Politiikka    |   Puheenjohtajahaastattelut 5/11

Pekka Haavisto: ”Ei ole mitään järkeä tehdä ihmisistä paperittomia”

Haaviston johtama vihreät antaisi oleskeluluvan kielteisen päätöksen saaneille turvapaikanhakijoille, joita ei voi palauttaa kotimaahansa. HS haastattelee kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat. Heille esitetään 15 kysymystä, joista osa on kaikille puheenjohtajille samoja ja osa liittyy heidän puolueensa linjaan.

Kun Pekka Haavisto valittiin vihreiden puheenjohtajaksi viime marraskuussa, puolueen kannatus kääntyi kasvuun gallupeissa.

Hän on kaikista puoluejohtajista selvästi suosituin pääministeriksi. Pragmaattisena ja rauhallisena pidetyn Haaviston suosio on suurempi kuin hänen puolueensa. HS:n kyselyssä 22 prosenttia kannatti häntä pääministeriksi.

Tosin vihreät tuskin nousee pääministeripuolueeksi 14 prosentin kannatuksellaan. Haavisto ei liioin aio jatkaa puolueensa puheenjohtajana vaalien ja mahdollisten hallitusneuvottelujen jälkeen – paitsi jos tarjolla on pääministerin pesti.


Kerroitte, että Suomen suurin ongelma on eriarvoistuminen. Kertokaa joitakin kouriintuntuvia muutoksia, joilla se ratkaistaan.

”Olemme puhuneet subjektiivisen päivähoito-oikeuden puolesta. Toinen asia on peruskouluun satsaaminen. Tarvitaan pienemmät oppilasryhmät ja enemmän tukea sitä tarvitseville. Lisäksi koulutuksessa toisen asteen resursseja pitäisi parantaa ja oppivelvollisuusikää nostaa 18 ikävuoteen.”

Kertokaa ainakin yksi asia, josta meidän on luovuttava ilmastokriisin vuoksi. Vai onko niitä?

”Meidän on luovuttava bensiiniin ja dieseliin pohjautuvasta liikkumisesta jollakin aikavälillä. Vuoden 2030 jälkeen kaikkien uusien autojen pitäisi olla sähköllä tai uusiutuvilla polttoaineilla toimivia.”

Sosiaaliturvaa aiotaan uudistaa, ja Suomessa päättyi juuri perustulokokeilu. Pitääkö tukirahan vastineeksi tehdä jotakin?

”Vihreiden malli on siirtyä kahdessa vaalikaudessa perustuloon, joka olisi vastikkeetonta. Mutta sen jälkeen kun keskusta muutti perustulon suhteen kantaansa, puhtaasta perustulosta puhuvat enää vain vihreät ja vasemmistoliitto. Siksi täytyy löytää sellaisia malleja, jotka ovat seuraavan hallituskauden aikana mahdollisia.”

”Negatiivinen tulovero voisi olla ensimmäisiä askeleita oikeaan suuntaan kohti perustuloa.”

Oletteko varma, että Suomi tarvitsee 64 uutta hävittäjää?

”On hyvin laaja poliittinen konsensus siitä, että Hornetit korvataan ja siihen voidaan käyttää 7–10 miljardia euroa. Täytyy verrata ja katsoa, mitä sillä rahalla saa. Olen pitänyt aika epä-älyllisenä numerokeskustelua, koska kyse on suorituskyvyn korvaamisesta.”

Valtiovarainministeriön arvion mukaan julkisia menoja on tulevina vuosina leikattava, vaikka työllisyysaste nousisi nykyisestä. Toimisitteko näin?

”Nousukauden aikana ei pitäisi kovasti velkaantua vaan pikemminkin lyhentää velkoja. Vihreät on kohtuullisen talouskurin puolue. Mutta pitääkö leikkauslistoja ruveta tässä tilanteessa tekemään? Ehkä pitää olla varauma siihen, että kasvu ei toteudukaan sellaisena kuin nyt ennustetaan, mutta en pitäisi näitä vaaleja suurina leikkauslistojen vaaleina.”

Yksityisten hoivayritysten toiminnassa vanhustenhoidossa on paljastunut pahoja puutteita. Pitäisikö yksityisten yritysten roolia koko sosiaali- ja terveydenhoidossa lisätä vai vähentää nykyisestä?

”Yksityisen sektorin osalta kriteerien täytyy olla tiukat. Mutta en näe ideologisesti niin, että pitäisi olla vain joko yksityinen tai julkinen.”

”Täytyy muistaa, että yksityiseen sektoriin kuuluu myös kolmas sektori, joka on voittoa tavoittelematon tai investoi voittonsa yleishyödylliseen toimintaan. Esimerkiksi Tampereella kilpailutuksessa on suosittu yleishyödyllisiä toimijoita. Hankintalaki tarjoaa huikeat mahdollisuudet erilaisten asioiden muuttamiseksi. Sanoisin, että se on alikäytetty.”


Ette aio jatkaa puheenjohtajana vaalien ja mahdollisten hallitusneuvottelujen jälkeen. Ostaako kansalainen sian säkissä, jos äänestää teidän vuoksenne vihreitä mutta seuraajanne on joku ihan muu?

”Ainahan on niin, että puheenjohtaja puolueessa jossain vaiheessa vaihtuu, ja yleensä se vaihtuu vaalikauden aikana. Sen suurempaa riskiä kuin minkään muunkaan puolueen kohdalla ei vihreiden äänestäjällä ole. Nyt äänestetään vaaliohjelmasta ja niistä tavoitteista, joita puolueella on.”

Vihreät panisi koulutukseen lisärahaa miljardi euroa. Mikä on ensimmäinen asia, joka koulutuksessa pitäisi saada kuntoon?

”Polttavin asia on ammatillisen koulutuksen tilanne. Ammattikoululaisilla on huoli siitä, että he eivät saa lähiopetusta ja heiltä puuttuu opinto-ohjaus. Tämän kuntoon laittaminen tarkoittaa lisää opettajaresursseja.”

Olette pitänyt vaalikampanjassa esillä kiusaamista. Miksi?

”Vaalikentillä tulee yllättävän paljon esiin ihan käsittämättömiä kertomuksia kiusaamisesta ja syrjimisestä kouluissa sekä työpaikoilla. Monen ihmisen elämässä kiusaaminen näyttää olevan tekijä, joka vie heitä alaspäin ja puskee sivuun. Olen huolissani siitä, että Suomessa asenneilmapiiri ei ole kohdallaan.”

Vihreät on linjannut, että niille kielteisen päätöksen saaneille turvapaikanhakijoille, joita ei pystytä palauttamaan kotimaahansa, on annettava tilapäinen oleskelulupa. Tämä tarkoittaisi, että käytännössä kaikki esimerkiksi Irakista tulevat saisivat Suomesta automaattisesti oleskeluluvan. Onko tämä ongelma?

”Jos ihmistä ei voi palauttaa, se tarkoittaa, että hän jää Suomeen. Jos hän muuttuu paperittomaksi eikä hänellä ole oikeusturvaa, terveydenhuoltoa tai lapsilla oikeutta kouluun, luomme sellaisen harmaan maailman, jota on erittäin vaikea kontrolloida.”

”Ensisijainen vaihtoehto on se, että me yksin tai EU:n kanssa neuvottelemme palautussopimukset esimerkiksi Irakin kanssa. Mutta sillä välin ei ole mitään järkeä tehdä näistä ihmisistä paperittomia.”

”Eurooppa on oppinut jotain vuodesta 2015. Samankaltainen pakolaisvyöry ei toistu. On tehty yhteinen rajavalvonta ja yhteinen merivalvonta. Lisäksi yhteistyö Libyan viranomaisten kanssa on toiminut. EU:n sopimus Turkin kanssa on pitänyt suurimman osan syyrialaisista Turkissa.”

Edelliseen hallitukseen mennessään vihreät linjasi, ettei se hyväksy uusia ydinvoimalalupia. Puolue erosi hallituksesta sen myönnettyä Fennovoimalle luvan. Nyt ydinvoima ei kuitenkaan ole puolueellenne kynnyskysymys hallitukseen menon suhteen. Mikä muutti mielen?

”Vihreät on äänestänyt molempien 2000-luvulla aloitettujen ydinvoimalahankkeiden periaatepäätöksiä vastaan, ja olemme niiden takia lähteneet kaksi kertaa hallituksesta. Me olemme ne taistelut hävinneet, mutta emme edelleenkään kannata uusia ydinvoimalalupia. Toimivista voimaloista emme ole koskaan sanoneet, että ne pitäisi sulkea.”

”Seuraavalla hallituksella ei varmaan ole tulossa vastaavia päätöksiä. Uusia voimaloita ei ole tekeillä.”

Vihreät vähentäisi metsien hakkuita noin 65–70 miljoonaan kuutioon. Miten estäisitte yksityisiä metsänomistajia myymästä metsäänsä?

”Valtio voi vaikuttaa ennen kaikkea Metsähallituksen metsien kautta. Vihreät ovat esittäneet lievää laskua Metsähallituksen tuottotavoitteissa. Suoraan valtio ei voi puuttua yksityisten ihmisten metsänmyyntiin. Mutta kun uusia teollisuuslaitoksia suunnitellaan, olemme esittäneet, että ympäristövaikutusten arviointimenettelyn yhteydessä käytäisiin laajemmin läpi raaka-ainepohja-arvio ja hiilidioksidipäästöarvio. Sellainen määrä tehtaita, joita nyt suunnitellaan, johtaisi kestämättömälle hakkuutasolle.”

Kuka?

Pekka Haavisto


 61-vuotias, ollut vihreiden toiminnassa mukana aivan alusta asti.

 Johtaa puoluetta toista kertaa. Ollut presidenttiehdokkaana kaksi kertaa. Sai vuonna 2012 miljoona ääntä.

 Tehnyt mittavan kansainvälisen uran ja ratkonut konflikteja muun muassa Balkanilla, Somaliassa ja Sudanissa.

 Ollut kansanedustajana yhteensä 20 vuotta. Ympäristö- ja kehitysyhteistyöministeri 1995–1999, kehitys- ja omistajaohjausministeri 2013–2014.

 Harrastaa lukemista, pyöräilyä ja veneilyä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jari Aarnion 10 vuoden huumetuomio pysyy voimassa: ”Poikkeuksellista häikäilemättömyyttä”, toteaa hovioikeus tuomiossaan

  2. 2

   Näin suomalainen älysormus päätyi prinssi Harryn sormeen – himoitun Ouran tarina

   Tilaajille
  3. 3

   Finnairin lento myöhästyi lähes kymmenen tuntia: Lentoyhtiö yritti luikerrella korvausvastuusta, mutta epäonnistui

  4. 4

   Antti Rintanen, 28, on jo lääkäri, neljän lapsen isä, maailman­mestari ja vaimokin tekee uraa: nyt hän paljastaa miten perheen aika riittää kaikkeen

  5. 5

   Helsinkiläinen Mesi Kissaniitty, 14, elää väärän suku­puolen kehossa ja vaatii, että poliitikot eivät pettäisi transnuoria

  6. 6

   Outojen päänsärkyjen ja lihasjumien syy saattaa löytyä suusta

   Tilaajille
  7. 7

   Keskellä Puu-Vallilaa on korttelikapakka, joka on sinnitellyt vuosikymmeniä, vaikka siellä on vain kymmenkunta asiakaspaikkaa

  8. 8

   ”Välimerellisestä” Littoistenjärvestä tuli toissa kesänä nähtävyys, mutta nyt järvi on taas täyttynyt levästä

  9. 9

   Onko Äänislinnasta mitään jäljellä? Suomalaismiehityksen päättymisestä Petroskoissa on kulunut 75 vuotta, eikä teatteriin enää tahdo riittää suomalaisia näyttelijöitä

  10. 10

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  2. 2

   Näin suomalainen älysormus päätyi prinssi Harryn sormeen – himoitun Ouran tarina

   Tilaajille
  3. 3

   Hollannin poliisi hoksasi toimisto­rakennuksen koossa risti­riidan ja löysi sala­huoneen: paljastui maan kaikkien aikojen huume­kätkö

  4. 4

   Iiris Suomela on ajautunut julkisuudessa vihaiseksi tasa-arvo­loukkaantujaksi, vaikka haluaa puhua veroista

  5. 5

   Tupakointi näyttää muovaavan persoonallisuutta, eivätkä muutokset ole suotuisia

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisi epäilee: Norjalais­miljardöörin vaimon sieppaus oli lavastettu, naisen uskotaan kuolleen

  7. 7

   Antti Rintanen, 28, on jo lääkäri, neljän lapsen isä, maailman­mestari ja vaimokin tekee uraa: nyt hän paljastaa miten perheen aika riittää kaikkeen

  8. 8

   Petteri Kontio muutti koirankopin Airbnb-asunnoksi Tapiolassa: ”Suorastaan tilava verrattuna telttaan”

  9. 9

   ”Ihmettelen Suomen hitautta, kun siellä on vain muutama kymmenen ihmistä” – järjestöjen mukaan kansain­välinen oikeus pakottaa tuomaan sekä lapset että aikuiset Suomeen Isis-leiriltä

  10. 10

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  10. 10

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää