Politiikka

Eduskunta kohahti, kun tulos tuli taululle: Yksi ääni kaatoi Vaasan keskussairaalan laajan päivystyksen

Äärimmäisen niukka tulos aiheutti kohahduksen täysistunnossa. Vihreiden Emma Kari halusi äänestää sairaalan puolesta, mutta ääni ei rekisteröitynyt.

Eduskunta hylkäsi perjantaina kansalaisaloitteen Vaasan keskussairaalan laajasta ympärivuorokautisesta päivystyksestä äärimmäisen täpärästi, äänin 92–91. Äänestyksestä oli poissa 16 kansanedustajaa.

Toimitusministeristössä olevat puolueet äänestivät pääosin hylkäämisen puolesta. Poikkeuksia olivat kokoomuksen Susanna Koski, keskustan Pekka Puska ja sinisten Vesa-Matti Saarakkala, Jussi Niinistö ja Anne Louhelainen.

Äärimmäisen niukka tulos aiheutti kohahduksen täysistunnossa. Voit katsoa hetken alla olevalta videolta.


Oppositio olisi halunnut hyväksyä kansalaisaloitteen, mikä olisi tarkoittanut, että Vaasan keskussairaala olisi saanut vaasalaisten kaipaaman laajan ympärivuorokautisen päivystyksen.

Opposition riveissä laajan päivystyksen puolesta äänestivät myös perussuomalaiset, jotka eivät yleensä ole kantaneet huolta ruotsin kielen asemasta. Siitä Vaasan sairaalan asemassa on pohjimmiltaan kyse.

Äänestyksen jälkeen Vaasan puolesta äänestäneet Rkp:n edustajat parveilivat eduskunnan valtiosalissa ja tarkistivat äänestyskartasta, kuka äänesti puolesta ja kuka vastaan.

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson paheksui Vaasan vaalipiiristä kotoisin olevia keskustalaisia ja sinisiä, jotka äänestivät sairaalan laajaa päivystystä vastaan.


”He pettivät oman sairaalansa”, Henriksson sanoi.

Toinen harmin aihe Rkp:lle oli vihreiden Emma Kari, joka oli äänestyskarttaan kirjautunut poissaolleeksi, vaikka istui täysistunnossa.

Kari sanoo HS:lle, että hänen äänensä ei rekisteröitynyt, vaikka hän kuvitteli äänestäneensä Vaasan sairaalan puolesta.

”Huomasin sen liian myöhään. Olisi pitänyt olla tarkempana”, Kari sanoo.

Jos Kari olisi äänestänyt sairaalan puolesta, lopputulos olisi ollut tasapeli 92–92. Silloin äänestys olisi uusittu lippuäänestyksellä.

Kansalaisaloite uhkasi jäädä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa käsittelemättä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen lakimassan takia, mutta se irrotettiin viime hetkillä sote-kokonaisuudesta Rkp:n aloitteesta.

Myös valiokunta suosittelee mietinnössään kansalaisaloitteen hylkäämistä, mutta Rkp:n Veronica Rehn-Kivi esitti torstain täysistunnossa vastalauseen ja vaati kansalaisaloitteen hyväksymistä.

Eduskunta nimesi vuonna 2016 kaksitoista laajan ympärivuorokautisen päivystyksen sairaalaa. Vaasa ei päässyt joukkoon, vaan Pohjanmaalla tämän statuksen sai Seinäjoen keskussairaala.

Rkp ja alueen ruotsinkieliset asukkaat ovat olleet huolissaan siitä, saako Seinäjoen sairaalassa palvelua myös ruotsin kielellä. Vaasan laajasta päivystyksestä tehty kansalaisaloite keräsi 67 000 allekirjoittajaa.

Hylkäämisestä huolimatta sosiaali- ja terveysvaliokunta toivoo, että hallitus tarkastelee vielä Vaasan keskussairaalan asemaa laajan päivystyksen sairaalana osana sosiaali- ja terveyspalvelujen kokonaisuutta. Toivomus menee seuraavalle hallitukselle.

Lisäys 15.3. kello 15:44: Myös sinisten Anne Louhelainen äänesti Vaasan sairaalan puolesta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kartta näyttää miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

  2. 2

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  3. 3

   Lapsen kiukun laannuttamiseen on yksi, yksinkertainen keino

   Tilaajille
  4. 4

   Selvitys: Viranomaiset eivät löydä käyttöä kansalaispalveluksen suorittaneille

  5. 5

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  6. 6

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä” – miksi tekijän oma selviytyminen vaikuttaa rangaistukseen?

   Tilaajille
  7. 7

   Alma kertoo ensimmäistä kertaa haastattelussa homoudestaan – koska haluaa olla tyttöystävänsä kanssa aivan kuin kaikki muutkin

  8. 8

   Tutkijat: Ilmastonmuutoksen kieltäjien jääkarhuväite tukeutuu yhteen lähteeseen, joka ei perustu tieteeseen

  9. 9

   Flunssat harvenivat, kun askelissa tuli kymppitonni täyteen

  10. 10

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  3. 3

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  4. 4

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  5. 5

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  6. 6

   Sdp:n etumatka kasvoi, keskusta heikkeni yhä – HS-gallup paljastaa asetelmat, joista ehdokkaat lähtevät vaalikentille

  7. 7

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  8. 8

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  9. 9

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  10. 10

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää