Politiikka

HS:n laaja kysely: Vielä joulukuussa kahdeksan puoluetta ajoi ilmastopolitiikan tiukennusta, nyt kaksi on irronnut rintamasta

Kannatuskyselyiden kärjessä olevista kolmesta puolueesta yksi erottuu ilmastolinjauksissaan muista: HS:n puoluekyselyn mukaan keskustan linja Suomen kansallisen päästötavoitteen kiristämiseen, turpeen verotukseen ja sähköautoilun edistämiseen erottaa sen kilpakumppaneista Sdp:stä ja kokoomuksesta, joiden ilmastolinjat ovat lähempänä toisiaan.

Kysely osoittaa myös, että metsien hakkuiden rajoittaminen ja lihankulutuksen hillitseminen ovat vähiten kannatusta saavia ilmastotoimia.

Puoluekysely on osa sarjaa, jonka HS teettää eduskuntavaalien alla. Teemat valikoitiin gallupilla. Vastaajien mielestä tärkeimmät aiheet olivat terveydenhoito, työ, ilmasto, valtiontalous ja maahanmuutto.

Lue lisää: Tässä ovat suomalaisten tärkeimpinä pitämät vaaliteemat

Ilmastonmuutos nousi voimalla poliittiselle agendalle viime syksynä, kun hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC julkaisi niin kutsutun 1,5 asteen raportin. Sen mukaan olisi turvallisempaa pyrkiä rajoittamaan ilmaston lämpeneminen 1,5 asteeseen eikä 2 asteeseen, joka on aiemmin ollut muun muassa kansainvälisten ilmastoneuvotteluiden tavoiteraja. Kahden asteen lämpeneminen muun muassa nostaisi merenpintaa enemmän.

Tähän tavoitteeseen pyrkiminen edellyttäisi kuitenkin rajuja ja nopeita päästövähennyksiä kaikilla sektoreilla.

Seuraava hallitus joutuu ottamaan kantaa siihen, kuinka Suomi pyrkii kohti nollapäästöjen maailmaa. Suomelle tarjoutuu myös poikkeuksellisen hyvä tilaisuus edistää omia ilmastopoliittisia tavoitteitaan Euroopan unionin tasolla, kun EU-puheenjohtajakausi alkaa kesällä.

Esitimme puolueille ilmastopolitiikasta viisi kysymystä. Oletuksena oli tilanne, jossa puolue pääsisi itse tekemään Suomen seuraavan hallitusohjelman.HS:n analyysi: ”Tiukennamme Suomen ilmastolain mukaista päästövähennysvelvoitetta. Saavutamme Suomessa 2040-luvulla tilanteen, jossa kasvihuonekaasupäästömme ovat selvästi negatiiviset, eli poistamme nielujen avulla ilmakehästä enemmän kasvihuonekaasuja kuin tuotamme.”

Näin linjataan joulukuussa julkaistussa kahdeksan puolueen yhteisessä ilmastolinjapaperissa, jonka allekirjoittivat keskusta, kokoomus, Sdp, siniset, vihreät, vasemmistoliitto, Rkp ja Kristillisdemokraatit. Yllättävää onkin, että HS:n kyselyssä kaksi puoluetta näyttää jo irtoavan tästä linjauksesta: keskustan ja kristillisdemokraattien mukaan Suomen päästövähennystavoitetta ei pidä kiristää ensi vaalikaudella.

Kristillisdemokraattien mukaan Suomen päästövähennystavoitteet ovat jo nyt kireät, ja ensisijainen tavoite pitää olla niiden saavuttaminen sekä EU:n yhteisen tavoitteen kiristäminen.

”Suomi tekee tavoitteen eteen oman osansa, mutta pelkästään Suomen päästöjen vähentämisellä ei ole suuressa mittakaavassa merkitystä, ellei muita maita saada tavoitteen taakse”, puolue perustelee.

Keskusta vetoaa vastauksessaan siihen, ettei Suomella ole kansallista kokonaispäästöjen vähennystavoitetta vuodelle 2030. Puolueen mielestä EU:n yhteistä tavoitetta pitäisi kiristää.

Myös siniset kannattavat kansallisten tavoitteiden kiristämistä vain yhdessä muiden EU-maiden kanssa.HS:n analyysi: Yksi ilmastopolitiikan tulenarimpia kysymyksiä tällä hetkellä on Suomen metsien hiilinielujen koko. Metsät kasvavat tällä hetkellä ennätysvauhtia ja imevät ilmakehästä hiilidioksidia. Ongelma on, että mikäli hakkuumäärät kasvavat nykyisestä, tämä vähentää metsiin sitoutuvan hiilidioksidin määrää.

Kysymys on poliittisesti arka, sillä se koskee kahta voimakasta eturyhmää eli metsäteollisuutta ja metsänomistajia.

Puolueet eivät pääosin ole valmiita rajoittamaan hakkuita. Kysymys on kuitenkin hyvin vaikea Sdp:lle, joka on syksystä asti kipuillut metsälinjaustensa kanssa. Lokakuussa puolueen puheenjohtaja Antti Rinne sanoi HS:lle, että hakkuita pitäisi vähentää, mutta on sittemmin vetänyt puheitaan takaisin. Maaseudun Tulevaisuudelle Rinne sanoi hiljattain, että hakkuita voidaan maltillisesti lisätä.

HS:n kysymykseen Sdp kieltäytyi antamasta yksiselitteistä vastausta, mutta puolue pitää oven auki hakkuiden lisäämiselle.

”Jos nielut kasvavat, myös hakkuita voidaan maltillisesti lisätä.”

Asia erikseen on, millaisin toimin seuraava hallitus pystyisi metsien hakkuita rajoittamaan. Tämä olisi helpointa valtion omistamissa metsissä, joita kuitenkin on vain noin neljännes Suomen metsäalasta. 60 prosenttia metsistä on yksityisomistuksessa, jolloin kukin metsänomistaja itse tekee päätöksen hakkuista.HS:n analyysi: Autoista on tullut yksi näiden vaalien kiihdyttävimmistä kysymyksistä. Jos Suomessa tosissaan tavoitellaan hiilineutraaliutta 2040-luvulla, vaatii se käytännössä liikenteen päästöjen painamista nollaan. Tämä taas edellyttää liikenteen sähköistymistä.

Valtaosa puolueista olisikin valmis vauhdittamaan sähköautojen yleistymistä. Toimia vastustavat ainoastaan perussuomalaiset, keskusta ja Liike Nyt, joskin näistäkin kaksi viimeksi mainittua kannattavat latauspisteiden rakentamisen tukemista.HS:n analyysi: Turpeella on suomalaisessa energiapolitiikassa poikkeusasema: vaikka eduskunta päätti kieltää kivihiilen polttamisen, kivihiiltäkin saastuttavamman turpeen käyttöä suojellaan työllisyyden ja energiaomavaraisuuden nimissä. Sen käyttöä myös tuetaan kevyemmällä verotuksella. Valtiovarainministeriön mukaan verotuki on tänä vuonna suuruudeltaan 189 miljoonaa euroa.

Nopeimmin turpeen energiaveroon puuttui vihreät, joka haluaa energiaturpeesta eroon jo vuonna 2025. Vasemmistoliitto asettaa takarajan 2030-luvun alkuun ja kokoomus vuoteen 2035. Keskusta taas ei halua turpeen poistumaa nopeuttaa, vaan puolueessa lasketaan, että päästöoikeuksien kallistuminen yksin lopettaa turpeen energiakäytön joskus 2030-luvulla.HS:n analyysi: Äänestäjien ruokavalintoihin puolueet ovat haluttomia puuttumia. Näin siitä huolimatta, että ruuan osuus kulutuksen ilmastovaikutuksista on suunnilleen yhtä suuri kuin liikenteen tai asumisen. Kasviperäinen ruoka on ilmastoystävällisempää kuin liha, ja erityisen suuren ilmastorasituksen aiheuttaa naudanliha.

Vain Sdp, vihreät ja vasemmistoliitto kannattavat lihan verotuksen kiristämistä. Alempia alv-kantoja kasviksille sen sijaan kannattaa useampikin puolue.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suolistosyöpään kuolee vuosittain yli tuhat suomalaista: Sairaus on kavala ja oireet epämääräisiä

  2. 2

   Toimittaja Jorma Elovaara on kuollut

  3. 3

   Tähtihyökkääjän pelipaidan saaneen pojan riemu vaihtui itkuun, kun aikuiset miehet repivät paidan käsistä

  4. 4

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  5. 5

   ”Katsoin kuvaa ja ajattelin, että se oli oikeastaan aika hyvä ruutu”, sanoo rippileiriltä vuoden lehtikuvan ottanut Joonas Brandt – katso kaikki vuoden 2018 parhaat lehtikuvat

  6. 6

   Teuvo Hakkarainen teippasi auton kylkeen ”Matu, mistä tulet? Sinne menet” ja selitteli tarkoittaneensa maaseudun tulevaisuutta ja muitakin asioita – soitimme

  7. 7

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  8. 8

   Poliisi: Utrechtin ampumisista epäilty on pidätetty, ainakin kolme kuoli luodeista

  9. 9

   Jörn Donnerin pitkä elämäntyö päättyi, mutta kukaan ei vain usko sitä

  10. 10

   HS:n kysely: Kokoomus käänsi takkinsa ja poikkeaa nyt sote-linjauksellaan kaikista muista puolueista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  3. 3

   Poliisi: Utrechtin ampumisista epäilty on pidätetty, ainakin kolme kuoli luodeista

  4. 4

   Kruununhaassa asuva Pekka Hietaniemi karsastaa joukkoliikennettä ja omistaa niin BMW:n katumaasturin kuin avomallisen Audinkin – Helsingissä se on jo kapinallista

  5. 5

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa joka päivä kellon ympäri Kumpulassa – ”Tässä ei ole mitään järkeä”

  6. 6

   Jörn Donnerin pitkä elämäntyö päättyi, mutta kukaan ei vain usko sitä

  7. 7

   Suolistosyöpään kuolee vuosittain yli tuhat suomalaista: Sairaus on kavala ja oireet epämääräisiä

  8. 8

   Teuvo Hakkarainen teippasi auton kylkeen ”Matu, mistä tulet? Sinne menet” ja selitteli tarkoittaneensa maaseudun tulevaisuutta ja muitakin asioita – soitimme

  9. 9

   Toimittaja Jorma Elovaara on kuollut

  10. 10

   Saharan metsittäminen ilmastosyntien vuoksi voi kuulostaa järjettömältä, mutta Israel onnistui kasvattamaan metsän aavikolle

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni käyttää astian­pesu­konetta väärin, ja välin­pitämättömyys voi aiheuttaa isot kulut: toimi näin, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  4. 4

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  5. 5

   Kenellä on vastuu, jos joku perheen­jäsenistämme sairastuu takkat­ulien polton takia Espoossa?

  6. 6

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  7. 7

   Nuoret miehet eivät sitoudu, kun tinderöitynyt seurustelu­kulttuuri tarjoaa aina uuden vaihto­ehdon – Jaakko kertoo, miksi erosi, kun tyttöystävä alkoi vaatia lapsia

   Tilaajille
  8. 8

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  9. 9

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää