Politiikka

Ilman Emma Karin äänestysmokaa Vaasan sairaalan päivystyksen kohtalo olisi ratkaistu jopa arvalla – Rkp:n puheenjohtajaa harmittaa kuin Juha Mietoa olympialaisissa

”Tekniikkaa on turha syyttää, minun olisi pitänyt olla itse tarkempana. Olen tästä äärimmäisen pahoillani ja harmillista oli tietysti myös se, että niin moni oppositiokansanedustaja oli poissa salista kokonaan”, Emma Kari sanoo HS:lle lähettämässä viestissä.

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henrikssonia harmittaa, sillä eduskunta hylkäsi perjantaina kansalaisaloitteen Vaasan keskussairaalan laajasta ympärivuorokautisesta päivystyksestä täpärästi, äänin 92–91.

Lue lisää: Eduskunta kohahti, kun tulos tuli taululle: Yksi ääni kaatoi Vaasan keskussairaalan laajan päivystyksen

Rkp:n mukaan Vaasan sairaalan päivystys on kieli- ja tasa-arvokysymys.

Itse asiassa äänestyksen olisi pitänyt mennä tasan, jos vihreiden kansanedustajan Emma Karin vahva pyrkimys äänestää sairaalan puolesta olisi myös toteutunut. Syystä tai toisesta hänen napinpainalluksensa ei rekisteröitynyt ja hänet merkittiin poissaolevaksi.

”Vähän on sama tunnelma tässä kuin aikoinaan varmaan oli Juha Miedolla, kun hän hävisi sadasosasekunneilla hiihdon olympiakullan 1980. Onhan tämä harmin paikka”, Henriksson sanoo.

Henriksson ei ole kuitenkaan menettänyt toivoaan.

”Sikäli viime viikolla kävi myönteisesti, että eduskunta perjantaina myös päätti, että seuraavan eduskunnan pitää arvioida Vaasan sairaalan tilanne uudelleen.” Päivystys voi siis vielä toteutua. Ainakin Rkp aikoo ajaa sitä, jos pääsee seuraavaan hallitukseen. Eikä äänestyksen mukaan myöskään gallup-johtaja Sdp:llä ole mitään päivystystä vastaan.

Emma Kari sanoi perjantaina Iltalehdelle, että eduskunnan äänestyskoneessa on ollut ongelmia ja siksi hänen olisi pitänyt olla tarkempi. Hän kuitenkin myönsi mokanneensa, koska ei ollut huomannut, ettei hänen äänensä ollut rekisteröitynyt.

HS:lle Kari sanoo, ettei hän ole koskaan vedonnut asiassa eduskunnan tekniikkaan. ”Tekniikkaa on turha syyttää, minun olisi pitänyt olla itse tarkempana. Olen tästä äärimmäisen pahoillani ja harmillista oli tietysti myös se, että niin moni oppositiokansanedustaja oli poissa salista kokonaan”, Kari sanoo HS:lle lähettämässään viestissä.

Lauantaina eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola tuli joka tapauksessa julkisuuteen puolustamaan eduskunnan äänestyskonetta.

Hän sanoi, että äänestysjärjestelmä on toiminut koko viime viikon moitteettomasti. Hän sanoi, että äänestysjärjestelmä on suunniteltu ja rakennettu niin, että äänestyspainikkeissa olevan vian tulisi ilmetä laajempana ongelmana kuin vain yhden edustajan kohdalla.

Paavolan mukaan kaikki Karin äänestystä edeltäneet kuusi äänestystä rekisteröityivät asianmukaisesti.

”Edustaja Kari jätti todennäköisesti painamatta äänestyspainiketta ja rekisteröityi poissaolevaksi”, Paavola kertoi eduskunnan tiedotteessa.

Emma Kari viittasi äänestyksen yhteydessä kuluneella viikolla ilmenneellä valotauluvikaan, mutta sillä ei ole Paavolan mukaan yhteyttä varsinaisen äänestysjärjestelmän toimivuuteen.

HS:lle Paavola kertoo, että jos Karin ääni olisi rekisteröitynyt, heti varsinaisen äänestyksen perään olisi järjestetty lippuäänestys. ”Näitä on aina joskus tehty ja joskus on myös käynyt niin, että lippuäänestyksessä on tullut eri tulos kuin varsinaisessa äänestyksessä”, Paavola sanoo.

Jos lippuäänestys ei edelleenkään olisi tuottanut ratkaisua päivystyskiistaan, olisi Vaasan sairaalan kohtalo ratkaistu arvalla. ”En itse muista yhtään tapausta, että olisimme joutuneet turvautumaan arpaan”, Paavola sanoo.

Anna-Maja Henriksson uskoo, että jaa-äänet olisivat voittaneet lippuäänestyksessä. Kyse on avoimesta äänestyksestä, joten puoluekuri olisi saattanut edelleen jonkin verran pitää.

”Uskon, että lippuäänestyksessä jotkut jo vastaan äänestäneet olisivat muuttaneet kantansa meidän puolelle.” Henrikssonin mukaan ketään sairaalan puolesta äänestäneistä ei ollut vaikkapa eduskunnan kuppilassa, josta heidät olisi voinut hälyttää apujoukoiksi lippuäänestykseen.

Vaasan sairaalan ympärivuorokautinen päivystys ei olisi kuitenkaan välttämättä toteutunut, vaikka jaa-äänet olisivat voittaneet.

Paavolan mukaan seuraavaksi sairaala olisi siirtynyt suuren valiokunnan käsittelyyn, josta se olisi saattanut palata vielä suuren salin äänetystykseen.

Kiista Vaasan päivystyksestä alkoi vuosia sitten, kun hallitus kaavaili laajaa päivystysvastuuta vain kahdelletoista sairaalalle. Samalla hallitus päätti lakkauttaa Vaasan keskussairaalan laajan ympärivuorokautisen päivystyksen.

Oikaisu 16.3.2019 kello 15.46. Lippuäänestys olisi ollut avoin, ei suljettu, kuten kirjoituksessa aluksi mainittiin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suolistosyöpään kuolee vuosittain yli tuhat suomalaista: Sairaus on kavala ja oireet epämääräisiä

  2. 2

   Tähtihyökkääjän pelipaidan saaneen pojan riemu vaihtui itkuun, kun aikuiset miehet repivät paidan käsistä

  3. 3

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  4. 4

   Toimittaja Jorma Elovaara on kuollut

  5. 5

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  6. 6

   ”Katsoin kuvaa ja ajattelin, että se oli oikeastaan aika hyvä ruutu”, sanoo rippileiriltä vuoden lehtikuvan ottanut Joonas Brandt – katso kaikki vuoden 2018 parhaat lehtikuvat

  7. 7

   Teuvo Hakkarainen teippasi auton kylkeen ”Matu, mistä tulet? Sinne menet” ja selitteli tarkoittaneensa maaseudun tulevaisuutta ja muitakin asioita – soitimme

  8. 8

   Poliisi: Utrechtin ampumisista epäilty on pidätetty, ainakin kolme kuoli luodeista

  9. 9

   Jörn Donnerin pitkä elämäntyö päättyi, mutta kukaan ei vain usko sitä

  10. 10

   HS:n kysely: Kokoomus käänsi takkinsa ja poikkeaa nyt sote-linjauksellaan kaikista muista puolueista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  3. 3

   Poliisi: Utrechtin ampumisista epäilty on pidätetty, ainakin kolme kuoli luodeista

  4. 4

   Kruununhaassa asuva Pekka Hietaniemi karsastaa joukkoliikennettä ja omistaa niin BMW:n katumaasturin kuin avomallisen Audinkin – Helsingissä se on jo kapinallista

  5. 5

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa joka päivä kellon ympäri Kumpulassa – ”Tässä ei ole mitään järkeä”

  6. 6

   Jörn Donnerin pitkä elämäntyö päättyi, mutta kukaan ei vain usko sitä

  7. 7

   Suolistosyöpään kuolee vuosittain yli tuhat suomalaista: Sairaus on kavala ja oireet epämääräisiä

  8. 8

   Teuvo Hakkarainen teippasi auton kylkeen ”Matu, mistä tulet? Sinne menet” ja selitteli tarkoittaneensa maaseudun tulevaisuutta ja muitakin asioita – soitimme

  9. 9

   Toimittaja Jorma Elovaara on kuollut

  10. 10

   Saharan metsittäminen ilmastosyntien vuoksi voi kuulostaa järjettömältä, mutta Israel onnistui kasvattamaan metsän aavikolle

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni käyttää astian­pesu­konetta väärin, ja välin­pitämättömyys voi aiheuttaa isot kulut: toimi näin, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  4. 4

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  5. 5

   Kenellä on vastuu, jos joku perheen­jäsenistämme sairastuu takkat­ulien polton takia Espoossa?

  6. 6

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  7. 7

   Nuoret miehet eivät sitoudu, kun tinderöitynyt seurustelu­kulttuuri tarjoaa aina uuden vaihto­ehdon – Jaakko kertoo, miksi erosi, kun tyttöystävä alkoi vaatia lapsia

   Tilaajille
  8. 8

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  9. 9

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää