Politiikka

Haluatko vaikuttaa poliitikkojen linjaan? Kaksi konkari­poliitikkoa kertoo, miten se onnistuu

Mikä tehoaa poliitikkoihin, jos innokas kansalainen haluaa vaikuttaa muutenkin kuin äänestämällä?

Oletko niitä ihmisiä, joita ilmastonmuutos kiinnostaa? Tekevätkö poliitikot mielestäsi muutoksia liian nopeasti tai hitaasti, tai painottavatko he vääriä keinoja? Olisiko sinulla tehtävään ilmastopolitiikkaan sananen sanottavana?

Huhtikuussa on vaikuttamisen paikka, kun suomalaiset saavat äänestää eduskuntavaaleissa. Äänestäminen on vahva viesti, mutta ei välttämättä kovin tarkka. Eihän puolue lopulta tiedä, saiko se äänen esimerkiksi ilmasto- vai sote-kantojensa takia.

Onko innokkaalla kansalaisella muita keinoja vaikuttaa poliitikkoihin, puolueisiin ja niiden politiikkaan? Kohtahan ovat vuorossa hallitusneuvottelut, joissa suljettujen ovien takana lyödään lukkoon politiikan linjat neljäksi seuraavaksi vuodeksi.

HS kysyi kahdelta kokeneelta poliitikolta keinoja vaikuttaa poliitikkoihin.

”Ehdottomasti tehokkainta on vaikuttaa puolueisiin sisältäpäin eli liittyä puolueeseen. Siellä niitä linjoja päätetään, ja poliitikot kuuntelevat oman puolueensa ihmisiä”, sanoo Matti Vanhanen (kesk).

Vanhanen jos kuka tietää. Hän on kansan­edustaja, keskustan entinen puheen­johtaja, entinen puolustus­ministeri ja entinen pää­ministeri. Vanhanen on vetänyt keskustan linjoja puolueen sisällä ja johtanut hallitus­neuvotteluja, joissa linjataan maan tulevaa politiikkaa.

Eikö puolueeseen liittyminen ole aika vahva sitoumus?

”Jos asia on tärkeä, niin kyllä sen sitten varmaan tekee”, Vanhanen pistää väliin.

Osalta se on silti liikaa vaadittu – eikä kaikissa ammateissa edes suotavaa.

Mitä sanoo Jutta Urpilainen (sd)?

”Tärkeintä keinoa on vaikea nostaa. Tehokkaita keinoja on niin monia.”

Myös Urpilainen on moninkertainen kansanedustaja. Hän on sekä johtanut Sdp:n ohjelmatyötä että ollut puolueensa edustajana hallitusneuvotteluissa. Valtiontalouden hoitoa hän on johtanut valtiovarainministerinä.

Yhdeksi todistetusti vaikuttavista keinoista Urpilainen nostaa kansalais­aloitteet. Vaikka moni niistä kaatuu, esimerkiksi suku­puoli­neutraali avio­liitto­laki saatiin voimaan kansalais­aloitteen avulla.

Ilmastonmuutosta liippaavia aloitteita on nytkin kerättävänä muutama.

Kansalaisaloitteet ja puolueen jäsenyys on nyt mainittu. Mitä muita keinoja on?

Ainakin järjestöjen kautta vaikuttaminen, kampanjat ja mielenilmaukset sekä yhteydenotot poliitikkoon vaikkapa puhelimitse, sähköpostitse, sosiaalisessa mediassa tai kasvokkain.

Tosin poliitikoille tulee niin paljon yhteydenottoja, että yksittäiset sähköpostit, Facebook-viestit, twiitit ja puhelut hukkuvat helposti massaan ja jauhautuvat toistensa joukkoon. Niiden vaikutusta voi kuitenkin tehostaa.

”Useinhan ne ovat aika tuttuja asioita. Mutta jos mukana on jokin ihan uusi näkökulma, jota ei itse ole tullut edes ajatelleeksi, se kyllä panee lukemaan”, Vanhanen sanoo.

Urpilainen korostaa henkilökohtaisen viestin voimaa. Ainakaan masinoidut massaviestit eivät tehoa.

”Jos saa kopioituna saman viestin eri suunnista, se alkaa muistuttaa spämmiä ja vain ärsyttää. Mutta jos viestin kirjoittaja jakaa henkilökohtaisen tarinansa, tiedän kokemuksesta, että sillä todella on vaikutusta. Etenkin omassa vaalipiirissäni ihmiset aika usein kertovat henkilökohtaisen tarinansa mutta liittävät siihen myös omia näkemyksiään, millaista politiikkaa kannattaisi tehdä.”

Molemmat pitävät tehokkaana henkilökohtaista tapaamista. Urpilaisen mukaan se jää paremmin mieleen. Hänestä myös isoissa kampanjoissa ja vetoomuksissa voi olla henkilökohtainen sävy. Pelkän sosiaalisessa mediassa vetoamisen sijaan kannattaa jollain tavalla ottaa yhteys päättäjiin myös henkilökohtaisesti. Silloin kampanjan vaikutus syvenee.

 

”Ehkä pelkkä nyrkin heristely ei ole kovin tehokasta.”

Kasvokkain kohtaamisen vaikutusta on mahdollista voimistaa valmistautumalla poliitikon kohtaamiseen ja miettimällä sanottavansa.

”Ehkä pelkkä nyrkin heristely ei ole kovin tehokasta. Kyllä sen heti huomaa, jos ihminen on perehtynyt asiaan. Silloin keskustelu on heti ihan eri tasolla. Kannattaa vähän katsoa etukäteen, millaista linjaa poliitikko on siihen mennessä ajanut, ja yrittää voimistaa sitä suuntaa ja vaikka kannustaa vielä tiukemmin pitämään kiinni jostain asiasta. Se tehoaa paremmin kuin vain tivaaminen, että miksi ette tee mitään”, Vanhanen vinkkaa.

Juuri nyt poliitikkoja on vaalien takia paljon liikkeellä ja he jopa ilmoittavat päivystyspaikoistaan etukäteen.

”Haluan erikseen painottaa, että kansalaisen asiaan perehtymisellä on oikeasti iso merkitys”, Vanhanen vielä lisää.

Myös viestin sävyllä ja näkökulmalla on väliä – kerrottiin viesti sitten kasvokkain tai Facebookissa.

”Kaiken lyttääminen ei ole kovin hedelmällistä. Harva poliitikko vaihtaa linjaansa täyskäännöksenä. Siksi on parempi tukea poliitikon linjaa ja sitten yrittää ohjata sitä hieman tai kannustaa vielä tiukemmaksi. Tsemppiviestit ovat hyviä. Myös pieni imartelu on hyväksi – ihmisiä ne poliitikotkin ovat”, Vanhanen vinkkaa.

 

”Kyllä mielipidekirjoituksellakin pystyy vaikuttamaan.”

Urpilainen nostaa valikoimaan vielä yhden keinon. Hän muistuttaa, että poliitikot seuraavat yleensä hyvin tarkkaan tiedotusvälineitä. Jos ei halua masinoida isoa kampanjaa tai kerätä nimiä kansalaisaloitteeseen, voi kirjoittaa yksin tai parin ihmisen kanssa mielipidekirjoituksen ja lähettää sen paikalliselle tiedotusvälineelle.

”Seuraan hyvin tarkkaan, mitä kansalaiset kirjoittavat mielipidesivuilla, ja etenkin sitä, alkavatko jotkin teemat toistua jatkuvasti. Kyllä mielipidekirjoituksellakin pystyy vaikuttamaan.”

Urpilainenkin mainitsee puolueisiin liittymisen ja niiden ohjelmatyön yhtenä vaikutuskeinona. Kevyempi vaihtoehto tälle voi olla johonkin järjestöön liittyminen ja sen kautta vaikuttaminen. Järjestöillä on usein enemmän voimaa myös kampanjoida.

Vanhanen kuitenkin muistuttaa, että tämä on aina keinona epäsuorempi. ”Yhdysvalloissa järjestöt voivat ohjailla jäsentensä äänestysvalintoja ja painostaa niillä poliitikkoja, mutta meillä Suomessa se ei mene näin.”

Urpilainenkin korostaa järjestöjen painostusvoiman sijasta asiantuntemusta, näkökulmia ja ihan faktojakin: mitä ne voivat tuoda keskusteluun? Tämä voi olla arvokasta etenkin niille kansanedustajille, jotka eivät luontaisten kiinnostuksenkohteidensa vuoksi ole kovin perehtyneitä johonkin aiheeseen.

Entäpä esimerkiksi ihmisten kulutusvalinnat ilmastoasioissa? Onko niillä väliä? Tunnetun sanonnan mukana ruoka on politiikkaa. Vaikutusta on, mutta usein viive on suuri.

”Kyllä sillä on merkitystä, kun näkee, että kansalaisten keskuudessa vaihde vaihtuu. Mutta jos käyttäytymisessä tapahtuu merkittävä muutos, kyllä sitä ennen asia on ollut jo kansalaiskeskustelussa isosti. Eli viive on iso”, Vanhanen sanoo.

”Aika usein tässä ilmastonmuutoksessakin poliitikot joutuvat vetämään kansalaisia perässä. Otetaan esimerkiksi ydinvoima, joka on kuitenkin merkittävin ison luokan päästötön energianlähde. Oma kantani ydinvoimaan muuttui 15–20 vuotta sitten, ja nyt vihreätkin ovat tulleet puoliväliin, mutta kansalaisten parissa on yhä aika paljon vastustusta.”

Vanhasen mukaan kansalaiset ovat vastustaneet erilaisia ilmastotoimia aika pitkään.

”Nyt vasta tilanne on muuttumassa. Eivät kansalaiset aina ole eturintamassa.”

Fakta

Näin vaikutat poliitikkoihin


 Äänestä.

 Liity puolueen jäseneksi ja vaikuta ohjelmatyöhön.

 Laadi kansalaisaloite ja kerää nimiä.

 Laadi vetoomuksia, kampanjoi verkossa tai järjestä mielenosoitus.

 Tapaa poliitikoita kasvokkain. Tapaamiseen kannattaa valmistautua tutustumalla puolueen ja ehdokkaan aiempiin kantoihin. Myös tsemppaamista ja imartelua voi kokeilla.

 Lähetä poliitikolle viesti. Henkilökohtainen viesti tehoaa paremmin kuin kopioitu massapostitus.

 Tarjoa mielipidekirjoituksia tiedotusvälineille.

 Liity järjestöön tai yhdistykseen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Olen onnellinen Jussin puolesta” – Rockmaailman hylkäämä Kari Peitsamo puhuu ihailemastaan Jussi Halla-ahosta, näyttää uuden kotinsa, ja kaiken sanottuaan puhkeaa itkuun

   Tilaajille
  2. 2

   Erottaisitko synteettisen timantin oikeasta? Eivät erota kultakauppiaatkaan, ja näin se mullistaa timanttikauppaa

  3. 3

   Helsinki kärsii niin kovasta lääkäripulasta, että poliitikot pohtivat ruuhkien purkamista yksityisille lääkäriasemille

  4. 4

   Lasitaiteilija Oiva Toikka on kuollut

  5. 5

   Uusi tutkimus pani suomalais­professorit järjestykseen julkaisujensa perusteella: Katso listat seitsemän alan kärki­nimistä

  6. 6

   Ultrajuoksija Noora Honkala teki 12 tunnin kisassa kerralla kaksi ennätystä vaikeuksista huolimatta: ”Epätoivoisesti yritin oksentaakin”

  7. 7

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  8. 8

   Tanskalaislehti: Tanskan rikkaimman miehen neljästä lapsesta kolme kuoli Sri Lankan pommi-iskussa – iskusta epäillään paikallista NTJ-islamistiryhmää

  9. 9

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  10. 10

   Patrik Laine ei tule MM-kisoihin: ”Juuri nyt haluan vain unohtaa kaiken jääkiekkoon liittyvän”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  2. 2

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  3. 3

   Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

  4. 4

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  5. 5

   Unelmien keikka päättyi kauhutarinaan – Vuonna 2008 HS:n toimittaja ja valokuvaaja nousivat helikopteriin nähdäkseen Suomen, mutta matkan päässä odotti yllätys

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi tutkimus pani suomalais­professorit järjestykseen julkaisujensa perusteella: Katso listat seitsemän alan kärki­nimistä

  7. 7

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  8. 8

   ”Olen onnellinen Jussin puolesta” – Rockmaailman hylkäämä Kari Peitsamo puhuu ihailemastaan Jussi Halla-ahosta, näyttää uuden kotinsa, ja kaiken sanottuaan puhkeaa itkuun

   Tilaajille
  9. 9

   Tanskalaislehti: Tanskan rikkaimman miehen neljästä lapsesta kolme kuoli Sri Lankan pommi-iskussa – iskusta epäillään paikallista NTJ-islamistiryhmää

  10. 10

   Suomalaisilla ja virolaisilla yrittäjillä on eroa kuin yöllä ja päivällä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  3. 3

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  4. 4

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  5. 5

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  6. 6

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  7. 7

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  8. 8

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  9. 9

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  10. 10

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  11. Näytä lisää