittaja Jorma Elovaara on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni käyttää astian­pesu­konetta väärin, ja välin­pitämättömyys voi aiheuttaa isot kulut: toimi näin, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  4. 4

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  5. 5

   Kenellä on vastuu, jos joku perheen­jäsenistämme sairastuu takkat­ulien polton takia Espoossa?

  6. 6

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  7. 7

   Nuoret miehet eivät sitoudu, kun tinderöitynyt seurustelu­kulttuuri tarjoaa aina uuden vaihto­ehdon – Jaakko kertoo, miksi erosi, kun tyttöystävä alkoi vaatia lapsia

   Tilaajille
  8. 8

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  9. 9

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää