Politiikka    |   HS-gallup

Kansan suosikki pääministeriksi on Pekka Haavisto, Antti Rinteen suosio on heikompi kuin hänen puolueensa

Pääministerillä on Suomessa eniten valtaa, mutta yksikään puoluejohtaja ei ole nyt yhtä suosittu kuin Juha Sipilä neljä vuotta sitten.

Suomessa pääministerillä on enemmän valtaa kuin yhdelläkään toisella ihmisellä, mutta kansalla ei ole selvää ykkössuosikkia, kenelle kaikki tuo valta pitäisi seuraaviksi neljäksi vuodeksi antaa.

Suosituin pääministeriehdokas on vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto. Tämä selviää gallupista, jonka toteutti Kantar TNS Helsingin Sanomien toimeksiannosta.

Haavistoa kannattaa 22 prosenttia haastatelluista. Hänen takanaan tulevat varsin tasavahvoina kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo (16 prosentin kannatus), Sdp:n Antti Rinne (15 prosenttia) ja keskustan Juha Sipilä (14 prosenttia).

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho (9 prosentin kannatus) ja vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson (5 prosenttia) saivat kannatusta selvästi harvemmalta kuin kärjessä olevat neljä puheenjohtajaa.


Sipilä oli neljä vuotta sitten huomattavasti suositumpi pääministeriehdokas kuin yksikään nykyisistä varteenotettavista puheenjohtajista.

Keväällä 2015 Helsingin Sanomien teettämässä tutkimuksessa Sipilää kannatti pääministeriksi 45 prosenttia vastanneista. Tuolloisen kokoomuslaisen pääministerin Alexander Stubbin kannatus oli 23 prosenttia.

”Kansalla ei selvästi ole nyt selkeää ykkösehdokasta. Haavisto on henkilönä pidetty ja suosittu, joten hän nousee yleensä tällaisissa kyselyissä korkealle”, sanoo Kantar TNS:n tutkimusjohtaja Sakari Nurmela.

 

”Kansalla ei selvästi ole nyt selkeää ykkösehdokasta.”

Nykyisten puoluekannatusmittausten mukaan todennäköisemmät pääministerit ovat Sdp:n Rinne ja kokoomuksen Orpo. Heitä kannattavat ennen kaikkea oman puolueen jäsenet, mutta muissa puolueissa heidän suosionsa on varsin pientä.

Jos Orpo ja Rinne olisivat ainoat vaihtoehdot, molempien kannatus olisi jokseenkin yhtä suuri.

Erityisen nolo tilanne on Rinteelle, jonka kannatus on selvästi pienempi kuin Sdp:n kannatus. Rinteellä ei ole edes omien parissa varauksetonta kannatusta. Haavistoa äänestäisi 18 prosenttia Sdp:n kannattajista.

”Tutkimuksista on käynyt ilmi, että Sdp ei niinkään erotu johtajien kautta vaan poliittisen ohjelmansa kautta. Rinnettä ei voi persoonana pitää varsinaisena kansan villitsijänä”, Nurmela sanoo.

Vallan olemuksesta voi aina kiistellä, mutta ainakin perustuslain mukaan pääministerillä on Suomessa eniten valtaa. Pääministeriksi valitulla henkilöllä on suuri merkitys sille, mihin suuntaan Suomi jatkossa kehittyy.

Tämän takia eduskuntavaaleja on kutsuttu myös pääministerivaaleiksi.

Pääministerin asema muuttui vuoden 2000 perustuslaissa, joka heikensi presidentin ja vahvisti pääministerin valtaa.

Pääministeri on hallituksen ja näin ollen uusien valtiollisten linjausten ja lakivalmistelun todellinen johtaja. Pääministeri myös johtaa Suomen EU-politiikkaa. Hänen ajastaan aimo osa kuluu Euroopan unionin kokouksissa.

Palkkaa pääministeri saa hiukan päälle 11  000 euroa kuukaudessa, eli yritysmaailmassa keskiportaan johtajan verran ja vähemmän kuin korkeimmat virkamiehet.

Pääministeri johtaa valtioneuvostoa ja hän myös valvoo, että yhdessä sovittua hallitusohjelmaa toteutetaan. Pääministeri voi esimerkiksi päättää, milloin asioista päätetään hallituksessa.

Hallituksessa pääministeri sovittelee eri puolueiden näkemyksiä, mutta muiden puolueiden on varsin hankala kävellä pääministerin yli, jos tämä haluaa pitää kiinni omasta kannastaan.

Pääministeri tietää hallituksen asioista eniten, sillä hän johtaa kaikkia lakeja valmistelevia ministeriryhmiä. Hyvä esimerkki pääministerin keskeisestä asemasta saatiin maaliskuun alkupuolella, kun Sipilä ilmoitti hallituksen eroavan soten kaatumisen takia. Päätös tuli yllätyksenä jopa muiden hallituspuolueiden puheenjohtajille.

Pääministerin asemaa parantaa aina se, jos hän on suosittu kansan parissa. Esimerkiksi muut hallituspuolueet pidättäytyivät kritisoimasta edes taustakeskusteluissa Sipilää niin kauan kuin hänen kannatuksensa oli korkealla. Tilanne muuttui heti, kun hänen suosionsa lähti laskuun muun muassa yhteiskuntasopimukseen liittyvien pakkolakien takia.

Seuraava pääministeri on todennäköisesti vaaleissa voittaneen puolueen puheenjohtaja. Tämä tiedetään todennäköisesti eduskuntaryhmien hallitustunnustelujen jälkeen. Lopulta eduskunta äänestää pääministeristä.

Tuleva pääministeri käyttää ehkä eniten valtaa ensimmäisten kuukausien aikana, kun hän neuvottelee hallituspohjasta ja johtaa sen jälkeen hallitusneuvotteluja. Niissä linjataan keskeiset päätökset, joilla Suomea muutetaan.

Kantar TNS:n Nurmelan mukaan ihmisten näkemyksiin tulevasta pääministeristä saattaa vaikuttaa tieto, ettei mikään puolue lopulta saa kokonaan valtaa.

”Hallituksen muodostamisessa on monta mutkaa matkassa. Ihmiset tietävät, että valtaan nousee jonkinlainen koalitio, mikä voi olla tällä hetkellä katsottuna melkein millainen tahansa. Tämän takia on helpompi kannattaa enemmän puoluetta kuin pääministeriehdokasta.”

Pääministeriehdokkaiden kannatus on selvästi puoluesidonnaista. Kaikki ehdokkaat saavat vankan tuen omiltaan. Esimerkiksi neljä viidestä vihreiden kannattajasta pitää Haavistoa parhaana henkilönä pääministeriksi. Haavistolla on kannatusta myös etenkin demareiden ja vasemmistoliiton äänestäjien keskuudessa.

Haavisto on suosittu 25–34-vuotiaiden, pääkaupunkiseudulla asuvien, ylempien toimihenkilöiden, johtajien, opiskelijoiden ja eniten koulutettujen parissa.

 

Haavisto vetoaa selvästi enemmän naisiin.

Haavisto on myös tutkituista kuudesta henkilöstä ainoa, joka vetoaa selvästi enemmän naisiin kuin miehiin. Naisista 30 prosenttia pitää häntä parhaana vaihtoehtona, miehistä vain 14 prosenttia.

Orpo saa tukea kokoomuslaisilta, mutta myös keskimääräistä useammilta hyvätuloisilta, ylemmiltä toimihenkilöiltä, yrittäjiltä sekä 35–49-vuotiailta.

Antti Rinne on eläkeläisten suosikki. 65 vuotta täyttäneistä ja iäkkäämmistä 23 prosenttia pitää häntä parhaana pääministeriksi. Alle 25-vuotiaista vain viisi prosenttia on samaa mieltä.

Rinne saa tukea oman puolueensa kannattajien lisäksi keskituloisilta, vähiten koulutetuilta, Uudenmaan ulkopuolisessa eteläisessä Suomessa asuvilta, sekä niiltä, jotka ovat kotoisin taajaan asutuista kunnista.

Myös Sipilä olisi eläkeikäisille ja eläkeläisille mieluinen pääministerivaihtoehto. Sipilää kannattaa myös keskimääräistä useampi pohjois- ja itäsuomalainen sekä peruskoulutettu.

Fakta

Näin tutkimus tehtiin


 Tutkimusaineisto on koottu 1.–22. maaliskuuta 2019. Haastattelujen kokonaismäärä on 1 004.

 Tutkimukseen osallistuneiden joukko edustaa maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä pois lukien Ahvenanmaan maakunnassa asuvat.

 Kantar TNS oy on toteuttanut tutkimuksen Helsingin Sanomien toimeksiannosta.

 Tutkimusotos muodostettiin monivaiheisella ositetulla otannalla. Tutkimustulosten virhemarginaali on noin 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

 Ensin kysyttiin, kuka kuudesta tuoreiden mielipidetiedustelujen perusteella todennäköisimpänä pidetystä henkilöstä olisi paras toimimaan Suomen pääministerinä.

 Sen jälkeen neljä suosituinta henkilöä asetettiin yksitellen toinen toistaan vastaan. Tutkimukseen osallistuneita pyydettiin kussakin tilanteessa kertomaan, kumpaa mainituista henkilöistä he pitäisivät parempana vaihtoehtona maamme pääministeriksi.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  2. 2

   Leijonat voitti sensaatiomaisesti MM-kultaa, juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, Leijonat saapuu iltapäivällä Suomeen

  3. 3

   Leijonat saa sittenkin lentosaattueen: Hawkit ottavat mestarit vastaan kello 14.30, illalla joukkueelle järjestetään kansanjuhla – HS näyttää suorina lähetyksinä

  4. 4

   Eero oli tavallisen perheen teinipoika, joka päätti kadota – Nyt hän kertoo, mitä karkumatkojen aikana tapahtui

   Tilaajille
  5. 5

   Junan kylkeen ilmestyi Mörkö-graffiti ja kirkko ohjasi kansaa torille Matteusta siteeraten – Näin Helsinki sekosi jääkiekon maailman­mestaruudesta

  6. 6

   Verinen mies ilmestyi lapsiperheen pihalle ja alkoi jahdata isää puukko kädessä, pikkulapset pelastautuivat sisälle – Puukkomies vetosi oikeudessa pakkotilaan

  7. 7

   Oikeuskansleri moittii ankarasti puolustusministeri Jussi Niinistöä epäasiallisesta ja loukkaavasta arvostelusta

  8. 8

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  9. 9

   Kiekkotappio ei juuri näkynyt Kanadan mediassa, sillä maa keskittyi juhlimaan toista urheilu­saavutusta

  10. 10

   Eurovaaleista povattiin oikeistopopulistien aaltoa, mutta niskan päälle pääsivätkin EU-myönteiset puolueet – HS kysyi kolmelta asiantuntijalta, mistä tulos kertoo

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  2. 2

   Sensaatio on valmis – Suomi on jääkiekon maailmanmestari!

  3. 3

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  4. 4

   Suomen vihreille historiallinen voitto eurovaaleissa, koko EU:n tasolla keskustaoikeisto suurin puolue – Katso täältä tulokset ja analyysit eri EU-maista

  5. 5

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  6. 6

   Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi – tässä ovat Suomen uudet euroedustajat

  7. 7

   Kiekkotappio ei juuri näkynyt Kanadan mediassa, sillä maa keskittyi juhlimaan toista urheilu­saavutusta

  8. 8

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  9. 9

   Päävalmentaja Jalonen hermostui venäläisten kritiikkiin

  10. 10

   Leijonat saa sittenkin lentosaattueen: Hawkit ottavat mestarit vastaan kello 14.30, illalla joukkueelle järjestetään kansanjuhla – HS näyttää suorina lähetyksinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  9. 9

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  10. 10

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  11. Näytä lisää