Politiikka

Haluatko vaikuttaa poliitikkojen linjaan? Kaksi konkari­poliitikkoa kertoo, miten se onnistuu

Mikä tehoaa poliitikkoihin, jos innokas kansalainen haluaa vaikuttaa muutenkin kuin äänestämällä?

Oletko niitä ihmisiä, joita ilmastonmuutos kiinnostaa? Tekevätkö poliitikot mielestäsi muutoksia liian nopeasti tai hitaasti, tai painottavatko he vääriä keinoja? Olisiko sinulla tehtävään ilmastopolitiikkaan sananen sanottavana?

Huhtikuussa on vaikuttamisen paikka, kun suomalaiset saavat äänestää eduskuntavaaleissa. Äänestäminen on vahva viesti, mutta ei välttämättä kovin tarkka. Eihän puolue lopulta tiedä, saiko se äänen esimerkiksi ilmasto- vai sote-kantojensa takia.

Onko innokkaalla kansalaisella muita keinoja vaikuttaa poliitikkoihin, puolueisiin ja niiden politiikkaan? Kohtahan ovat vuorossa hallitusneuvottelut, joissa suljettujen ovien takana lyödään lukkoon politiikan linjat neljäksi seuraavaksi vuodeksi.

HS kysyi kahdelta kokeneelta poliitikolta keinoja vaikuttaa poliitikkoihin.

”Ehdottomasti tehokkainta on vaikuttaa puolueisiin sisältäpäin eli liittyä puolueeseen. Siellä niitä linjoja päätetään, ja poliitikot kuuntelevat oman puolueensa ihmisiä”, sanoo Matti Vanhanen (kesk).

Vanhanen jos kuka tietää. Hän on kansan­edustaja, keskustan entinen puheen­johtaja, entinen puolustus­ministeri ja entinen pää­ministeri. Vanhanen on vetänyt keskustan linjoja puolueen sisällä ja johtanut hallitus­neuvotteluja, joissa linjataan maan tulevaa politiikkaa.

Eikö puolueeseen liittyminen ole aika vahva sitoumus?

”Jos asia on tärkeä, niin kyllä sen sitten varmaan tekee”, Vanhanen pistää väliin.

Osalta se on silti liikaa vaadittu – eikä kaikissa ammateissa edes suotavaa.

Mitä sanoo Jutta Urpilainen (sd)?

”Tärkeintä keinoa on vaikea nostaa. Tehokkaita keinoja on niin monia.”

Myös Urpilainen on moninkertainen kansanedustaja. Hän on sekä johtanut Sdp:n ohjelmatyötä että ollut puolueensa edustajana hallitusneuvotteluissa. Valtiontalouden hoitoa hän on johtanut valtiovarainministerinä.

Yhdeksi todistetusti vaikuttavista keinoista Urpilainen nostaa kansalais­aloitteet. Vaikka moni niistä kaatuu, esimerkiksi suku­puoli­neutraali avio­liitto­laki saatiin voimaan kansalais­aloitteen avulla.

Ilmastonmuutosta liippaavia aloitteita on nytkin kerättävänä muutama.

Kansalaisaloitteet ja puolueen jäsenyys on nyt mainittu. Mitä muita keinoja on?

Ainakin järjestöjen kautta vaikuttaminen, kampanjat ja mielenilmaukset sekä yhteydenotot poliitikkoon vaikkapa puhelimitse, sähköpostitse, sosiaalisessa mediassa tai kasvokkain.

Tosin poliitikoille tulee niin paljon yhteydenottoja, että yksittäiset sähköpostit, Facebook-viestit, twiitit ja puhelut hukkuvat helposti massaan ja jauhautuvat toistensa joukkoon. Niiden vaikutusta voi kuitenkin tehostaa.

”Useinhan ne ovat aika tuttuja asioita. Mutta jos mukana on jokin ihan uusi näkökulma, jota ei itse ole tullut edes ajatelleeksi, se kyllä panee lukemaan”, Vanhanen sanoo.

Urpilainen korostaa henkilökohtaisen viestin voimaa. Ainakaan masinoidut massaviestit eivät tehoa.

”Jos saa kopioituna saman viestin eri suunnista, se alkaa muistuttaa spämmiä ja vain ärsyttää. Mutta jos viestin kirjoittaja jakaa henkilökohtaisen tarinansa, tiedän kokemuksesta, että sillä todella on vaikutusta. Etenkin omassa vaalipiirissäni ihmiset aika usein kertovat henkilökohtaisen tarinansa mutta liittävät siihen myös omia näkemyksiään, millaista politiikkaa kannattaisi tehdä.”

Molemmat pitävät tehokkaana henkilökohtaista tapaamista. Urpilaisen mukaan se jää paremmin mieleen. Hänestä myös isoissa kampanjoissa ja vetoomuksissa voi olla henkilökohtainen sävy. Pelkän sosiaalisessa mediassa vetoamisen sijaan kannattaa jollain tavalla ottaa yhteys päättäjiin myös henkilökohtaisesti. Silloin kampanjan vaikutus syvenee.

 

”Ehkä pelkkä nyrkin heristely ei ole kovin tehokasta.”

Kasvokkain kohtaamisen vaikutusta on mahdollista voimistaa valmistautumalla poliitikon kohtaamiseen ja miettimällä sanottavansa.

”Ehkä pelkkä nyrkin heristely ei ole kovin tehokasta. Kyllä sen heti huomaa, jos ihminen on perehtynyt asiaan. Silloin keskustelu on heti ihan eri tasolla. Kannattaa vähän katsoa etukäteen, millaista linjaa poliitikko on siihen mennessä ajanut, ja yrittää voimistaa sitä suuntaa ja vaikka kannustaa vielä tiukemmin pitämään kiinni jostain asiasta. Se tehoaa paremmin kuin vain tivaaminen, että miksi ette tee mitään”, Vanhanen vinkkaa.

Juuri nyt poliitikkoja on vaalien takia paljon liikkeellä ja he jopa ilmoittavat päivystyspaikoistaan etukäteen.

”Haluan erikseen painottaa, että kansalaisen asiaan perehtymisellä on oikeasti iso merkitys”, Vanhanen vielä lisää.

Myös viestin sävyllä ja näkökulmalla on väliä – kerrottiin viesti sitten kasvokkain tai Facebookissa.

”Kaiken lyttääminen ei ole kovin hedelmällistä. Harva poliitikko vaihtaa linjaansa täyskäännöksenä. Siksi on parempi tukea poliitikon linjaa ja sitten yrittää ohjata sitä hieman tai kannustaa vielä tiukemmaksi. Tsemppiviestit ovat hyviä. Myös pieni imartelu on hyväksi – ihmisiä ne poliitikotkin ovat”, Vanhanen vinkkaa.

 

”Kyllä mielipidekirjoituksellakin pystyy vaikuttamaan.”

Urpilainen nostaa valikoimaan vielä yhden keinon. Hän muistuttaa, että poliitikot seuraavat yleensä hyvin tarkkaan tiedotusvälineitä. Jos ei halua masinoida isoa kampanjaa tai kerätä nimiä kansalaisaloitteeseen, voi kirjoittaa yksin tai parin ihmisen kanssa mielipidekirjoituksen ja lähettää sen paikalliselle tiedotusvälineelle.

”Seuraan hyvin tarkkaan, mitä kansalaiset kirjoittavat mielipidesivuilla, ja etenkin sitä, alkavatko jotkin teemat toistua jatkuvasti. Kyllä mielipidekirjoituksellakin pystyy vaikuttamaan.”

Urpilainenkin mainitsee puolueisiin liittymisen ja niiden ohjelmatyön yhtenä vaikutuskeinona. Kevyempi vaihtoehto tälle voi olla johonkin järjestöön liittyminen ja sen kautta vaikuttaminen. Järjestöillä on usein enemmän voimaa myös kampanjoida.

Vanhanen kuitenkin muistuttaa, että tämä on aina keinona epäsuorempi. ”Yhdysvalloissa järjestöt voivat ohjailla jäsentensä äänestysvalintoja ja painostaa niillä poliitikkoja, mutta meillä Suomessa se ei mene näin.”

Urpilainenkin korostaa järjestöjen painostusvoiman sijasta asiantuntemusta, näkökulmia ja ihan faktojakin: mitä ne voivat tuoda keskusteluun? Tämä voi olla arvokasta etenkin niille kansanedustajille, jotka eivät luontaisten kiinnostuksenkohteidensa vuoksi ole kovin perehtyneitä johonkin aiheeseen.

Entäpä esimerkiksi ihmisten kulutusvalinnat ilmastoasioissa? Onko niillä väliä? Tunnetun sanonnan mukana ruoka on politiikkaa. Vaikutusta on, mutta usein viive on suuri.

”Kyllä sillä on merkitystä, kun näkee, että kansalaisten keskuudessa vaihde vaihtuu. Mutta jos käyttäytymisessä tapahtuu merkittävä muutos, kyllä sitä ennen asia on ollut jo kansalaiskeskustelussa isosti. Eli viive on iso”, Vanhanen sanoo.

”Aika usein tässä ilmastonmuutoksessakin poliitikot joutuvat vetämään kansalaisia perässä. Otetaan esimerkiksi ydinvoima, joka on kuitenkin merkittävin ison luokan päästötön energianlähde. Oma kantani ydinvoimaan muuttui 15–20 vuotta sitten, ja nyt vihreätkin ovat tulleet puoliväliin, mutta kansalaisten parissa on yhä aika paljon vastustusta.”

Vanhasen mukaan kansalaiset ovat vastustaneet erilaisia ilmastotoimia aika pitkään.

”Nyt vasta tilanne on muuttumassa. Eivät kansalaiset aina ole eturintamassa.”

Fakta

Näin vaikutat poliitikkoihin


 Äänestä.

 Liity puolueen jäseneksi ja vaikuta ohjelmatyöhön.

 Laadi kansalaisaloite ja kerää nimiä.

 Laadi vetoomuksia, kampanjoi verkossa tai järjestä mielenosoitus.

 Tapaa poliitikoita kasvokkain. Tapaamiseen kannattaa valmistautua tutustumalla puolueen ja ehdokkaan aiempiin kantoihin. Myös tsemppaamista ja imartelua voi kokeilla.

 Lähetä poliitikolle viesti. Henkilökohtainen viesti tehoaa paremmin kuin kopioitu massapostitus.

 Tarjoa mielipidekirjoituksia tiedotusvälineille.

 Liity järjestöön tai yhdistykseen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

  2. 2

   Timo Soini jättää politiikan

  3. 3

   Laura Huhtasaari ja joukko muita perussuomalaisten kansanedustajia ehdolle eurovaaleihin – Halla-aho vältteli taas kysymystä blogiteksteistä

  4. 4

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  5. 5

   Antti Rinne: Tulevaan hallitukseen vähintään 40 prosenttia kumpaakin sukupuolta, hallituspuolueet tiedossa heti vapun jälkeen

  6. 6

   Haagan puukotuksen uhri joutuu piiloutumaan myös entisen miehensä veljeltä – Epäilty puukottaja uhkailee naista videolla

  7. 7

   Fingerpori-elokuvan traileri on julki – Jeesus juoksee veden päällä uima-altaassa, Rivo-Riitta näkee hautakivensä ja lääkäri suorittaa julkista terveydenhuoltoa yleisön edessä

  8. 8

   Helsingissä on jo alueita, joilla yli puolet pikku­lapsista on vieraskielisiä – Hilja Alava, 2, oppii sujuvasti somalia

  9. 9

   Miksi tuo komea mies on kiinnostunut minusta, mietti Tuula Visa – Nyt hän pyörittää yhden naisen etsivätoimistoa ja takoo järkeä rakastuneiden naisten päähän

   Tilaajille
  10. 10

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  2. 2

   Kommentti: Vasemmiston temppu näyttää, miten tähti­ehdokkailla hämätään äänestäjiä eurovaaleissa

  3. 3

   Helsingissä on jo alueita, joilla yli puolet pikku­lapsista on vieraskielisiä – Hilja Alava, 2, oppii sujuvasti somalia

  4. 4

   Tiedätkö, mitä tämä pienen pieni kolmio auton bensa­mittarissa tarkoittaa? Nerokas apuväline ilmestyi kojelautoihin 30 vuotta sitten

  5. 5

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  6. 6

   ”Ministeri juhlii sitä, että alkoholisoitunut näpistelijä saadaan vankilaan” – Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvostelee Suomen kriminaalipolitiikkaa

  7. 7

   Olympiastadionin remontissa tehtiin historiallinen löytö

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Keskusta ja kokoomus ovat tilassa, joka ei anna aihetta Antti Rinteen optimismille

  9. 9

   Ainakin 29 saksalaisturistia kuoli bussiturmassa Madeiralla – Saarelta etsitään saksan taitajia loukkaantuneita lohduttamaan

  10. 10

   Yksi kartta näyttää, kuinka raju kirkon jäsenkato on tällä vuosikymmenellä ollut: ”Ei tätä kehitystä tempuilla tai saarnoilla muuteta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  4. 4

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  5. 5

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  6. 6

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  7. 7

   Näin Ozan Yanar, Paavo Väyrynen, Touko Aalto ja muut eduskunnasta pudonneet kommentoivat tappiotaan

  8. 8

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  9. 9

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  10. 10

   Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää