Politiikka

Suomessa poliitikot ovat voineet liikkua rauhassa kansalaisten parissa, mutta näissä vaaleissa jokin on toisin

Eduskuntavaalien alla ehdokkaiden häirintä on noussut uudelle tasolle. Tänään avautuivat ensimmäiset puolueiden vaalimökit Helsingin Narinkkatorille, ja presidentti Niinistö vetosi vaalirauhan puolesta.

Ensimmäiset puolueiden vaalimökit aukesivat tänään Helsingin Narinkkatorilla. Tämä on varma merkki siitä, että eduskuntavaalien katukampanjointi alkaa kiihtyä.

Ehdokkaat hakevat entiseen tapaan kontaktia äänestäjiin, mutta tänä keväänä tunnelma on yllättänyt monet. Puolueet laidasta laitaan kertovat, että vaalihäirintä on noussut näissä eduskuntavaaleissa uudelle tasolle.

Saman vahvistaa poliisi. Poliisihallitus kertoi keskiviikkona, että tietoon on tullut jo useita kansanedustaja- tai europarlamenttiehdokkaisiin kohdistuneita häirintätapauksia monelta paikkakunnalta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kirjoitti keskiviikkona blogitekstin, jossa hän vaati eduskuntavaalikampanjoihin vaalirauhaa.

”Uhkailu tai väkivalta sanoissa tai teoissa eivät kuulu suomalaiselle vaalikentälle”, hän kirjoitti.

Myös Helsingin kaupunginvaltuuston poliittiset ryhmät allekirjoittivat kannanoton vaalirauhan puolesta.

”Olemme erittäin huolissamme vaaleihin liittyvän häirinnän ja jopa väkivallan uhan lisääntymisestä”, siinä sanotaan.

Kansanedustajaehdokkaiden kohtaama häirintä on tyypillisesti nimittelyä päin naamaa ja vaalimainosten tärvelyä, pahimmillaan tappouhkauksia, tönimistä ja väkivallalla uhkailua.

”Olen saanut ehdokkailta yhteydenottoja tapauksista, joissa ei ole käyty käsiksi mutta kanssakäyminen on muuten koettu hyvin uhkaavaksi. Useimmiten nämä ovat sattuneet suurissa kaupungeissa”, sanoo keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen.


Poliisihallitus kehottaa tiedotteessaan ehdokkaita ja heidän tukijoukkojaan ilmoittamaan poliisille kaikenlaisesta häiriköinnistä ja uhkailusta. Poliisihallitus on myös ohjeistanut poliisilaitoksia kiinnittämään erityistä huomiota vaalitilaisuuksien yleisen turvallisuuden ja järjestyksen valvontaan.

Vakavin tapaus on toistaiseksi ollut Korsossa viime sunnuntaina, jossa Soldiers of Odin -tunnuksia kantanut isokokoinen mies yritti lyödä ulkoministeri Timo Soinia (sin). Turvamiehet ehtivät taklata häirikön maahan.


Lahden poliisi tutkii parhaillaan tapausta, jossa perussuomalaisten ehdokas Lulu Ranne joutui maaliskuun puolivälissä Lahdessa kampanjoidessaan tappouhkausten kohteeksi.

”Se on meillä ensimmäinen tällainen rikosilmoitus koskaan”, sanoo perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo.

Vasemmistoliiton ehdokas Suldaan Said Ahmed kertoi maanantaina, että hänen kimppuunsa oli hyökätty Helsingin Itäkeskuksessa.

Puolueiden mukaan erityisesti maahanmuuttajataustaiset tai ulkonäöltään tai nimeltään kantaväestöstä poikkeavat ehdokkaat joutuvat kestämään törkeää kielenkäyttöä vaalityötä tehdessään.

”Tämä on pitkäaikainen kehitys. Se, mitä ennen sanottiin vain netissä, on nyt ihan ok huutaa kadulla”, sanoo Rkp:n puoluesihteeri Fredrik Guseff.


Useissa vaaleissa ehdolla ollut somalialais­taustainen Zahra Abdulla (vas) sanoo Narinkkatorilla vasemmistoliiton vaalimökillä, että hänelle on huudeltu aina.

”Mutta tuntuu, että tämä on nyt lisääntynyt. Se näkyi jo viime kunnallisvaaleissa. Jotkut ovat niin aggressiivisia.”

Abdulla on tullut varovaisemmaksi eikä mielellään kerro esimerkiksi netissä tarkkoja kellonaikoja siitä, missä päin kaupunkia hän on kampanjoimassa.

”Suomi on maa, jossa poliitikot ovat aina voineet olla kansan keskuudessa. Sitä pitää vaalia.”

Keskustan Helsingin-piirin puheenjohtaja Antti Siika-aho sanoo, että yksi häiriköitä yhdistävä teema näyttää olevan maahanmuuttovastaisuus.

”Ehdokkailta on tullut palautetta, että on tiettyjä epämääräisiä, uhkaavasti käyttäytyviä porukoita, jotka laumoina kiertävät vaalitilaisuuksia.”

Joukossa on ryhmiä, joille perussuomalaistenkin maahanmuuttovastaisuus on liian mietoa.

”Siellä on Odineita ja Vastarintaliikettä. Ei se skene meistä tykkää”, Slunga-Poutsalo sanoo.

Vastarintaliike jakaa vaalitilaisuuksien liepeillä esitteitä, jotka näyttävät erehdyttävästi puolueiden omilta aineistoilta logoja ja tekstityyppejä myöten. Operaatio kohdistuu kaikkiin puolueisiin, myös perussuomalaisiin.

Itsekin ehdolla oleva Antti Siika-aho sanoo olevansa nyt varautuneempi toritapahtumien kaltaisissa avoimissa tiloissa.

Kaikki HS:n haastattelemat puolueet ovat antaneet ehdokkailleen ohjeeksi, että katukampanjointia ei pidä tehdä yksin. Lähettyvillä on aina oltava tukiryhmäläinen tai kaveri. Ehdokkailla on tarkat ohjeet myös siitä, miten pitää toimia ja keneen olla yhteydessä, jos jotakin sattuu.

Vihreiden ehdokas Fatim Diarra oli keskiviikko­aamuna ensimmäistä kertaa näissä vaaleissa ”flaikuttamassa” eli jakamassa vaaliesitteitään tukiryhmänsä kanssa Stockmannin tavaratalon edessä. Hän sanoo aiempien vaalien kokemuksella miettineensä pitkään, asettaako hän myös tukiryhmänsä ja ystävänsä vaaralliseen tilanteeseen, jos pyytää heitä mukaan.

”Aina kun olen jakamassa flaijereita vaikka muiden vihreiden kanssa, minuun kohdistuu sellaista mikroaggressiota. Tulee perusklassikkoa eli haukutaan neekerihuoraksi ja käsketään menemään sinne, mistä olet tullut. Päin naamaa tullaan tosi lähelle huutamaan”, Diarra sanoo.

”Kynnys tulla tänne kadulle on korkea, mutta en anna tämän kampanjan jäädä kiinni siitä, että ahdistaa. Suurin osa ihmisistähän on ihania.”

Diarra toivoo, että eduskuntapuolueiden puheenjohtajat tuomitsisivat vaalihäirinnän esimerkiksi yhteisellä julkilausumalla.

”Se näyttäisi puolueiden olevan tosissaan siinä, että demokratia ei voi toteutua, elleivät ehdokkaat saa olla rauhassa.”

Näiden vaalien ilmiö ovat kansalaiset tai toisen puolueen ehdokkaat, jotka tuovat älypuhelimensa ehdokkaan nenän eteen ja lähettävät hänen vastauksensa ja reaktionsa suorana livelähetyksenä maailmalle esimerkiksi Youtuben välityksellä.

Onko se häirintää? Ainakin ehdokkaat kokevat sen hyökkääväksi.

”Kuvaajat koettavat provosoida ehdokkaita, että saisivat kameralle raskauttavaa materiaalia”, keskustan Antti Siika-aho sanoo.

Tällaista kuvaamista ehdokas ei voi estää, jos hän on kampanjoimassa esimerkiksi torilla. Ehdokkaan ei kannata myöskään provosoitua, koska reaktio on katsottavissa myöhemmin tallenteena.

”Jos joku haluaa tulla avoimeen toritilaan sellaisessa tarkoituksessa, että aikoo käyttäytyä uhkaavasti tai aikoo tehdä jotain asiatonta, sitä on todella hankala estää. Vaalitapahtumia on niin paljon, ja ne ovat avoimia tilaisuuksia. Kaikki skenaariot estävän turvaorganisaation rakentaminen ei ole mahdollista”, toteaa kokoomuksen puoluesihteeri Janne Pesonen.

Sdp:n puoluesihteeri Antton Rönnholm sanoo yrittäneensä kertoa ehdokkaille, että kuvaamisessa ja vastausten vänkäämisessä on osittain kyse huomatuksi tulemisen tarpeesta.

”Jos ehdokas pystyy antamaan jonkin vastauksen ja hyväntuulisesti irtautumaan tilanteesta niin, että kummankin osapuolen kasvot säilyvät, ehkä kysyminen loppuu. Ihminen se on siellä kamerankin takana.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Timo Soini erehtyi luullessaan, että äänestäjät noudattaisivat hänen toiveitaan

  2. 2

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  3. 3

   Tuuliviiri, joka suuttuu ja leppyy nopeasti – Suomen toden­näköinen pääministeri Antti Rinne on mainettaan hauskempi mies, jonka epävarmuus mietityttää puolue­tovereita

   Tilaajille
  4. 4

   Naapurimme sai luvan jatkaa tupakointiaan, meitä kehotettiin tiivistämään ikkunamme

  5. 5

   ”Enkä itse näe suurta eroa Israelin valtion ja Isisin välillä” – Kansan­edustajaksi valittu Hussein al-Taee pyytää anteeksi kirjoituksiaan, Sdp:ssä aiotaan keskustella asiasta

  6. 6

   Vantaalaisella Marja Vinnillä on poikkeuksellinen harrastus: Hautajaiset

  7. 7

   Timo Soini ymmärsi lopettaa ajoissa

  8. 8

   Emilia Clarke valehteli olevansa kipeä ja livahti koekuvauksiin – Nyt hän on maailman parhaiten palkattuja tv-näyttelijöitä, jonka elämän Game of Thrones muutti

   Tilaajille
  9. 9

   Suomen futuristisin huoltoasema tuli myyntiin – lähtöhinta 10 000 euroa

  10. 10

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  2. 2

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  3. 3

   Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

  4. 4

   Helsingissä on jo alueita, joilla yli puolet pikku­lapsista on vieraskielisiä – Hilja Alava, 2, oppii sujuvasti somalia

  5. 5

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  6. 6

   Timo Soini jättää politiikan

  7. 7

   Suomen futuristisin huoltoasema tuli myyntiin – lähtöhinta 10 000 euroa

  8. 8

   ”Ministeri juhlii sitä, että alkoholisoitunut näpistelijä saadaan vankilaan” – Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvostelee Suomen kriminaalipolitiikkaa

  9. 9

   Tiedätkö, mitä tämä pienen pieni kolmio auton bensa­mittarissa tarkoittaa? Nerokas apuväline ilmestyi kojelautoihin 30 vuotta sitten

  10. 10

   Miksi tuo komea mies on kiinnostunut minusta, mietti Tuula Visa – Nyt hän pyörittää yhden naisen etsivätoimistoa ja takoo järkeä rakastuneiden naisten päähän

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  4. 4

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  5. 5

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  6. 6

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  7. 7

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  8. 8

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  9. 9

   Näin Ozan Yanar, Paavo Väyrynen, Touko Aalto ja muut eduskunnasta pudonneet kommentoivat tappiotaan

  10. 10

   Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää