Politiikka

Jussi elää miehen kanssa ja ajattelee vihreästi – Mitä tapahtuu, kun hän tapaa homo­liittoja vastustavan Paulan, joka ei usko ilmaston­muutokseen?

HS:n Suomi puhuu -tapahtumassa sadat suomalaiset tapaavat lauantaina ihmisen, joka edustaa päinvastaisia arvoja ja mielipiteitä. Jos osallistut tapahtumaan, kerro HS:lle, miten tapahtuma sujui! HS tekee juttua kohtaamisista.

Helsinkiläisen kauppakeskusravintolan nurkkapöydässä tunnelma on juuri niin vapautunut kuin kahden ventovieraan ensikohtaamisessa yleensä on. Paula Plysjuk ja Jussi Ruotsalainen ovat hetkeä aiemmin tavanneet ensimmäistä kertaa ja istuvat nyt samassa pöydässä selaamassa ruokalistaa ja pitämässä yllä kohteliasta jutustelua. Taustalla soi italialainen iskelmä.

Toisistaan he eivät tiedä paljoakaan: Etukäteen Plysjuk on kertonut olevansa 69-vuotias helsinkiläinen eläkeläinen ja isoäiti, joka tekee vapaaehtoistyötä vammaisten parissa. Ruotsalainen on 43-vuotias espoolainen talouspäällikkö, joka harrastaa lukemista, Netflixin katsomista ja juoksemista.

Sen Plysjuk ja Ruotsalainen tietävät, että he ovat monesta asiasta hyvin eri mieltä. Juuri se on tuonut heidät tänne ravintolaan.

Molemmat vastasivat taannoin HS:n Suomi puhuu -kyselyyn, jossa pyydettiin kertomaan mielipide kahdeksaan väittämään. Vastausten perusteella järjestelmä pyrki löytämään osallistujille mahdollisimman erimielisen keskustelukumppanin. Plysjuk ja Ruotsalainen olivat eri mieltä lähes kaikista väitteistä.

Tänään lauantaina on Suomi puhuu -tapahtuman pääpäivä, jolloin parit kohtaavat. Plysjuk ja Ruotsalainen suostuivat järjestämään tapaamisensa etukäteen.

Tästä erillisestä jutusta voi lukea, miten lauantain tapaamiset sujuvat: Yli tuhat suomalaista kohtaa tänään täysin erimielisen keskustelukumppanin Suomi puhuu -tapahtumassa, HS seuraa

Joten täällä sitä ollaan. Pitsatilaukset on tehty, ja nyt pitäisi käydä asiaan.

Aloitetaan ensimmäisestä väitteestä: suomalaisilla menee nyt paremmin kuin 20 vuotta sitten. Kyllä vai ei? Ruotsalainen vastasi väitteeseen kyllä, Plysjuk ei, mutta voimakasta kantaa asiaan ei ole kummallakaan. Taloudellinen hyvinvointi on lisääntynyt, mutta niin ovat myös mielenterveyden ongelmat. Nuorten syrjäytymisriski huolettaa molempia.

Lopputulema: oikeastaan ollaan yhtä mieltä siitä, että keskimääräisen hyvinvoinnin kasvun varjoon jää paljon ongelmia, eikä kysymykseen voi yksiselitteisesti vastata. Lämmittelykierros.

Keskustelu saa vauhtia, kun puhe kääntyy ilmastoon. Väite on: Autoilua, lihan syömistä ja lentämistä pitäisi verottaa nykyistä ankarammin ilmaston takia.

Kyllä, Ruotsalainen vastasi. Ilmastonmuutoksen torjuminen on liian iso tehtävä, jotta sen voisi jättää yksin kuluttajien valintojen varaan, hän perustelee. Veroilla kannattaa ohjailla käytöstä. Ruotsalainen kertoo olevansa aatemaailmaltaan lähellä vihreitä. Ensimmäisen autonsa hän osti vasta ihan hiljattain. Se on ympäristöystävällinen hybridi.

Ei, vastasi puolestaan Plysjuk.

”Minä en usko ihmisperäiseen ilmastonmuutokseen”, hän sanoo.

Ruotsalainen on silmin nähden yllättynyt.

”Okei, tämähän on tosi mielenkiintoista. Miten olet siihen päätynyt?”

Plysjuk kertoo lukeneensa aiheesta hiljattain. Hänen mukaansa tutkijat ovat ihmisen toiminnan vaikutuksista erimielisiä, ja ilmasto on muuttunut kautta historian.

”Tämä väite, joka nyt on vahvana ilmassa, että me olemme syyllisiä, että meidän täytyy verottaa lihaa, autoilua ja lentämistä hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi – minä en oikeasti usko siihen.”

Ruotsalainen vetoaa tiedeyhteisön konsensukseen ja riskien minimointiin.

”Jos on pienikin mahdollisuus, että olemme menossa kohti sitä tuhoa, jota tässä on ennustettu, eikö meidän kannattaisi tehdä jotain?” hän kysyy.

Plysjuk katsoo, että hänen ikäpolvensa on joka tapauksessa elänyt säästäväisesti, eikä heitä pitäisi syyllistää kulutusvalinnoista.

”Meiltä ei minun mielestäni tarvitse vaatia tällaista. Ihmisille tulee huono omatunto, jos syö lihaa. On väärin aiheuttaa ihmisille sellaista pahoinvointia.”

Sekin häntä ärsyttää, että suomalaiset poliitikot puhuvat vaalien alla ilmastosta, vaikka suuret saastuttajamaat eivät tee mitään.

”Tiedätkö, kuinka paljon suomalaisten osuus oikeasti on?” Plysjuk kysyy.

”Onhan se pieni”, Ruotsalainen myöntää. ”Mutta en pidä tuota kantavana argumenttina. Noin voi sanoa kaikesta: ei se mitään, jos minä vähän varastan, eihän se koko kaupan liikevaihdossa näy. Jokaisen on tehtävä osuutensa.”

Erimielisyys on syvää, eikä kumpikaan ole muuttamassa kantaansa. Siispä eteenpäin.

Näkemyseroja on myös maahanmuutosta ja perinteisten sukupuoliroolien rajoittavuudesta, mutta keskustelu etenee kohteliaasti ja pohdiskelevassa hengessä. Molemmat antavat keskustelukumppanille paljon tilaa.

Kumpikin on tyytyväinen siihen, että naisten ja miesten sukupuoliroolit ovat väljentyneet ja sukupuolten tasa-arvo edennyt. Ainoa kyselyn väite, josta Plysjuk ja Ruotsalainen olivat samaa mieltä, koski juuri tasa-arvoa.

”Entäs erilaiset perheet – miesparit, naisparit, adoptiot – miten suhtaudut niihin?” Ruotsalainen kysyy.

Etukäteen antamissaan tiedoissa Ruotsalainen on kertonut asuvansa miehen kanssa.

”No, nyt tullaan siihen, mistä varmaan ollaan eri mieltä”, Plysjuk sanoo. ”Minä vastustin samaa sukupuolta olevien avioliittoa. Periaatteessa vastustan vieläkin. Varmaan haluat kuulla, miksi.”

”Tietenkin. Kovin henkilökohtainen asia”, Ruotsalainen vastaa.

”Kaikkein syvin syy on se, että minusta lapsella pitäisi olla sekä isä että äiti.”

Käynnistyy pitkä ja kiihkeä keskustelu. Ruotsalainen haluaa kuulla, miksi vanhempien sukupuoli on niin tärkeä, ja Plysjuk selittää näkemystään, kerta toisensa jälkeen: Koska se on luonnollista. Koska lapsen syntymiseen tarvitaan mies ja nainen. Koska miehet ja naiset ovat erilaisia, ja lapsi tarvitsee kontaktia molempiin sukupuoliin.

Kyllä, kyllä, Ruotsalainen myötäilee, mutta vastaukset eivät silti tyydytä. Hän ei voi ymmärtää, miksi vanhempien sukupuoli olisi olennaista lapselle ja tämän kehitykselle. Keskustelu kiertää kehää, ja sanat alkavat loppua.

”Tiedän, että sanotaan, että riittää, kun lapsella on turvalliset vanhemmat eikä sillä ole väliä, jos he ovat samaa sukupuolta, mutta minä olen siitä eri mieltä. En tiedä, pystynkö perustelemaan tätä sinulle”, Plysjuk huokaa.

Hänen näkemyksiään selittää sekin, että Plysjuk on vakaumuksellinen kristitty, vaikka keskustelussa hän ei sitä esiin tuokaan.

Näkemyserot ovat niin perustavanlaatuisia, ettei niitä yhdeltä istumalta ratkota. Sitä paitsi pitsalautasetkin alkavat olla tyhjät, ja henkilökunta jo siistii tyhjentyvää ravintolasalia. Kaksi tuntia kului nopeasti.

”Mutta ei minulla ole mitään sitä vastaan, että sinä olet suhteessa miehen kanssa”, Plysjuk sanoo.

”Hyvä. Kiva kuulla.”

Ravintolan ulkopuolella molemmat vaikuttavat tyytyväisiltä ja kiittelevät keskustelukumppania. Plysjuk kertoo jännittäneensä tapaamista ja valmistautui siihen rukoilemalla. Nyt hän on iloinen siitä, kuinka keskustelu sujui. Ruotsalaisen toive oli, että keskustelu opettaisi jotain, ja niin kävi.

”Me voisimme tavata joskus uudestaan”, Plysjuk ehdottaa.

”Nyt meillä on ainakin toistemme yhteystiedot”, Ruotsalainen vastaa.

Näin kohtaat vastakohtasi

Tänään lauantaina sadat suomalaiset tapaavat vieraan ihmisen, joka edustaa päinvastaisia arvoja ja mielipiteitä.

Lähes 2 700 ihmistä ilmoittautui mukaan HS:n Suomi puhuu -hankkeeseen, jonka tavoitteena on tuoda yhteen eri tavoin ajattelevia ihmisiä. He vastasivat HS:n sivulla kyselyyn, jonka perusteella algoritmi pyrki löytämään heille keskustelukumppanin, joka on mahdollisimman erimielinen ja asuu mahdollisimman lähellä. Lopulta vahvistettuja keskustelupareja syntyi runsaat 560, mikä on 1 120 ihmistä.

Tänään parit kokoontuvat keskustelemaan näkemyseroja aiheuttaneista teemoista: maahanmuutosta, tasa-arvosta, ilmastosta, sosiaaliturvasta ja niin edelleen.

Malli Suomi puhuu -tapahtumalle tulee Saksasta, missä Zeit Online -lehden järjestämät keskustelut ovat saavuttaneet suuren suosion. Konseptin idea on saada ihmiset tulemaan ulos samanmielisten kuplista ja ymmärtämään ihmisiä, jotka ajattelevat eri tavoin. Tapaaminen kannattaa sopia julkiseen paikkaan, kuten kahvilaan.

HS kannustaa keskustelupareja kohtaamaan toisensa avoimessa ja kunnioittavassa hengessä. Jotta keskustelu on molemmille osapuolille antoisa, kannattaa pitää mielessä muutama ohje hyvään keskusteluun. Alle olevat ohjeet pohjautuvat Sitran julkaisemiin rakentavan keskustelun pelisääntöihin.

1. Kuuntele. Älä keskeytä tai käynnistä sivukeskusteluja.

2. Kerro omista kokemuksistasi. Ne auttavat keskustelukumppania ymmärtämään, mistä näkemyksesi kumpuavat.

3. Ole läsnä, kunnioita toista sekä luottamuksen ilmapiiriä.

Kahdeksan kysymystä keskustelun pohjaksi

Osallistujien mielipiteitä kartoitettiin seuraavilla väitteillä, joihin saattoi vastata kyllä tai ei.

1. Suomalaisilla menee nyt paremmin kuin 20 vuotta sitten.

2. Autoilua, lihan syömistä ja lentämistä pitäisi verottaa nykyistä ankarammin ilmaston takia.

3. Suomessa on liikaa maahanmuuttajia.

4. Perinteiset miehen ja naisten sukupuoliroolit rajoittavat elämää.

5. On hyvä, että ihmiset muuttavat maaseudulta kaupunkeihin.

6. Sosiaalitukia ei pitäisi antaa, ellei ihmiseltä vaadita jotain.

7. Tasa-arvo on mennyt liian pitkälle.

8. Nuorten elämä on helpompaa kuin suurten ikäluokkien.

Kerro meille, miten meni!

Tapasitko keskusteluparisi lauantaina? Kerro meille, miten kohtaaminen sujui! Palautteen voi lähettää lomakkeella, jonka kaikki Suomi puhuu -tapahtumaan osallistuneet saivat perjantaina sähköpostitse. Liitä mukaan myös selfie itsestäsi ja paristasi, jos haluat. HS tekee juttua kohtaamisista lauantaina. Voit myös postata kohtaamisista sosiaaliseen mediaan tunnuksella #Suomipuhuu.

Lisätietoa tapahtumasta osoitteessa www.mycountrytalks.org.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen futuristisin huoltoasema tuli myyntiin – lähtöhinta 10 000 euroa

  2. 2

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  3. 3

   Mies tuomittiin viideksi vuodeksi vankeuteen Itä-Helsingissä tapahtuneista lapsen raiskauksista ja hyväksi­käytöstä

  4. 4

   Maasta poistaminen keskeytettiin, kun sidottu mies rikkoi kahleensa ja yritti purra poliisia Helsinki-Vantaan lentokentällä

  5. 5

   Robert Muellerin raportti on julkaistu: Erikois­syyttäjä kävi läpi kymmenen tapausta, jotka liittyvät Trumpiin ja epäiltyyn oikeuden­käytön estämiseen

  6. 6

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  7. 7

   ”Kuplapoikasairautta” poteneet lapset parannettiin hi-viruksen avulla

  8. 8

   Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

  9. 9

   Haagan puukotuksen uhri joutuu piiloutumaan myös entisen miehensä veljeltä – Epäilty puukottaja uhkailee naista videolla

  10. 10

   Miksi tuo komea mies on kiinnostunut minusta, mietti Tuula Visa – Nyt hän pyörittää yhden naisen etsivätoimistoa ja takoo järkeä rakastuneiden naisten päähän

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  2. 2

   Kommentti: Vasemmiston temppu näyttää, miten tähti­ehdokkailla hämätään äänestäjiä eurovaaleissa

  3. 3

   Helsingissä on jo alueita, joilla yli puolet pikku­lapsista on vieraskielisiä – Hilja Alava, 2, oppii sujuvasti somalia

  4. 4

   Tiedätkö, mitä tämä pienen pieni kolmio auton bensa­mittarissa tarkoittaa? Nerokas apuväline ilmestyi kojelautoihin 30 vuotta sitten

  5. 5

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  6. 6

   Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

  7. 7

   ”Ministeri juhlii sitä, että alkoholisoitunut näpistelijä saadaan vankilaan” – Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvostelee Suomen kriminaalipolitiikkaa

  8. 8

   Timo Soini jättää politiikan

  9. 9

   Miksi tuo komea mies on kiinnostunut minusta, mietti Tuula Visa – Nyt hän pyörittää yhden naisen etsivätoimistoa ja takoo järkeä rakastuneiden naisten päähän

   Tilaajille
  10. 10

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  4. 4

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  5. 5

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  6. 6

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  7. 7

   Näin Ozan Yanar, Paavo Väyrynen, Touko Aalto ja muut eduskunnasta pudonneet kommentoivat tappiotaan

  8. 8

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  9. 9

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  10. 10

   Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää