Politiikka

Sdp:n etumatka kasvoi, keskusta heikkeni yhä – HS-gallup paljastaa asetelmat, joista ehdokkaat lähtevät vaalikentille

HS:n teettämän uusimman kyselyn mukaan Sdp:n etumatka kokoomukseen on kasvanut.

Tunnelma on kuin hieman väsähtäneessä koulun kevätjuhlassa, kun kansanedustajat käyvät äänestämässä suuressa salissa viimeistä kertaa tällä vaalikaudella.

On tiistaiaamu ja aika lähteä vaalityöhön. Eduskuntatalo täyttyy halauksista, kättelyistä, hyvien jatkojen toivotuksista ja hyvästelyistä.

Perussuomalaisten Ritva Elomaa käy rutistamassa kokoomuksen Timo Heinosta, ja Sdp:n kansanedustaja Timo Harakka halaa kokoomuslaista puhemies Paula Risikkoa.

Mistään ei pysty aistimaan, että vasta muutama viikko sitten sote-uudistuksen loppuvääntö sai osan kansanedustajat lähes vihaamaan toisiaan.

Nyt alkaa vajaan neljän viikon taistelu siitä, ketkä valtaavat eduskuntatalon seuraavalla vaalikaudella.


Lähtötilanne on jännittävä.

Maaliskuun HS-gallupin mukaan Sdp:n etumatka kokoomukseen on kasvanut helmikuun 2,2 prosenttiyksiköstä 2,9 prosenttiyksikköön. Sdp keräisi nyt 21 prosentin ja kokoomus 18,1 prosentin äänisaaliin.Kysely tehtiin 18.2.–15.3. Viimeisen viikon haastattelut tehtiin sen jälkeen kun pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus oli eronnut perjantaina 8. maaliskuuta.

Keskusta ylisti Sipilän tekoa vaaliteknisenä taidonnäytteenä, mutta ainakaan vielä se ei näy keskustan suosiossa. Kannatusluvut ovat muuttuneet helmikuusta varsin vähän. Keskusta on edelleen kolmanneksi suurin puolue, mutta sen kannatus heikkeni helmikuun 14,7 prosentista 14,3 prosenttiin.

Neljänneksi suosituin puolue on vihreät ja viidenneksi suosituin perussuomalaiset. Perussuomalaisten kannatus pieneni, ja kuudentena olevan vasemmistoliiton kannatus kasvoi hivenen.

Niiden osuus, jotka eivät osanneet tai halunneet sanoa, mitä puoluetta äänestäisivät nyt eduskuntavaaleissa tai sanoivat, etteivät kävisi äänestämässä, oli 33 prosenttia.

Näiden epätietoisten tämänhetkinen osuus on täsmälleen sama kuin pitkän aikavälin keskiarvo, eli 33 prosenttia huhtikuusta 2010 mitaten.


Vaalit ovat 14. huhtikuuta.

Puhemies Risikko tuo vaalikauden viimeisenä asiana kansanedustajien käsittelyyn esityksen, että eduskunta kokoontuu vuoden 2019 valtiopäiville keskiviikkona 24. huhtikuuta kello 12.

Loppuhuipennukseksi Risikko siteeraa Äiti Teresaa: ”Älä koskaan luovu siitä, että kohdattuaan sinut ihminen on onnellisempi kuin ennen sitä.”

Myös riitaisan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenet taputtavat Risikolle äänekkäästi.


Eduskunnan kahvilan puolella käy kova kuhina Seppo Kääriäisen ja Mauri Pekkarisen pöydässä. Molemmat ovat luopumassa eduskuntatyöstä pitkän uran jälkeen. Kättelijöitä riittää ja kamerat pärisevät.

Kääriäinen on saanut lahjaksi harjan, jossa on keskustanvihreä varsi ja demarinpunainen harja.


HS kysyi tiistaina eduskunnan kuppilassa kahdeltatoista kansanedustajalta, millaisista taisteluasemista he lähtevät vaalikentille.

Useissa puheenvuoroissa kuului sama toteamus: Sdp on selvä ennakkosuosikki. Toisaalta sen vaalilupauksia myös kyseenalaistetaan eniten. Kansanedustajat antoivat arvionsa vaaleista tietämättä uusimman HS-gallupin tuloksia.

”Kaikki tuntuvat rakentavan kampanjansa Sdp:tä vastaan, mutta meillä ei ole mitään päävastustajaa”, sanoo Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

”Asetelma on se, että nyt äänestetään joko muutoksen tai enemmän tai vhemmän nykyisen menon välillä”, hän tiivistää puolueensa näkemyksen.


Hallituspuolueet keskusta ja kokoomus ovat saaneet eniten kritiikkiä nykymenosta.

”Nyt näyttää paremmalta, mutta epäonnistuneen hoitajamitoituskeskustelun takia olemme takaa-ajajia. Kannatus varmasti nousee, mutta on eri asia, kuinka paljon se ehtii nousta”, sanoo kokoomuksen kansanedustaja Jukka Kopra.

Kopra on Lappeenrannasta, jossa hän törmää vaalitantereella usein toiseen lappeenrantalaiseen, Sdp:n kansanedustajaan Anneli Kiljuseen.

Kopra ja Kiljunen ovat ystäviä, mutta se ei paljon paina kokoomuslaisten sanoessa, että Sdp jakelee vaalilupauksia kuin joulupukki lahjoja.

Sdp:n kansanedustajat häviävät välillä kuppilasta eduskunnan valtiosaliin. On yhteiskuvauksen aika, ja puolueväki on nauravaisella tuulella.

Viimeisenä tulee puheenjohtaja Antti Rinne.

”No Antti, vauhtia nyt”, Lindtman huudahtaa Rinteelle. Rinteen kävely on hidasta, koska hänen lihaskuntonsa heikkeni keuhkokuumeesta ja sepelvaltimotukoksesta johtuneen pitkän sairaalajakson aikana.


Anneli Kiljunen sanoo, että viime viikonloppuna lappeenrantalaisessa kauppakeskuksessa oli ”enemmän väkeä kuin koskaan”.

”Ihmisillä on valtava muutoksen tarve”, Kiljunen sanoo.

Hänen mukaansa Sdp:n pitää kuitenkin tehdä paljon töitä, jotta kannattajat todella lähtevät äänestämään eivätkä kuvittele Sdp:n olevan jo varmasti seuraava pääministeripuolue.

”Pitää käydä koko ajan muistuttamassa, että valta on nyt kansalla.”

Keskustan pohjoiskarjalainen kansanedustaja Eero Reijonen sanoo, että keskustan kentällä asetelma muuttui selvästi, kun hallitus erosi. Hänen mukaansa suurin haaste on saada perinteiset maaseudun äänestäjät ymmärtämään, ettei kotona oleminen ratkaise heidän ongelmiaan.

”Toivoa noususta on. Minulla oli soppatykki Juuassa, ja kaksisataa annosta meni. Vahva vire oli, välihuutoja ei kuulunut”, Reijonen sanoo.

”Vihreillä ja vasemmistolla on tarjolla vain verojen nosto. Ei se työpaikkoja tänne tuo.”

Perussuomalaisten kansanedustaja Toimi Kankaanniemi sanoo, että edessä on todella ankara taistelu.

Hän uskoo, että perussuomalaiset voivat nousta kolmanneksi tai toiseksi suurimmaksi puolueeksi. ”Ties vaikka suurimmaksi.”

Kankaanniemi ei usko, että Sdp saa houkuteltua tavallisia työmiehiä, koska puolue on alkanut ”vouhottaa ilmastopolitiikasta”.


Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas) on jättämässä eduskunnan mutta aikoo auttaa puoluettaan vaaleissa. Hän uskoo, että vasemmistoliitto kilpailee äänestäjistä eniten vihreiden ja osin Sdp:n kanssa.

Lapintietä ei saa haukkumaan muiden puolueiden ohjelmia, mutta hän kertoo pelkäävänsä, että vaalien lopputulokseen vaikuttavat liikaa mielikuvat ja jopa valheelliset tiedot.

”Tietoon perustuvat argumentit nykyään häviävät liian usein.”

Vihreiden kansanedustaja Satu Hassi uskoo, että vihreät hyötyvät ihmisten kasvaneesta kiinnostuksesta ilmastonmuutosta kohtaan.

”Tällä hetkellä Sdp on selvä suosikki pääministeripuolueeksi, joten näin ollen vihreät olisivat hyvin suurella todennäköisyydellä mukana hallitusneuvotteluissa.”

Kysytään vielä eduskunnan jättävältä Seppo Kääriäiseltä näkemystä siitä, mitä puolueet tekevät seuraavien viiden viikon aikana.

”Jokainen puolue korostaa nyt omintakeisuuttaan ja omaleimaisuuttaan”, vuodesta 1987 keskustan kansanedustajana toiminut Kääriäinen sanoo.

Kääriäisen mukaan erityisen jännittävää on nyt se, että eri kannatustutkimusten mukaan 2–5 puoluetta alkaa olla keskisuuria puolueita ja mahdollisesti vaaleissa aika lähellä toisiaan.

”Meillä keskustassa ainakin nyt vältetään hallituspohjakeskusteluja ja vaalit käydään omilla teemoilla. On aikaista puhua, mikä olisi mieluisin kumppani, vaikka itse asiassa demarien ja keskustan välillä on ollut paljon yhteisymmärrystä tietyissä asioissa viime aikoina.”

Tutkija: Sdp:n rasitteena on kannattajien keski-ikä

Vaalitutkija Sami Borgin mukaan vaaleissa olisi erityisen hankalaa, jos yksikään puolue ei nouse selvästi muita suuremmaksi eli selvästi yli 20 prosentin puolueeksi.

”Se vaikeuttaisi selvästi hallituksen muodostamista.”

Borg ennustaa Sdp:lle menestystä. Hän ei muista, milloin jokin puolue olisi hävinnyt, jos sillä on ollut yhtä suuri kannatusetumatka kuukausi ennen vaaleja kuin Sdp:llä on nyt.

”Vaalikeskustelu on ollut erityisesti Sdp:lle suotuisa hallituksen sote-sotkun ja vanhustenhoidon ongelmien takia.”

Borg sanoo, että Sdp:n on kuitenkin vaikea kasvaa nykyistä suuremmaksi, ellei se se saa enemmän nuorempia äänestäjiä puolelleen.

HS-gallupin suuntaa antavien tulosten mukaan Sdp on 18–24-vuotiaiden parissa vasta viidenneksi suosituin puolue. Edelle menevät vihreät, kokoomus, perussuomalaiset ja keskusta.

Sen sijaan yli 50-vuotiaiden joukossa Sdp ovat selvästi suosituin puolue.

Fakta

Näin HS-gallup tehtiin


 Tutkimuksessa kysyttiin, minkä puolueen tai muun ryhmittymän ehdokasta vastaaja äänestäisi, jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt.

 Kannatusarvio on laadittu yhdistämällä vastaukset ja viime kuntavaalien tilastot.

 Tutkimuksessa haastateltiin 18.2.–15.3. puhelimitse 2 490:tä ihmistä. Otos edustaa 18–79-vuotiaita suomalaisia Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

 Virhemarginaali on suurimmilla puolueilla noin kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa.

 Kyselyn teki Helsingin Sanomien toimeksiannosta Kantar TNS.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tanskalaislehti: Tanskan rikkaimman miehen neljästä lapsesta kolme kuoli Sri Lankan pommi-iskussa – iskusta epäillään paikallista NTJ-islamistiryhmää, suoraa lähetys käynnissä

  2. 2

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  3. 3

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi tutkimus pani suomalais­professorit järjestykseen julkaisujensa perusteella: Katso listat seitsemän alan kärki­nimistä

  5. 5

   Unelmien keikka päättyi kauhutarinaan – Vuonna 2008 HS:n toimittaja ja valokuvaaja nousivat helikopteriin nähdäkseen Suomen, mutta matkan päässä odotti yllätys

   Tilaajille
  6. 6

   Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

  7. 7

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  8. 8

   Pohjanmaalla sijaitsee vyöhyke, jolla suhtaudutaan nihkeästi ilmastotoimiin – Kartta näyttää oman äänestysalueesi tilanteen

  9. 9

   Suomalaisilla ja virolaisilla yrittäjillä on eroa kuin yöllä ja päivällä

  10. 10

   Veera Papinoja koki Balilla matkailijan kauhunhetken: Mitä tehdä, kun äkillinen sairaus estää lentämisen?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  3. 3

   Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

  4. 4

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  5. 5

   Pekka Sauri aloitti Twitterissä ”ränttäämisen” ja katso: Jussi Halla-aho avasi edes hieman, mitä mieltä hän on vanhoista kirjoituksistaan

  6. 6

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  7. 7

   Unelmien keikka päättyi kauhutarinaan – Vuonna 2008 HS:n toimittaja ja valokuvaaja nousivat helikopteriin nähdäkseen Suomen, mutta matkan päässä odotti yllätys

   Tilaajille
  8. 8

   Uusi tutkimus pani suomalais­professorit järjestykseen julkaisujensa perusteella: Katso listat seitsemän alan kärki­nimistä

  9. 9

   Sri Lankan iskuista pidätetty 13 ihmistä, räjähdysten sarjassa kuolleiden määrä jo 290 – tämä iskuista tiedetään

  10. 10

   Dieselin­katkuinen tahra: Saksan auto­teollisuus menetti maineensa, ja nyt sen on keksittävä auto uudestaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  3. 3

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  4. 4

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  5. 5

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  6. 6

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  7. 7

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  8. 8

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  9. 9

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  10. 10

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  11. Näytä lisää