Politiikka    |   Puheenjohtajahaastattelut 4/11

Sari Essayah antaisi perheille ja vanhusten­huoltoon lisää rahaa: ”Ongelmien poistaminen on kiinni resurssien lisäämisestä”

Sari Essayahin johdolla kristillisdemokraateista on tullut konservatiivinen yleispuolue, joka haluaa kannustavaa perusturvaa ja paikallista sopimista. HS haastattelee kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat. Heille esitetään 15 kysymystä, joista osa on kaikille puheenjohtajille samoja ja osa liittyy heidän puolueensa linjaan.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah puhuu paljon perheistä ja lapsista, joita hänen mielestään ei arvosteta. Siksi Essayah esittää panostuksia perheiden tukemiseen: muun muassa taaperobonusta, lapsilisien korotusta ja vauvarahaa.

Essayah on ohjannut kristillisdemokraatteja uuteen suuntaan, arvokonservatiiviseksi yleispuolueeksi. Hänen edeltäjänsä Päivi Räsänen otti kantaa naispappeuteen, homoliittoihin ja tasa-arvokeskusteluun, kun Essayah puhuu sosiaaliturvauudistuksesta tai vanhustenhuollosta.


Kerroitte, että Suomen suurin ongelma on syrjäytyminen, osattomuus. Kertokaa joitakin kouriintuntuvia muutoksia, joilla se ratkaistaan.

”Työelämän muutokset ovat sellaisia, että osa menestyy ja osa menettää. Peruskoulusta päästessään kymmenen prosenttia oppilaista ei osaa tarpeeksi hyvin lukea tai laskea jatkopintojen kannalta. Palautetaan kymppiluokka, joka nyt on monissa kunnissa karsittu säästösyistä. Perusta on, että pääsee mukaan työelämään, ja elinikäisellä oppimisella pidetään huolta, että ammatinvaihtaminen onnistuu.

Tarvitaan myös sosiaaliturvauudistusta, jossa työn ja sosiaaliturvan parempi yhteensovittaminen onnistuu. Tuolloin osatyökykyiset työllistyvät helpommin.”

Kertokaa ainakin yksi asia, josta meidän on luovuttava ilmastokriisin vuoksi. Vai onko?

”Ylikuluttaminen on kaiken kattava vastaus. Joudumme pohtimaan monia asioita uudella tavalla, mutta ennen kaikkea ratkaisut piilevät energiantuotantotavoissa eli pitää päästä eroon fossiilisesta energiasta.

Jokainen voi myös tehdä omia ratkaisuja. Mutta on paha neuvoa maaseudulla, että käyttäkää julkista liikennettä, jos sitä ei enää ole.”

Sosiaaliturvaa aiotaan uudistaa, ja Suomessa päättyi juuri perustulokokeilu. Pitääkö tukirahan vastineeksi tehdä jotakin? Mitä ja miksi?

”Kansalaispalkkatyyppinen perustulo ei työllistä eikä kannusta. Haluamme kannustavan perusturvan mallin, jossa työn vastaanottaminen ja sosiaaliturva sovelletaan palkkatulon ja verotuksen kanssa yhteen reaaliaikaisessa tulorekisterissä. Tällöin sosiaaliturva alenee lineaarisesti, eikä ihminen putoa kannustinloukkuun. Jossain vaiheessa sosiaaliturva loppuu kokonaan, kun palkkatulot kasvavat.”

Oletteko varma, että Suomi tarvitsee 64 uutta hävittäjää? Selittäkää miksi.

”Se on asiantuntija-arvio, luotan siihen. Luku lähtee siitä, että Rissalassa, Rovaniemellä ja Pirkkalassa on tukikohta ja laivueet, ja niiden sisällä olevissa lentueissa tietty määrä koneita. Jotkut sanovat, että luku voi olla ihan muuta, mutta he voisivat myös kertoa, että miten tämä hoidetaan. Haluavatko he lakkauttaa Rovaniemen tukikohdan?”

Valtiovarainministeriön arvion mukaan julkisia menoja on tulevina vuosina leikattava, vaikka työllisyysaste nousisi nykyisestä. Toimisitteko näin ja miksi? Mistä leikkaisitte? Kertokaa myös muita kohteita kuin yritystuet.

”Moni on asettanut tavoitteeksi 75 prosentin työllisyysasteen, mutta se on välitavoite. Tarvitsemme joustavuutta työmarkkinoille ja enemmän paikallista sopimista. Mutta jos tulee syvä taantuma, joudumme leikkaamaan juustohöylämäisesti useista kohdista. Se on tosiasia.”

Yksityisten hoivayritysten toiminnassa vanhustenhoidossa on paljastunut pahoja puutteita. Pitäisikö yksityisten yritysten roolia koko sosiaali- ja terveydenhoidossa lisätä vai vähentää nykyisestä? Miksi?

”Tämä ei ole ideologinen kysymys, että paha yksityinen ja hyvä julkinen, tai toisinpäin. Kyse on siitä, millaista laatua haluamme, ja miten laatua valvotaan.

Kunnat ovat tehneet ulkoistuksia, mutta eivät ole osanneet kilpailuttaa. Ei ole ollut laatukriteereitä, ja valvonta on ollut löperöä ilman sanktioita.”


Miten määrittelette kristillisen uskonne, miten se heijastuu puolueen vaalitavoitteisiin?

”Kristillisdemokraattien puheenjohtajan oma vakaumus ei määritä puolueen linjaa. Kristillisdemokraattien ihmiskuva perustuu Raamatun kristilliseen ihmiskuvaan, mutta puolueeseen kuuluu ihmisiä erilaisista kirkkokunnista, ja meillä on myös jäseniä, joilla ei ole kristillistä vakaumusta. Kd:ssa ihmiset jakavat ideologian, tämä on poliittinen liike.”

Vaaliohjelmassanne on vain muutama viittaus puolueen kristilliseen arvopohjaan. Oletteko tekemässä kristillisdemokraateista konservatiivista yleispuoluetta?

”Olemme koko ajan olleet arvopohjainen yleispuolue. Kyse on varmaan siitä, miten asioita ilmaistaan, ja mitkä asiat nousevat poliittiseen keskusteluun. Olen ylpeä siitä, että olemme olleet aktiivisia perustulokeskustelussa ja sotu-uudistuksessa. Tätä minä haluan kristillisdemokraattina olla edistämässä, käytännön poliittisia malleja.”

Esitätte lapsilisien korottamista, taaperobonusta, vauvarahaa, huoltaja- ja lapsivähennystä ja päivähoitomaksujen alentamista. Mitä näillä saataisiin aikaan?

”Perheystävällisempi Suomi. Kyse on viestistä, ovatko lapset tärkeitä tässä yhteiskunnassa. Perhevapaakeskustelussa suurin huoli tuntui olevan, miten työnantajien perhevapaakustannukset jaetaan tasapuolisesti, eikä se, mitä perhe haluaa. Rahalla ei välttämättä ole merkitystä ensimmäisen lapsen kohdalla, mutta kolmannen kanssa sillä on jo iso merkitys.”

Haluatte vanhustenhoitoon tuhat hoitajaa lisää, päivähoitoon tuhat hoitajaa lisää ja poliiseja tuhat lisää. Onko ongelmien poistaminen näin helppoa?

”Jos katsoi viime syksyn vaihtoehtobudjettia, taisimme olla ainoa puolue, joka esitti vanhustenhoitoon lisää hoitajia. Esitimme tuhatta hoitajaa lisää, ja laskimme, että se on noin 50 miljoonan euron kustannus, mutta sillä pystytään vastaamaan pahimpaan pulaan. Nyt on keskusteltu neljästä tuhannesta uudesta hoitajasta, mutta ei mistään saada yhtäkkiä sellaista määrää.

Mutta kyllä, tietyillä aloilla ongelmien poistaminen on kiinni resurssien lisäämisestä.”

Teillä on vain viisi kansanedustajaa ja gallupeissa puolueen kannatus on ollut neljän prosentin luokkaa, ja samaan aikaan arvokonservatiivinen perussuomalaiset menestyy mielipidekyselyissä. Miksi linjanne ei pure äänestäjiin?

”Vaikea arvioida, mistä syystä joku kannattaa perussuomalaisia, ja heidän kansanedustajiensa joukossa on arvokonservatiiveja mutta myös arvoliberaaleja. Me olemme ainoa puolue, jolla on kristillinen ihmiskuva kirjattuna ideologiassa eli tunnistamme kaikkien ihmisarvon.”

Vaaliohjelmassanne todetaan, että ”tytöt saavat olla tyttöjä ja pojat poikia – kukin omalla tavallaan”. Mitä tarkoitatte?

”Juuri sitä – jokainen voi olla identiteettinsä mukaisesti. Suomessa keskustellaan, että pitääkö olla sukupuolineutraalia kasvatusta, voiko tyttöjä sanoa tytöiksi ja poikia pojiksi. Onko tässä sukupuolineutraaliudessa ajatuksena, että jotta olisimme yhtä arvokkaita, meidän pitäisi olla samanlaisia. Minusta se ei ole tasa-arvoajatuksen mukainen.”


Oikaisu 29.3. klo 14.27: Kirjoituksen aiemmassa versiossa mainittiin, että muissa Pohjoismaissa työllisyysaste olisi 80 prosenttia. Se on kuitenkin sekä Ruotsissa, Norjassa että Tanskassa alle 80 prosenttia.

Kuka?

Sari Essayah


 Kauppatieteiden maisteri, syntynyt 1967.

 Naimisissa, kaksi tytärtä.

 Kansanedustaja 2003–2007 ja vuodesta 2015 alkaen.

 Kristillisdemokraattien puheenjohtaja vuodesta 2015.

 Euroopan parlamentin jäsen 2009–2014.

 Voitti kultaa 10 kilometrin kävelyssä 1993 Stuttgartin MM-kisoissa ja 1994 Helsingin EM-kisoissa

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näin suomalainen älysormus päätyi prinssi Harryn sormeen – himoitun Ouran tarina

   Tilaajille
  2. 2

   Finnairin lento myöhästyi lähes kymmenen tuntia: Lentoyhtiö yritti luikerrella korvausvastuusta, mutta epäonnistui

  3. 3

   Jari Aarnion 10 vuoden huumetuomio pysyy voimassa: ”Poikkeuksellista häikäilemättömyyttä”, toteaa hovioikeus tuomiossaan

  4. 4

   Angela Merkelin nähtiin jälleen vapisevan julkisessa tilaisuudessa

  5. 5

   Antti Rintanen, 28, on jo lääkäri, neljän lapsen isä, maailman­mestari ja vaimokin tekee uraa: nyt hän paljastaa miten perheen aika riittää kaikkeen

  6. 6

   Helsinkiläinen Mesi Kissaniitty, 14, elää väärän suku­puolen kehossa ja vaatii, että poliitikot eivät pettäisi transnuoria

  7. 7

   Antti Holma itkee, rakastuu ja juoruilee, ja juuri siksi sadattuhannet kuuntelevat hänen podcastiaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kaupunki sulki suositun uimapaikan Helsingin Merihaassa: ”Kaupunkilaisille on syntynyt laiturista väärä kuva”

  9. 9

   Outojen päänsärkyjen ja lihasjumien syy saattaa löytyä suusta

   Tilaajille
  10. 10

   Hovioikeus tuomitsi Jari Aarnion yhteensä 18 rikoksesta, HS kävi läpi syytteet kohta kohdalta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin suomalainen älysormus päätyi prinssi Harryn sormeen – himoitun Ouran tarina

   Tilaajille
  2. 2

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  3. 3

   Antti Rintanen, 28, on jo lääkäri, neljän lapsen isä, maailman­mestari ja vaimokin tekee uraa: nyt hän paljastaa miten perheen aika riittää kaikkeen

  4. 4

   Hollannin poliisi hoksasi toimisto­rakennuksen koossa risti­riidan ja löysi sala­huoneen: paljastui maan kaikkien aikojen huume­kätkö

  5. 5

   Iiris Suomela on ajautunut julkisuudessa vihaiseksi tasa-arvo­loukkaantujaksi, vaikka haluaa puhua veroista

  6. 6

   Tupakointi näyttää muovaavan persoonallisuutta, eivätkä muutokset ole suotuisia

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisi epäilee: Norjalais­miljardöörin vaimon sieppaus oli lavastettu, naisen uskotaan kuolleen

  8. 8

   Helsinkiläinen Mesi Kissaniitty, 14, elää väärän suku­puolen kehossa ja vaatii, että poliitikot eivät pettäisi transnuoria

  9. 9

   Petteri Kontio muutti koirankopin Airbnb-asunnoksi Tapiolassa: ”Suorastaan tilava verrattuna telttaan”

  10. 10

   ”Ihmettelen Suomen hitautta, kun siellä on vain muutama kymmenen ihmistä” – järjestöjen mukaan kansain­välinen oikeus pakottaa tuomaan sekä lapset että aikuiset Suomeen Isis-leiriltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  8. 8

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  9. 9

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  10. 10

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  11. Näytä lisää