Politiikka    |   Puheenjohtajahaastattelut 6/11

On irvokasta, että pika­vippejä on helpompi hakea kuin toimeen­tulotukea, sanoo Li Andersson

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin mielestä eriarvoistumista ja ilmastonmuutosta voidaan hillitä yhtä aikaa. HS haastattelee kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat. Heille esitetään 15 kysymystä, joista osa on kaikille puheenjohtajille samoja ja osa liittyy heidän puolueensa linjaan.

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin, 31, mukaan eriarvoistumisen ja ilmastonmuutoksen hillintä eivät ole vastakkaisia päämääriä, vaan niitä voidaan toteuttaa yhtä aikaa.

Suuri haaste vaalikentillä on Anderssonin mielestä se, miten puhua köyhyydestä ja työttömyydestä, kun kaikki eivät ole sitä itse kokeneet.


Kerroitte, että Suomen suurin ongelma on, että emme ole tehneet tarpeeksi eriarvoisuuden vähentämiseksi ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Kertokaa joitain kouriintuntuvia muutoksia, joilla se ratkaistaan.

”Eriarvoisuutta vähennetään perusturvaa parantamalla ja sosiaaliturvaa uudistamalla. Etenkin lapsiperheköyhyyttä pitää ehkäistä ja panostaa lisää varhaiskasvatukseen ja peruskouluun.

Fossiilisten polttoaineiden käytöstä on luovuttava kattavasti. Kivihiilestä luovutaan vuoteen 2025 mennessä, turpeen energiakäytöstä 2030-luvun alussa ja polttoöljyn käytöstä 2030-luvun aikana.

Ilmastonmuutosta pitää hillitä tasa-arvoisesti niin, että kaikkien on mahdollista tehdä ympäristöystävällisiä valintoja. Esimerkiksi ympäristöverojen korotus on mahdollista hyvittää pienituloisille.”

Kertokaa ainakin yksi asia, josta meidän on luovuttava ilmastokriisin vuoksi. Vai onko niitä?

”Yritysten tukimuodot ovat ristiriidassa ilmastotavoitteiden kanssa. Paljon energiaa käyttävä teollisuus saa nyt päästökaupan epäsuoraa kompensaatiotukea, josta pitää luopua.”

Sosiaaliturvaa aiotaan uudistaa, ja Suomessa päättyi juuri perustulokokeilu. Pitääkö tukirahan vastineeksi tehdä jotakin? Mitä ja miksi?

”Sosiaaliturvauudistuksessa vastikkeellisuutta pitää vähentää. Työvoimapolitiikassa karensseja pitää lakkauttaa tai ainakin lyhentää, koska ne työntävät työttömiä toimeentulotuelle, mikä on pahin kannustinloukku.

Sosiaali- ja työttömyysturvassa on lisätty velvoitteita ja ehtoja. Siitä on tehty byrokraattinen viidakko, josta kukaan ei ota selvää ja jossa kukaan ei osaa navigoida.

Pienituloisten asemasta ovat irvokas esimerkki pikavipit, joita on helpompi hakea kuin toimeentulotukea, ja joiden mainonta on aggressiivista.”

Oletteko varma, että Suomi tarvitsee 64 uutta hävittäjää? Selittäkää miksi.

”En ole. Hävittäjien kappalemäärää ei kannata lyödä lopullisesti lukkoon ennen tarjouksia. Määrää tärkeämpää on tarkastella kriittisesti eri konemallien suorituskykyä.”

Valtiovarainministeriön arvion mukaan julkisia menoja on tulevina vuosina leikattava, vaikka työllisyysaste nousisi nykyisestä. Toimisitteko näin ja miksi?

”Talouden sopeuttaminen pitää mitoittaa suhdanteiden mukaan. Jos noususuhdanne jatkuu, on järkevää korottaa veroja ja tiivistää veropohjaa. Mikäli menoleikkauksia tehdään, pitää aina arvioida, ovatko kohteet järkeviä. Ja kyllä yritystuet ovat järkevämpiä leikkauskohteita kuin esimerkiksi koulutus- ja tutkimusmenot, joiden vähennys on haitallista myös Suomen kilpailukyvylle.”

Yksityisten hoivayritysten toiminnassa vanhustenhoidossa on paljastunut pahoja puutteita. Pitäisikö yksityisten yritysten roolia koko sosiaali- ja terveydenhoidossa lisätä vai vähentää nykyisestä?

”Sitä pitäisi vähentää. Kukaan ei kiellä hoivayrityksiä tuottamasta palveluita, mutta kohtuuton voitontavoittelu näkyy henkilöstöresursseissa esimerkiksi haamuhoitajina ja siinä, että hoitoammattilaiset pannaan tekemään myös vaikka lumitöitä ja siivoamaan.

Kate tulee myös henkilöstömitoituksesta ja huonosta palkasta. Kunnatkin ovat osasyyllisiä, kun ne haluavat säästää.”


Vaaliohjelmassanne viittaatte tutkimuksiin, joiden mukaan valtaosa suomalaisista on huolissaan eriarvoistumisesta. Jos tilanne on näin paha, mistä arvioitte johtuvan, ettei vasemmiston kannatus ole suurempi? Ja mikä erottaa teidät esimerkiksi Sdp:stä ja vihreistä?

”Gallupien mukaan meille on tulossa vaalivoitto, mutta parempaan pitää aina pyrkiä. Suurin haaste on, miten päästä esille. Sdp:hen verrattuna meillä on kunnianhimoisempi ympäristöpolitiikka, ja vihreistä meidät erottaa vasemmistolaisuus. Haaste on sekin, miten puhua köyhyydestä ja työttömyydestä, kun kaikki eivät ole sitä itse kokeneet.”

Lupaatte myös lopettaa koulutusleikkaukset ja vahvistaa suomalaista osaamista. Mikä olisi kiireisin uudistus osaamisen vahvistamiseksi?

”Varhaiskasvatukseen osallistumisen astetta pitää saada nostettua. Peruskoulun opettajilta kuulee, että oppilaitten ongelmat juontuvat lapsuudesta. Kaikille lapsille pitää turvata subjektiivinen oikeus kokopäiväiseen varhaiskasvatukseen.”

Vaaliohjelmanne linjaa, että on aika lopettaa keinotekoinen pakon politiikka. Esitätte silti oppivelvollisuuden pidentämistä toiselle asteelle. Esitätte myös opettajamitoitusta kouluun niin, että kahdella ensimmäisellä luokalla olisi opettaja 18:aa ja muilla luokilla 20:tä oppilasta kohti. Ettekö luota ihmisten omiin valintoihin ja paikalliseen päätöksentekoon?

”Yhteiskunta ohjaa pakoilla, normeilla ja mitoituksilla, joilla asetetaan normit. Aika harva lapsi ajattelee olevansa pakon kohteena peruskoulussa. On järkevää pidentää oppivelvollisuutta, koska työmarkkinoilla ei peruskoulupohjalla enää pärjää. Opettajamitoituksella puututtaisiin peruskoulun isoon ongelmaan, kun erityistä tukea tarvitsevia oppilaita on tuotu yhä enemmän yleisluokkiin.”

Esitätte myös uutta työtakuuta pitkäaikaistyöttömille. Lupaatte säätää kaikille yli kaksi vuotta työttömänä olleille subjektiivisen oikeuden palkkatuettuun työhön. Miten se käytännössä voitaisiin toteuttaa?

”Ehdotamme mallia, jossa työttömille tarjotaan palkkatuettua työtä, josta maksettaisiin työehtosopimuksen mukaista vähimmäispalkkaa. Nykyisin palkkatukea ei hyödynnetä niin paljon kuin pitäisi, koska järjestelmä on kankea ja byrokraattinen. Yksi malli olisi, että työnantajan sivukulut hyvitettäisiin, jos hän työllistää pitkäaikaistyöttömän.”

Pääministerin johtama tutkimus- ja innovaationeuvosto on linjannut, että tutkimus- ja kehittämismenojen suhde kansantuotteeseen tulee nostaa vuoteen 2030 mennessä neljään prosenttiin, kun se nyt on alle kolme. Tavoitetta on pidetty kunnianhimoisena ja kalliina. Te esitätte osuudeksi viittä prosenttia. Miksi ja mistä muualta kuin yritystuista tarvittava rahoitus otettaisiin?

”Jos Suomi haluaa pärjätä globaalissa kilpailussa ja luoda uutta työtä, ei mikään bulkkituotanto riitä, vaan tutkimuspanostus tulee nostaa rohkeasti viiteen prosenttiin. Siitä julkisen sektorin osuuden tulee olla yksi prosenttiyksikkö. Julkiset eurot tuottavat sitten yksityisiä euroja.

Rahoitamme panostuksemme tuloverotuksen progressiota lisäämällä ja haluamme selvittää varallisuusveron palauttamista. Yritystukia uudistamalla varoja voidaan kohdentaa uudelleen vähintään puolen miljardin edestä.”

Mikä olisi kynnyskysymyksenne hallitusohjelmassa?

”Perusturvan leikkaukset ovat meille kynnyskysymyksiä. Myös kunnianhimoinen ilmastopolitiikka, ihmisoikeuksien kunnioittaminen ja epäonnistuneen aktiivimallin purkaminen ovat edellytyksiämme hallitusyhteistyölle.”Lue tähän asti ilmestyneet puheenjohtajahaastattelut täältä:

Hjallis Harkimo: ”Demokraattinen systeemi ei tuota enää minkään­laisia päätöksiä”

Sampo Terho: ”En aio aktiivisesti toimia sen eteen, että yksityisautoilua haitattaisiin”

Petteri Orpo: ”En aio tehdä mitään koulutuslupausta”

Sari Essayah antaisi perheille ja vanhusten­huoltoon lisää rahaa: ”Ongelmien poistaminen on kiinni resurssien lisäämisestä”

Pekka Haavisto: ”Ei ole mitään järkeä tehdä ihmisistä paperittomia”

Kuka?

Li Andersson


 Syntynyt vuonna 1987 Turussa, jossa myös asuu.

 Johtanut vasemmistoliittoa vuodesta 2016.

 Turun kaupunginvaltuutettu vuodesta 2012. Valittiin kansanedustajaksi Varsinais-Suomesta vuoden 2015 eduskuntavaaleissa 15 071 äänellä.

 Koulutukseltaan valtiotieteiden kandidaatti Åbo Akademista.

 Perheeseen kuuluu avopuoliso.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies pakotettiin teloittamaan oma veljensä soramontulla Oulussa, syyttäjä vaatii myös veljensä ampujalle murhatuomiota

  2. 2

   Pappi vihki homoparin ja kirkko varoitti pappia – oikeus linjasi, ettei kirkolla ole oikeutta varoittaa homoparin vihkimisestä

  3. 3

   Sielun veljien yli 30 vuotta vanhasta hitistä kiertää urbaanilegenda, jota on vaikea uskoa todeksi – kysyimme Ismo Alangolta, pitääkö tarina paikkansa

   Tilaajille
  4. 4

   Piraattipuolueen Petrus Pennasen Instagram-videolle päätynyt kissa nostatti some-myrskyn, samannäköinen eläin katosi aiemmin Fleminginkadulta

  5. 5

   Työeläke­yhtiö Ilmarinen halusi salata selvityksensä vakuutus­matemaatikon syrjäyttämisestä, Finanssi­valvonta julkisti osan saamastaan vastauksesta

  6. 6

   Elina Lepomäen 116 000 euron vaalibudjetti tähän mennessä suurin: Katso haku­koneesta, mistä ehdokkaat saivat vaali­rahansa

  7. 7

   Ullanlinnan hulppeimmat merinäköalat myytiin lähes 25 miljoonalla eurolla

  8. 8

   Ruokaa kotiovelle ja terassille paljuun: HS vieraili Kala­satamaan nousevassa Suomen korkeimmassa asuin­talossa

  9. 9

   Jokereille uusi suuromistaja ja toimitusjohtaja: rahoittajan taustalla venäläinen oligarkki

  10. 10

   Linnanmäen uusi vuoristorata aukeaa huomenna, HS:n toimittaja huusi testiajossa kuin hyeena

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  2. 2

   Sielun veljien yli 30 vuotta vanhasta hitistä kiertää urbaanilegenda, jota on vaikea uskoa todeksi – kysyimme Ismo Alangolta, pitääkö tarina paikkansa

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin poliisi julkaisi kuvan wc-tilasta osana epäillyn salakatselu­rikoksen tutkintaa, ratkaiseva vihje tuli alle tunnissa

  4. 4

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  5. 5

   Näin Tšernobylin radioaktiivinen laskeuma näkyy nykyään Suomessa – joillakin alueilla mittauksia tehdään edelleen

   Tilaajille
  6. 6

   Piraattipuolueen Petrus Pennasen Instagram-videolle päätynyt kissa nostatti some-myrskyn, samannäköinen eläin katosi aiemmin Fleminginkadulta

  7. 7

   ”Neljän liikkeen sääntö” auttaa treenaamaan vatsalihaksia tehokkaasti – Personal trainer laati ohjelman, joka vaikuttaa koko keskivartaloon

   Tilaajille
  8. 8

   Seurasaaren kupeessa on nähtävyys, josta edes moni helsinkiläinen ei ole kuullut

  9. 9

   Moni edustaa työpaikkaansa somessa innokkaasti, koska vaihtoehto pelottaa

   Tilaajille
  10. 10

   Ullanlinnan hulppeimmat merinäköalat myytiin lähes 25 miljoonalla eurolla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Omakotitalo rakennettiin keskelle jalkakäytävää Oulunkylässä

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  4. 4

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  9. 9

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  10. 10

   Suomi laittaa tupakoitsijat ahtaalle: Kymmenen euron aski ja interventioita lääkäri­käynnillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää