Politiikka

HS:n kysely: Kokoomus käänsi takkinsa ja poikkeaa nyt sote-linjauksellaan kaikista muista puolueista

Muut HS:n kyselyyn vastanneet puolueet kannattavat uudenlaista aluerakennetta, joka ottaisi vastuun sotesta. Nykyhallituksen 18 aluetta kelpaa monille.

Kaikki puolueet kokoomusta lukuun ottamatta ovat sitä mieltä, että Suomessa tarvitaan uudenlainen aluerakenne, jonka pohjalle sosiaali- ja terveydenhuolto pitää järjestää.

Kokoomus kertoo haluavansa kuntiin perustuvan ratkaisun eikä uutta hallinnon tai verotuksen tasoa. Puolue tekee näin täydellisen takinkäännön. Vielä hallituksessa se ajoi 18 maakunnan aluerakennetta. Osa kokoomuslaisista tosin protestoi sitä vastaan, näkyvimpänä Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

Suurin osa puolueista jakaisi Suomen 18 alueeseen.

Tämä selviää kyselystä, jonka HS teki puolueille terveydenhuollosta. Aiemmin HS on tehnyt vastaavat kyselyt työstä, ilmastosta, valtiontaloudesta ja maahanmuutosta. Ne löytyvät tämän jutun lopusta. Aiheet valittiin gallupin avulla, jossa kysyttiin kansalaisilta tärkeimmistä vaaliteemoista.

Lue lisää: Tässä ovat suomalaisten tärkeimpinä pitämät vaaliteemat

Esitimme terveydenhuollosta puolueille neljä kysymystä. Oletuksena oli tilanne, jossa puolue pääsisi itse tekemään Suomen seuraavan hallitusohjelman.

HS-analyysi: Kokoomus poikkeaa kaikista muista puolueista, sillä se kertoo haluavansa kuntiin perustuvan ratkaisun. Kokoomuksen tavoitteena on ohjata kunnat ja kaupungit riittävän vahvoihin yhteistyöalueisiin, jotka järjestävät sosiaali- ja terveyspalvelut.

Tämä tarkoittaa esimerkiksi sen tapaisia kuntayhtymiä kuin Etelä-Karjalan Eksote tai Pohjois-Karjalan Siun sote. Kunnat ovat lähteneet niihin mukaan vapaaehtoisesti.

Nykyisin yhä voimassa olevan Paras-lain mukaan kunnassa tai yhteistoiminta-alueella, joka huolehtii perusterveydenhuollosta ja sosiaalitoimesta, on oltava vähintään noin 20 000 asukasta. Kokoomuksesta ainakin Elina Lepomäki on esittänyt, että tätä asukasrajaa nostettaisiin suurempien alueiden synnyttämiseksi.

Tämä voisi kannustaa yhteenliittymien lisäksi myös kuntaliitoksiin. Niitä ei tällä hallituskaudella ole monta ollut, kun kunnat ovat odottaneet sote-ratkaisua.

Kilpailijapuolueissa kokoomuksen linjausta pidetään kuntien ja erityisesti isojen kaupunkien kosiskeluna. Jos puolue pitää kuntapohjaisuudesta tiukasti kiinni, se voi tietää vaikeita hallitusneuvotteluita, mikäli kokoomus niissä pöydissä istuu.

Juha Sipilän (kesk) hallituksen kaavailema 18 maakunnan aluerakenne kelpaa hallituksessa istuneille keskustalle ja sinisille edelleen.

Oppositioryhmistä 18 maakuntaa sopii Sdp:lle, vasemmistoliitolle, vihreille, Rkp:lle ja Tähtiliikkeelle. Rkp olisi valmis käyttämään aluejaon pohjana myös nykyisiä sairaanhoitopiirejä, joita on Manner-Suomessa 20.

Oppositiopuolueet puhuvat ennemmin ”alueista” tai ”sote-alueista” kuin maakunnista. Tällä korostetaan sitä, että alueiden tärkeimmäksi tehtäväksi nähdään sosiaali- ja terveydenhuolto eikä muu aluehallinto, jota hallitus niille myös kaavaili.

Perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja Liike Nyt pitävät 18 alueen määrää liian suurena. Kristilliset väläyttävät viittä sote-aluetta, Liike Nyt pitää hyvänä määränä 5–10 aluetta.

Edellisen hallituksen maakuntamalli näyttää kelpaavan yllättävän laajasti. Puolueet varovat puhumasta pienemmästä määrästä kuin 18:sta, koska silloin niiltä kysyttäisiin heti, mitkä maakunnat eivät niiden mielestä ole nyt riittävän elinkelpoisia.

Esimerkiksi Sdp on nyt tiukasti 18 alueen takana. Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne painotti puolueen sote-mallia esitellessään, että tämä on tosiaan se luku, johon Sdp on sitoutunut. Maakunnissa liikkuu jo huhuja, että Sdp olisi yhdistelemässä alueita.HS-analyysi: Puolueista vasemmistoliitto korostaa, että ensisijaista on suunnata lisärahaa julkisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin. Puolue vähentäisi yksityisten yritysten tuottamaa osuutta julkisissa palveluissa nykyisestäkin.

Muut puolueet näkevät yksityisten yritysten osuuden nyt sopivaksi.

Tämä koskee myös hallituksessa olleita puolueita keskustaa, kokoomusta ja sinisiä, jotka näyttävät siis tulleen katumapäälle. Hallituksessa ollessaan ne ajoivat laajaa valinnanvapautta terveyspalveluihin – mikä olisi kasvattanut terveysyritysten osuutta palveluiden tuottajina.

Tuoreen HS-gallupin mukaan kansalaisista jopa 40 prosenttia on sitä mieltä, että yksityisten toimijoiden osuutta pitäisi vähentää nykyisestä.

Yritysten osuus vaihtelee nykyisin paljon palveluittain: esimerkiksi vanhusten tehostetusta palveluasumisesta yritykset tuottavat yli puolet. Erikoissairaanhoidosta osuus on alle kymmenen prosenttia.

Useimmat puolueet korostavat, että yritysten roolina on täydentää julkisia palveluita, olla renki eikä isäntä. Tämän voi tehdä esimerkiksi palvelusetelien avulla.

Palvelusetelin myöntää nykyisin kunta tai kuntayhtymä, ja asiakas voi hankkia sillä sellaisia sosiaali- ja terveyspalveluja, jotka kunnan tai kuntayhtymän kuuluu järjestää asukkailleen. Esimerkiksi Helsinki käyttää seteliä hammashoidossa jonojen purkamiseen.HS-analyysi: Seitsemän puoluetta lisäisi nykyistä valinnanvapautta, neljä pitää nykyistä valinnanvapautta sopivana.

Valinnanvapaus tarkoittaa tällä hetkellä sitä, että asiakas saa valita terveysaseman ja erikoissairaanhoidon yksikön kaikista Suomen julkisista terveysasemista ja sairaaloista. Terveysasemaa voi vaihtaa kirjallisella ilmoituksella enintään vuoden välein.

Lisäksi hoitoon voi hakeutua ulkomaille, mutta hoitokustannukset pitää maksaa ensin itse, ja vasta sen jälkeen voi hakea niihin korvauksia Kelalta.

Puolueista yksikään ei halua lisätä valinnanvapautta sillä mallilla mitä hallitus suunnitteli. Hallituksen valinnanvapausmallin keskiössä olivat yksityisten yritysten sote-keskukset, jotka olisivat tulleet julkisten terveyskeskusten rinnalle. Niiden perään ei haikaile enää kukaan.

Hallituksen valinnanvapausmalliin kuuluivat myös palvelusetelit ja henkilökohtainen budjetti. Ne kelpaavat edelleen myös oppositiolle: useimmat puolueet mainitsevat, että valinnan mahdollisuuksia voisi lisätä seteleillä tai henkilökohtaisella budjetilla.

Henkilökohtainen budjetti on tarkoitettu paljon palveluita tarvitseville. Se on käytännössä rahasumma, jonka kunta tai muu sote-alue sitoutuu korvaamaan kyseisen ihmisen palveluista niiden tarjoajille. Ihminen itse valitsee, mihin palveluihin hän summan käyttää ja keneltä hän ne haluaa.

Osa puolueista jättää keinot valinnanvapauden lisäämiseen auki, esimerkiksi kokoomus. Se puhuu yleisellä tasolla, että ihmisten pitää päästä vaikuttamaan omiin palveluihinsa.HS-analyysi: Hallituksen sote-uudistuksen yhtenä tavoitteena oli hillitä sosiaali- ja terveydenhuollon kulujen kasvua.

Tavoitteena oli hidastaa menokasvua niin, että sote-menot olisivat vuonna 2029 reaalisesti kolme miljardia euroa matalammat kuin ennustetussa kasvu-urassa. Ilman menokasvun hidastamista sote-kustannusten ennustetaan kasvavan keskimäärin 2,4 prosenttia vuodessa.

Tämä tavoite näyttää syöpyneen hallituksessa istuneiden keskustan, kokoomuksen ja sinisten sisimpään, sillä niiden mielestä menokasvua on edelleen hillittävä.

Samaa mieltä on ainoana myös Tähtiliike. Liike Nyt arvioi, että nykyinen menokasvu on siedettävä taso.

Kokoomus ja keskusta muistuttavat, että terveydenhuollon toimivuutta ei voi mitata siihen käytetyillä euroilla. Jos hoitoon pääsy esimerkiksi nopeutuu, se säästää rahaa.

Sen sijaan nykyinen oppositio on yksimielisesti sitä mieltä, että sosiaali- ja terveydenhuoltoon tarvitaan lisäpanostuksia. Pääkohteet ovat selvillä: lisärahaa pitää laittaa vanhusten hoivaan ja perusterveydenhuoltoon eli lähinnä terveyskeskuksiin.

Muina lisäpanostusten kohteina puolueet mainitsevat myös ennaltaehkäisevän terveydenhuollon sekä mielenterveyspalvelut.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Romanimiehiä ei päästetty ravintolaan Helsingissä – Tapahtumat tallentuivat videolle

  2. 2

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  3. 3

   Jaksoarvio: Game of Thronesin toinen jakso tarjosi todella suuren paljastuksen ja hienoja tunteellisia hetkiä

  4. 4

   Seitsemänlapsinen perhe oli matkalla kotiin, kun vastaan kaahasi auto moottori­tien väärää kaistaa – ”Jos olisin lähtenyt ohittamaan, olisi tullut suoraan nokkakolari”

  5. 5

   Suomen velkasuhde painui alle 60 prosentin, Kreikan ja Italian velkataakat kasvoivat suuremmiksi kuin koskaan aiemmin

  6. 6

   Intia varoitti Sri Lankan tiedustelua terroriuhasta vain tunteja ennen sunnuntain iskuja

  7. 7

   Sdp:n johto ei langeta seuraamuksia Hussein al-Taeelle: ”Pidämme hyvänä sitä, että hän pyysi anteeksi”

  8. 8

   Iran uhkasi taas tukkia ”öljykaupan valtimon”, Hormuzin­salmen sulkeminen vaarantaisi maailman­rauhan ja -talouden

  9. 9

   ”Yksinkertaisesti tyrmäävä valokuva” – kongolaisen puiston vartija otti selfien, jonka taustalle ilmestyi kaksi gorillaa

  10. 10

   Verottaja ajaa kansalaisia tekemään vero­ilmoitukset verkossa – muista nämä vinkit, niin saat satojen eurojen hyödyn

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  2. 2

   ”Olen onnellinen Jussin puolesta” – Rock­maailman hylkäämä Kari Peitsamo puhuu ihailemastaan Jussi Halla-ahosta, näyttää uuden kotinsa, ja kaiken sanottuaan puhkeaa itkuun

   Tilaajille
  3. 3

   Verottaja ajaa kansalaisia tekemään vero­ilmoitukset verkossa – muista nämä vinkit, niin saat satojen eurojen hyödyn

   Tilaajille
  4. 4

   Romanimiehiä ei päästetty ravintolaan Helsingissä – Tapahtumat tallentuivat videolle

  5. 5

   ”He ovat tulleet tänne katteettomien lupausten perusteella” – Suomi houkuttelee tutkijoita ja maksaa heidän koulutuksestaan miljoonia, muttei osaa pitää heistä kiinni

  6. 6

   Erottaisitko synteettisen timantin oikeasta? Eivät erota kultakauppiaatkaan, ja näin se mullistaa timanttikauppaa

  7. 7

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  8. 8

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  9. 9

   Miten on mahdollista, että kunnallinen hammashoito panee luukut kiinni jo kello 14.30?

  10. 10

   Jaksoarvio: Game of Thronesin toinen jakso tarjosi todella suuren paljastuksen ja hienoja tunteellisia hetkiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  3. 3

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  4. 4

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  5. 5

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  6. 6

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  7. 7

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  8. 8

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  9. 9

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  10. 10

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  11. Näytä lisää