Politiikka    |   Kolumni

Orwellilainen kieli valtaa politiikan – vastuun pakoilu on nyt vastuun kantoa

Jos Sipilän yllätysveto oli vastuun kantamista, sitä olisi sekin, että kapteeni pakenisi pelastusveneellä, jättäisi laivansa ja miehistönsä tuuliajolle, kun ei pahan ilman vuoksi saa laivaansa turvallisesti satamaan, kirjoittaa Yrjö Rautio.

”Sota on rauhaa”, ”vapaus on orjuutta”, ”tietämättömyys on voimaa”, kirjoitti kirjailija George Orwell (1903–1950). Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi kantavansa vastuuta, kun esitti hallituksensa eronpyynnön sote-uudistuksen kaaduttua viikko sitten perjantaina. Moni toimittajakin kiitteli Sipilää vastuun ottamisesta.

”Vastuun pakoilu on vastuun kantamista”, voisi Orwell kirjoittaa nyt.

Jos Sipilän yllätysveto oli vastuun kantamista, sitä olisi sekin, että kapteeni pakenisi pelastusveneellä, jättäisi laivansa ja miehistönsä tuuliajolle, kun ei pahan ilman vuoksi saa laivaansa turvallisesti satamaan.

Sipilä lakkasi kantamasta vastuuta isänmaasta perjantaina 8. maaliskuuta klo 10. Siitä lähtien hän on kantanut vastuuta ainoastaan puolueestaan, keskustasta.

Mielipidetiedustelut ovat mitanneet keskustalle 14 prosentin kannatusta, ja hallituksen tärkein hanke on kaatunut. Täydellinen haaksirikko uhkaa. Sipilän näpeissä ei ole ydinasenappulaa, mutta paniikkinappula on, ja sen hän runttasi pohjaan asti. Yllättävää eroa voi pitää ennalta ehkäisevänä iskuna.

Vaalitemppu se ainakin on, ja saattaa olla sellaisena toimivakin. Sen näemme 14. huhtikuuta.

On vaikea uskoa, että näin läpinäkyvä temppu todella menisi läpi. Mutta saattaa se mennäkin – siinä määrin kuin on tarkoituskin. Ei äänestäjien suuren enemmistön tarvitse sitä niellä; riittää kunhan muutama prosentti nielee. Jo silloin keskustan kannatus saattaa nousta vaaleissa yli 17 prosentin, ja se jo voitaisiin selittää torjuntavoitoksi.

Siitä mistä oli todella kyse, antoi hyvän kuvan keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kaikkosen esiintyminen viime perjantain A-studiossa. Hän iloitsi avoimesti, kuinka tilanne on nyt kokonaan uusi ja keskusta pääsee tekemään vaalityötään puhtaalta pöydältä.

Innostus on tarttunut myös keskustan kenttään. Moni keskustalainen haluaa uskoa ja uskotella, että hallituskausi oli vain pahaa unta, josta nyt, viimeisellä hetkellä, on herätty.

Suomalaisten enemmistökin näyttää HS-gallupin mukaan pitävän hallituksen eroa oikeana ratkaisuna. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kansalaiset tukisivat Sipilää. Suurin osa heistä vain on saanut niin tarpeekseen sekä hänen hallituksestaan että sote-uudistuksesta, että iloitsee kun niistä päästiin.

Tulos tai ulos -periaate ei ole kovin hyvä elinkeinoelämässäkään, saati politiikassa. Se johtaa lyhytnäköiseen pikavoittojen tavoitteluun. Niitä piirteitä on ollut Sipilän hallituksen politiikassakin. Paras johtaja on usein vastoinkäymisistään oppinut. Parasta vastuunkantoa on useimmiten virheiden korjaaminen, harvoin pako tai potkut.

Täysimittainen vaalitaistelu käynnistyi samalla kellonlyömällä kuin Sipilä jätti eronpyyntönsä. Nyt meillä on vain oppositiopuolueita. Nyt hallituspuolueidenkin poliitikot puhuvat, mitä kaikkea tekisivät, jos heillä olisi valta ja vastuu.

Kansan poliittinen muisti on tunnetusti lyhyt. Mutta tuskin sentään niin lyhyt, että kansa olisi vaaleihin mennessä unohtanut sote-katastrofin ja sen, kenellä on ollut valta ja vastuu tehdä kuluneet neljä vuotta juuri sellaista politiikkaa kuin ovat halunneet ja mihin kyvyt ovat riittäneet.

Pian saamme varmaankin kuulla lisää orwellilaisia totuuksia: ”Epäonnistuminen on onnistumista”, ”unohtaminen on muistamista”.

Orwellilainen kieli on aina kuulunut politiikkaan. Se näkyy jopa valtioiden nimissä. Maailman tiukin diktatuuri Pohjois-Korea käyttää itsestään nimeä Korean demokraattinen kansantasavalta, siis kansanvaltainen kansanvalta. Itä-Euroopan kommunistidiktatuurit olivat kansandemokratioita, kansan kansanvaltoja, vaikka olivatkin kansojen vankiloita.

Etujen ja palveluiden huononnuksia on aina kutsuttu uudistuksiksi, tehostuksiksi ja jopa parannuksiksi. Jos esimerkiksi valtion postin palvelut tästä vielä paranevat, kirjeen saa nopeimmin perille, kun vie sen itse jalkaisin tai hiihtäen, veneellä tai hevoskyydillä.

Poliitikkojen viehtymyksen orwellilaiseen kieleen ymmärtää. Se on heidän keinonsa kätkeä totuus ja vapautua vastuutaan. Sitä on vaikeampi ymmärtää, että myös monet toimittajat menevät mukaan tällaiseen kielipeliin.

Ehkä Orwellilta löytyy vastaus tähänkin kysymykseen: ”Yleisen petoksen aikoina totuuden kertomisesta tulee vallankumouksellinen teko”. Harva toimittajakaan haluaa olla näinä päivinä vallankumouksellinen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poikkeuksellinen hyppäys hiv-tartunnoissa pääkaupunki­seudulla – Hus pelkää epidemiaa

  2. 2

   Ulkoministeri Soiniin kohdistuneesta hyökkäysyrityksestä epäillään vuonna 1967 syntynyttä miestä, poliisilla ei näyttöä teon suunnitelmallisuudesta

  3. 3

   Harvinainen rikosten sarja Espoossa toi tuomion: Mies varasti lapsilta reput ja uhkasi tappaa viimeisillään raskaana olevan naisen

  4. 4

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  5. 5

   Kaahari ajoi reilusti yli kahtasataa satasen alueella – ”Kyseinen auto ei käsittääkseni kulje sen kovempaa”

  6. 6

   Mieti, mitä haluat, jos käy huonosti: kuolemaan ja sairastumiseen voi varautua näillä keinoin

   Tilaajille
  7. 7

   700 miljoonan euron hankkeen kohtalon­hetket ovat käsillä: Vanhan jäähallin kupeeseen suunniteltu jätti­areena mullistaisi maisemaa Töölössä

  8. 8

   Virolainen Asta Tikerpäe kyyditettiin neljä­vuotiaana Siperiaan ”isänmaan vihollisen” lapsena: ”Luulin, että menemme kylään tädin luokse Tallinnaan”

  9. 9

   Norja tarjoaa työtä mutta vie osaavaa työvoimaa – Rajan toisella puolella työssä käyvät utsjokelaiset ovat väsyneet byrokratiaan

  10. 10

   Alle kymmenen vuotta vanhassa asunnossa voi olla rakennusvirheitä, ja jos tärkeä vakuutus puuttuu, ostaja saattaa joutua maksamaan korjaukset itse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkoministeri Timo Soinia yritettiin lyödä Korson maalais­markkinoilla Vantaalla, puolue­johtajat tuomitsevat ”hyökkäyksen demokratiaa vastaan”

  2. 2

   Lauri Markkanen hämmästyttää amerikkalaisia tavoillaan: kaurapuuroa aamulla eikä edes omaa kokkia

  3. 3

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  4. 4

   Merihätään joutunut risteilijä pääsi onnellisesti satamaan Norjassa

  5. 5

   Suku istui iltaa Espoossa, kun sedän kysymys Auschwitzista muutti Orna Kollmann-Grinbergin käsityksen isästään täysin

   Tilaajille
  6. 6

   Saksassa tyylikäskin villapaita voi olla ratkaiseva virhe

  7. 7

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  8. 8

   Muellerin raportti ei todennut Trumpin vaalikampanjan tehneen yhteistyötä venäläisten kanssa, presidentti riemuitsi tutkinnan tuloksesta

  9. 9

   Helsinki nostattaa asuntojen hintoja: kaupunki saa myymistään tonteista sitä enemmän rahaa, mitä kalliimmalla niille rakennettavat asunnot myydään

  10. 10

   Grafiikka näyttää, miten suomalaiset kahmivat norjalaisten yhtiöiden pika­lainoja: Viran­omaiset ryhtyivät uusiin toimiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  6. 6

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  7. 7

   Merihätään joutunut risteilijä pääsi onnellisesti satamaan Norjassa

  8. 8

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  9. 9

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  11. Näytä lisää